Şimdi Ara

2 ohm ve 4 ohm arasindaki fark nedir.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
10.616
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kicker cvx15 siparisi verirken dual 2 ohm olan 400$ dual 4 ohm olan 250$ 2 cok fark ediyormu seste ozeliiklere baktim ayni anlamadim yardimci olurmusunuz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

2 Ohm ve 4 Ohm Arasındaki Fark

Ses sistemlerinde, hoparlörlerin empedansı önemli bir faktördür. Empedans, elektrik akımının hoparlörden geçme direncidir ve ohm (?) birimiyle ölçülür. En yaygın hoparlör empedanslarından ikisi 2 ohm ve 4 ohm'dur.

2 Ohm Nedir?

2 ohm, düşük empedanslı bir hoparlördür. Bu, hoparlörden daha fazla akım akabileceği ve daha fazla güç üretebileceği anlamına gelir. 2 ohm hoparlörler genellikle daha yüksek ses çıkışı için kullanılır.

4 Ohm Nedir?

4 ohm, orta empedanslı bir hoparlördür. 2 ohm hoparlörlere göre daha az akım çeker ve daha düşük güç üretir. Ancak, 4 ohm hoparlörler çoğu amplifikatörle uyumludur ve daha geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.

2 Ohm ve 4 Ohm Arasındaki Fark

2 ohm ve 4 ohm arasındaki temel fark, empedans değerleridir. 2 ohm hoparlörler daha düşük empedansa sahipken, 4 ohm hoparlörler daha yüksek empedansa sahiptir. Bu fark aşağıdaki etkilere yol açar:

• Güç Çıkışı: 2 ohm hoparlörler, 4 ohm hoparlörlerden daha fazla güç üretebilir.
    • Akım Çekimi: 2 ohm hoparlörler, 4 ohm hoparlörlerden daha fazla akım çeker.
    • Amplifikatör Uyumluluğu: 4 ohm hoparlörler çoğu amplifikatörle uyumludur, ancak 2 ohm hoparlörler yalnızca 2 ohm empedansla uyumlu amplifikatörlerle kullanılabilir.

Amfide 2 Ohm ve 4 Ohm

Amfilerde 2 ohm ve 4 ohm hoparlörler sıklıkla kullanılır. 2 ohm hoparlörler, daha yüksek ses çıkışı gerektiren uygulamalar için idealdir. 4 ohm hoparlörler ise daha iyi amplifikatör uyumluluğu ve daha geniş bir uygulama yelpazesi sunar.

Hoparlör empedansının sistemin performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Uygun hoparlör empedansını seçmek, optimum ses kalitesi ve sistem ömrü için çok önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • aynı konuyu bende merak ediyorum bilgilendirmelerinizi bkliyorum
  • Yanılmıyorsam şöyle oluyor.
    dual 2 ohm olan sub.çift bobinli ve her bobinin omajı 2 ohm.Çift bobin olan bu subun bobinlerini seri veya paralel bağlayarak omajı artırıp düşürebiliyoruz.
    şöyleki:iki tane 2 ohm luk bobinden oluşan bir bas düşünelim.bobinleri paralel bağlarsak:
    R=r1xr2/r1+r2=2x2/2+2=4/4=1 Ω ohm olur

aynı bobinleri seri bağlarsak : R= r1+r2 =2+2 = 4 ohm olur.Yani 2 ohmluk iki bobini paralel bağlarsak 1 ohm,seri bağlarsak 4 ohm direnç elde ederiz.1ohm luk direnç daha küçük olduğundan bass ın verdiği güç daha fazla olur(paralel bağlıyken).Aynı şekilde bu iki 2 ohmluk bobini seri bağlarsak 4 ohm direnç elde ederiz.4 ohm direnç 1 ohm dirençten büyük olduğundan bass tan daha az güç alırız 1 ohm bağlantı şekline göre.

Aynı şekilde dual 4 ohm olan bi bassın bağlantı ve güç hesabıda aynen yukarıdaki ohm kanuna göre yapılır.4 ohmlu iki bobini paralel bağlarsak:

R=r1xr2/r1+r2=4x4/4+4=16/8=8 Ω ohm olur

Aynı şekilde dual 4 ohm yani çift 4 ohm olan bi bassın bobinlerini seri bağlarsak:

R =r1+r2=4+4=8 ohm olur.

yani dual( çift) bobinli her bir bobini 4 ohmluk bi bassın bobinlerini paralel bağlarsak 2 ohm seri bağlarsak 8 ohm direnç değeri verir.
    2 ohm daha düşük,8 ohm daha büyük bi direnç değeri olduğundan paralel bağlayarak bassımızı daha güçlü kullanabiliriz.Umarım anlaşılır olmuştur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliok1 -- 5 Şubat 2013; 23:15:33 >

• Bu sorunun cevabını bende çok merak ediyordum.

Çok iyi anlatmışsınız ama ben anlayamadım malesef, bir kaç örnek vererek açıklayabilirseniz sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ricardo 11

Bu sorunun cevabını bende çok merak ediyordum.

Çok iyi anlatmışsınız ama ben anlayamadım malesef, bir kaç örnek vererek açıklayabilirseniz sevinirim.

Bazı basslar yani subwooferler çift sargılı (yani ingilizcesi dual demek oluyor) olarak üretilirler.Daha açık söylemek gerekirse bu tip bassın içinde iki tane sargı bulunur.Bu sargıların dirençlerine göre dual yani çift bobin ve her bobinin direnç değeri örneğin 2 Ω ohm veya 4 Ω ohm gibi direnç değerlerinde üretilirler. Çift bobin bu bassları biz seri veye paralel bağlayarak(ortaokul ve liseden hatırlayın ohm kanunu dirençlerin seri veya paralel bağlanması) değişik direnç değerleri elde ederiz.Bu direnç değeri ne kadar küçükse örn 1Ω yada 2 Ω basın yani subwooferin gücü o kadar artar.Bu direnç büyükse 8 Ω gibi direnç artacağı için basın vereceği güç azalır.
    amfilerdeki güçdeğerlerine bakarsanız mesela 4 Ω ohmda atıyorum 70w veriyorsa, 2 Ω ohmda 100w gibi bir değer verir.Yani direnç düştükçe amfinin vereceği güç artar.

• OHM, elektrikte direnç birimidir. Bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı iletkenin gösterdiği direncin birimidir.

OHM KANUNU
    Bir elektrik devresinde; akım, voltaj ve direnç arasında bir bağlantı mevcuttur. Bu bağlantıyı veren kanuna Ohm kanunu adı verilir. 1827 yılında Georg Simon Ohm şu tanımı yapmıştır: "Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkının,iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir."
    R = V / I şeklinde ifade edilir. Burada R dirençtir. Bu direnç rezistans veya empedans olabilir. V volttur. İ de akım yani Amperdir.
    Su dolu bir depo olsun, bunun dibine 5 mm çapında bir delik açalım, bir de 10 mm çapında bir delik açalım. Büyük delikten daha çok suyun aktığını yani bu deliğin suyu daha az engellediğini görürüz. Burada deliğin engellemesi dirence, akan suyun miktarı akıma, depodaki suyun yüksekliği voltaja karşılık gelir. Elektrik devrelerinde de, bir gerilimin karşısına bir direnç koyarsanız, direncin müsaade ettiği kadar elektron geçebilir, yani akım akabilir, geçemeyen itişip duran bir kısım elektron ise, ısı enerjisine dönüşür ve sıcaklık olarak karşımıza çıkar. Direnç birimi "Ohm"dur bu değer ne kadar büyük ise o kadar çok direnç var anlamına gelir.

OHM KANUNU: Bir elektrik devresinde; Akım, Voltaj ve Direnç
    arasında bir bağlantı mevcuttur. Bu bağlantıyı veren kanuna Ohm
    kanunu adı verilir.
    1827 yılında Georg Simon Ohm şu tanımı yapmıştır:
    “Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkının,iletkenden geçen akım
    şiddetine oranı sabittir.”
    R = V / İ ( 1 )
    V = İ x R ( 2 )
    İ = V / R ( 3 )
    şeklinde ifade edilir. Burada R dirençtir. Bu direnç resistans veya
    empedans olabilir. V volttur. İ de akım yani Amperdir.
    Su dolu bir depo olsun, bunun dibine 5 mm çapında bir delik açalım,
    bir de 10 mm çapında bir delik açalım. Büyük delikten daha çok
    suyun aktığını yani bu deliğin suyu daha az engellediğini görürüz.
    Burada deliğin engellemesi dirence, akan suyun miktarı akıma,
    depodaki suyun yüksekliği voltaja karşılık gelir.
    Elektrik devrelerinde de, bir gerilimin karşısına bir direnç koyarsanız,
    direncin müsaade ettiği kadar elektron geçebilir, yani akım akabilir,
    geçemeyen itişip duran bir kısım elektron ise, ısı enerjisine dönüşür
    ve sıcaklık olarak karşımıza çıkar.
    Direnç birimi “Ohm“dur bu değer ne kadar büyük ise o kadar çok
    direnç var anlamına gelir.
    Örnek: Bir elektrik ocağı teli 440 Ohm olsun, bununla yapılan
    elektrik ocağı ne kadar akım akıtır?
    Cevap: Kullandığımız şebekede gerilim 220 volttur. 220 = 440 x İ olur,
    buradan İ'nin de
    0.5 Amper olduğunu görürüz.
    DIRENÇ ve OHM KANUNU Mutlaka gerilim arttiginda borudan geçen su miktari da yani akimda artacaktir. Ama akim sadece gerilime bagli olmadigi da açiktir. Borunun iç çapi ve uzunluguda akim üzerinde rol oynar. Boru ince olursa akim az, kalin olursa fazla olacaktir. Borunun bu etkisine elektrik devrelerinde direnç denir. Diren R ile gösterilir birimi ohm'dur.
    Görülüyorku bu üç kavram birbirleriyle baglantilidir. Bu baglanti Ohm Kanunu ile ifade edilir.
    V = I.R
    V gerilimi, I akimi, R ise direnci ifade eder. Görüldügü gibi 1 Volt gerilim altinda 1 Amper akim geçiyorsa direnç 1 ohm'dur.
    Alıntıdır.........

• Uzun uzun anlattığınız için çok teşekkürler şimdi anlamış oldum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2 ohm- 4 ohm farkı nedir
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • benim anfi 4 ohm çıkış veriyor ama 4 tane yani öne 2 arkaya 2 jbl mid taktım jbl ler 2 ohm du cayır cayır hepsi kavruldu hepsini eritti ne oldu ne bitti anlamadım . hiç randıman alamadım gittim sonra tekrar sardırdım midleri tekrar bağladık hop tekrar yandı midler koktu tekrar şimdi ben ne yapmalıyım 4 ohm luk jbl in midleri var 40 rms 150 watt onlardan mı alayım benim yanan midler 70 rms 210 watt 2 ohm du 608c olan
  • Alkan1905 A kullanıcısına yanıt
    Jbl mid takımlarından vazgeç özellikle 4 ohm olan 70-100 rms arası başka marka kullan bir şey olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alkan1905

benim anfi 4 ohm çıkış veriyor ama 4 tane yani öne 2 arkaya 2 jbl mid taktım jbl ler 2 ohm du cayır cayır hepsi kavruldu hepsini eritti ne oldu ne bitti anlamadım . hiç randıman alamadım gittim sonra tekrar sardırdım midleri tekrar bağladık hop tekrar yandı midler koktu tekrar şimdi ben ne yapmalıyım 4 ohm luk jbl in midleri var 40 rms 150 watt onlardan mı alayım benim yanan midler 70 rms 210 watt 2 ohm du 608c olan
    anfiden gain ve teypden ses en kısık iken anfiye hoparlörü bağladığınızda, dahi kolonlar yanıyor ise anfi çıkışı arızalıdır, eğer durum böyle ise anfinin tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekir. siz ona ne bağlarsanız bağlayın yakacaktır.

• duzguner42 kullanıcısına yanıt
    Aynen gidip 500 tl ye bir sony 1004 amfi alacağım ya da 700 tl ye pioneer 6004 alacağım mid de takmayacağım koaksial alıp şöyle 70 rms 200 Watt 3 yollu 4 kapıya basa da gerek yok on numara kalite ses

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.