Şimdi Ara

2 ms. tepki süresi ve 75 hz monitör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.847
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Pixel tepki süresi 2 ms olan monitörlerde ekran tazeleme frekansı 60 - 75 Hz arası değişiyor.
    Bir pixel eğer 2ms süre içinde siyahtan beyaza geçebiliyorsa, geri dönüşünü de hesaplarsak, toplam 4 ms süre içinde siyah->beyaz->siyah yapıyor demektir. Bu da bir pixel 1 saniyede 250 kere (1000 ms / 4 ms) yanıp sönebilir demek oluyor. Bu da devir süresini 250 Hz yapar.

Nasıl oluyor da pixel tepki süresi 2 ms olan monitörün refresh hızı 75 Hz oluyor?
    Bunun için monitör frekansının 250 Hz olması gerekmez mi?

İşlemi bir de tersten yapalım;

1000ms / 75hz = 13,3 ms

Eğer 75 hz monitör ekranı her 13.3 ms'de bir güncelliyorsa, pixelin tepki süresinin 2 ms olması anlamsız olmuyor mu?
    Hatta 60 Hz monitörede bu süre daha da yavaşlayıp 8.3 ms oluyor ki bu da sanırım TN Film panel kullanmayan profesyonel gerçek 8-bit panelli monitörlerin tepki sürelerinin neden 8 ms 'nin altına inmediğinin ispatı oluyor.

Eğer yukarıdaki hesaplamalarda yanlışlık yoksa bu 2 ms panel üreten üreticiler bence sadece göz boyama amacındalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noisywan -- 15 Ağustos 2008; 11:23:41 >

• bence bu tazeleme olayini yanlis anladiginizdan kaynaklaniyor.
    soyle bir ornek vereyim

50hz bir tuplu tv de , 60 hz 8 ms lik monitor den daha akici goruntuler var ve ghostling yapmiyor.demekki bu tepki suresi ile tazeleme hizi farkli olaylar.
  • olayı başka bir yönüyle de ben ele alayım. paneller de yada monitörlerde tepkime süreleri yada kontrast oranları %90 markalar tarafından kafasına göre yazıldığı için itibar edilmemelidir.çünkü her marka bu işi güya kendisi laboratuarlarında yaptığını söylemesine karşın bu işin denetleme mekanizması olmadığı için rakamları dilediği gibi yazarlar. yazılan kontrast oranları dinamik kontrast tır panelin yada monitörün kendi oranı değil. tepkime süresi ile ilgili özellikle samsung un abd de çok başı ağrımıştır mahkemelerde.kısaca rakamlara itibar etme dostum. Saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: CrasH
    soyle bir ornek vereyim
    50hz bir tuplu tv de , 60 hz 8 ms lik monitor den daha akici goruntuler var ve ghostling yapmiyor.demekki bu tepki suresi ile tazeleme hizi farkli olaylar.

Zaten tepki süresi ve tazeleme hızı aynıdır demedim.
    Ekran kartının tazeleme hızı, monitörün tazeleme hızı ve pixellerin response hızları tabi ki farklı parametreler fakat bu aralarında bir bağıntı kuramayacağımız anlamına gelmiyor.

quote:

bence bu tazeleme olayini yanlis anladiginizdan kaynaklaniyor.

Peki doğrusu nedir?
  • quote:

Orjinalden alıntı: universteli

olayı başka bir yönüyle de ben ele alayım. paneller de yada monitörlerde tepkime süreleri yada kontrast oranları %90 markalar tarafından kafasına göre yazıldığı için itibar edilmemelidir.çünkü her marka bu işi güya kendisi laboratuarlarında yaptığını söylemesine karşın bu işin denetleme mekanizması olmadığı için rakamları dilediği gibi yazarlar. yazılan kontrast oranları dinamik kontrast tır panelin yada monitörün kendi oranı değil. tepkime süresi ile ilgili özellikle samsung un abd de çok başı ağrımıştır mahkemelerde.kısaca rakamlara itibar etme dostum. Saygılar

Marka veya modele girmeye gerek yok. Bütün TN Film panel üreticilerini bu kapsamda değerlendirirsek, 8 ms 'nin altındaki panellerin varlığı biraz abesle iştigal oluyor demeye getiriyorum.

Sonuç olarak tek bir pixelin response süresi saniyede 250 kere yanıp sönecek hızda olsa ne farkediyor onu anlamıyorum. Zaten monitöre ulaşan grafik datasının refresh hızı 75 hz'i geçemiyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: noisywan

quote:

soyle bir ornek vereyim

Ekran kartının tazeleme hızı, monitörün tazeleme hızı ve pixellerin response hızları tabi ki farklı parametreler fakat bu aralarında bir bağıntı kuramayacağımız anlamına gelmiyor.

quote:

Peki doğrusu nedir?

isin dogrusu bende bilmiyorum,ama verdigim ornek tepki suresi ile,tazeleme hizi arasinda birebir baglanti kuramayacagimizin kaniti.bu konudaki bilgilerini paylasirsan memnun olurum..cidden benimde kafama takildi su an

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: noisywan

quote:

soyle bir ornek vereyim

quote:

Peki doğrusu nedir?

isin dogrusu bende bilmiyorum,ama verdigim ornek tepki suresi ile,tazeleme hizi arasinda birebir baglanti kuramayacagimizin kaniti.bu konudaki bilgilerini paylasirsan memnun olurum..cidden benimde kafama takildi su an

Ben CRT ile LCD refresh'leri arasinda baginti kurmuyorum.
    (Eğer kurduğum bir bagıntı varsa o da sadece şu; hesaplama yaparken Hz birimini Ms cinsinden veya tersi olarak yazıyorum...Ki eğer bu çevirimde bir hesap hatası var diyorsanız lütfen gösteriniz.)

Tekrar özetlemem gerekirse diyorum ki;
    Örneğin LCD panelinizin 2ms response time'ı var.
    Bu monitörü 1280x1024@60hz ile PC nize bağlıyosunuz.
    Refresh hızı 60 Hz, yani ekran kartı monitöre saniyede 60 kere tam ekran bilgi gönderiyor ve pixeller tek tek güncelleniyor.
    Ama diyelim ki siz monitörünüzü alırken extra ücret ödeyip 2ms olsun diye özen gösterdiniz, dolayısıyla pixelleri saniyede 250 kere yanıp sönebilme hızına sahip.

Şimdi benim sorduğum şey şu; saniyede 60 kere güncellenen ekran grafik bilgisi için 250 kere güncellenen pixel'e ne gerek var?
    (Kaldı ki LCD'lerde CRT tüplerdeki gibi sürekli güncellemeye de gerek yok çünkü pixeller switch mantığıyla çalışıyorlar. Yani güncelleme yapılmadığında da en son konumları neyse o şekilde kalıyorlar.)

Konuyu bilen birileri el atarsa çok sevinirim zira Samsung gibi dünya devi firmaların bile tüketiciyi "en iyi monitör response time'ı hızlı olandır" mantığıyla alışveriş yapmaya yönendirdiğini ve hatta onu bırakın, 2ms gibi hızlı response time teknolojisinin teorik olarak aslında abesle iştigal olduğunu düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noisywan -- 15 Ağustos 2008; 14:07:42 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    60 hz monitör ile 100 fps almak?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kafam karıştı gece gece yaw Dediklerini okuyunca mantıklı gibi geliyor ama sanki bi yerde bi mantık hatası var gibi ancak bulamadım.. Ben de merak ediyorum artık, teknik konularda uzman biri cevaplarsa çok seviniriz..

Edit: Albani usta umarım bu topici okursun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme55 -- 15 Ağustos 2008; 22:39:41 >
  • Beyler selamlar

yaw bunlara kafayı takmayın lütfen,siz görüntüye bakın,oyun hastaları varsa,zaten olayı çözer v.s

Ayrıca ResponseTime değeri Black2White2Black olarak ölçülür yani buradaki Black2Black süresidir önemli olan!

Ama siz üreticleri gözünüzde fazla büyütmeyin böyle işlerde,"hileli" bilgiler,palavra tanımlamalar v.s gırla gidiyor!

2ms yi kim çıkardı yaw
    Phil mi yoksa?? geçin bunu bir kalem siz!

4/6 amiyane tabirle sadece Sharp AVS lerde vardır,zaten malı ortada heriflerin
    6ms IPS lerde palavradır!
    Siz 8ms başlayın bakalım,hesapta bunlar "harbi"

Ama bunlar aslında 16ms ve üstüdür!
    --------------------------------------------------
    Diğer konuştuğunuz şey bunun çok dışında bir olay!
    50/60/100/120 hatta Sharp tan 240Hz v.s bunlar ekran tazeleme hızlarıdır

Karıştırmayın bunları birbirine,ayrıca 100/120Hz hala heryerde tartışılıyor,ne işe yarıyor bu diye,zira bazı panellerde
    100Hz var ama görüntü kötü oluyor bunu aktif edince,iyide ne hesap şimdi!!
    Film lerde başka olay oluyor bu arada 100Hz aktif oluyor>>Judder oluyor kapatınca düzeliyor v.s dolayısıyla insanların kafası çok
    karışık(bazı markalarda 100HZ in adı var kendi yok)

Görüntü işlemcileri artık çok ciddi gelişmiştir dolayısıyla modül+bazı değerlerdeki sıkıntıları,bu işlemciler sayesinde hallediliyor!!

Ayrıca "insan gözünün göremeyeceği" çoğu şeylerde tartışılmaktadır!
    Matematik/Fizik problemleri ile bunları bulsanız bile "göremezsiniz"!!!

Ancak bazı panellerde,tabiri caizse full un fulu oluyor ama yinede hikaye olabiliyor!!bir sürü skıntıları yinede söz konusu+

Kısaca classic panel işi zaten ömrünü ciddi olarak doldurdu,üreticiler,uzatmaları oynarken,malıda biraz daha fazla götürmek istiyorlar,herkes
    uyansın artık!
    --------------------
    Kısaca "LEDBacklit" dediğimiz(RGB LED-Backlight) ile çoğu şey aşılıyor,classic panellerde,bu çok ciddi bir adımdır
    RT ve CR değerleri çok ciddi değişiyor,görüş açıları fazlalaşıp-Wash-out lar azalıyor!v.s v.s

Sonuç olarak bende 3,5 kağıt verdim panel aldım ama,en fazla 2 sene ya gidecek yada gitmeyecek
    Ben bunu düşünüyorum,ne RT leri nede CR değerlerini efeler

Selamlar

• 60 hz de calisan 25 ms tepki suresine sahip bir lcd panel bu hesaplamaya gore nasil olur o zaman??

1000 ms / 60 hz =16.66667 16 ms eder.

yani 60 hz de 8 ms de olamaz bu hesaba gore 25 ms de olamaz.bu duz mantik hesapta bir sorun var..
  • Wikipedia da diyorki CRT ler icin gecerli olan bu Refresh rate olayi LCD lerde ayni sekilde soz konusu olamazmis.
    CRT LER aydinlatma ve resim yenilemesi icin ayni mekanizmayi kullanirken,LCD Lerde aydinlatma icin ek unite kullaniliyor.
    bu aydinlatma icin kullanilan florosan lambalarda 200 HZ civarinda oluyormus.

simdi kameraya cektiginiz zaman 60H CRT monitorde cizgi efektleri olurken 60hz lcd de neden olmuyor sorusuna da cevap bulmus olduk.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrasH -- 16 Ağustos 2008; 1:35:01 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.