Şimdi Ara

2.5' HDD Masaüstüne Bağlanır Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.vatanbilgisayar.com/25-500gb-scorpio-black-sata-30-7200rpm-16mb-notebook-disk.html Bu ürünü sorunsuz şekilde masaüstünde çalıştırabilir miyiz? 3.5" diskler ile arasında sağlamlık, hız vs. farkı var mı?

• +1 bu konuyu bende merak ediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Normal hdd gibi bağlanır ben kullaniyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • satalar baglaniyor. ama idelerin soketleri farkli. zorlayip takmayin, cunku ide hdd lerin dizustu tipleri gucu de o soketten ceker, masaustu tipleri ise ayri bir soketle.
    sata ben taktim oldu:-) ama nedense obhr satayi gormedi bir turlu.

• Asıl soru neden kullanılamasın olmalı. Ayrıca hız ve sağlamlık farkları olur tabi ki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OmC43 -- 22 Aralık 2014; 1:07:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: OmC43

Asıl soru neden kullanılmasın olmalı. Ayrıca hız ve sağlamlık farkları olur tabi ki.

neden kullanilmasin? satalar kullanilir dedik. peki ideler? kalmadi ama elinde ide kalan icin soyliyim. idelerin laptop modeli ile masaustu farkli soketli.

• ben kullanıyorum hiçbir problem yok.benim eski hdd'ler pata olduğu için sistem yavaş çalışıyordu.anakartın sata girişine 2.5" netbook hdd'si bağladım maşallahı var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: AhmetGüler

ben kullanıyorum hiçbir problem yok.benim eski hdd'ler pata olduğu için sistem yavaş çalışıyordu.anakartın sata girişine 2.5" netbook hdd'si bağladım maşallahı var.

pata olsugu icin yavas calismaz. arabirim hizlari dusuktur disk donusu yavastir, ondan yavastir, yoksa sata-ide arasinda ahim sahim bir fark gorulmez,

• Bağlanır hocam sıkıntı yok almaya niyetiniz varsa alın yardımcı oluruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zombi7406

quote:

ben kullanıyorum hiçbir problem yok.benim eski hdd'ler pata olduğu için sistem yavaş çalışıyordu.anakartın sata girişine 2.5" netbook hdd'si bağladım maşallahı var.

pata olsugu icin yavas calismaz. arabirim hizlari dusuktur disk donusu yavastir, ondan yavastir, yoksa sata-ide arasinda ahim sahim bir fark gorulmez,

sata 3 gibi yeni nesil veri iletim teknolojileri eskilere oranla daha hızlı.öyle olmasa herkes pata kullanırdı dimi ?
    ben 64 mb cache pata hdd hiç görmedim yada 2 tb ide hdd hiç görmedim.demek arada fark varmış hocam öncelikle boyut farkı.biri 2003 diğeri 2011 yılının teknolojisi 2 ayrı diskten bahsediyorum.

• quote:

quote:

quote:

sata 3 gibi yeni nesil veri iletim teknolojileri eskilere oranla daha hızlı.öyle olmasa herkes pata kullanırdı dimi ?
    ben 64 mb cache pata hdd hiç görmedim yada 2 tb ide hdd hiç görmedim.demek arada fark varmış hocam öncelikle boyut farkı.biri 2003 diğeri 2011 yılının teknolojisi 2 ayrı diskten bahsediyorum.

yanlışın var pata 150 mb/s destekliyor ki bu şu anki birçok hdd nin anca ulaştığı hız. kullanılmamasının nedeni ise gerek duyulmaması sadece. yoksa taktığınız disk pata olarak da takılabilse aynı performansı verir

• quote:

Orijinalden alıntı: tarkolar

quote:

quote:

quote:

yanlışın var pata 150 mb/s destekliyor ki bu şu anki birçok hdd nin anca ulaştığı hız. kullanılmamasının nedeni ise gerek duyulmaması sadece. yoksa taktığınız disk pata olarak da takılabilse aynı performansı verir

valla 150 falan bilmem ben kaç senedir patalarla çalışıyorum.kaçtaneside parçaladım forumda konuda açmıştım.copy-paste yerlerde sürünüyor hacı abi
    bu diskler en az 10 yıllık.mekanik seslerde cabası.iyi olan varmıdır bilmem tabi markadan modele değişir.

• Dizüstüler genelde 5400 rpm dir yani yavastir

Ek olarak daha hassas olurlar diğer disklere göre çabuk hasar alabilirler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

quote:

insanlara yeni iyidir mantigi asilansin ki bu sayede insanlar yenisini alsin. misal amdphenom black serisini bitirdi. neden? fx daha yeni ve iyi diye. gercdk ne? fx serisinin kaliplarinin parasi cikmadogi icin. bu amdyi batiracak haberi yok.
    pata satadan dezavantaj olarak kablo kalinligi ilr one cikar. Ncak ona da ayni anda iki hdd takilabilmrsi mukemmeldir. kac tane hdd gprdun ki sarta 3 u kullaniyor? pci e x16 soketi ciktiginda daha agp 8x hizini kullanan kart yoktu. pci diye satilan kartlar aslinda eski agplerin numarasi degismisi idi. zaten elde kalanlaei satmak icin yapilmis bir hamle idi.
    sata daayni mantikla birakildi. ki sata 10000 rpm 64 mb bir disk ile ide 10000 rpm 64 mb cache bir diskin arasinda hicbir fark olmZ. tabi pata kablosuna iki disk baglamamissan:-)

• quote:

quote:

quote:

quote:

insanlara yeni iyidir mantigi asilansin ki bu sayede insanlar yenisini alsin. misal amdphenom black serisini bitirdi. neden? fx daha yeni ve iyi diye. gercdk ne? fx serisinin kaliplarinin parasi cikmadogi icin. bu amdyi batiracak haberi yok.
    pata satadan dezavantaj olarak kablo kalinligi ilr one cikar. Ncak ona da ayni anda iki hdd takilabilmrsi mukemmeldir. kac tane hdd gprdun ki sarta 3 u kullaniyor? pci e x16 soketi ciktiginda daha agp 8x hizini kullanan kart yoktu. pci diye satilan kartlar aslinda eski agplerin numarasi degismisi idi. zaten elde kalanlaei satmak icin yapilmis bir hamle idi.
    sata daayni mantikla birakildi. ki sata 10000 rpm 64 mb bir disk ile ide 10000 rpm 64 mb cache bir diskin arasinda hicbir fark olmZ. tabi pata kablosuna iki disk baglamamissan:-)

patada tek slota birden fazla hdd bağlanıyor ama kendin söyledin son satırda.aynı slota iki disk bağlanınca arada fark olduğunu
    neyse bu konu tartışılacak bir konu değil.herkes kendi ihtiyacına ve gereksinimine göre parça alır.ama o pata kablolarıyla uğraşmanın pek zevk verici olduğunu zannetmiyorum.zira 3-4 tane hdd takmak isteseniz ve standart boyutlarda bir atx kasa varsa elinizde gelde işin içinden çık sonra.kaldı ki pata hdd'ler ortalama 80 gb ve 160 gb değerlerinde satılıyor.tek başına 2.5" 500 gb'lık bir laptop hdd'si 2 tane pata hddnin yerini tutar bana göre.kendim denedim çünkü halen öyle kullanıyorum

• ohool konuyu sapittiriyorsun sen, ben dedim ya pazarlama stratehpjisi geregi yapildi, eger sen becerikli ksen o kafa ve diski pata diske aktarir istedigin degerde pata diskin olur,
    satralar ilk ciktiginda milletin anakartlari elinde patladi, hepsi sirf hdd yukseltmek icin islemci degistirdi, oysa ki p3 islemci rahat 250 gb ile basa cikar. kaldi ki ilk satalar zaten 40 gb idj:-) yillar yillar sknra yuksek diskler cikti. ben de ayni dertten muzdaribim. agp sahibiyim ve piyasada cok az bulunan 4650 yi bulamadik yillardir, yoksa agp icin 1 gb ekran karti var. hem de hic uyduruk degil. 4850 nin agp versiyonu. onlar sadece arabirim.

• Sorumun nedeni düşündüğüm Mini ITX sistemin hafif ve parçalarının sağlam (taşırken vs.) olacağından emin olmam. Malum, 3.5" HDD biraz ağır. 2.5" HDD'ler 3.5'lardan daha sağlam olur mu? Sonuçta dizüstü bilgisayarların parçaları sağlam olmalı. Hız olarak diyelim Windows 3.5" 7200 Rpm'de 15 sn'de açılırsa 2.5" 7200 Rpm'de kaç sn'de açılır? Bunları merak ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Colouse

Sorumun nedeni düşündüğüm Mini ITX sistemin hafif ve parçalarının sağlam (taşırken vs.) olacağından emin olmam. Malum, 3.5" HDD biraz ağır. 2.5" HDD'ler 3.5'lardan daha sağlam olur mu? Sonuçta dizüstü bilgisayarların parçaları sağlam olmalı. Hız olarak diyelim Windows 3.5" 7200 Rpm'de 15 sn'de açılırsa 2.5" 7200 Rpm'de kaç sn'de açılır? Bunları merak ediyorum.

dostum sen desktop ile laptop arasindaki farki bil, ne bu? biri performans odakli biri saglamlik. performans odakli masaustu djski, hizli olurher turlu., sen 10000 rpm kac dizustu diski gordun:-) hem masaustu hdd dizustunun iki kati enerji yer.
    ama o oranda narin olur. boyut degil islev yani.
    hiz olarakmise en kreal dizustu hdd, 50 mb ustune cikamaz. o da ilk anda. win 7 nin dosya kopyalarken gosterdigi hiza itimat etme. o ilk anda rame kopyalar, ramdeki dosya bitip de hdd ye geri donus yaptiginda 30 mb altina bile duser:-)
    masaustu diski ise benim eski pata disk 65 mb ortalama yazma, 100 mb civari okuma hizi verirdi. tabi sistem diski oldugj icin yavas :-)

• İde diskler eskide kaldı o nedenle plakalarının veri yoğunluğu düşük bu da diskin okuma yazma performansının düşük olmasının en büyük nedeni. Sataya geçilmesinin nedeni maliyetinin düşük olması yoksa istenirse pata ile yüksek veri aktarım hızına ulaşırsınız çünkü 8 biti aynı anda transfer etmek satadaki gibi sırayla göndermekten hızlıdır.

2.5 luk diskler şoklara karşı 3.5 olanlardan daha dayanıklıdır. Ayrıca WD nin velociraptor diskleri de 2.5" 10.000 devir masaüstünde kullanılıyor. Hız arttıkça veriye erişim hızı artar bu da belirgin bir hızlanma sağlar. Bir zamanlar pclerde 15-16 ms erişim hızlı diskler varken kullandığım scsi diskler 9.5 ms idi ve programı başlatmak için tıklamamla açılması bir oluyordu. Şimdi doğal olarak ssd daha ucuza daha fazlasını sunuyor. Örneğin pata türevi olan scsi 320 ile yıllar öncesinden sata2 performası sunulurken bunun bir de scsi640 olanı vardı. Tabi fiyatlar o zaman korkunç yüksekti. Şimdi daha yeni o scsi hızları masaüstünde makul fiyatlara sunulur oldu. SCSI de seri veriyoluna geçti SAS oldu.

Kısacası 2.5" diskleri masaüstünde de kullanabilirsiniz ama performans istiyorsanız soğutma olayını atlamayın ve 7200 devir mümkünse hibrit (8gb ssd+hdd) olanlardan alın. Sata 2.5 lar montaj deliği dışında 3.5" sata güç ve veri kabloları ile birebir uyumlular.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.