Şimdi Ara

1kg lık robotu hareket ettirmek için gereken torque

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar acilş yardım gerekiyo..

    robotun hızı çok önemli değil, 1metreye 1 metre bi alanda hareket edecek kendisi de 30 cm zaten..

    araba gibi olcak

    iki arka tekeri iki ayrı motorla kontrol etcez ön teker pasif olcak..

    rapora tahmini torque ihtiyacı ve enerji tüketimi gibi şeyler yazmamız lazım.

    bu konuda bi fikri olan var mı ne kadar torque bize yeter ve bu cihazın alanda bulunan bi topu bulup kaleye şut atacağını düşünürsek ortalama yarım saat çalışırsa ne kadar enerji tüketir..



  • makinenin ağırlığı ve sürtünme burada önemli bir etken gibi geliyor bana (bu konuda herhangi bir bilgim yok, fizik derslerinden bildiğim kadarıyla söylüyorum )
  • Robotun ağırlığı ve istediğin ivmelenmeyi belirtmen gerek. Bu iki bilgiyle ben gerekli torku hesaplarım demiyorum ama hesaplayacak birsi varsa bu iki bilgiye kesinlikle ihtiyaç duyacaktır.

    Ama ivme falan da önemli değil, yeter ki proje raporuna yazacak bir değerimiz olsun diyosan şöyle bir karşılaştırma yapabiliriz: benim 1/10 ölçekli nitro katkılı yakıtla çalışan model arabamın maksimum tork değeri 0.2 Nm, maksimum gücü ise yaklaşık 1 kW. Bu tork ile yaklaşık 3 kg ağırlığındaki bu araç patinaj ile kalkış yapabiliyor ve son hızı 65 km/h (en azından katalogda böyle yazıyor ama benim bu hıza ulaşmışlığım yok)

    Bu bilgiye dayanarak kendi ihtiyacın olan tork ve güç için yaklaşık da olsa bir fikir sahibi olabilirsin diye düşünüyorum.

    Edit: robotun ağırlığını zaten 1 kg olarak belirtmişsin. Görmemişim, kusura bakma. Bence bu robotta ihtiyaç duyacağın tork 0.05 Nm'yi, güç de 250 W'yi geçmez. Ama daha doğru sonuç için hesap şart tabi ki

    Bir daha edit : bu arada yazmayı unutmuşum ama kullandığın motorun devri de çok önemli. Benim bahsettiğim motor, maksimum gücü 20.000 d/d'de üretiyor. Eğer senin motorunun devir değerleri 20.000-30.000 arasında değilse ihtiyaç duyacağın tork çok daha farklı olacaktır. Zira güç, tork ile devir sayısının çarpımından ibarettir. Yani aynı gücü elde etmek için 'düşük devirli, yüksek torklu' bir motor ya da 'yüksek devirli, düşük torklu' bir motor kullanabilirsin. Benzinli ve dizel motorlar gibi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 17 Aralık 2006; 12:22:27 >




  • hocam sağol verdiğin bilgiler için de bizim oyle benzinle dizelle pek işimiz olmuyo..

    dediğim gibi alet kendi ekseninde en fazla 100 derece kadar dönüp(düşük bi hızla) bi 50 cm hareket edecek bu da yine yavaş olmalı. sonra da topa vurup kaleye gol atması gerekiyo..

    rapora ortalama bişeyler yazıp sonra deneyerek gorcez artık.. sağolasın..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.