Şimdi Ara

18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
13.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coskunismail

    Konuya ben de bir mesaj yazıp aklıma takılan soruları sorayım.
    1. Orijinal voltajı 12 volt olan bir şarjlı matkaba 3S BMS kartı ve 18650 pillerle yapılan batarya grubu matkabın motoruna 11.1 volt verdiğinden fazla verimli olmuyor ve matkabın tork sınırlamasına gelemeden duruyor ve dönmüyor. 4S BMS kartı kullanarak 18650 pillerle çalıştırmak istediğimizde matkabın motoruna 14.4 volt gideceğinden, bu fazladan verilen 2.4 volt motorun ısınmasına ve zamanla bozulmasına yol açar mı?
    2. Aynı şekilde orijinal voltajı 9.6 volt olan matkaba 3S BMS kartı ve 18650 pillerle yapılan batarya grubu matkabın motoruna 11.1 volt göndereceğinden, bu fazladan verilen 1.5 volt motorun ısınmasına ve zamanla bozulmasına yol açar mı?
    ÖZET SORU: Matkap gibi aletlerde kullanılan güçlü DC motorlarda voltaj toleransı var mıdır, varsa ne kadardır?
    18650 pillerin şarjlı voltajı 4V2 dir. 3V7 değildir. 3V7 normal halidir. Bu voltajda 5-10 yıl serin ortamda pil saklanabilir.

    3 BMS deki pillerin balanslı şarjlarının toplamı 12.6 VDC dir.

    Motora giden 1- 2 volt fazla voltajın motor üzerinde fazla etkisi olmaz. Kullanılabilir.




  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. Pillerle ilgili verdiğiniz voltaj değerlerini biliyorum zaten. Benim öğrenmek istediğim 12 volt bir matkap motoruna 4S BMS ile kullanımda iken 3.7 x 4 = 14.4 volt gittiğinden toplamda 2,4 volt fazla bir gerilim gidiyor. Yine 9.6 volt bir matkap motoruna 3S BMS ile kullanımda iken 3.7 x 3 = 11.1 volt gittiğinden toplamda 1,5 volt fazla gerilim gidiyor. İşte bu gerilim fazlalığı motorun ısınmasına ve sonra da yanmasına neden olup olmayacağı idi. Yani yüksek akım çeken şarjlı matkap motorlarında 1-2 voltun pek önemi olmuyorsa sorumun cevabını almış bulunmaktayım. Teşekkür ederim.
  • coskunismail C kullanıcısına yanıt
  • 12 volt icin 3, 14,4 icin 4 18650 kullaniliyor. Balans sarj karti alip usulune uygun baglantilari yaparsaniz sorun kalmaz. Yalniz bms kartlari alirken dikkat edin bu kartlarin bazilarinda ozellikle ucuz olanlarda balans ozelligi yokmus. Ek kart almak gerekiyormus. Bu arada sunuda unutmayin 12 v bir matkap 30 a cekebiliyor aldiginiz kartlar 30,40 amper verebilmeli. Aksi taktirde matkabi zorlandiginda besleyemez. Benimde 14,4 bosch var 40 A lik kart takmayi dusunuyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • osmankul O kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. Beni bu türlü şüpheye iten nokta, 12 voltluk dandik bir araç süpürgesini 4S BMS kartı ile yaptığım batarya grubundan 14.4 voltla çalıştırdığımda, motor oldukça fazla ısınmış, biraz daha çalıştırmaya devam etsem yanacak duruma gelmişti. Kullandığım kartlar hem balanslı, hem de motor çevirmeye uygun kartlar ve 40 amper civarı akım geçirebiliyor. Ayrıca bu kartların yüksek akım, kısa devre, aşırı şarj, aşırı deşarj koruma özellikleri de var. Yani kartlardan yana sıkıntım yok, tek sıkıntım yüksek voltajın motoru bozup bozmayacağı.
  • osmankul O kullanıcısına yanıt
    Aynısı başıma geldi 10 amper bms kart kullandım 9 voltluk dc motoru yerinden oynatmıyor.Kaliteli ve dediğiniz gibi en az 40 amperlik bms lazım özellikle şarjlı matkap motoru için kullanılacak ise
  • herkese selam. aynı sorun bende de var. matkabımın şarj aleti bozuldu. ama pek anlamam bu işlerden. şarj aleti çok pahalı. ben avcılar yada mecidiyeköy civarındayım. pillerim var bms bulurum. yardım edebilecek yakınlarda biri varsa yanınıza gelebilirim. yardım ederseniz çok sevinirim.
  • Albertini_ A kullanıcısına yanıt
    Ben uzağım ama size yardımcı olmaya çalışırım. Telefonla ya da kargo ile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 22 Ocak 2020; 17:47:24 >
  • coskunismail C kullanıcısına yanıt
    saol dostum öyle zor olur.
  • Hazır konu varken yeni bir konu açmayım matkabıma(18V) pil alayım dedim ama 1500 TL'den aşağı batarya bulamadım. (Flexvolt)


    Elimde çok önceden aldığım ve hiç kullanmadığım 3000 mah piller var.

    Zannediyorum 30A ya da 40A deşarj kapasiteliydiler çünkü elektronik sigara için almıştım.


    Çinde hazır kutular satılıyor

    https://tr.aliexpress.com/item/4001131945748.html?spm=a2g0o.cart.0.0.24263c00oTlXwz&mp=1



    Bunların şarj devreleri çok hoşuma gitmedi açıkçası güvenemedim o yüzden sıfırdan kendim herşeyi kendim yapayım diyorum. Hem daha kaliteli hem ucuz olur.



    • Pillerim var.
    • 18V 5S BMS devresi. 20 amper yeterli olur mu(300w/18v=16a) (300 wattlık matkap)
    • 5S Pil göstergesi
    • Kasa (3d yazıcıdan kendim çizip yapıcam)
    • şarj aleti(xt60?)


    10 tane 18650 dizip yapayım diyorum. Aartıp 15 tanede yapabilirim aslında. Pillerin nasıl şarj edilmesi gerektiğinide düşünmek lazım. Şu aşamada biraz fikire ihtiyacım var.





  • secure S kullanıcısına yanıt

    300 wattlık bir matkap için pillerin de BMS devresinin de rahat ve ferah çalışabilmesi için amper değerlerinin yüksek olmasını öneririm. BMS devresini balanslı ve 50 amper destekli alınız. Pilleri de tek seri yapacaksanız Sony VTC serisinden kullanın. Çünkü bu piller anlık(5 saniye süreyle) 30 amper çıkış verebiliyor. Dolayısıyla stabil olarak 20-25 amper vererek rahat çalışır. 5S 2P veya paralel pil sayısı arttıkça anlık 20 amper verebilen Samsung INR serisi, ya da LG H serisi pilleri de kullanabilirsiniz. Şarj için ise 21 volt li-ion şarj adaptörü kullanırsanız hem daha ucuza mal olur, hem de taşıması, saklaması daha rahat olur. Batarya kutusuna monte edeceğiniz bir dişi jak ile şarj işini de çok pratik hale getirebilirsiniz.

     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu


     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu


     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu


     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu


     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 14 Şubat 2021; 0:38:47 >




  • Tam olarak kafamdaki resmi şekillendirmişiniz. Teşekkür ederim bilgiler için. Bu fotoğraf sizin masadan mı?


    Ben Türkiye'de 5S 50 Amper bulamadım. Yurtdışını beklemek istemiyorum. Maks. 25A satılıyor internette.

    Bendeki piller AWT 3000 mah 40A. Amperini ölçmedim doğrusu, sahte yazılmışta olabilir etiketine.

    Bu li-on adaptörlerde de koruma devresi var mıdır? Normalde matkapların şarj aletlerinde de oluyor koruma.



    Parçaları ulaşınca Fusion 360'ta modelleyip printerdan basıcam kutuyu. Hatta başlayım modellemeye. Herkesin kullanımınada açarım bitince isteyende basar.


    Bu arada biraz araştırdım lifepo4 drone tipi pilleri kullanda var. Aslında çok mantıklı ve hepsinden daha güçlü bu piller. Fakat patladığı zaman çok fena patlıyor.



    Son olarak asıl bu parçayı bulmam lazım diğerleri bulunuyor bir şekilde.

     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi secure -- 14 Şubat 2021; 2:24:30 >




  • secure S kullanıcısına yanıt

    Evet, fotoğraf benim masadan. 5S 50 Ah Kartı aşağıdaki linkten alabilirsiniz.

    https://www.roboshop.com.tr/5s-50a-bms-pil-koruma-karti

    Pilleriniz anlık 40 amper, sürekli olarak 20 amper çıkış verebiliyor. Eğer doğruysa işinizi çok rahat görecektir. Li-on şarj adaptörlerinde koruma devresi var, piller dolduğunda akımı kesiyor. Life-po veya li-po gibi piller, matkaplar için fazla lüks ve gereksiz yere fazladan harcama yapılacak pillerdir. Çünkü li-on pillerle matkabın ihtiyacı karşılanabiliyor.

     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu


    Bu parçaya aslında ihtiyacınız yok. Mutlaka bu kontak soket şekliyle yapacağım diyorsanız o zaman, hurdacılara, 2. el matkap alım satımı yapanlara, matkap tamir bakımı yapanlara bakın. Oralarda mutlaka bulursunuz. Tabi bu şekilde bir soketi tek başına bulamazsınız. Çünkü bu kontak soketi li-ion bataryaların BMS kartına montajlı olarak bulunur. Matkabınızın batarya giriş kısmına uygun bir kontak soketi tasarlayın daha iyi olur.





  • secure S kullanıcısına yanıt

    Orjinal pil kasası iki parçadır. Üst kasayı aynen korursanız (resimde göstermiş olduğunuz kontak bu parçadadır) sadece alt kasayı modifiye ederek istediğinizi yapabilirsiniz. Orjinal şarj aletinin de içindeki devreyi ve adaptörünü iptal edip coskunismail'in mesajındaki adaptörü şarj aletinin kontaklarına bağladınız mı orjinal görüntüden değişen birşey bile olmaz. Ben benim 14.4V'luk Black&Decker'ı dediğim şekilde değişim yaptım. Pil şarj göstergesi felan da takmayı düşünüyordum ama gerek kalmadı çünkü el ünitesinin üzerindeki şarj durumu göstergesi gayet sağlıklı bir şekilde çalışıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 14 Şubat 2021; 16:27:25 >
  •  18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu

    Orjinal kasa yok elimde kendim sıfırdan yapıyorum. Bu şekilde geçmeli yapacağım. 5S2P BMS siparişini verdim.

    10 adet pili 5S2P olarak bağlayacağım ama şema bulamadım. Yakınlarımda punta makinesi olan bir yer var gruplamayı onlara yaptırırım olmadı.

    21V/3A adaptör var elimde onu kullansam şarj için sıkıntı çıkmaz değil mi? Li-on adaptörlerin bir özelliği var mı?


    bir de Türkiye'de 5S pil kapasite göstergesi bulamadım. 1-23-4-6 var 5S yok

  • secure S kullanıcısına yanıt

    Aşağıdaki linkteki devrenin arka tarafında 8 tane köprü var. 1S olanı kaldırıp 8S'e kadar istediğinizi ayarlayabilirsiniz.

    https://www.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/arduino-1s-3-7v-lipo-pil-kapasite-gostergesi-ledli-gosterge_pdp_652598707

  • secure S kullanıcısına yanıt

    5s BMS kartının bağlantı şemasını ben size kartla birlikte atmıştım. Siz pilleri puntalatın benim verdiğim bağlantı şemasına göre ya da aşağıdaki resme bakarak pillerin gruplamasını ve kablolamasını yaparsınız. Lityum pillerin şarjında BMS kartı devrede olduğu için her adaptör uygun olmuyor. Sizin 21 volt 3 amperlik adaptörünüz 23 volttan fazla çıkış verirse, BMS kartı otomatikman aşırı voltaj korumasını aktif eder ve pilleri şarj etmez. Çünkü BMS kartı hücre başına 4.25v +-0.25 v toleransla çalışır. Bu da toplamda maksimum 22.50 yuvarlarsak 23 volt eder. 2 paralel yapacağınız için 3 amperlik şarj akımı bir sorun çıkarmaz. Ayrıca pillerin dolduğunu anlamanız için uyarı ışıklı akım kesen adaptör olması çok daha iyi olur. Kapasite göstergesi gereksiz ve çok lüks bir parça. Üstelik oldukça da pahalı.

     18v matkap Pil degisimi lion yapimi ve şarz sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 16 Şubat 2021; 0:51:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aeronics

    Aşağıdaki linkteki devrenin arka tarafında 8 tane köprü var. 1S olanı kaldırıp 8S'e kadar istediğinizi ayarlayabilirsiniz.

    https://www.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/arduino-1s-3-7v-lipo-pil-kapasite-gostergesi-ledli-gosterge_pdp_652598707

    Eyvallah hocam köprü olduğunu bilmiyordum. Bu ürünleri ayrı ayrı listeliyorlar hepsinde köprü var mı?





  • eyvallah hocam bakalım ortaya nasıl bişey çıkacak..

    kontaklar içinde dişi soket terminal kullanıcam

  • Bu arada dün 10 adet LG HG2 daha aldım. 4 al 3 öde vardı dayanamadım tanesi 35 liraya gelmiş oldu. Tünelsan satıcı ama şu an linke tekrar baktım stokta görünmüyor

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.