Şimdi Ara

17 yıl sonra yeniden sınava gireceğim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
5
Favori
1.426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili kardeşlerim,

    Ben 2004 yılında o zamanki ismiyle ÖSS’ye girip iyi bir dereceyle (~4000) iyi bir mühendislik bölümü kazanıp okumuş bir abinizim.

    Bu yıl yeniden üniversite okumak ve farklı bir bölümde kendimi geliştirmek, işler istediğim gibi giderse farklı bir meslek edinmek niyetindeyim. ÖSS’ye 17 yaşında girmiştim. Şimdi tam 2 katı yaştayım.

    Neden macera aradığımı merak edenler olabilir. Bizim dönemde başarılı öğrencilerin mühendis ya da doktor olmak dışında bir şansı yok gibiydi. Gerçekten neye ilgim olduğunu ancak bu yaşımda keşfettim. Bunun için zorlu bir hayat yolu da yürümem gerekti.

    ALES’ten 97 puan aldım, 198. oldum. DGS’de Türkiye 2.’si oldum. Anlayacağınız temel Türkçe ve Matematik konusunda iyiyim ancak sınav sistemi benim zamanımdan bu yana oldukça değişmiş.

    Amacım tabi ki derece yapmak falan değil. İyi bit üniversitenin psikoloji bölümünü kazanmak niyetindeyim.

    Sınava az zaman var biliyorum, ben hazırlığa sıfırdan başlayacağım. Kalan zamanımı nasıl değerlendirmemi önerirsiniz? Hangi konu ve alanlara yönelmeliyim? Konu anlatımı ve soru çözümü için önereceğiniz kaynaklar nelerdir?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Hoş geldiniz öncelikle.


    Psikoloji istiyorsanız eşit ağırlıktan hazıralanacaksınız demektir.


    Eşit ağırlıkta açık konuşmak gerekirse önemli olan matematiktir. Çünkü çoğu tmci matematik yapamıyor. Bu yüzden aytde odağınız matematiğe vermenizi öneririm.


    Matematik için eyüpb var youtubeda. çok kaliteli hocadır. kesinlikle öneririm. Geometride de kenan kara öneririm ki kenan kara harbiden geometrin tillahı olmuştur. İzlemeden geçmeyin kesinlikle. Türkçede yaklaşık olarak 30 soru yorum(paragraf) 10 soru dil bilgisi çıkıyor. Dil bilgisi çalışacaksanız rüştü hoca ya da kadir gümüş öneririm.


    sosyalde genel olarak yorum gelir arada bilgi soruları da olur (tyt için konuşuyorum) o yüzden oradan sırf deneme çözseniz belli bir yol katedersiniz.


    tyt fene vaktiniz kalır mı bilmiyorum. o yüzden o konuda pek öneride bulunamayacağım. ama illa kanal önerisi istiyorsanız, biyoloji selin hoca kimya bizim hocalar fizik vip fizik öneririm


    ben sınava sayısaldan hazırlandığım için ayt edebiyat sosyal hakkında pek yorum yapamayacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huseyinadukeeee -- 25 Mart 2021; 20:45:31 >




  • Selamlar. Hocam eşit ağırlıktan hazırlanmanız gerek o yüzden sözel kısma yorum yapamam ben bildiğim kadarıyla öneride bulunayım diğer arkadaşlar benim eksiğimi tamamlar.


    -Türkçe için dil bilgisi kısmında YouTube "Benim Hocam" kanalından Kadir Gümüş'ü öneririm. İsterseniz Öznur Saat Yıldırım da çok iyidir ona da göz atarsınız. Kaynak olarak en iyisi çıkmış sorulardır. Dil bilgisi kısmında yine ya çıkmış sorulara bakın ya da Limit alın derim ama gereksiz zor sorular da var o yüzden bence çıkmış sorular işinizi görecektir.


    -Sosyal kısmına daha bakmadığım için pek bir şey söyleyemiyorum. Çoğu arkadaştan hatırladığım kadarıyla coğrafya için YouTube "YAVUZ TUNA COĞRAFYA" kanalı öneriliyor. Tarih için YouTube "Benim Hocam" kanalından Ramazan Yetgin öneriliyor. Din ve felsefeye kimse çalışmaz genelde sınava yakın burada ya da Telegram gibi platformların gruplarında özet notlar paylaşılır. Bunları takip etmeniz yeterli. Tabi ben yine sayısal için konuşuyorum. Sosyal için Apotemi soru bankası öneriliyordu ama dediğim gibi sosyalin muhatabı arkadaşlarım yazsa daha doğru olur.


    -Matematikte konu anlatım kısmında YouTube "Eyüp B. Matematik Geometri" kanalı, soru çözüm kısmında da YouTube "Matematiğin Fatihi" kanalı önerilir. Kaynak olarak ÜçDörtBeş, Bilgi Sarmal, Karekök arasında kaldım. İsterseniz ÜçDörtBeş alın. Hem yeni tip sorular barındırır hem de klasik sorulara yer verir. Güzel yayındır.


    -Geometriyi de YouTube "Kenan Kara ile Geometri" kanalından takip edin derim. Eyüp Hoca da güzel anlatıyor ama benim için Kenan Hoca daha anlayacağım şekilde anlatıyor. Tabi siz matematik temelim iyi demişsiniz o yüzden uzun uzun konu anlatımı dinlemenize gerek kalacağını sanmıyorum. İkisine de bakın hangisinin anlatımını beğenirseniz onunla devam edin. Kaynakta şimdi Acil önersem iyi mi olur kötü mü bilmiyorum en iyisi arkadaşlar tavsiyede bulunsun. Klasik sorularda sorun yaşayıp yaşamayacağınızı da bilmiyoruz. Acil yeni tip sorular içindir. Yani öncesinde bir kaynaktan temel soruları görüp sonrasında bunu çözeriz.


    -Fizikte YouTube "Altuğ Güneş" öneriyorum. Kaynak olarak ÜçDörtBeş soru bankası güzeldir.


    -Kimyada YouTube "Benim Hocam" kanalından Görkem Şahin. Kaynakta Palme tercih edebilirsiniz.


    -Biyolojide YouTube "Selin Hoca" tavsiye ederim. Yine klasik Palme öneririm.


    İsterseniz kaynaklardan önce siz iki sınav için de birer deneme çözün ona göre yorum yapalım. ÜçDörtBeş yayınlarından TYT genel denemesi ile AYT bölüm denemesi çözüp sonuca göre yazsanız daha iyi olur. Hani şekilli şukullu sorularda ya da problem tipi matematik sorularında sorun yaşıyor musunuz onu görmüş olurduk. Klasik sorularda takılmıyorsanız direkt bu tip kaynakları tavsiye ederdik.


    Yine son olarak ben buradaki arkadaşlardan gördüğüm kadarıyla yorum yaptım. Siz gelen yorumlara göre bir kıyas yapıp çoğunluğun fikri doğrultusunda hareket edersiniz. Başarılar.





  • Matematik Eyüp B + Kesinlikle Matematiğin Fatihinin Soru çözümleri çok kaliteli .

    Geometri ; Kenan Kara ve Acil Geometri
    .Geometri konu bilgisini unutmadıysanız sadece Acili Soru bankasını çözün yeter.

    Ya da daha kısa bir yol :
    Acil ve Endemik ve Bilgisarmal Geometri denemeleri .


    Tyt matematikte problemler önemli .
    Endemik problemleri çözün .


    Fende sadece tyt ise 20 soru için o kadar konu çalışmak kalan sürede zor olur . Fen denemeleri çözüp unuttuğunuz yerlere bakın. Müfredat eskiye oranla çok sadeleştiği için deneme çözerek halledersiniz .

    Hangi mühendislik mezunusunuz ?
    Neden mühendislikte yüksek yapıp ilerlemeyi tercih etmediniz ?
  • Hocam mühendislik okumuşsunuz, uzun metinleri hızlıca okuyabiliyorsanız ve aklınızda birkaç şey kaldıysa TYT'de zorlanmazsınız. Girdiğiniz zamandan bugüne kadar değişen en büyük şey soru uzunlukları, artık soruda olanı alıp soruya koymanız bekleniyor, soru metninin büyük bir kısmı öğrenciyi tuzağa düşürüp zaman kaybettirmek için yazılmış.

    TYT'de fen kısmının yarısı ortaokul müfredatı, siz zorlanmazsınız. Sosyal genel olarak kolay; genel kültür seviyesindeki tarih soruları, harita bilgisiyle yapılabilecek coğrafya soruları nispeten kolay, tek din zorlar. Felsefe bazen mantıkla ve genel kültürle çözülebilecek gibi oluyor bazen salt bilgiye dayalı oluyor. Türkçe'de dediğim gibi uzun ve anlaması zor olan sorular var, vaktinizin büyük kısmını yer. Matematik de aynı, sorular aslında basit ama sınavdaki süre baskısı yüzünden o uzun metinleri anlamak zor, hangi kısmın gerekli hangi kısmın gereksiz olduğunu insan seçemiyor. Sizden ne yapmanız istendiğini anlasanız sorular basit ama sınav sizi boğuyor.

    İkinci sınavda tm yapacaksınız, 40 soru matematik ve toplamı 40 sorudan oluşan edebiyat-tarih-coğrafya üçlüsünden ibaret sosyal bilimler-1 kısmını yapacaksınız. Matematikte konular zorlaştığından artık gereksiz metinler biraz daha azalıyor ancak ilk 10-15 soru ilk sınav konuları olduğundan oralarda hala takılma şansı var. Ama siz rahat yaparsınız. Edebiyat ise her yıl zorlaşıyor, ezber şart, gerek eser-yazar eşleştirmeleri gerek bilgiye dayalı şiir türleri, söz sanatları gibi konular yüzünden en zorlanacağınız konu bu. Hangi zaman diliminden geleceği de belli olmuyor, İslamiyet öncesi Türk edebiyatı da olabilir Cumhuriyet dönemi de olabilir. Tarih ve coğrafya ise ilk sınava benzer, sizi çok zorlamaz, tek kayaç türleri veya atmosferin katları gibi günlük hayatta duyulmayan konular sizi zorlar.

    Hocam siz rahat ilk 100.000'e girersiniz, edebiyat açığını da kapatabilirseniz ilk 10.000 de garanti olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • başarılar dilerim

    ama tıptan pskiyatristliği seçip oradan da deneyebilirsin önü daha açıktır


    burada kliniik psikologluk maalesef yapılmıyor :(




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 26 Mart 2021; 0:21:26 >
  • herkese tekrar merhaba,

    öncelikle biraz troll cevaplardan çekinerek açmıştım konuyu ama çok değerli bilgiler vermişsiniz. hepinize teker teker teşekkür ediyorum.

    mühendis olmamın yanında kitap okumayı da oldukça seven biriyim. o yüzden hem hızlı okurum hem de okurken pek odağımı kaybetmem. biraz pratikle sorular konusunda da hızlanırım sanıyorum. anladığım kadarıyla bu benim için büyük avantaj. en azından süre konusunda beni zorlamayacağını düşünüyorum yazılanlardan.

    matematik ve fizikte zaten halihazırda mühendis olarak çalıştığım için biraz temelim var. matematik ve türkçe’de biraz pratik yapmam ve sosyal tarafı için de biraz hazırlık yapmam sanırım beni iyi bir yere taşır. gerçekten bana umut verdiniz. teşekkür ederim.

    ben üniversiteye hazırlanırken bırakın telefonları evde bile internetim yoktu. üniversiteye başladığımda eve internet bağlattık.

    şimdi en çok gelen hazırlık önerileri youtube’dan. bence bu oldukça güzel bir gelişme. kullanmasını bilen için internet çok güzel ve ulaşılabilir bir bilgi kaynağı oldu. önerilerinizi mutlaka inceleyeceğim.

    troll yorumlardan çekindiğim için fazla detay vermemiştim ama belli ki burada bizbizeyiz. durumumu biraz daha anlatayım.

    belki birçoğunuza şaşırtıcı gelecektir ama yine de yazayım. odtü’den havacılık ve uzay mühendisi olarak mezun oldum. 10 yılı aşkın süredir de savunma sanayii içerisinde aktif şekilde mühendis olarak çalışıyorum. yüksek lisansımı da bilkent’te mba programında yaptım. türkiye şartlarında iyi bir maaşım, kurulu bir düzenim var. kariyerimde de oldukça iyi bir yerdeyim. belki birçoğunuzun hayali budur ama ben daha çok okumayı, öğrenmeyi, insanlarla haşır neşir olmayı seven biriyim. dahası savunma sanayi sebebiyle ankara’ya hapsolmuş durumdayım ve artık ankara’dan da uzaklaşmak istiyorum.

    psikoloji ise oldukça ilgimi çekiyor. evet biliyorum onun da zor tarafları var. klinik psikolog olup danışan kabul etmek için yüksek lisans dahil 6 yıla daha ihtiyacım var. ama inanın zaman çabuk geçiyor. hem çalışıp hem örgün bir programda okumak da çok zor olacak benim için. ama denemek istiyorum. iş dışında da bazı uğraşlarım var ve oradan da az da olsa gelirim var. belki işi bırakmam gerekebilir.

    siz bizlerden çok daha akıllı, çok daha bilgili ve çok daha vizyonersiniz. biz neye ilgimiz olduğunu bilmeden mesleklere yöneldik ve dediğim gibi iyi öğrenciler ya mühendis ya doktor oldu. birçoğumuzun ilgisi olan alanı bulması 30 yaşından sonra oldu.

    mühendisliğe devam ederek ortalamaüstü bir hayat sürmeye devam edebilirim. ama bunu da denemeden vazgeçmek istemiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam günümüzde ülke şartlarında mühendisliğin durumunu değerlendirebilir misiniz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • deimos kullanıcısına yanıt
    Hocam ücretli seçenekler de var. Çoğu kişi ya kitap çıkarıp bunun derslerini ücretsiz anlatıyor. Ya da hem kitap çıkarıp hem de video ders satanlar da var. Bizler YouTube üzerinden önerilerde bulunduk. Ama bunlar işinizi görecektir zaten mühendis adamsınız öğrenmede zorluk yaşayacağınızı düşünmüyorum. Bence çözebildiğiniz kadar deneme çözün. Hangi tip sorularda eksiklik yaşıyorsanız ona göre kaynak tavsiyesinde bulunalım. Mesela klasik sorular için Karekök çok iyidir ama katlamalı vs. geometri soruları da geliyor. Bunlar için de Acil yayınları iyidir.
  • deimos kullanıcısına yanıt

    Hocam ben sizden çok büyük pozitif enerji aldım. Allah yolunuzu açık etsin. Umarım istediğiniz her şey olur.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.