|
16 GB RAM'iniz Varken Neden Sadece 7,93 GB Kullanılabilir?
Bilgisayarınızda 16 GB RAM kuruluysa ancak yalnızca 7,93 GB kullanabilir durumda olduğunu görüyorsanız, bunun birkaç olası nedeni olabilir:
-
Takılı RAM Miktarı: Bilgisayarınızda aslında 16 GB RAM takılı olabilirken, sisteminiz tarafından yalnızca 8 GB'ı kullanılabilir durumda bırakılabilir. Bu, şunlardan kaynaklanabilir:
- İşletim sistemi tarafından ayrılan bellek
- Donanım aygıtı sorunları
- BIOS yapılandırma ayarları
-
Kullanılabilir RAM: İşletim sisteminiz ve uygulamalarınız çalışırken, bir miktar RAM belleği işletim sistemi işlevleri, önbellek ve diğer arka plan işlemleri için kullanılır. Bunun sonucunda, tüm RAM bellek kullanılabilir durumda olmaz.
-
Grafik Kartı: Bazı bilgisayarlarda, grafik kartları RAM olarak kullanılmak üzere sistem belleğinden bir miktar yer ayırabilir. Bu, kullanılabilir RAM miktarını daha da azaltabilir.
-
Donanım Arızaları: Nadiren olsa da, donanım arızaları kullanılabilir RAM miktarını azaltabilir. Bu, arızalı bir RAM modülü veya anakart sorunlarından kaynaklanabilir.
Bu sorunu gidermek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- BIOS'unuzu Kontrol Edin: Bilgisayarınızın BIOS ayarlarında, tüm RAM'in tanındığından ve etkinleştirildiğinden emin olun.
- Bellek Tanılama Aracını Çalıştırın: Bilgisayarınızda, RAM belleğindeki hataları algılamak ve onarmak için tasarlanmış bir bellek tanılama aracı olmalıdır. Bu aracı çalıştırın ve herhangi bir hata olup olmadığını kontrol edin.
- Grafik Kartı Sürücülerini Güncelleyin: Grafik kartınızın sürücülerinin güncel olduğundan emin olun. Güncel olmayan sürücüler, sisteminizin RAM'i düzgün kullanmasına engel olabilir.
- Profesyonel Yardım Alın: Yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, bir bilgisayar teknisyenine danışmayı düşünün.
Bu sorun giderme adımlarını izledikten sonra, kullanılabilir RAM miktarınızın artması ve 16 GB RAM'inizin tamamını kullanabilmeniz gerekir.