|
Uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum. Bir şeyi toptan yasaklamanın fazla fayda ürettiğini de görmedim; en azından tarih pek örneğini göstermedi. Mesela ABD'de bir dönem alkollü içecekler yasaklanmıştı ama yasağın yaptığı şey asırlardır toplumsal normal olan alkollü içecek tüketimi ve pazarının kayıt dışına (off-record) kaymasına yol açmak oldu. O zaman organize suç örgütlerine, mafyaya gün doğmuştu. Chicago'da Al Capone gibi ünlü bir gangster şefi yükselmişti. Elbette anonim hesaplarla gençler gangster olurlar demiyorum ama en basitinden anonim hesaplarla yasakları anlaşılmadan delebilirler. Anonim olmasalar bile o kadar mecrayı veya hesabı kim tek tek nasıl takip edecek? Devlette - en azından Türkiye'deki devlette - o kadar büyük bir organizasyon yok. Böyle bir yasağı uygulayabilmek için matematiksel olarak internetin hacmiyle yarışabilecek herhangi bir denetleyici organizasyon kuramazsınız. Artık 7-24 online üretken yapay zeka devrinde internetin en "relevant" tarafından belirli bir yaşın altındaki gençleri ve çocukları alıkoymak akla yatmıyor. Ayrıca sosyal medyanın tanımı çok geniş, daha doğrusu muğlak. Ortada o kadar çok mecra, o kadar çok platform var ki. Hangisine "sosyal medya" deyip hangisini dışarıda bırakacaksınız? Bunu neye göre yapacaksınız? Hepsi X, Instagram vb kadar bariz değil. Gençliğinizi bu yolla internetten ciddi ölçüde mahrum bırakmanın dünyaya uyum sağlama ve dünyayla rekabetçilik bazında o gençler ve Türkiye üstünde ciddi negatif implikasyonları olabilir. Sosyal medyadan veya oradaki unsurlardan dolayı insanlar çok büyük zararlar görebiliyor ama bir de işin öteki boyutuna da bakmak gerek. Daha gençler ve çocuklar için sosyal medya söz konusu oldu mu yasaklama seçeneği tarihteki diğer yasaklamalar gibi etkili bir çözüm olmayacağı gibi hem gençler hem de Türkiye açısından iki ucu keskin bir hançer olabilir. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt