Şimdi Ara

15 yaş altına sosyal medya kullanımı yasaklanıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
16 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Bir şeyi toptan yasaklamanın fazla fayda ürettiğini de görmedim; en azından tarih pek örneğini göstermedi.

Mesela ABD'de bir dönem alkollü içecekler yasaklanmıştı ama yasağın yaptığı şey asırlardır toplumsal normal olan alkollü içecek tüketimi ve pazarının kayıt dışına (off-record) kaymasına yol açmak oldu. O zaman organize suç örgütlerine, mafyaya gün doğmuştu. Chicago'da Al Capone gibi ünlü bir gangster şefi yükselmişti. Elbette anonim hesaplarla gençler gangster olurlar demiyorum ama en basitinden anonim hesaplarla yasakları anlaşılmadan delebilirler. Anonim olmasalar bile o kadar mecrayı veya hesabı kim tek tek nasıl takip edecek? Devlette - en azından Türkiye'deki devlette - o kadar büyük bir organizasyon yok. Böyle bir yasağı uygulayabilmek için matematiksel olarak internetin hacmiyle yarışabilecek herhangi bir denetleyici organizasyon kuramazsınız.

Artık 7-24 online üretken yapay zeka devrinde internetin en "relevant" tarafından belirli bir yaşın altındaki gençleri ve çocukları alıkoymak akla yatmıyor. Ayrıca sosyal medyanın tanımı çok geniş, daha doğrusu muğlak. Ortada o kadar çok mecra, o kadar çok platform var ki. Hangisine "sosyal medya" deyip hangisini dışarıda bırakacaksınız? Bunu neye göre yapacaksınız?

Hepsi X, Instagram vb kadar bariz değil. Gençliğinizi bu yolla internetten ciddi ölçüde mahrum bırakmanın dünyaya uyum sağlama ve dünyayla rekabetçilik bazında o gençler ve Türkiye üstünde ciddi negatif implikasyonları olabilir.

Sosyal medyadan veya oradaki unsurlardan dolayı insanlar çok büyük zararlar görebiliyor ama bir de işin öteki boyutuna da bakmak gerek. Daha gençler ve çocuklar için sosyal medya söz konusu oldu mu yasaklama seçeneği tarihteki diğer yasaklamalar gibi etkili bir çözüm olmayacağı gibi hem gençler hem de Türkiye açısından iki ucu keskin bir hançer olabilir.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Yapılan araştırmalar (örneğin Jonathan Haidt'in çalışmaları ve The Anxious Generation kitabı), sosyal medya kullanımının azalmasının ergenlerde şunları sağladığını gösteriyor:

• Daha az anksiyete ve depresyon: Özellikle kız çocuklarında beden algısı bozukluğunun azaldığı görülüyor.
    • Daha iyi uyku kalitesi: Mavi ışık ve bildirim stresi olmayınca uyku düzeni düzeliyor.
    • Odaklanma artışı: Dopamin döngüsünün kırılmasıyla derslere veya hobilere odaklanma artıyor.

Çocuklara uygun bir ortam da değil zaten sosyal medya.

Kıymetli admin yorumunuza kısmen katılıyorum.

Çocuklar için sosyal medya yasası AB de kabul edildi. 13-16 yaş için aile denetimli, 13 yaş altına komple yasak.

Uygulanır mı? Zor.

İşin diğer kısma herkes sosyal medyadan şikayetçi ama herkes sosyal medyada. Zararlı olan içerikler yetişkinlere zararlı değil mi?

Burada iş aslında ailede başlıyor. Önce aileler bu konuda dikkatli olması lazım. Çocuk aileden ne görürse onu uygular.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YOURMOVE -- 1 Aralık 2025; 19:12:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    İsterim, fakat bir ölümsüz dost isterim.
  • Yaş sınırı 16 olmalı, youtube da çocuk filtresi olduğu gibi ergen filtreside olmalı, yayıncıların içerikleri 16 yaş altına uygun değilse filtreye takılmalı ve en en en önemlisi karar ebeveyne bırakılmamalı, piyasada anne baba olacak olgunluğa erişememiş bir sürü ergen var ki yeni araştırmaya göre ergenliğin 32 yaşına kadar sürdüğü ileri sürüldü, şahsen hak veriyorum. Zorunlu eğitim nasıl devlet tarafından takip ediliyorsa bu uygulamada devlet tarafından aktif takip edilmeli.

• Sadece Türkiye'de değil, dünyada da çok geç kalınmış bir karar. Ancak sorun uygulama kısmı, nasıl uygulayacaksınız ki? Kimlik doğrulama işi sıkıntı. Kişisel veriler söz konusu, onları koruması ayrı bir mevzu ve bu şirketlerin verileri nerede tutacağı da ayrı bir mevzu.

Bir de bilinçsiz veliler söz konusu. Adam, kadın kendi hesabıyla girdiği sosyal medya uygulamasını çocuğuna bırakıyorsa ne yapacaksın? Hiçbir şey. Önce bilinç lazım, önce kafanın değişmesi lazım. Bana bizim ülkede pek uygulanabilir gibi gelmedi.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Katılıyorum. Toptan yasaktansa ailelerin gençleri sosyal medyada karşılaşabileceği tehlikelere karşı bilinçlendirmesi lazım.

Ama böyle daha anlamlı alternatif çözümler varken pekala onlarda gündem esasında başka. Gazzalici, kapalı, münzevi, uysal bir toplum istiyorlar ve bunu gençlerden başlayarak kurmaya çalışıyorlar (pratikte zaten pek yürümez). Gazzalici/sufi anlayış zaten uygulanmamalı.

Bu arada düzeltme yapayım; bahsettiğiniz şey bir yasa değil; bir Avrupa Parlamentosu önergesi, egemen üye devletleri veya tüm birliği bağlayıcı değil. Sadece öneri veya ideal düzenleme budur şeklinde ilgili yasama organı tarafından böyle bir evrak öne sürülmüş. Adı üstünde, önerge.

Mesajınızda AB'ye Sovyetler Birliği gibi daha merkeziyetçi ve bütünleşik bir hava vermişsiniz ama bu da pek doğru değil.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Doğru hocam sadece öneri kabul edilmiş. Düzeltme için teşekkürler.

Ama çoğu ülke bu konuda kararlı bir duruş sergiliyor. Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak.

İsterim, fakat bir ölümsüz dost isterim.
  • Ebebeyn olarak dikkat ediyoruz, sosyal medya desteklemeyen telefon verdik. İlla video vs bakacaksa saat ile ona uygun içerikleri izletmeye özen gösteriyoruz.. Buradaki asıl sorun içerik üreticilerinin çocukları gözetmeden video paylaşmaları çoğu çocuk içeriğinde bile küfre denk geliyoruz.. Yasaklanması yerinde olmuş..

• Güzel olur o kadar çok +18 ve yanlış bilgi vardi çocuklar olumsuz ve o yanlış bilgilerden etkileniyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 18 yaş altına zorunlu güvenli internet getirilmeli ve çocukların kullanıcı profili olmalı internete sınırlı erişimleri olmalı sosyal medyada gördüğümüz paylaşımlar ve yaşanan saçma sapan olayların belki önüne geçilir. Eğitim için kullanmadıkları interneti geri kalan tüm saçmalıklara kullanıyorlar ve beyni yıkanan salak bir nesil yetişiyor. Çok geç kalındı.

Pardon onlar da aynı batakta.

Eğitim olması lazım, yasak genellikle son çaredir. 15 yaşından sonra ne değişecek? Her yaşta zararlı bu meret. Gerçi sigara konusunda eğitim verildi, yasaklandı da ne oldu.

Bu millet eğitilmez

Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.