Şimdi Ara

12.000 BTU Vestel Doğa Flora > Soğutması Normal Mi? Kafayı Yiyeceğim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

28.03.2025 Tarihinde 17 metrekare (defalarca ölçtüm) odam için Vestel Flora Doğa 12.000 BTU klima aldım. Şimdi sorunlar başlıyor;

Montaj yetkili servis tarafından 30.03.2025 tarihinde yapıldı. İşte 01.04.2025 gibi 18 derece soğuk modu ve turboyu açtım odam buz gibi oldu. O zamanlar hava derecesi 10-15 derece civarı İstanbul'da. Odamda kalın siyah perdeler var. Kaldı ki ev, 1. katta. Güneş doğrudan vurmadığı gibi, perdeler devamlı kapalı. Camlar çift cam. Oda kapısı her yer kapalı. Klima çok iyi soğuttu odamı, termometre var ona baktığımda 16-17 dereceye kadar indirdi ve buz kesti ortalık.

Aradan 2 hafta geçti, dikkat ettim klima iyi soğutmuyor. Bu arada soğutmanın aksine ısıtmayı tam anlamıyla yapıyor. 25 derece sıcak açtığımda mesela termometre 25 derece gösteriyor, klima da bu ısıya ulaşınca kanadını kaldırıyor. Neyse, soğutma derecesini soğuk modunda 18 yaptım ve turboyu açtım. Yok abi ilk zamanlar 25 derece oda sıcaklığını 22'ye düşürüyordu. 3 kere servis geldi. Gelen denyo aynı zamanda klimanın montajını yapan kişiydi. Adam servis raporuna 3 gelişine de "klima normal çalışıyor, müşteri 18 derece oda sıcaklığı istiyor" gibi şeyler yazmış. Bak dedim arkadaşım ben şortla odamda rahatça klima karşısında oturabiliyorsam, bu klima işini yapmıyor demektir. İlk hafta da üstümdeki aynı kıyafetler vardı odada duramazdım dedim soğukta. Bu denyo, bu sefer de odada 3 tane bilgisayar var, 3 tane de makine var, bu sebeple klima soğutmuyor gibi komik bir şey yazmış. Odamda 3 tane monitör var. Bunlardan 2 tanesi hep açık ve alttaki bilgisayar kasasına bağlı. Makine olarak ise 3D yazıcı var odada sadece. Yani gözle görülür şekilde ilk haftaki performansından eser yok abi. Vestel'e defalarca mail attım, servise kadar gittim o elemanı yakalasam kötü olacaktı ortalık. En son bir tane servis geldi dün (02.05.2025) Adam dedi ki, bir önceki gelen servis personeli klimaya fazla gaz basmış. Bu adam gazı komple boşalttı, tekrar yükleme yaptı. Eh, birazcık soğuttu ama yok abi, o serinlik yok. Turbo moda sürekli sokarak yırtarak maksimum 20 derece yapıyor. Çok iyi hissettirmiyor. Ben de ilk performansıyla istiyorum klimayı haliyle. Önümüzdeki pazartesi günü servis sahibi gelecekmiş. Servis aradı az önce beni. Bir türlü adamları ikna edemiyorum. :) Şu an istanbul'da hava sıcaklığı 15 derece. Yarın bir gün 30 dereceyi aşınca ağustos'ta ne olacak bilmiyorum. Benim isteğim zaten aldığım ilk gün gibi soğutması. 9.000 BTU tavsiye edilmesine rağmen garanti olsun, sonuçta çok kaliteli bir ürün değil diye 12.000 BTU aldım. Vestel değişim yapmayı ısrarla reddediyor. Ölçüm cihazı getirin dedim onu da getirmediler. Son çare tüketici hakem heyeti olacak gibi. Bulaşık makinesi, fırın, davlumbaz vb. şeyler alacaktım aman abi asla Vestel olmayacak bu şekilde giderse.

Not: Fabrikadan arandım dün (sonunda) xx isimli bir bey servis sorumlusu olduğunu söyledi. Pazartesi gününe kadar gözlem yapmamı, tekrar kendisini aramamı söyledi. Kendisi dahili numarasını da verdi. Bakalım nasıl ilerleyecek süreç.

Daha önceki mailde servis personelinin bilgisayarları işaret ederek soğutmadığını söylemişti. Aradığımda çırak yazdı diye kıvırmaya başladı. Bu olaydan önce Vestel'e eğitimi olan teknik bilgisi olan bir personel gönderin demiştim. Yok şöyle eğitimliler, böyle eğitimliler diye mail atmışlardı sonucu bire bir yaşadım. Alakası bile yok, adam zaten montajı yapan kişi. Montaj yaptırırken de vakum yap diye 10 kere söyledim. Adamın amacı hemen montajı yapıp, kaçmak.

Arkadaşlar ölçüm sonuçlarını bildiriyorum. 1.5 saatlik ölçüm yaptım. Filtreler bu arada tertemiz.

1.15 dakika 25 dereceden 22 derece yaptı.

2. 15 dakika 22 dereceden 21 dereceye düştü.

3. 15 dakika 21 dereceden 20.3 dereceye düştü.

4. 15 dakika 20.3 dereceden 20. dereceye düştü 

5. 15 dakika 20 derecede sabit kaldı. arada 19.5 oldu sonra tekrar yükseldi sıcaklık

6. 15 dakika 20 dereceden 20.1, 20.3 gibi değerlere çıktı. 20 derece altına inmedi sıcaklık.

Test boyunca turbo kapandıkça ben açtım ve soğuk modunda 18 derecede klima. Ve üflenen havaya termometre ile anlık bakıyorum 4 - 7 derece arasında üfleme yapıyor. Bulunduğum il/ilçe/semt bazında hava sıcaklığı 15 derece gösteriyor.

Arkadaşlar durum bundan ibaret. Bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi? Sorun bende mi? Yani ilk 1-2 hafta çok iyi soğutup 16-17 dereceye indirmese gerçekten anlayacağım sorun bende. Kaldı ki, bu yukarıda yazdığım değerler "turbo modu" açık iken sağlandı.

Yani en son artık ben mi yanılıyorum? Diye düşünmeye başladım. Bizzat klimanın kurulumuna şahit olan arkadaşım 2-3 sefer geldi eve. Beraber test ettik o da şahit ilk zamanlardaki gibi soğutmuyor dedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ekvador -- 3 Mayıs 2025; 18:26:22 >

• Ekvador kullanıcısına yanıt
    Selamlar.

Öncelikle gelen eleman fazla gaz basmış ifadesi baştan hatalı.
    Sıfır cihaza gaz basılmaz , zaten dış ünitenin içinde gaz bulunur ve vanalar kapalı şekilde cihaz üretimden çıkar. Yani o yaptıkları işlem anlamsız ve gereksiz.

Ekstra uzun borulama yapıldıysa gaz eklenir ki bu da zaten sonradan performans düşmesine sebep olmaz.

Dış ünite ulaşılabilir yerde ise turboi modda çalışırken boru bağlantılarına bakabilir misiniz?

Herhangi bir karlanma var mı?

İlk başta performanslı çalışan cihazın sonradan zayıflaması gaz kaçağına işaret olabilir.

Ayrıca dış ünite çalışma gücü ne durumda? Dış ünite yüksek tempoyla mı çalışıyor yoksa kendini kısıyor mu?

Performansın yüksek olduğu zamanlarda dış ortam sıcaklığı kaç dereceydi?

Saygılarımla...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • klima üzerinden iç ünite içine çekilen sıcak havayı termometre ile ölçün . daha sonra soğuk hava üfleme kanalından çıkan havayı ölçün . ikisi arasındaki ısı farkını yazın .bunları yaparken ortalama iç oda sıcaklığını belirtin. ayrıca 17,5 metre kare oda için klima güç hesabı .marmara bölgesi için katsayı 400 dü...

17,5x400= 7000 btu/h sonucu verir.

ısı kaynağı soğutma yük hesabı ise.

her 1000 w için çarpım katsayısı 3,4 tür.

mesela toplam monitör ve 3d yazıcı gücünüz 3200 w olsun

3200x3,4 =10880 btu/h çıkar. metre kare hesabı ile bulduğunuz soğutma yüküyle bunu toplarsınız bu da size toplam klima gücünü verir

"güç hesabı monitör ve 3d yazıcı için örnekleme adına yapılmıştır"

gelelim klimaya. sıfır klimaya gaz basılır ancak bu fazla boru kullanıldığında yapılır ki.5 metre borulamadan sonra her metre boru için ortalama -80gr- gaz basılır.

montaj esnasında sisteme gazı serbest bırakmadan önce vakum yapılmalıdır. yapılmazsa sistem kararlı çalışmaz

son kullanıcı olarak sizin yapabiliceğinzi en kesin ölçüm hava emiş noktasından ısı ölçümü alıp not etmek hava üfleme kanalından "soğuk hava çıkış noktası" ölçüm yapıp not etmek.ikisi arasındaki ısı farkı minimum 12 derece olmalıdır...

ayrıca eklemek isterim ki.ev tipi klima sistemleri ASLA soğutulan odayı 18 dereceye düşürmez....maksimum verimde çalışsa dahi klima

iç ortamı ancak 22/23 derece bandına getirebilir ki ,müthiş bir ısı yalıtımı olmalı gerekir odada.

bir nebze olsun açıklamaya çalıştım umarım yardımcı olmuştur

• klima5505 kullanıcısına yanıt

Merhaba,

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Artık illallah ettiğim için konuyu şimdilik kapatmıştım. Ancak boşluk bulabiliyorum, foruma dahi girememiştim ki şimdi gördüm mesajınızı. Dış ünite ulaşılabilir noktada, gündüz vakti dediğiniz gözlemi hemen yapacağım. Fakat, 2 hafta önceki gözlemime dayanırsak eğer sürekli turbo mod ile test ettiğimde karlanma görünmüyordu. Yarın tekrar yapıp sağlıklı bilgiye ulaşabilirim. Aynı şekilde dış ünitenin kompresör çalışma sesi vb. hepsini not edeceğim.

Performansın yüksek olduğu dönemde hava sıcaklığı 15 derece civarı idi. Performans düşüklüğü gösterdiğinde ise birkaç gün arayla 12-15 arasında değişiklik gösterdi. Servis personeline bunu da anlatmaya çalıştım bak şu an hava 9 derece dışarıda, montla gelmişsin zaten niye hava soğuk. Diyorum ki benim şu an şort ve tişört ile 18 derece soğuk modunda "üşüyor" olmam lazım dedim. Tabii Vestel genel merkezdeki yetkililerden tutun, servise kadar kimse ilgilenmedi. Unit marka el tipi sıcaklık ölçer cihazıyla gelmiş, ortam havasını ölçüyor gelen kişi. :) Servis sahibiymiş. Ee dedim arkadaşım bu ürünü üretirken fabrikada elini klimanın önüne tutup tamam yav, soğutuyor deyip piyasaya mı salıyorlar? Hava akımını doğrusal değerlerle ölçen cihaz getirin dedim ama kimse takmıyor. Şimdi ise, tüketici mahkemesine başvurmayı düşünüyorum. Önce hata yok dediler, sonra kafalarına göre tesisat boruları değişti, yok gaz bastı şunu bunu yaptı. Yahu defalarca söyleyerek "zorla" vakum yaptırdım.

• etemanki E kullanıcısına yanıt

Merhaba, hocam size de mesajınız için teşekkür ederim. Ancak görebiliyorum mesajlarınızı. Yoğun, kötü bir süreç geçirdiğimden foruma giremedim havada kalmış cevabınız diğer arkadaş gibi kusura bakmayın siz de. İlk başlıktaki testi yapmadım bilmediğim için. Yarın ilk iş onu da kontrol edeceğim ve bahsettiğiniz hesabı yapacağım. Belirtmek isterim ki, standart boru uzun bile geldi. Bu sebeple kompresörü uzattılar. Çünkü balkon kapısının hemen arkasına takıldı klima. Çok yakındı mesafe. Herhangi bir ekleme yapılmadı. Vakum konusu ise bahsettiğiniz üzere önemli bir husus. Ancak, servis personelleri uğraşmak istemiyor. Ben güç bela, tartışarak yaptırdım vakumu. Yaklaşık 10 dakika yaptı ve yeterli olduğunu söyledi. En son paragraftaki kısım fazlasıyla ikna etti beni. 15 metrekare odam, o ilk performansı yakalayamama durumu canımı sıkmıştı. Halbuki, performans dediğim de hani çok üşüdük, çok iyiymiş demekten ziyade, gerçekten serinlik hissini yaşamak. Hal böyle olunca, dedim haziran-temmuz,ağustos ayında biteriz biz bu performans ile. Yarın ilk işim testleri yapmak olacak. Çok teşekkür ederim yardımınız için.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.