Şimdi Ara

10 watt güneş paneli ile 14A akü şarjı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
20.565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    10 wattlık bir güneş paneli ile 12V-14A akü (jel akü) şarj ediyorum. Şarj kontrol devresi kullanmadım. Güneş panelini aküye direkt bağladım. Güneş paneli açık devre voltajı güneşli havada 20V'a kadar çıkabiliyor ve bu durumda aküye bağladığımda 0.5 amper akım sağlayabilmekte. Bu düzenek için bir şarj kontrol devresine ihtiyaç var mı sizce? Yoksa aküler dolduktan sonra fazla gelen enerji aküler üzerinde tolere edilebilir mi?



  • Kesinlikle akü şarj devresi kullanmanız lazım.Akülerin şarj voltajları 14.4 volttur.Siz 20 volt veriyorsunuz.Bu akünün bozulmasına,ömrünün bitmesine neden olur.Bir akü şarj devresi yaparak aküye giden şarj voltajını 14.4 voltta sabit tutmanız lazım.Ayrıca akülerde fazla enerjiyi tolere edebilecek bir sistem olmaz.Akü şarj olduktan sonra sizin şarj etmeyi kesmeniz lazım.Kolay gelsin.
  • Şarj devresini de step up/down converter ile yaparsanız çıkış voltajı çok geniş bir alanda sabit kalır..
  • En son akü voltajını ölçtüğümde 15,6V olmuştu. Ben de güneş paneli bağlantısını aküden ayırdım. Dediğniz gibi şarj kontrol gerekiyor. Güneş paneli enerji ihtiyacını fazlasıyla karşıladığından karmaşık bir şarj kontrol devresine ihtiyacım yok. En az malzeme ile en basit şekilde şarj kontrolü nasıl yapabilirim. Mesela güneş paneli çıkışına 14voltluk zener diyotlar bağlayarak volajın 14 voltun üzerine çıkmasını engelleyemez miyim?
  • Sadece zener diyot ile yapacağınız bir regülasyon devresinde verim düşük olacaktır. Çünkü Zener diyot belli bir voltajın üzerinde ters yönde iletime geçtiğinden gereksiz akım kayıpları yaşanacaktır. Burada önemli olan yüksek verimli bir regülasyon devresi, aynı zamanda şarj devresini her zaman sabit tutacak bir şarj devresi gerekiyor. Bir de akü voltajını algılayıp gerektiğinde şarjı kesecek bir devre kullanılmalı.
  • e-bay dan 10 amper solar sarj cihazı 25 tl kargo dahil alabilirsiniz işinizi görür.
  • bu sistem aku ne kadarlık bir sürede dolmaktadır.
  • Aynı sistemi bende 7815 kullanarak yapıyorum. 50 kuruşluk bir malzeme. çıkmasını bedavaya verir elektronikçiler. istersen netten de alabilirsin. malzeme bu

    http://www.direnc.net/7815-Regulator,PR-1424.html

    bu malzeme ile sabit 15 volt alıyorum ve bununla aküyü şarj ediyorum. tavsiye ederim. çok işe yarıyor. ben yaklaşık 1 yıldır bağ evinde sorunsuz kullanıyorum. tabi şarj kontrol olmadığı için bağ evine gitmeyeceğm zaman güneş paneli bağlantısını kesiyorum. tavsiye ederim.
  • Arkadaşlar bn 20 vat lik bi panel almak istiyorum sadece panel alıp evde eski akü lerim var bunları direk baglasam yada güneş panelini direk led lambaya baglasam yakar mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alone_child26

    Arkadaşlar bn 20 vat lik bi panel almak istiyorum sadece panel alıp evde eski akü lerim var bunları direk baglasam yada güneş panelini direk led lambaya baglasam yakar mi

    Güneşin durumuna göre voltaj değişeceğinden akülerinize ve ledlerinize zarar verebilirsiniz. Akü şarj devresi kullanmalısınız. İnternette devre şemaları var, kendim yapamam derseniz hazır olarak da satılıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Czkirov

    aman tanrım

    mesaj kasmak için boş yorum atma
  • Cevaplarınız için teşekkürler. Zener diyotla bu işin olmayacağına karar verdim. 14 Volt gerilim regülatörü aldım ve bağladım. 2 yıldan fazladır sorunsuz çalışıyor. Daha sonra Dx.com'dan güneş paneli şarj modülü de aldım ama sisteme takmadım henüz. 10 watlık panel, güneşli havada 12V 24A aküyü yaklaşık 4-5 günde doldurabilir.

    https://imageshack.com/i/pcKusQwyj

    https://imageshack.com/i/knExqWrkj

    https://imageshack.com/i/p8P8q8Ctj




  • kesin ve en uygun cozum,, 10a solar sarj kontrol cihazidir. 1 defa alin saglam olur.. ben yurt disindan 2 adet getirtiyorum. istersem 12v 1a adaptor bile baglasam, kontrollu olarak sarj eder ve bana 12v 10a sagbit cikis verir. cunku aku sarj etsem bile aku cikisi 14v olacagindan onuda cozmus oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12v 60ah aküyü,en uygun kaç w güneş paneli ile şarj edebilirim.Şarj kontrol cihazı kaçlık olmalı? Haftada bir gün kullandığım bağ evinde,2 tasarruf lambası ve 37 ekran tv çalıştırıyorum.12v 60ah jel aküm ve 700w modifiye sinüs inverterim var.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
  • Arkadaşlar,

    Anladığım kadarıyla şarj kontrol cihazları, aküye sabit şarj voltajı sağlayarak zarar görmesini engelliyor. Aynı zamanda aküden gelen değişken voltajı da sabitleyerek, örneğin 12 V bir ampulü çalıştırmak üzere kullanılabiliyor mu? Direk aküden 12 V ampüle bağlantı yaptığımızda, voltaj bir süre sonra düştüğünde Ampüle zarar verme ihtimalimiz var sanırım.

    Özetle aküden 12V ampülü çalıştırmak için başka bir cihaza ihtiyacımız var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi efiksis -- 24 Şubat 2015; 17:18:19 >
  • efiksis kullanıcısına yanıt
    Aslında drekt bağlıyabilirsiniz,, bunun sakıncası, siz farketmeden akü voltajı düşer ve lambanız yanmaya devam eder,,, lamba ışığı azaldığında akünün bittiğini anlarsınız fakat akü daha önceden dibi boylamıştır.. şarj kontrol cihazı akü gerilimi alt sınıra geldiğinde yük beslemesini keser,, akü şarj olduğunda ise akü şarjını keser... aküyü bir türlü şarj edersiniz fakat, aküyü bitirmeden yükü ayırmak ayrı bir durum. bunun içinde ya siz voltajını 10.80v olanakadar gözlemliyeceksiniz,, yada kontrol cihazı kullanacaksınız.
  • beyler 14 a 12 v jel aküm var acil şarj istasyonu 220v ve bir adet lamba çalıştırcam 20wattlık panel yeterli midir?(lamba sadece gece çalışcak)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi izzetyenilmez -- 13 Mart 2015; 19:02:46 >
  • hbayraktar H kullanıcısına yanıt
    kardeş o evi komple o sistem mi karşılıyo ışıkları falan ?
  • izzetyenilmez İ kullanıcısına yanıt
    Evet. Ev değil küçük bir kulübe aslında. 2 lamba ve küçük bir televizyon bağlı. Kulübe sürekli kullanılmadığından fazlasıyla karşılıyor ihtiyacı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.