Şimdi Ara

10. SINIF KİMYA NASIL ÇALIŞILIR [0'DAN] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
54
Cevap
5
Favori
7.916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Rαizen

Say say para say para say dede para say dede para say fatih dede para

Bizim sınıfta da bağırarak söyleyenler vardı bunu tenefüslerde Deli misiniz, bunu ezberliyene kadar s/sp/sp/sdp/sdp/sfdp/sfdp yi ezberlersin
  • Zloty senin özelden söylediğin soruyu cevaplayım. Ben şeyi söylemeyi unuttum kenekronların(elektron) bir enerjüzeyinden(enerji düzeyi) başka enerjüzeyine geçişini ve bir enerjüzeyinin enerjisini.(Böyle söylediğimde daha rahat oluyorum elektron ve enerji düzeyi yazma alışkanlığım olmadığından. Bizim kimyacı sağolsun )

Demiş ki "hidrojen atomunda, En= -6,05.10 üzeri -20 j değerinde bir enerji düzeyi bulunur mu ?"

Yalnız bu hatırladığım kadarıyla Bohr atom modelinin bir şeysiydi. Yani buna geçtiyseniz sanırım orbitallere de geçmişsinizdir. Onu da yazarım bir ara.

E=-[2,18*10üstü(-18)]*(1/n²)

n: enerji düzeyi

Senin sorunda n'i bulmak için -6,05*10^-20'yi -2,18*10^-18'e bölüyoruz ve (1/n²)'i buluyoruz. Yani 1/36. n de 6 çıkıyor. Yani cevap : Evet, bulunur.

Neyse. Bir elektronun başka bir enerji düzeyine geçişinde harcanan enerjinin formülü(yazmayı beceremedim paintle yaptım ):

10. SINIF KİMYA NASIL ÇALIŞILIR [0'DAN]

n(iç)2 ve n(dış)2 dediğim mesela kenekron 4'ten 5'e geçiyor ya. 4 iç 5 dış. 7'den 2'ye geçiyorsa 2 iç 7 dış. Küçük olan iç yani her türlü. Ha bir de bu formüller sadece hidrojen için geçerli. Hani proton sayısı 1 ya o yüzden. Başka elementle yaparsan parantez içi değişir. Sormaz ya yine de söyleyim dedim.

O zaman formül (Z²/n(dış)² - Z²/n(iç)²) olur. Z dediğim de proton sayısı işte. Mesela oksijenle yapıyorsun ya. 64/n(dış)² - 64/n(iç)² şeklinde çözersin.

quote:

Orijinalden alıntı: .Hepha

quote:

Orijinalden alıntı: Rαizen

Say say para say para say dede para say dede para say fatih dede para

Bizim sınıfta da bağırarak söyleyenler vardı bunu tenefüslerde Deli misiniz, bunu ezberliyene kadar s/sp/sp/sdp/sdp/sfdp/sfdp yi ezberlersin

1S2,2S2,2P6,3S2,3P6,4S2,3D10,4P6 buraya kadar bilse yeter bence.

Özel durumlar var 6-7 tane. Mesela atom numarası 20 olan bir atom(yani 20 elektron). Şöyledir:

1S2,2S2,2P6,3S2,3P6,4S2

Ama atom numarası 22 olan bir atomun +2 iyonu (yine 20 elektron)şöyledir:

1S2,2S2,2P6,3S2,3P6,3D2

Bunun nötr hali :

1S2,2S2,2P6,3S2,3P6,4S2,3D2

Bunun gibi 5-6 kural vardı neyse..

quote:

Orijinalden alıntı: Zloty

quote:

Orijinalden alıntı: TheAsasinTR

Bir de okul sonuncularından olmasam

hocam o nasıl oluyor

quote:

Orijinalden alıntı: BluePage

Adam üşenmemiş anlatmış helal olsun

Okul sonuncularından olma sebebinde sanırım iyi bir liseye gidiyorsan ister istemez sonuncu oluyor insan

BluePage'in dediği gibi. Millet günde 4 saate yakın çalışıyor. Ben sadece yazılı öncesi çalıştığımdan zor oluyor ama ben de inek olma yolunda adımlarımı atmaya başladım. Günde 1 saat çalışıyorum haftasonları hariç

• Valla helal olsun ^^

Bu arada orbitallere geçmedik heisenbergde bıraktı hoca.

yanlız benim anlamadığım nokta:

tamam buluyoruz işlemleri yapıp ama o işlemleri yapmak imkansız bence. Sınava hesap makinasıyla giremiyoruz. Nasıl olacak o iş ben aklımdan nasıl böleceğim.. Acaba öyle bıraksam hoca kabul eder mi ..
  • quote:

Valla helal olsun ^^

tamam buluyoruz işlemleri yapıp ama o işlemleri yapmak imkansız bence. Sınava hesap makinasıyla giremiyoruz. Nasıl olacak o iş ben aklımdan nasıl böleceğim.. Acaba öyle bıraksam hoca kabul eder mi ..

Ben hoca olsam etmem. Ki bizim hoca da etmiyordu. Pratikleşmen lazım

Mesela yap şunları ve tanesini kaç dakikada yaptığını söyle.

Bir helyum atomunda 1. enerjüzeyinden 2. enerjüzeyine çıkış için kaç J enerji gerekir ? (30 saniye)

Bir hidrojen atomunda 2. enerjüzeyindeki bir kenekronun atomdan ayrılması için kaç J enerji gerekir ? (1 dakika)

Biraz daha karmaşıklaştıralım;

1. enerji düzeyinden 2. enerjüzeyine kenekron geçerken 2,616*10üstü-17 joule enerji gerektiren elementin ismi ? (5 dakika civarı)

İstersen daha soru uydururum sana.

Bu arada şunu söyleyim. Geçen senenin sonlarına kadar ciddi ciddi 4 işlem yapamıyordum. Yanımdaki arkadaşıma 8+5'i fln sorduğum oluyordu ya da içimden saymam gerekiyordu. Çok ciddiyim. Gerizekalı olduğumu falan düşünüyordum. Ama geçti artık. Gerçi bu tarz işlemleri rahat yapıyordum ama dediğim gibi basit işlemleri yapamıyordum. Bu arada ben de lise 2'yim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lepelien -- 26 Kasım 2011; 17:41:34 >

• quote:

quote:

Valla helal olsun ^^

Bir helyum atomunda 1. enerjüzeyinden 2. enerjüzeyine çıkış için kaç J enerji gerekir ? (30 saniye)

Bir hidrojen atomunda 2. enerjüzeyindeki bir kenekronun atomdan ayrılması için kaç J enerji gerekir ? (1 dakika)

1. enerji düzeyinden 2. enerji düzeyine kenekron geçerken 2,616*10üstü-17 joule enerji gerektiren elementin ismi ? (5 dakika civarı)

Bu arada şunu söyleyim. Geçen senenin sonlarına kadar ciddi ciddi 4 işlem yapamıyordum. Yanımdaki arkadaşıma 8+5'i fln sorduğum oluyordu ya da içimden saymam gerekiyordu. Çok ciddiyim. Gerizekalı olduğumu falan düşünüyordum. Ama geçti artık. Gerçi bu tarz işlemleri rahat yapıyordum ama dediğim gibi basit işlemleri yapamıyordum. Bu arada ben de lise 2'yim.

şuan atom spektrumlarını bitirdim :D Rydberg eşitliği falan oraları bitirdim bıraktım. Birazdan bohr'a başlayacağım.

Rydberg eşitliğinde n= 3 için falan diyor ya. Yerine yazıyorum işlemi deniyorum hiçbir şey çıkartamıyorum. Sınavda büyük ihtimalle yapamayacağım. Bu arada soruların için teşekkürler, oraya gelince yapmayı deneyeceğim.

• quote:

quote:

quote:

Valla helal olsun ^^

1. enerji düzeyinden 2. enerji düzeyine kenekron geçerken 2,616*10üstü-17 joule enerji gerektiren elementin ismi ? (5 dakika civarı)

şuan atom spektrumlarını bitirdim :D Rydberg eşitliği falan oraları bitirdim bıraktım. Birazdan bohr'a başlayacağım.

Rydberg eşitliğinde n= 3 için falan diyor ya. Yerine yazıyorum işlemi deniyorum hiçbir şey çıkartamıyorum. Sınavda büyük ihtimalle yapamayacağım. Bu arada soruların için teşekkürler, oraya gelince yapmayı deneyeceğim.

İlk defa duyduğuma eminim Rydberg eşitliği diye bir şey Spektrumları bize hoca tablo olarak yazdırdı.
     10. SINIF KİMYA NASIL ÇALIŞILIR [0'DAN]

Bunu yani. Başka bir şey bilmiyorum o konuda. Biraz bahsedersen belki yardımcı olabilirim.

• 9. sınıftan başlayarak..
  • evet yine son sınav haftasına yaklaştık

tekrar upluyorum, sınav cuma günü hoca mol'e gelemedi hala

say say para sayları yapıyoruz hangi tür sorularda bunlar karşıma çıkar da sspspsdps yaparım ?

Mol'e kadar bir yardımlarınızı bekliyorum tekrardan, mol çıkıp çıkmayacağı belli değil henüz
  • Mesela sana der ki iki elektron vermiş bir mangan atomunda açısal momentum kuantum sayısı 1 olan kaç elektron vardır ?

Mangan(Atom numarası 25) nötr hali -> 1S(2),2S(2),2P(6),3S(2),3P(6),4S(2),3D(5)

İki elektron verdiğinde -> 1S(2),2S(2),2P(6),3S(2),3P(6),3D(5)

Açısal momentum kuantum sayısı 1 olan yani S'deki elektronları soruyor. Cevap: 6

Bunun gibi şeyler sorabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lepelien

quote:

Orijinalden alıntı: Şakaron

Hocam dediğim gibi düzgün bir öğretmen gelseydi derse not tuttursaydi ben iyi not alirdim. 450 puanlık bir okuldayim eger yardim edersen cok memnun olurum

Tamam bak sana işin matematiksel kısmını hatırladığım kadarıyla anlatıyım.

c=λ*ν
    ışık hızı = dalga boyu * frekans

Işık hızı sabitti onun kaç olduğuna bir bak.

Sana dalga boyunu verir frekansı sorar. Frekansı verir dalga boyunu sorar. (Söylememe gerek yoktur da yine de söyleyeyim. c/λ=v ve c/v=λ)

Frekans falan meselesi bitti. Gelelim plank sabitine.

E=h*v
    Enerji=plank sabiti * frekans
    Plank sabiti de sabit bir sayı. Ona da bak. 6.62x10üstü-34 diye hatırlıyorum.

Sana dalga boyunu verir enerjiyi ister. Dalga boyundan frekansı bulursun. Onunla da plankı çarpar bulursun enerjiyi. Veya sana enerjiyi verir dalga boyunu ister.

Ha sonra De Broglie diye bir dallama gelmiş. Hani aynştaynın E=mcüstü2'si var ya. Ben onunla e=h*v'yi birleştiririm demiş.

Nasıldı lan o :D Hah hatırladım.

E=mc2 dursun bi kenarda.

E=hv v neydi ? c/λ'ydı.

E=h*c/λ

h*c/λ=mc2

İki taraftaki c'ler birbirini götürür.

h/λ=mc

Veeee sonuç : λ=h/mc bu arada v artık değişiyor. Eski v(nü) değil normal v artık. Yani hız(elektron hızı.)

"λ=h/mv"

Adamın yaptığı sadece ikisinde de E var birleştireyim demek ve günümüzün dalga mekaniği bu formül üzerine kuruluyor. Vay be.. Sen de düşün içinde aynı harf olan iki formül. Belki sen de tarihe girersin. Neyse konumuza dönelim.

Bunda da dalga boyunu verir hızını sorar. Hızını verir dalga boyunu sorar. Ama direk dalga boyu değil "De Broglie dalga boyu" diye sorduğundan bu formülü kullanacağını anlarsın. Bir de nanometrenin cm ve m'ye dönüşümüne fln bak. Sırf o yüzden ben 50 almıştım bu yazılıdan :D

Sanırım matematiksel kısmı bu kadardı. Diğer öğrenmen gerekenleri hatırladığım kadarıyla yazıyım.

Dalton atom modelini öğren. Atom parçalanamaz tek bir parçadır falan diyordu. Sonra Faraday'ın elektrobilmemne deneyi vardı. Herhalde altın levhadan paralel ışınlar gönderip ışınların dümdüz değil de sağa sola saparak gittiğini görüyordu. Sonra Thomson'un atom modeli vardı. O da herhalde bu bahsettiğim ışıkdı fotondu onlarla uğraşıyordu. Yani yukarda anlattığım matematiksel işlemler thomson modeli oluyor. Ama emin değilim. Bak işte kitaba. Belirsizlik ilkesi de şöyle Heisenberg geliyor diyor ki atomdaki elektronların yerini tam olarak bilemeyiz. Çünkü hesaplamak için ışınlar göndermemiz gerek. Elektron da o kadar hafif ki gönderdiğimiz ışın onun yerini ve hızını değiştireceğinden istediğimiz sonucu değil farklı bir sonucu görürüz. Yani asla onların yerini öğrenemeyiz diyordu. Sonra da onların tahmini bulunabilecekleri yerleri yani "orbital"leri şaapıyordu. Aman tanrım biri beni durdursun. Sonra kuantum mekaniğinine geçiyoruz bu orbitallerle.

Yaz çüçüğüm. Başlık : Kuantum Mekaniği.

Baş kuantum sayısı. n ile gösteriliyor. Elektronun kaçıncı yörüngede olduğu işte.. 1=> 1. yörünge 2=> 2. yörünge.
    Açısal momentum kuantum sayısı. L(ama litre işareti gibi L) ile gösteriliyor. Elektronun hangi orbitalde bulunduğudur. S, P , D ve F orbitalleri yani. 0=> S orbitali 1=>P 2=>D 3=>F
    Manyetik kuantum sayısı. ML ile gösteriliyor. Orbitalin hangi şeyinde olduğunu gösteriyor elektronun. Bunu kalem kağıt olmadan zor anlatırım sen biraz bak buna. S'de sadece 0 var. P'de -1,0,1 var D'de -2,-1,0,1,2 var. F'de -3'den 3'e işte. P'de elektron 3 bölgede bulunabilir mesela. -1,0 veya 1de. Öyle işte.
    Spin kuantum sayısı. MS ile gösterilir. -1/2 veya 1/2'dir. ML'deki bölgelerin içinde nerede olduğu elektronun.

Kabaca böyle de sen bak biraz daha. Çok özel durum fln var. Yanımda olsan 30 dkda sana 100 aldırırdım ama burdan cidden zor oluyor.

• say say cibili şak şak 6 lı yediliyi koluna falan yaz illa unutuluyo 50 ye kadar gitsin ama
  • quote:

Orijinalden alıntı: iDenis

quote:

quote:

Hocam dediğim gibi düzgün bir öğretmen gelseydi derse not tuttursaydi ben iyi not alirdim. 450 puanlık bir okuldayim eger yardim edersen cok memnun olurum

c=λ*ν

Sana dalga boyunu verir frekansı sorar. Frekansı verir dalga boyunu sorar. (Söylememe gerek yoktur da yine de söyleyeyim. c/λ=v ve c/v=λ)

E=h*v

Sana dalga boyunu verir enerjiyi ister. Dalga boyundan frekansı bulursun. Onunla da plankı çarpar bulursun enerjiyi. Veya sana enerjiyi verir dalga boyunu ister.

Ha sonra De Broglie diye bir dallama gelmiş. Hani aynştaynın E=mcüstü2'si var ya. Ben onunla e=h*v'yi birleştiririm demiş.

E=mc2 dursun bi kenarda.

E=hv v neydi ? c/λ'ydı.

E=h*c/λ

h*c/λ=mc2

h/λ=mc

Veeee sonuç : λ=h/mc bu arada v artık değişiyor. Eski v(nü) değil normal v artık. Yani hız(elektron hızı.)

"λ=h/mv"

Adamın yaptığı sadece ikisinde de E var birleştireyim demek ve günümüzün dalga mekaniği bu formül üzerine kuruluyor. Vay be.. Sen de düşün içinde aynı harf olan iki formül. Belki sen de tarihe girersin. Neyse konumuza dönelim.

Bunda da dalga boyunu verir hızını sorar. Hızını verir dalga boyunu sorar. Ama direk dalga boyu değil "De Broglie dalga boyu" diye sorduğundan bu formülü kullanacağını anlarsın. Bir de nanometrenin cm ve m'ye dönüşümüne fln bak. Sırf o yüzden ben 50 almıştım bu yazılıdan :D

Sanırım matematiksel kısmı bu kadardı. Diğer öğrenmen gerekenleri hatırladığım kadarıyla yazıyım.

Dalton atom modelini öğren. Atom parçalanamaz tek bir parçadır falan diyordu. Sonra Faraday'ın elektrobilmemne deneyi vardı. Herhalde altın levhadan paralel ışınlar gönderip ışınların dümdüz değil de sağa sola saparak gittiğini görüyordu. Sonra Thomson'un atom modeli vardı. O da herhalde bu bahsettiğim ışıkdı fotondu onlarla uğraşıyordu. Yani yukarda anlattığım matematiksel işlemler thomson modeli oluyor. Ama emin değilim. Bak işte kitaba. Belirsizlik ilkesi de şöyle Heisenberg geliyor diyor ki atomdaki elektronların yerini tam olarak bilemeyiz. Çünkü hesaplamak için ışınlar göndermemiz gerek. Elektron da o kadar hafif ki gönderdiğimiz ışın onun yerini ve hızını değiştireceğinden istediğimiz sonucu değil farklı bir sonucu görürüz. Yani asla onların yerini öğrenemeyiz diyordu. Sonra da onların tahmini bulunabilecekleri yerleri yani "orbital"leri şaapıyordu. Aman tanrım biri beni durdursun. Sonra kuantum mekaniğinine geçiyoruz bu orbitallerle.

Baş kuantum sayısı. n ile gösteriliyor. Elektronun kaçıncı yörüngede olduğu işte.. 1=> 1. yörünge 2=> 2. yörünge.
    Açısal momentum kuantum sayısı. L(ama litre işareti gibi L) ile gösteriliyor. Elektronun hangi orbitalde bulunduğudur. S, P , D ve F orbitalleri yani. 0=> S orbitali 1=>P 2=>D 3=>F
    Manyetik kuantum sayısı. ML ile gösteriliyor. Orbitalin hangi şeyinde olduğunu gösteriyor elektronun. Bunu kalem kağıt olmadan zor anlatırım sen biraz bak buna. S'de sadece 0 var. P'de -1,0,1 var D'de -2,-1,0,1,2 var. F'de -3'den 3'e işte. P'de elektron 3 bölgede bulunabilir mesela. -1,0 veya 1de. Öyle işte.
    Spin kuantum sayısı. MS ile gösterilir. -1/2 veya 1/2'dir. ML'deki bölgelerin içinde nerede olduğu elektronun.

Kabaca böyle de sen bak biraz daha. Çok özel durum fln var. Yanımda olsan 30 dkda sana 100 aldırırdım ama burdan cidden zor oluyor.

Ooohhhaaa bunu gerçekten yazmış mıyım ben ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sspspsdps diye gidiyodu galiba

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: iDenis

quote:

quote:

c=λ*ν

E=h*v

E=mc2 dursun bi kenarda.

E=hv v neydi ? c/λ'ydı.

E=h*c/λ

h*c/λ=mc2

h/λ=mc

"λ=h/mv"

Ooohhhaaa bunu gerçekten yazmış mıyım ben ?

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.