Şimdi Ara

10.SINIF FİZİK MEB KİTABI ÖZETİ(SÖZEL BİLGİLER)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
66
Favori
4.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Özet çıkartıyorum.Uruk-Hai 9.sınıf kitabını çıkardı ben de bunu çıkarmaya karar verdim.Kitabın içerisinde basınç,kaldırma kuvveti,elektrik konuları var.Çalıştıkça buraya bilgileri yazacağım.

KATI BASINCI

-Basıncın birimi Newton/Metrekare dir.

-Basınç skalerdir.

-Katılar ve sıvılar ağırlıklarından dolayı,gazlar hareketliliğinden dolayı basınç uygular.

-Hava üflenen balonun şişmesi basıncın ispatıdır.

-Yerçekimsiz ortamda ağırlık olmayacağından , ağırlıktan kaynaklanan basınç da oluşmaz.(Katı ve sıvı basıncı)

-Cisimler dik kesitli parçalara ayrıldığında basınçları değişmez.

-Eğimli yüzeyde oluşan basınç yatay yüzeyde oluşan basınçtan azdır.

-Trenlerin tekerlek sayısının çok olması ağırlığından dolayı raylara zarar vermemesi içindir.

-Traktörün arka tekerleğinin geniş olması toprağa batmaması içindir.

-Kramponların altındaki dişler yüzeye batar ve kaymayı önler.

-Pizoelektrik olayı bazı kristal türlerinin üzerine basınç uygulandığında kristalin bir yüzünde pozitif diğer yüzünde negatif yüklerin çıkmasıyla beliren olaydır.Bu yüklerin belirmesi iki yüzey arasında elektriksel potansiyel fark oluşması demektir.Bu kristallere uygulanan basınç büyüdükçe elektrik potansiyeli artar.

-Pizoelektriğin kullanıldığı yerler : çakmak , kristal miktpfpn , radyo vericilerindeki frekans kontrolünde , sonar cihazları , hassas teraziler.

-Hassas terazilerin çalışma prensibi : cisim konulur , ağırlıktan dolayı basınç , basınçtan dolayı elektrik potansiyeli ortaya çıkar.Ortaya çıkan potansiyel dijital ekranda ağırlık olarak okunur.(Marketlerdeki elektronik teraziler işte bunlar)

SIVI BASINCI(2.EDİT)

-Vücudumuzda kan basıncı tansiyon olarak adlandırılır.

-Çok derinlere dalan dalgıçların su yüzeyine aniden çıkınca kanlarında çözünen havanın basınç değişiminden dolayı birden bire damarlarında azot kabarcıklarına dönüşmesi ve buna bağlı zarar görmelerine vurgun yeme olayı denir.

-Sıvının yüzeyine uygulanan basınç bu sıvı tarafından sıvının temas ettiği tüm noktalara aynen ve dik olarak iletilir.

-Sıvılar sıkıştırılamaz kabul edilir.

-Sıkışmazlık özelliği basıncı iletmelerini,akışkanlık özelliği her noktaya iletilmesini sağlar.

-Sıvının basınç iletme özelliği hidrolik frenler,vinçler,itfaiye merdivenleri,emme basma tulumbalarında kullanılır.

DEVAMI GELECEK...

2000LİLERİN İŞLEDİKLERİ MEB KİTAPLARI LİNKİ:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vikingr -- 4 Şubat 2018; 20:55:33 >

• Iste bekledigim hareket ve beklenen forum ruhu,takipteyiz hocam kolay gelsin.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler hocam,faydalı konu,devamının gelmesi dileğiyle..

Yalnız bir noktaya ekleme yapmak istiyorum,en azından böyle daha doğru olacağını düşünüyorum,

quote:

Cisimler dik kesitli parçalara ayrıldığında basınçları değişmez.

Bu mantık,sanırım yalnız düzgün şekilli ve tabanlı cisimlerde uygulanabilir. Buna dikkat etmek lazım,ezberxilik kurbanı olmayalım,

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aklıma gelen birşey olursa ben de bu mesajı guncelleyeyim,

-kucuk ebatlardaki canlıların dayanıklılığı daha fazladır( karınca vs gibi)

-ozdes şekilli cisimlerde dayanıklılık farkı,yalnızca yükseklikten kaynaklanır.

• haklısın hocam , kitapta nasıl yazıyorsa ben de öyle yazayım dedim.Diğer yazdığın şeyi de hemen ekliyorum.
  • ekleyecektim de şuan farkettim ki bu bilgi 1.kitaba ait değil mi
  • 10.sınıf kimyayı da ben yapacam inşallah

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • diğerize D kullanıcısına yanıt
    Yap hocam,eski günlere geri dönelim,forum yararlı bir yer olsun tekrar
  • Bir up çekeyim üstte kalsın. Fizik çalışanlar için yardımcı olur.
  • bizim sınavda soru çıkacak kitap şuanki 10.sınıfların kullandığı kitaplar mı yoksa zamanında 2000lilerin kullandığı kitap mı ?
  • nYato N kullanıcısına yanıt
    2000lilerin
  • bu kitapları nerden bulabilirim hocam pdf olarak
  • faydalı, destek çıkalım arkadaşlar
    hocam ben valla ağustosta falan bayağı arattım internette sitelerden hepsini ayrı ayrı yerlerden topladım ama geçen bir arkadaş forumda paylaşmış hepsinin bulunduğu bir linki
  • Eyvallah hocam

Gelen diğer arkadaşlar da faydalansın. 2000lilerin işledikleri ders kitapları.

• eyw
  • DeShawN1905 kullanıcısına yanıt
    açıklama kısmına alıyorum hocam linki
  • ADAMSINNN LAAA TAKİP.
  • -Yerçekimsiz ortamda ağırlık olmayacağından , ağırlıktan kaynaklanan basınç da oluşmaz.(Katı ve sıvı basıncı)

Buna karşı çıkacatım sonra ağırlıktan kaynaklanan dediğini farkettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi White Death -- 4 Şubat 2018; 18:26:2 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.