Şimdi Ara

10 Senelik dizüstünü tamir edip kızıma Paint bilgisayarı yaptım :) (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
269
Cevap
14
Favori
19.431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
527 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: man utd

    Üstteki konuda “ vatan bilgisayardayım rtx 3080 aldım 10800tl, bu konu 10 senelik bilgisayarı tamir ettim :)
    Güzel çalışma elinize sağlık

    Çıksın. Bende iş için RTX 3070 alıcam :D Ama aldığımı neden paylaşayım demi :D Show o iş. Herkesin bir tatmin ortamı var. Saygı da duymak lazım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: robotica

    Konuyu okuyunca o kadar mutlu oldum ki. En başta küçüğü sevindirdiğiniz için. Sonra da, elektonik atıklarla dünyamızı kirletmediğiniz için.


    Sizde kendimi gördüm resmen.  


    Bende de bir laptop var. 2007 üretimi, üzerinde AMD Athlon x64 çift çekirdek 1.7 ghz işlemci var, işlemci de 16 senelik neredeyse. Üzerinde 2 gb ram var. Hali hazırda kullandığım SSD'yi taktım kendisine, çok hafif bir yavaşlık olsa da internete girebiliyor, chrome üzerinde 10 sekme açabiliyorum, youtube'da rahatlıkla video izleniyor, film dizi sitelerinde 480p izleme yapılabiliyor, SSD'deki yüksek çözünürlüklü filmleri çok rahat oynatıyor. Daha ne yapsın.  


    Diğer laptop da benzer özelliklere sahip, ona da normal harddisk üzerine Antix kurdum, o da canavar gibi çalışıyor, onda 1.5 gb ram var tek fark o. Eski makinesi olanlara Antix kesinlikle öneririm çok çok güzel bir işletim sistemi. Çok az ram ve neredeyse hiç disk kullanımı var, çok iyi.


    Maalesef ülkemize bol dövizin girdiği ve her elektronik cihaza rahatça ulaşabildiğimiz dönemleri geçtik. Elimizdeki cihazları tutabildiğimiz kadar tutup kullanacağız. Gerekirse tamirini de öğreneceğiz.



    Yakında buna benzer bir konu da benden gelecek... (Şu aralar 95-96 senesinde üretilmiş bir dizüstü arıyorum. CD sürücüsü olsun bana yeterli. USB'ye bile gerek yok, bir rekor denemesi düşünüyorum. 233 mhz işlemci ve 64+8 mb edoram ile firefox açıp gezinmeyi deneyeceğim  )

    Bulabilirseniz Windows 3.1 kurun ona.

    Ayrıca laptobunuza Vivaldi tarayıcı deneyin. Belki daha stabil çalışabilir.





  • Helal olsun tebrik ederim.

  • robotica R kullanıcısına yanıt
    IBM hocam markası yazılar silinmiş hep arkada ki. Tasarımıda Thinkpad’e benziyor belkide Thinkpad bilmiyorum Harddisk IDE olduğu için Harddisk bulmak zor biraz kendisine. Harddisk bulup Windows 98 yükleyip bakmak lazım model ve özelliklerine :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pislickadam -- 8 Ekim 2020; 21:43:54 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Valla bu olaylar eskidenmis bakasim bile gelmiyor böyle şeylere :D

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 👍elinize sağlık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Vay vay vay şuraya bak, kızınızda kesinlikle bir yetenek var. Geometriler müthiş.

  • asyagrafik kullanıcısına yanıt

    Aslen, lazer CNC radyatör soğutmalı olabiliyor. Zira 25 dereceye kadar çalışmasında sıkıntı yok. Ancak, tüpün ömrü zaten kısa olduğu için, ideali 15-20 arasında olması. 20'den sonra bir miktar daha hızlı bozuluyor tüp.


    Ben işletme mezunuyum. Zihnisinirim. Fabrika işletiyorduk. Kapadık. Boştayım şu an. Elektronik atölyemi kuruyorum yeni. Çeşitli kart dizaynlarım var. Hobi elektroniği üzerine mikro bir üretim planım var.


    Bir yandan da bir Lazer CNC almış bulundum. Kafam yerinde değilken. Biraz uzun hikaye; ama şöyle özetleyeyim, 10 yıldır iflas etmekte olan aile şirketinin finans işine baktıktan sonra, fabrika arsasına talipli gelince fabrikayı kapayıp, arsayı satma kararı aldık babamla. Tam bu işi yaptık, babamı kaybettim. Kapanma sürecini tek yönettim. Eski bir şirketin peşinden koşan ne kadar bela olur bilirsiniz sanırım. Onlarla tek uğraştım falan. Sonunda da hem işsiz, daha da önemlisi babasız kaldım. Biraz dağıldı hayatım. O yüzden biraz dangıl dungul hareket ederken aldığım ani bir kararla hurda bir lazer CNC aldım. 60x90 kesim alanlı. Yarı sanayi tipi olanlardan. Birinci kattaki ofise taşıyana kadar canımız çıktı. 250 kilo arkadaş. Onu topladım. Balkona çıkan duvarlardan birine dev bir delik açtım. Egzoz borusunu oradan çıkardım. Radyal egzoz fanını kutulayıp balkona attım. Hava pompasını da bu kutunun içine attım. Amaç sesi azaltma. Sonuçta apartman dairesindeyim.  Amaç da hobi elektroniğinin parçası olan çeşitli materyaller kesmek. PCB de dahil. PCB üretiminde 10x10 bir panele 6 kart sığıyor bende. Ancak bunu elle kırılabilir isteyince daha çok ücret istiyorlar. Ancak 6 kartı tek kartmış gibi sisteme girince, elle kırmaya yarayan "V groove" açmadıklarında fiyat düşüyor. Ben de dizaynı kartların arasındaki boşlukta bakır olmayacak şekilde yaptım. Lazerde keseceğim.  Denedim. Oluyor.


    Tabi lazeri bu amaçla almadım. Bir yandan maket malzemeleri falan üretmeye niyetliyim. Amerikalı eski bir uçak mühendisi ile yazışıyorum. Adamın 30'un üzerinde RC uçak modeli var. "Ben bunları kesip satayım, sana sattığım başına komisyon ödeyeyim" ayağı.


    Böyle mikro mikro işler yani. Daha tam net bir şey yok.


    Bir yandan da tekne otomasyonu ile ilgili teorik çalışmalar yapıyorum. Gene elektronik üzerine yani.


    İşin kötüsü, yazılım bilgim feci zayıf. Öğreniyorum; ama kağnı hızında. O yüzden konsepti kurup, çalıştığını görüp, arayüzü arkadaşlara kaskallamaya niyetliyim. Ben altından kalkamam.  


    ---------------------------------------


    Bilgisayar konusunda hiç durum düşündüğünüz gibi değil. Kapanmayan bir pc radyatör ve su kabı buzluğun içinde iken 15 derecede sabitleniyor. Eksiyi görmüyorsunuz. Kapanırsa, ertesi gün açıldığında -10 görüyor. Yavaş yavaş 15'e tırmanıyor. 15 gibi bir değer de nem yapmıyor. -10'dan 15'e tırmanırken yaşanan nem de damlama yapacak kadar çok olmuyor. Zaten benim PC kapanmazdı o zamanlar. Gerçi hala pek kapandığı söylenemez de...


    Olay şu: Buzluğun içine radyatör atınca bir chiller veriminde olmuyor. Suyun geçtiği sürede o kadar soğutulması mümkün olmuyor. Bunun mümkün olması için buzluğa 2 veya 4 radyatör koyup, öncesinde suyu 2'ye veya 4'e bölüp, suyun radyatörlerden yavaş geçmesini sağlamak lazım. O zaman da aslında buzdolabı kompresörünün anasını ağlatıyorsunuz. Ancak, burada dolabın ömrünü sallamadığımızı varsayıyorum.


    Günümüz bilgisayarları mini buzdolabı ile hayatta soğumaz. Bilgisayarın ortam sıcaklığında kalması için yaydığı tüm ısıyı sönümlemeniz lazım. Yük altında 300 watt yakan sapık bir işlemci, bunun 200watt'ını ısı olarak yayıyorsa, sizin o 200watt ısıyı sönümlemeniz lazım ki, işlemci ortam sıcaklığında kalsın. Tabii, kayıbı, bakırın termal kütlesi falan derken olay 200 watt sönümlemekle bitmiyor. 200 wattlık devamlı ısı kaynağını da bir mini buzdolabının sönümlemesi çok zordur. 0 dereceye yakın bir soğutmaya ulaşmak için de yarım beygir kompresörü olan, tercihen dipfrizli iri bir dolap lazım. Ki, yarım beygirin bile sıfıra indirip indirmeyeceği belli olmaz. Çok pahalı olmasa, bu işin kolay yolu akvaryum chiller'ı kullanmaktır. Güçlülerinin ikinci eli 1800-2000TL'dir. Ama gene, yarım beygirden az olmamalı kompresör. Bir beygir olanı ile -10 stabil, yük altında 3-4 derece gören var. Onu biliyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 8 Ekim 2020; 22:45:58 >




  • Asus F3 serisi :) Asus un piyasada en iyi olduğu yıllar...

  • Dönemimizde malesef çok üzülerek şahit olduğum çocuğu oyuncaklara boğup plastik janjanlı markaları olan materyaller içerisinde yalnız başına oyun oynamaya mahkum eden, eline son model tablet/telefon verip saatlerce kafasının rahat ettiğini düşünen, ve çalışıyor olup onun geleceği için çok para kazanmayı bu yaptıklarına kılıf giydiren anne/baba oluşumu içerisinde bu tür paylaşımlar bir güneş ışığı gibi aydınlatıyor umudumu. Ben de bu aydınlığa bir nebze katkıda bulunmaya kendini adamış 9 yaşında kız çocuğu babası olarak sizi tebrik ederim. Varolun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geta beş açıyomu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam oncelikle eline saglik. Biz Asus F3J ciler olarak cok cektik bu laptop serisinden. 10 defa servise gitti ve her seferinde kasa degistirdiler. Hep kirildi hep kirildi. Suan benimde 2007 de aldigim laptopun ekrani ayri yerde alt kasa ayri yerde sadece ana kart bagli calisiyor. Namussuzun kasa haric donanim saglam ama. Selamlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atomcu

    Asus F3 serisi :) Asus un piyasada en iyi olduğu yıllar...

    Evet. Söktükçe ne kadar kaliteli cihaz olduğunu anladım.

    Şimdikiler gerçekten çöp. Huawei güzel bu arada.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: orislevin

    Dönemimizde malesef çok üzülerek şahit olduğum çocuğu oyuncaklara boğup plastik janjanlı markaları olan materyaller içerisinde yalnız başına oyun oynamaya mahkum eden, eline son model tablet/telefon verip saatlerce kafasının rahat ettiğini düşünen, ve çalışıyor olup onun geleceği için çok para kazanmayı bu yaptıklarına kılıf giydiren anne/baba oluşumu içerisinde bu tür paylaşımlar bir güneş ışığı gibi aydınlatıyor umudumu. Ben de bu aydınlığa bir nebze katkıda bulunmaya kendini adamış 9 yaşında kız çocuğu babası olarak sizi tebrik ederim. Varolun

    İyi dilekleriniz ve övgünüz için teşekkür ederim. Sizin gibi diğer iyi niyet temenni eden arkadaşların yazılarını okucukça duygulanıyorum gerçekten.

    Hanıma da okutuyorum bunları :)





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Buİnsansa

    Vay vay vay şuraya bak, kızınızda kesinlikle bir yetenek var. Geometriler müthiş.

    İnanın boyanacak resimleri nette buluyorum. Şu an sadece fare hareketlerine beynin motor becerisi anca hükmediyor. Yabancı bir unsur sonuçta. Şuan sadece kova ile boyama, X ile kapatma, Yönlendirerek + / - yapabilme gibi durumlar var. Kendi rengini seçip kendi istediği kapalı alanı boyayabiliyor. Tabi paint de zamanında göremediğimiz açık bir nokta sebepli her yerin boyanması durumu olabiliyor. Velet iken çileden çıkartıyordu. Eskiler bilir.

    Zamanla kendi resimlerini, '' ben '' ona '' şimdilik '' öğrettikçe araçları kullanmayı öğrenebilir. Önce hakimiyet.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Aslen, lazer CNC radyatör soğutmalı olabiliyor. Zira 25 dereceye kadar çalışmasında sıkıntı yok. Ancak, tüpün ömrü zaten kısa olduğu için, ideali 15-20 arasında olması. 20'den sonra bir miktar daha hızlı bozuluyor tüp.


    Ben işletme mezunuyum. Zihnisinirim. Fabrika işletiyorduk. Kapadık. Boştayım şu an. Elektronik atölyemi kuruyorum yeni. Çeşitli kart dizaynlarım var. Hobi elektroniği üzerine mikro bir üretim planım var.


    Bir yandan da bir Lazer CNC almış bulundum. Kafam yerinde değilken. Biraz uzun hikaye; ama şöyle özetleyeyim, 10 yıldır iflas etmekte olan aile şirketinin finans işine baktıktan sonra, fabrika arsasına talipli gelince fabrikayı kapayıp, arsayı satma kararı aldık babamla. Tam bu işi yaptık, babamı kaybettim. Kapanma sürecini tek yönettim. Eski bir şirketin peşinden koşan ne kadar bela olur bilirsiniz sanırım. Onlarla tek uğraştım falan. Sonunda da hem işsiz, daha da önemlisi babasız kaldım. Biraz dağıldı hayatım. O yüzden biraz dangıl dungul hareket ederken aldığım ani bir kararla hurda bir lazer CNC aldım. 60x90 kesim alanlı. Yarı sanayi tipi olanlardan. Birinci kattaki ofise taşıyana kadar canımız çıktı. 250 kilo arkadaş. Onu topladım. Balkona çıkan duvarlardan birine dev bir delik açtım. Egzoz borusunu oradan çıkardım. Radyal egzoz fanını kutulayıp balkona attım. Hava pompasını da bu kutunun içine attım. Amaç sesi azaltma. Sonuçta apartman dairesindeyim.  Amaç da hobi elektroniğinin parçası olan çeşitli materyaller kesmek. PCB de dahil. PCB üretiminde 10x10 bir panele 6 kart sığıyor bende. Ancak bunu elle kırılabilir isteyince daha çok ücret istiyorlar. Ancak 6 kartı tek kartmış gibi sisteme girince, elle kırmaya yarayan "V groove" açmadıklarında fiyat düşüyor. Ben de dizaynı kartların arasındaki boşlukta bakır olmayacak şekilde yaptım. Lazerde keseceğim.  Denedim. Oluyor.


    Tabi lazeri bu amaçla almadım. Bir yandan maket malzemeleri falan üretmeye niyetliyim. Amerikalı eski bir uçak mühendisi ile yazışıyorum. Adamın 30'un üzerinde RC uçak modeli var. "Ben bunları kesip satayım, sana sattığım başına komisyon ödeyeyim" ayağı.


    Böyle mikro mikro işler yani. Daha tam net bir şey yok.


    Bir yandan da tekne otomasyonu ile ilgili teorik çalışmalar yapıyorum. Gene elektronik üzerine yani.


    İşin kötüsü, yazılım bilgim feci zayıf. Öğreniyorum; ama kağnı hızında. O yüzden konsepti kurup, çalıştığını görüp, arayüzü arkadaşlara kaskallamaya niyetliyim. Ben altından kalkamam.  


    ---------------------------------------


    Bilgisayar konusunda hiç durum düşündüğünüz gibi değil. Kapanmayan bir pc radyatör ve su kabı buzluğun içinde iken 15 derecede sabitleniyor. Eksiyi görmüyorsunuz. Kapanırsa, ertesi gün açıldığında -10 görüyor. Yavaş yavaş 15'e tırmanıyor. 15 gibi bir değer de nem yapmıyor. -10'dan 15'e tırmanırken yaşanan nem de damlama yapacak kadar çok olmuyor. Zaten benim PC kapanmazdı o zamanlar. Gerçi hala pek kapandığı söylenemez de...


    Olay şu: Buzluğun içine radyatör atınca bir chiller veriminde olmuyor. Suyun geçtiği sürede o kadar soğutulması mümkün olmuyor. Bunun mümkün olması için buzluğa 2 veya 4 radyatör koyup, öncesinde suyu 2'ye veya 4'e bölüp, suyun radyatörlerden yavaş geçmesini sağlamak lazım. O zaman da aslında buzdolabı kompresörünün anasını ağlatıyorsunuz. Ancak, burada dolabın ömrünü sallamadığımızı varsayıyorum.


    Günümüz bilgisayarları mini buzdolabı ile hayatta soğumaz. Bilgisayarın ortam sıcaklığında kalması için yaydığı tüm ısıyı sönümlemeniz lazım. Yük altında 300 watt yakan sapık bir işlemci, bunun 200watt'ını ısı olarak yayıyorsa, sizin o 200watt ısıyı sönümlemeniz lazım ki, işlemci ortam sıcaklığında kalsın. Tabii, kayıbı, bakırın termal kütlesi falan derken olay 200 watt sönümlemekle bitmiyor. 200 wattlık devamlı ısı kaynağını da bir mini buzdolabının sönümlemesi çok zordur. 0 dereceye yakın bir soğutmaya ulaşmak için de yarım beygir kompresörü olan, tercihen dipfrizli iri bir dolap lazım. Ki, yarım beygirin bile sıfıra indirip indirmeyeceği belli olmaz. Çok pahalı olmasa, bu işin kolay yolu akvaryum chiller'ı kullanmaktır. Güçlülerinin ikinci eli 1800-2000TL'dir. Ama gene, yarım beygirden az olmamalı kompresör. Bir beygir olanı ile -10 stabil, yük altında 3-4 derece gören var. Onu biliyorum.

    @Huseyin-ZST 


    Yazınızda derin bilgiler mevcut. Alabilene cok faydalı.

    Babanız için üzüldüm. Allah rahmet, kabri nur içinde olsun. Ben de babamı kaza da 83 de kaybettim. Yaşayıp kaybetmek daha bir garip geliyor bana. Zordur yani.

    Bu gördüğüm, kişisel tezgahınız ise iştahımı kabarttı. Kendi tezgahıma bir çeki düzen vereyim. MErdiven altı eletkronikçiler gibiymişim   PC dondurucu soğutma düşüncem zaten bu kadar detaylı olamadı. Ön fikiri hiç geçmedi ki sizinkini görünce aklıma gelip yazdım. Açıklamalarınızdan doğrudan hayal edince kafamda dediğiniz handikaplara ulaştım. Düşünmek lazımmış. Ufkumu açtınız. Teşekkürler. Ben de, amatör elektronik ile çok uğraşırım. Kişisel ilgi alanım analog fm alıcıları. MErak işte. PCB dizaynı konusunda bakır yolları nasıl yapıyorsunuz CNC ile. KAfam basmadı. Sadece delikleri açıyor olamazsınız...

    Maket işini bırakmayın. Çok geniş bir alan. Aklımız yetmez bu alana. Baya geniş. Bu konuda yolunuz açık olsun.

    Kaç zaman önce CNC lazer ile Plexi PC kasası projem vardı. Gerçekleştirmiştim de. Hey gibi be. Özeldim o projemi. Foto olsa da paylaşsam. Ama yok :(

    Sizde benim gibisiniz. Çok kollu merak. :D Bu, bir alanda uzmanlaşmayı zorlaştırıyor. Gerçi kendi mesleğimde iyi sayılırımda diğer hobi alanları tamamen zevk. Siz bunlardan sıyrılıp gelir amaçlı düşünüyorsunuz. Tebrikler. Bende aslında 3D yazıcı almak istiyorum. Kendi mimari tasarımlarımı sunum amaçlı yapabilirim. Bir farklılık getirmiş olurum.

    Mesleğim, iç tasarım ve dış tasarım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asyagrafik -- 8 Ekim 2020; 23:50:42 >




  • Klavyenin sağ üstündeki kasa çatlağını gördüğüm anda tanıdım, bu bir Asus F3, kronik olarak tam oradan çatlar :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bloodin

    Klavyenin sağ üstündeki kasa çatlağını gördüğüm anda tanıdım, bu bir Asus F3, kronik olarak tam oradan çatlar :)

    Ehee bunu bilmiyordum. :D Olsun yaw. Eskilerin kroniği bile bir başka. Kokusu bile yeter.

    Şu an bir yatalak daha var tezgahta. Arkadaşın. Kamera tamir ettik. Kablosu kopmuş. Macun yeniledik. Üfledik püfledik. Tamam. Oda asus. Menteşesini değiştirdik.

  • eskiyi atan değil, tamir eden değerli insandır benim gözümde. helal olsun.

  • Hocam ellerine sağlık, çok iyi gözüküyor.  Güle güle kullansın iyi günlerde.

  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.