Şimdi Ara

1 milyon doları reddeden dahi matematikçi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Matematikte çözümü imkansız sayılan bir problem dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Rus matematikçi Grigori Perelman tarafından çözüldü. Üç boyutlu uzayı sarmalayan iki boyutlu düzlemin, dördüncü boyut olan "zaman" la bağı üzerine devrim niteliğinde bir çalışma ortaya koyan Perelman, ABD'li Clay Matematik Enstitüsü'nün problemin çözümünü bulan bilim adamına vermeyi vaad ettiği 1 milyon doları reddetti. Bakımsız ve salaş bir evde yaşayan Perelman 100 yıldır matematikçilerin çözemediği "Poincare Conjecture" adı verilen matematik probleminin çözümü de internet üzerinden gönderdi. Komşularından biri, Perelman'in dairesini görünce çok şaşırdığını, sadece bir masa, bir sandalye ve bir yatağı olduğunu söylüyor.

• Kaynak ne, yazın şunu...

http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=4159

http://tr.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 25 Mart 2010; 4:29:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: maviyolcu

Matematikte çözümü imkansız sayılan bir problem dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Rus matematikçi Grigori Perelman tarafından çözüldü. Üç boyutlu uzayı sarmalayan iki boyutlu düzlemin, dördüncü boyut olan "zaman" la bağı üzerine devrim niteliğinde bir çalışma ortaya koyan Perelman, ABD'li Clay Matematik Enstitüsü'nün problemin çözümünü bulan bilim adamına vermeyi vaad ettiği 1 milyon doları reddetti. Bakımsız ve salaş bir evde yaşayan Perelman 100 yıldır matematikçilerin çözemediği "Poincare Conjecture" adı verilen matematik probleminin çözümü de internet üzerinden gönderdi. Komşularından biri, Perelman'in dairesini görünce çok şaşırdığını, sadece bir masa, bir sandalye ve bir yatağı olduğunu söylüyor.

kim kabul ediyor bunu? dünyanın en zeki adamı ama adını ilk defa duyuyoruz

• Abi işin garibi sen yuzyıllık soruyu bir çözüme kavuştur ama çözdüğünün anlaşılması için yıllarca bekle
  • Adamın bir resmi olsun, dahi bir Matematikçinin neye benzeyebileceğini ve tipe bakıp zekanın yorumlanamayacağını anlayalım. Gerçi ben bunun tam tersini zevkle yaparım!

1982 Dünya Gençler matematik birinciliği ünvanı varmış zaten. 2003'te problemin çözümünü internet üzerinden birçok farklı e-mail adresine yollayarak yayınlamış. Çözüm birbirinden farklı birçok alanda işe yarayacağından çözümün onaylanması için birçok farklı alanda çalışan Matematikçilere yollanmış. O zamandan günümüze yapılan testlerde çözümün doğru olduğunun anlaşılmasını sağlamışlar.
    Ödülü vermek için gelenlere kapıyı açmadan, "herşeyim var ödülünüzü istemiyorum" demiş! Arkadaşları artık Matematiği bıraktığını belirtmişler.
    4 yıl önce başka bir prestijli Matematik ödülünü reddederken; " Para veya şöhretle ilgilenmiyorum, hayvanat bahçesinde bir hayvan gibi gösterilmek istemiyorum" demiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 25 Mart 2010; 9:25:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: by Kaçar

quote:

Matematikte çözümü imkansız sayılan bir problem dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Rus matematikçi Grigori Perelman tarafından çözüldü. Üç boyutlu uzayı sarmalayan iki boyutlu düzlemin, dördüncü boyut olan "zaman" la bağı üzerine devrim niteliğinde bir çalışma ortaya koyan Perelman, ABD'li Clay Matematik Enstitüsü'nün problemin çözümünü bulan bilim adamına vermeyi vaad ettiği 1 milyon doları reddetti. Bakımsız ve salaş bir evde yaşayan Perelman 100 yıldır matematikçilerin çözemediği "Poincare Conjecture" adı verilen matematik probleminin çözümü de internet üzerinden gönderdi. Komşularından biri, Perelman'in dairesini görünce çok şaşırdığını, sadece bir masa, bir sandalye ve bir yatağı olduğunu söylüyor.

Değil zaten. Dünyanın en zeki adamı olarak kabul gören kişi şu an ismini hatırlamıyorum ama 1995 yılında sicim teorisini bugünkü haline getiren gördüğüm yerde elini öpeceğim ve ayaklarına kapanılası dahi matematikçi ve teorik fizikçidir. Google'dan bakmaya üşendim ismine şimdi. Ama şu an Einstein'dan daha zeki olarak kabul ediliyor bu adam. Ve dünya üzerinde 4. boyuta uygun şekilde düşünebilen ve onu şu an için anlayabilen 3-4 kişiden birisidir.

• Soru nasıl bir şeymiş bakmadım ama bilgisayarların çözemeyeceği bir soru nasıl var olabiliyor? Sonuçta bu adam da bilinen matematik kurallarıyla çözmemiş mi soruyu?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dikkat ettiniz mi bunun gibi dünyanın en iyi matematikçileri, satranç oyuncuları filan hep rusyadan çıkıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ®ed

Dikkat ettiniz mi bunun gibi dünyanın en iyi matematikçileri, satranç oyuncuları filan hep rusyadan çıkıyor.

evet küçüklükten beri satrançla yetişiyorlar.
    yanılmıyorsam dünyanın en akıllı kadınıda Rusyadanmış ama emin değilim araştırıp bakmadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Darkness
    Soru nasıl bir şeymiş bakmadım ama bilgisayarların çözemeyeceği bir soru nasıl var olabiliyor? Sonuçta bu adam da bilinen matematik kurallarıyla çözmemiş mi soruyu?

Zor gelebilir! Gezdiğim web sitelerinden bazılarında Matematikçiler " neyi çözdüğünü anlatmaya çalışacağım ama neyi çözdüğünü anlatmakta çok zor" demiş ve bu işten yırtmışlar! (Matematikçi olmayan ben napiim artık! ) Çözümün bir diğer özelliğide çeşitli matematik dallarında ( topoloji matematiği veya geometriside bunlardan birisiymiş) çok sayıda problemin çözümünü kolaylaştırması!

• Doğru olduğunu kim kanıtlayacak ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mc donaLd

quote:

Dikkat ettiniz mi bunun gibi dünyanın en iyi matematikçileri, satranç oyuncuları filan hep rusyadan çıkıyor.

evet küçüklükten beri satrançla yetişiyorlar.
    yanılmıyorsam dünyanın en akıllı kadınıda Rusyadanmış ama emin değilim araştırıp bakmadım.

İsviçreli bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre dünyada en fazla araştırmayı İsviçreli bilim adamları yapıyormuşNiye ekledim bilmiyorum ama

Soruyu getir bende çözerim kanka

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Orijinalden alıntı: by Kaçar

quote:

Değil zaten. Dünyanın en zeki adamı olarak kabul gören kişi şu an ismini hatırlamıyorum ama 1995 yılında sicim teorisini bugünkü haline getiren gördüğüm yerde elini öpeceğim ve ayaklarına kapanılası dahi matematikçi ve teorik fizikçidir. Google'dan bakmaya üşendim ismine şimdi. Ama şu an Einstein'dan daha zeki olarak kabul ediliyor bu adam. Ve dünya üzerinde 4. boyuta uygun şekilde düşünebilen ve onu şu an için anlayabilen 3-4 kişiden birisidir.

Imkansız gibi geldi bana
    Ne kadar zeki olursa olsun , bunu düşünmek artık çok çok üstün değil mi?
    Çünkü 2. Boyut 3. Boyutu düşünemez , ne olursa olsun , çünkü algı sınırlarımızın ötesinde

• abi bugün mühendislik öğrencilerinin çoğu 3 boyutlu düşünemiyor, 4. boyuttan bahsediyorlar

beyni muazzam bir şekilde geliştirmek gerekiyor galiba, insanı deli eder.
    sayfalarca sürecek karmaşık denklemleri, eğer kurabiliyor ve ne yapmam gerektiğini görebiliyorsam çok severim. bulmaca gibi devam eder.
    ama bir noktadan sonra bayıyor be.
  • quote:

Orijinalden alıntı: My Curse

Doğru olduğunu kim kanıtlayacak ?

Cevabın doğru olduğunu bir heyet 5-6 senede ancak anlayabilmiş.Belkide işin içinden çıkamadılar millet çakmasın diye doğru kabul ettiler nede olsa işin içinde rezil olmak var
    Her dahi biraz delidir
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

abi bugün mühendislik öğrencilerinin çoğu 3 boyutlu düşünemiyor, 4. boyuttan bahsediyorlar

sayfalarca sürecek karmaşık denklemleri, eğer kurabiliyor ve ne yapmam gerektiğini görebiliyorsam çok severim. bulmaca gibi devam eder.

Ben şu anlamda söylemiştim
    Biz kendi boyutumuzun bir üst boyutunu nasıl düşünebiliriz? Algı sınırlarımızın ötesine çıkmaz mı , ve bu biraz imkansız değil mi ?
    Sonuçta algı sınırları içerisinde düşünemiyor mu insan beyni sadece? Ama açıkcası biraz düşününce yapılınabilir bir durum ve eğer yapılabiliyorsa , insanın beynini gerçekten çok zorlayacağı kesin

Yanlış biliyor olabilirim , bu konular hakkında fazla bilgi sahibi değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonArtikBuİsim -- 25 Mart 2010; 21:38:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ClassRouGe

quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

abi bugün mühendislik öğrencilerinin çoğu 3 boyutlu düşünemiyor, 4. boyuttan bahsediyorlar

Ben şu anlamda söylemiştim
    Biz kendi boyutumuzun bir üst boyutunu nasıl düşünebiliriz? Algı sınırlarımızın ötesine çıkmaz mı , ve bu biraz imkansız değil mi ?
    Sonuçta algı sınırları içerisinde düşünemiyor mu insan beyni sadece? Ama açıkcası biraz düşününce yapılınabilir bir durum ve eğer yapılabiliyorsa , insanın beynini gerçekten çok zorlayacağı kesin

Yanlış biliyor olabilirim , bu konular hakkında fazla bilgi sahibi değilim.

yok ben kimseye yöneltmedim yazdıklarımı

• nasa, cia şimdiye kadar neden kaçırmamış acama
  • quote:

Evet, ilginç bir nokta. Ruslar rasyonel/matematiksel konularda iyi iş çıkarıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nanaka9
    quote:

Orijinalden alıntı: My Curse
    Doğru olduğunu kim kanıtlayacak ?

Cevabın doğru olduğunu bir heyet 5-6 senede ancak anlayabilmiş.Belkide işin içinden çıkamadılar millet çakmasın diye doğru kabul ettiler nede olsa işin içinde rezil olmak var
    Her dahi biraz delidir

Aynen şakanız gibi! Çözüm çok farklı bilim dallarından bilimadamlarına yollanmış ve onlar çözümü kullanmışlar kendi alanlarında, sonrada sonuçları bir heyet toplamış!
    Heyetin parmak hesabıyla sonuçların çoğu doğru çıktı demesiyle onaylanmış çözümün doğruluğu!

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.