Şimdi Ara

1 metre boyunda uzaktan kumandalı canlı yayın yapan robot araç yapımı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
6.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar hobi amaçlı ortalama 70 cm ile 1 metre boyu arasında canlı yayın yapabilen ve uzaktan kontrol edilebilen paletli bir robot araç yapmayı düşünüyorum.Mesela daha küçük ebatlarda benzer bir proje ;

1 metre boyunda uzaktan kumandalı canlı yayın yapan robot araç yapımı ?

Bu araç uzaktan kumanda ile kontrol edilebilecek ve aynı zamanda canlı kamera yayını yapabilecek bir cihaz olmalı.Mekaniği sorun değil o benim işim ancak elektroniği konusunda sizden yardım istiyorum.Mümkünse daha çok bireysel yapılan elektronik devrelerden değil de hazır kitler alıp birbirine bağlayarak yapmayı düşünüyorum (bu şekilde daha ucuza maal olacağını düşünüyorum)

Güneş panelli vs. profosyonel bir şey yapmayı istiyorum.Yanlız bu aracın kumanda ve canlı yayın mesafesi ne kadar uzun, güçlü olursa o kadar iyi olur.Rize zaten dağlık kesim evimizin hemen karşısında 600 - 700 metre rakımı olan bir tepe var (evin balkonundan direk bahsettiğim noktaya bakıldığında aradaki gözle görülür mesafe 1.5 - 2 km kadar) en azından cihaz bu tepedeyken ben evden kontrol edebilmeliyim ve aynı zamanda canlı yayını bana ulaştırabilmeli.

Ne dersiniz böyle bir proje yapılabilirmi ? Yani sizden istediğim "sana şu şu şu lazım, şunu şuraya bunu buraya takacaksın" vs. diyebileceğiniz her şeyi bekliyorum.Zaman problemi yoktur cebimi yormadan işlerimide aksatmadan ne kadar zamanda tamamlayabilirsem artık.

Zihni sinir bir proje olacak hep beraber kafa yorup bir şeyler yapalım arkadaşlar :) Yardımlarınızı bekliyorum.

• Daha önce bu tarz bir projem oldu, kısmen bitmiş halinin videosu şu:
    www.youtube.com/watch?v=tVp0qqyXEpc
    maliyet pek de ucuz olmayacak ama en uygun ve mesafe sınırı olmayan yöntem 3g ile olanıdır..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkür ederim evet yapmak istediğim tam anlamıyla bu.Projenizi paylaştığınız bir web sitesi forum vs. varmı ? İncelemek isterdim.

Bende yapacağım cihaza laptop koyup internet üzerinden kontrol etmeyi düşünüyorum ama bu konuda yeterli bilgim yok yardım almam gerekiyor.Ayrıca kullandığınız motorlar nedir ? Benim yapacağım araç öyle sanıyorum ki 100 kg üzeri olacak bana redüktörlü iki adet güçlü motor lazım.Uzun lafın kısası genel olarak projeye hangi cihazı almayla başlıyayım :)
  • Ayrıca yapacağım robot zorlu yol şartlarında ilerleyeceği için daha güçlü palet yada benzer bir sistem geliştirmem gerekiyor.Bu konuda da varsa tavsiyeler öneriler seve seve okurum.Siz sanırım triger kayış kullanmışsınız ?

Ve bir şey daha sormak istiyorum 3g üzerinden kontrol nasıl oluyor ? Yani bunun için bilgisayarda kullanılabilecek bilgisayarla cihaza yön verilebilecek özel bir programmı var ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 8 Ocak 2013; 16:46:52 >
  • Arkadaşlar ortalama ağırlığı 100 kg desek aşağıdaki redüktörlü motordan iki adet (sağ ve sol) benim işimi görürmü sizce ?

http://www.katircioglureduktor.com/urun_detay.aspx?ikinci_el=0&UrunID=57

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 8 Ocak 2013; 17:19:13 >
  • gözle görülür 1 bucuk 2 metre derken ?
  • 1.5 - 2 metre değil kilometre :) Yani şöyle düşün evinin hemen balkonundan tepenin herhangi bir noktasına direk (havadan) ip çek uzaklık 1.5 - 2 km kadar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cihazın konusu forumda var, biraz araştırmayla çıkar sanırım, mobilden girdigimden detaylı bakamadım..

Cihaz üzerine sonradan bi atom anakartla dahili sistem haline getirdik, konuda son halinin fotoğrafları mevcut.. Usbden c# ile kontrol yazılımı yazıp kontrol ediyoruz ve cihaza uzak masaüstü yazılımı ile bağlanıyoruz.. Ayrıca matlabla görüntü işleyip, tanımlanan resmen otomatik yoneliyor..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizden ricam pc ile girdiğinizde konunun linkini buraya yazarmısınız ? Bende aradım ancak sürekli satılık ilanınız çıkıyor :)
  • Hazır RF modüllerin uzak mesafeli olan türleri mevcut. Genelde ülkemizde pek bulunmuyor diye biliyorum ama o aşamaya gelince araştırmasını yaparız.Bana sorarsanız , mikroişlemcili bir RF modül çifti , kontrol işlemleriniz için yeterli olacaktır. Tabi amaç sadece kontrol ise. Bir laptop kullanmanızın amacı sanırım sadece kumanda için değil galiba ? Ya da pmr telsiz çifti ve DTMF ile de çözülebilir olayınız. Muhtemelen sizin oralarda yayın bolluğu yoktur ve RF yayınının çok olmadığı yerlerde , bir de harici anten kullanılarak 5-10Km lere çıkabiliyor PMR telsizler ( mesela bir çifti 80-200TL gibi makul fiyatları olması da cazip kılabilir olayınızı ! ). Ve şehir içerisinde dahi 1km mesafeye kendi orj. antenleri ile rahatça ulaşıyor. Değil ki 2 km açık alanda ( antenler birbirini görüyorsa yani ! )

• Ben aslında necoinside arkadaşın yaptığı gibi bir cihaz düşünüyordum bilgisayarıda kontrol ve görüntü aktarımı için kullanmayı düşünüyorum doğal olarak cihaz sürekli internete bağlı olacak (mesela vınnn adaptörler ile olabilir sanıyorum) internetin daha doğrusu 3g nin çektiği her yerden cihazı yönlendirebileceğim hem bu şekilde daha uyguna maal olur sanıyorum (iş gören eski bir laptop şimdiden hazır)

RF modül kullansam iyi bir antenle 5 - 10 km diyorsun bu kaç watt ediyor peki abi ? Sorun yaşarmıyım acaba gelip çökmesinler başıma :) Hangisi daha sağlıklı ve verimli çalışır sence ne yapmak istediğimi anladın sen böyle bir proje yapacak olsan hangisini tercih ederdin tabi canlı görüntü olayınıda unutmayalım.Ayrıca RF modüllerle görüntüyü nasıl gönderecek ?
  • rf modüller çok bilgi taşıyamaz, cihazın üzerine ancak alçak dalgada bi tv vericisi tarzında cihaz yapman gerekir ki boyut ve ağırlık olarak çok daha büyütmek gerekebilir cihazı. 3g çekmezse edge çeker ki sadece kamerada ufak tefek takılmalara sebep oluyor en kötü..
    konu şudur:
    http://forum.donanimhaber.com/m_37195686/mpage_1/f_/key_//tm.htm#37195686
    uzak masaüstünün güzel yanı akıllı telefon ya da tabletle de kontrol edebilirsiniz cihazı, ayrıca yakın mesafeden(100mt) oynamak için bilgisayarda ve araçta internet olmasına gerek yok..
    Sıkıntı çekeceğin bir nokta varsa o da enerji, güneş pilleri 1gün boyunca şarj etse tankı 10-20dk kullanabilecektik yaptığımız hesaplarda.. motorlara yakıtlı çözüm düşünebilirsin bu nedenle..

• Ben sadece kontroller için RF modül veya PMR telsiz önermiştim. Ve PMR ler izne tabi olmayan cihazlar. Bunlara harici anten takılınca 5-10Km lere çıktığını söyledim. Hazır modüllerin de mesafeli olanları var. Legal olan cihazlar pratik hayatta telemetri amacı ile kullanılan ama çok pahalı cihazlar. Ayrıca standart olan 10dBm in üzerinde modüller de mevcut. Bunlar genelde dışarıdan gelmek durumunda. Bizde pek yok. Ayrıca biraz daha profesyonele kaçan RC kontrol devreleri ( uzaktan kumandalı model uçak , gemi vs. de kullanılan türden ) ve hazır satılan kumandalar da istenilen mesafeyi sağlayan , kararlı ve kaliteli ürünlerdir. Kontrol bunlarla da yapılabilir.
    Ancak , görüntü nakli ve kontrolün bir arada yapılması durumunda laptop düşünülebilir.
    Ayrıca video naklinde kullanılabilecek bir 5.8GHz alıcı verici ( hazır satılıyor AV transmitter-Receiver şeklinde ! ) , 1.5-2 Km de iş görebilir açık alanda ve Rize gibi yayın kirliliğinin olmadı bir yerde. Ki haddizatında bir TV vericisi bile konsa 1W gibi bir çıkışı olan , 1m boyunda bir alette çok da ehemmiyetli yer kaplamayacaktır. Çünkü araç yeterince büyük.
    Son nokta , bir laptop kullanıldığında , ya mesafeli bir wireless ile veya internet üzerinden de tüm işlemler yaptırılabilir.
    Benim önerilerim , arkadaşımızın tamamen icat veya tasarım yerine hazır modüller ile işin bitirilmesi talebine göre yapılmıştır.
    Saygılar.

• Atom işlemcili mini itx anakartlı bir pc ile robot yapılabilir aslında.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.