Şimdi Ara

-1 İn 3 kuvveti nedir? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
6.655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Benim yazdıklarım arada kaynamış -1'in ifadesi e üzeri (i*pi)'ye eşit, dolayısıyla -1'in üçüncü kuvveti e üzeri (3i*pi), bu sayı da -1'e eşittir! Karmaşık sayılar reel sayıları kapsar, o yüzden bu sorunun cevabını anlamanın yolu karmaşık sayılardan geçiyor.

Bunun aksini düşünen bir matematik hocası varsa onunla tanışmak isterim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 29 Eylül 2006; 14:32:21 >
  • ben topic başlığında sorulmak istenene cevap vereyim..

matematik oynatmaz,aldatmaz..
  • negatif sayıların üstünü veya kökünü alınırken bu tip eşitlikleri kullanımı matamatik bilmeyeni yanılgıya düşürür.zaten buna benzer bir tartışma geçen senede olmuştu sanırım

mesela 4'dün kare kökü nedir cevaba yanlızca 2 demek yanlıştır cevap(-2,2) olmalıdır

bu soruya gelince (-1)^(2.3(3)) ifadesindeki 2 yerine 5 yazılsa sonuç -1 olur

çünkü (-1).(-1)=1 dir.bu durum negatif sayıların çift sayılı üstleri pozitiftir diye özetlenebilir

bu arada işlemi hesap makinesinde yapıcaksanız parantezlere dikat ederek (-1)^(2.3(3)) şeklinde yazmalısınız yoksa beklenmedik sunuçlar çıkabilir
  • quote:

Orjinalden alıntı: Lacrima

quote:

bilmeyenler neden yer kaplıoda yorum yapıo anlamıyorum..

ya zaten böyle soruları genelde matematikten pek anlamayanlar soruyor.
    ya da liseden kalma matematiği olanlar.
    doğal yani.

bence matematik iyi analtılamıyo her ulkede herderste farklı anlatılıyo anlayana değil analatana suç bulmak lazım..

işte -1 in küpü -1 dir der çoğu hoca lisede ve uni. de bize ama bole bişe yok aslında matematikte..
  • bide bura başka sayılara girmeyelim 1 in bir ozelliği vardır tum kuvvetleri 1 dir değişmez matematik kuralı diğer sayılara girersek iş karmaşık sayılara gidebilir onun için diğer sayılara uygulayarak vakit oldurmeyin..
  • konuş bea evohan. ağzından bal damlıyor :) anlat şunlara ben anlatamadım :)
  • quote:

sayı pozitifse, bırakın kesirli sayıyı irrasyonel sayı bile üs olabilir.
    sayı negatifse üs sadece tam sayı olabilir. aksi halde reel sayılarda işlem yapamazsın.

yani 2^6.58798 bu reel bi sayı. (-2)^1.87987 bu imajiner bi sayı. 2^6.58798 + (-2)^1.87987 bu da kompleks sayı oluyor.

aynı cumle 15 kere geçiyor bu topikte hala değişik yazanlar var.

yne yaparız ama payda da çift sayı bulunmamalı negatif sayılar tek kuvvetli kokten reel biçimde cıkar ama çift kuvvet kokten karmaşık sayı a+bi formunda çıkar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: çaaari

quote:

Orjinalden alıntı: omarr35

NEGATİF SAYILARIN KÖKÜ OLMAZ

diye biliyorum ben

öyle zaten

Arkadaşlar negatif sayıların çift dereceden kökleri olmaz ama tek dereceden vardır. mesela küpkök(-8) -2 ye eşittir. HAa köklü sayılar diye karekökü kastediyosanız haklısınız tabi
  • abow ben bu foruma neden girdimki kafa 1500 oldu
  • quote:

Orjinalden alıntı: avalona

quote:

Orjinalden alıntı: çaaari

quote:

Orjinalden alıntı: omarr35

NEGATİF SAYILARIN KÖKÜ OLMAZ

diye biliyorum ben

öyle zaten

Arkadaşlar negatif sayıların çift dereceden kökleri olmaz ama tek dereceden vardır. mesela küpkök(-8) -2 ye eşittir. HAa köklü sayılar diye karekökü kastediyosanız haklısınız tabi

"Negatif sayıların çift dereceden reel (gerçel) kökleri olmaz" işin doğru ifade edilmiş şeklidir. İşin içine karekök vs. giriyorsa ister istemez reel sayıların da altkümesi olduğu karmaşık sayılar da işin içine giriyor. Hele kutupsal (polar) koordinatlar cinsinden karmaşık sayıları ifade etmeye kalktığınızda "yeme de yanında yat":

http://www.ping.be/~ping1339/complget.htm#Polar-representation

Yukarıdaki bağlantıdaki şekilde x-y düzlemi tüm karmaşık sayıları x-ekseni üzerindeki noktalar da reel sayıları ifade etmekte

• Haklısın @mfiz tamamladığın için sağol
  • şimdi (-1)^1/2^6 olur dediğin.

(-1)^1/2=kökiçinde -1.Bu da reel olmayan sayılarda i'ye eşit olur.şimdi sayımız i^6 oldu.O da i^2'ye eşittir.

i^2=-1

Reel olmayan sayılarda da yine (-1) çıkıyor yani (:
  • quote:

Orijinalden alıntı: kukmina

quote:

Orjinalden alıntı: alprens

quote:

(-1) üzeri 3/2 tanımlı olsaydı dediğin olurdu.

ama burada işlemlerin tanım postulatlarına göre değişme kuralının uygulanabilmesi laızm

yani (-1)^3/2 nin karesi alındığında çıkan sonuçla (-1)^2 sinin 3/2 sinin alındığında çıkan sonucun aynı olması laızm.
    ama ilk işlem tanımsız(hatalı) olduğundan ikinci işlemde hatalı oluyor.

bilmeyenler neden yer kaplıoda yorum yapıo anlamıyorum..
    sanal kökü (i) bilmeyenler yorum yapıo
    olay birazcık yukarıda anlatılmış lacrima tarafından..
    dediğiniz işlem herzaman -1 çıkar çünkü;

((-1)^3/2)^2 = ((-1)^2)^3/2 = (-1)^3 = -1^3 = -1

yani gördüğünüz üzere işlem önceliği parantezin en dışındadır.

BEN SENİN YAZDIĞIN ŞEKİLDE BİR İŞLEM ÖNCELİĞİ BİLMİYORUM. İLK KARESİNİ ALSAM SONRA 3/2 Cİ KUVVETİNİ ALSAM YANLIŞ MI YAPMIŞ OLURUM.

Bunun çok basit bir cevabı var işlem önceliği "üs olan sayıların çarpılması dır veya bölüm varsa bölünmesi" ondan sonra (-1)^3 olur yine

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.