Bizim insanlarımız cahil olduğu konularda konuşmasa ilerleyeceğiz belki de. |
1 GB önbelleğe sahip AMD EPYC Genoa-X işlemcisi ortaya çıktı! (2. sayfa)
-
-
Basligi gorunce en cokta L1 e onbelleklemeye yer ayrilmistir diye ama yalan cikti ... Haberdeki 768 MB L1 e degil ! ve en azina da L3 e biraksaydi ... Yani bu sekilde olmadigi icin performansta kayda deger artis beklenemez ...
-
-
Bu bölümün kerimcem i bu arkadaş herhalde
-
Doğrusu kB.
-
O değil de, benim kafama takılan, o kadın o tırnaklarla nasıl taharet alıyor?
-
Kimse günlük özel kullanım için tır kamyon gemi uçak vs almıyor. O zaman bunlarda ihtiyaç değil diyebilirmiyiz :))))))
-
ben de ilk görünce aklımane geldi onu paylaşayım.
işlemciye gelince, önbellek çöp kutusu da vardır o işlemcide. nedense "Windows 10 Fall Creators Update" özelliği aklıma geldi. amd'nin adımı buna benziyor sanki? aklıma bir de chrome'un youtube üzerinde gerçkeleşen saçmalıkları geldi nedense.
-
Sayın hocam ben de 18 yıldır sanayide asgari ücretin az üstüne kaynak ustası olarak çalışıyorum ne olmuş? Kaynak ustasıyım diye bu konuda fikir beyan edemez miyim? Lütfen ama olmuyor böyle.
Kusura bakma hocam ama benim facebook fotomu önüme getirmek için süper bilgisayara veya yok efendim 8 cigolayt önbellekli 93558411 çekirdekli işlemciye ihtiyaç duyan sunucuda bir sorun vardır. Olmaz olsun öyle sunucu afedersin. Mühendis arkadaşlar bu işe bir el atsın bir zahmet.
Teknoloji yetmiyor daha fazlası lazım lafını hep duyuyoruz hocam da sonuçta biz ne kadar süper über muhteşem sistemler kursak bile bir türlü dişe dokunur bir fayda göremiyoruz bu sistemlerden, yanlış mıyım?
Mesela baktım şu anda dünyada 500 den çok daha fazla süper bilgisayar varmış. Şimdi diyorlar ya simülasyon yapıp hastalıklara çözüm bulacağız, vay efendim işte yeni bir süper bilgisayarımız olsa ah ah ah insanlığa ne güzel faydamız olacak ama çekirdek sayımız yetersiz....
E kardeşim sorarlar bu 500 adet ışıkları yanıp sönmek dışında bir olayına şahit olmadığımız bunca süper muhteşem harika cihaz şimdiye kadar ne yaptı?
Sayın hocam bak benim fabrikadaki kalfam afedersin kıl dönmesi sorunu yaşıyor. Çocuk 2 haftadır koltuğa oturamıyor yahu, hani nerede bunun çözümü? Nerede bu cigolayt cigolayt afra tafra yapan caka satan süper bilgisayarlar yapay zekalar falan neden bir çözüm bulamadı? Yoksa böyle aletler yok mu?
4 ayda, hadi ben iyi niyetle 6 ay diyeyim, sabah akşam çalışsa bir makina ve o zaman aralığında bir hastalığa çözüm bulsa yada ne bileyim bizim 15 yıldır hafiflemek yerine ağırlaşan kaynak makinalarımızı küçültecek hafifleştirecek bir yol bulsa tamam diyeceğim emin ol.
500 süper sunucu varsa tanesi yılda 2 problem çözdüğünde toplamda 1000 problem/hastalık yok oldu bir yılda. 15-20 senedir var bu makinalar deniyor o halde 20.000 hastalığın vs çoktan bitmesi gerekirdi.
Şimdi camdan bakıyorum hemen, uçan arabalar, 105 yaşında maraton koşan genç delikanlılar falan göremiyorum mesela.
Kedi buradaysa ciğer nerede, 698415569 çekirdekli sistemler çok iyi oluyorsa ciğer neden hala ham?
Yazıktır, suyla çalışmıyor bu cihazlar. Kim bilir her gün kaç ton mazot yakılıyor boş yere, elektriği lıkır lıkır içen yapay zekalara neyin elektrik verilecek diye. Yahu kutup ayılarının dibinde ayı bağırıyor, hayvancıkların nesli tükendi tükenecek bunlar her gün tonlarca mazot yakıp iklim değişikliğine simülasyonla çözüm bulacağız o yüzden yeni çok daha süper bir bilgisayar lazım diyorlar bize 7/24...
Güneşin çekirdeğini simüle edeceklermiş...
Benim kalfam öğle yemeklerini ayakta yiyor bunlar "ağğğğbiiiiiiii tam güneşin sırrını çözecektik çekirdek sayımız yetersiz kaldı daha fazla çekirdek çitlememiz lazım" diyor bana.
Yok kalsın kardeşim. Ben almayayım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 19 Nisan 2023; 17:57:5 >
-
hocam fikrini belirtme demiyorum ki. eminim kaynak alanında benim de senden öğreneceğim çok şey vardır. konu o değil konu doğru bilgiyi vermek öğrenmek.
"benim facebook fotomu önüme getirmek için süper bilgisayara veya yok efendim 8 cigolayt önbellekli 93558411 çekirdekli işlemciye ihtiyaç duyan sunucuda bir sorun vardır. Olmaz olsun öyle sunucu afedersin"
işte sorun burda zaten senden 1 tane yok senin gibi milyarlarca insan aynı anda bağlanmaya çalışıyor. 20 yıl önce yüklediğin fotoya videoya dataya anında erişebilmek için zaten bunca işlem gücü ve kapasite gerekiyor. Hem sadece facebook değil. Mesela benim alanım bankalar için işlem gücü çok önemli bizim makinelerimizin her birinde 40 TB ram var her gün 300 Milyondan fazla transaction gerçekleşiyor. Ve inanır mısın matematiğini yapınca yetmiyor lanet olasıca sistem. Yetmiyor yetmiyor.
"500 süper sunucu mudur her ne ise işte yılda 2 problem çözer böylece. Toplamda 1000 problem hastalık yok oldu bir yılda. 15 20 senedir var bu makinalar deniyor o halde 20.000 hastalığın vs çoktan bitmesi gerekirdi."
işte çözemiyorsun sorun orda onlarca yıldır uğraşılıp çözülemeyen sorunlar hastalıklar var. Her şey keşke bahsettiğiniz kadar kolay olsaydı.
"Sayın hocam bak benim fabrikadaki kalfam afedersin kıl dönmesi sorunu yaşıyor. Çocuk 2 haftadır koltuğa oturamıyor yahu, hani nerede bunun çözümü? Nerede bu cigolayt cigolayt afra tafra yapan caka satan süper bilgisayarlar yapay zekalar falan neden bir çözüm bulamadı? Yoksa böyle aletler yok mu?"
Artık beni trollediğinizi düşünmeye başlıyorum daha fazla polemiğe girmeyeceğim. Binlerce bilim insanı, mühendisin onlarca yıllık kan ter gözyaşını hiçe sayıp böyle yorumlar yapmak beni sinirlendiriyor. Madem çok biliyorsunuz çıkın ortaya atın yeni bir computing metodu hepimiz peşinize takılıp gelelim. Boş laf karın doyurmuyor.
-
heyt yürübe aslanım kim tutar seni ! :D
-
Oyun oynamak için işlemci arıyorsanız 5800 X3D veya 7800 X3D yeterli bu sunucular için yapılmış oyunda bir işe yaramaz. Oyunlar hala tek çekirdek performansına bakıyor.
-
KB = Kilobyte :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Allah akıl fikir versin
Şu dh forum server'ında bile kaç tane pc, kaç gb ram, kaç çekirdekli işlemci var bilgin yok hala boş boş konuşuyorsun
En basidi kullandığın telekom operatörlerinin anahtarlama merkezlerinde en az 1000m2'lik alanda yüzlerce sunucu var.Ki basın ekspress vodafone santraline girmiş birisi olarak söylüyorum
-
Bu işlemci evde kısır günleri düzenleyen teyzeler için kahvede okeye dönen amcalar için ya da mouse'un sol tuşuna tıklamaktan başka işi olmayan ergen tayfası için geliştirilmedi dostum örnek vermek gerekirse şuan bu sayfaya ulaştığım Google'ın kentilyonlarca çekirdekten oluşan bir sunucu ağı var bu tür şirketlerin sunucularında oluşacak en ufak bir gecikme bile milyonlarca dolar zarar etmelerine sebep oluyor resmin tamamını göremiyorsun at gözlüklerini çıkarman gerekiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam afedersin ama L1 nasıl 768 MB yani neredeyse 1 GB oluyor? Ben bu işlerden hiç anlamam ama yazdığınız fiziksel olarak mümkün değil bir kere.
Yani bu işler öyle L1 en hızlı o halde L1'e 768 MB gömelim işlemci uçsun şeklinde ilerlemiyor.
Bir kere konuda bahsedilen L3 ekstra belleği 3D olarak nitelendirilen ve TSMC'nin yıllarca milyar dolar harcayıp geliştirdiği çip üstüne çip yerleştirme teknolojisi diyebileceğimiz SoIC teknolojisi ile ekleniyor. Yani konudaki bahsedilen EPYC sunucu çipleri hala maliyet düşüşü sağlamak amacıyla klasik olarak ve tek tip üretilen 8 çekirdekli core complex die (CCD) yarı iletkenlerinin, infinity fabric/sonsuzluk kumaşı adı verilmiş (ve bana göre İntelimizin EMIB teknolojisi yanında daha çok güç tüketen / daha basit kalan ) çipletler arası veri iletim protokolü kullanarak birleştirilmesi ile oluşan ana yapının/yada istenilen CCDlerin üzerine TSMC 3D teknolojisi ile birleştirilmesi ile oluşur.
Birleştirilen bu ekstra yarı iletken ayrı bir katman halinde üretilmiş ve temel anlamda sadece SRAM bellek içerecek şekilde üretilmiştir ve içerisinde klasik anlamıyla herhangi bir logic/mantıksal işlem birimi bulundurmaz.
Konuda bahsedilen 3D ile birleştirilmiş ekstra L3 bellek, L1 gibi bizzat çekirdeğin içine (özel veriyollarının bir spesifik bir noktasına) gömülü ve çok daha başka amaçlara hizmet eden, yapısı gereği düşük miktarda veri depolayabilen ancak kasti olarak iri yapılı bellek hücrelerinden (yani transistörlerden) oluşturulduğu için yüksek erişim ve isabet oranına sahip (high hit rate) L1 gibi değildir.
Bu olayı anlamak için çekirdek dizaynında neden L1, L2, L3 gibi ayrı kademe ve özelliklerde belleklere ihtiyaç duyuyoruz, her birisinin tasarım amacı nedir, boyutları neden farklıdır gibi konuları kabaca bilmek lazım.
Ben bu konulardan anlamayan kaynak ustası bir arkadaşınız olarak izninizle sadece şu kadarını söyleyebilirim hocam:
L1 bellek temel olarak daha hızlı erişim sağlaması için büyük yapıya (yani daha büyük boyutlu transistor dizaynına) sahip bellek modüllerinden olacak şekilde tasarlanır. Zira büyük bellek modelleri küçük yapılı modüllere göre daha hızlı tepki verir. Fakat bu iri modülleri çekirdeğin içine bolca gömemezsiniz zira çekirdek için kullanabileceğiniz alan sınırlıdır (neden sınırlıdır kısmı biraz nm, döküm, maliyet, dökümde bir adet waferdan elde edebileceğiniz sağlam çip sayısına vs bağlıdır o yüzden o konuya burada hiç girmeyelim)
Ayrıca iri SRAM modüllerini L1 kapasitesini arttırmak amacı ile çekirdeğe bolca gömerseniz kullanılacak alan büyür ve gerekli veriyi okumak için sinyal daha uzak bir mesafeye gitmek ve gelmek zorunda kalır. Bir CPU döngüsünde (mesela 5ghz işlemci için saniyenin 5 milyarda biri kadar bir zaman dilimi) sinyalin ilerleyebileceği mesafe bellidir. Sinyaller ışık hızıyla ilerlemez. Dolayısı ile belli bir adresteki belirli bir etikete sahip veriye ulaşım için 2-3 hatta daha fazla döngü beklemek zorunda kalırsınız. Bu da çekirdeğin ilgili işlem/execution/APU birimlerinin o süre zarfında kısmen boş yatması anlamına gelir ki bu benim gibi uzmanların çekirdek tasarımında hep kaçınmaya çalıştığı bir olaydır.
Dolaysı ile L1'in en temel amacı yüksek hızla ulaşılabilen ama nispeten küçük kapasite sunan tampon bir bellek olması ve bu iki özelliği sayesinde en az 80% doğru veri isabet oranına sahip olarak yüksek verimlilikle işlemleri hızlandırabilmesidir. Bu sayede L1 çok daha kısa süre içinde indeks dekode işlemi ve önbelleğe sinyalleme yapabilmektir. Bu da daha kısa süre içinde bellek etiket okuma ve erişilen verinin gerçekten aradığımız olup olmadığını anlamak için yapılan bellek veri doğrulama işleminin bitirilmesini sağlar.
L1 bu özellikleri yüzünden L1 dir :)
Özet olarak: Sizin istediğiniz gibi buradaki ekstra bellek ne fiziksel olarak L1 olarak bağlanabilir ne de L1 in temel hızlı erişim/kolay erişim yüksek hit rate mantığına uyacak kapasitenin çok çok üsütüne çıkıldığı için artık o L1 olmaz ve işini hızla yapabilir.
Zira veri adresine ulaşım için dev boyuttaki L1'in bizzat kendi içinde çok sayıda sinyalleme döngüsü geçer ve toplam performans düşer. İlgili çipi istediğiniz gibi L1 olarak bağlamak için üreteceğimiz ekstra yarıiletken çip şu anda eklenenden çooooook daha büyük olur ve ne fiziksel olarak eklemek mümkün olur ne de o dev silikonun maliyetlerini karşılayabiliriz. Ben karşılarım o ayrı. Ama normalde şirketler buna yanaşmaz vs.
Tabi şimdi ben burada temel işlemci dizaynı konusunda L1'in kapladığı toplam alan açısından küçük yapıda olmasının temel çekirdek içindeki load store işleminin yapıldığı veriyolu üzerinde konumlandırılabilmesinin ve bunun getirdiği müthiş yararlar konusuna girmek istemiyorum. ilgili arkadaşlar zaten bunları anlatır ben de öğrenirim.
L2'de burada devreye girer. L2, L1 den daha düşük hit rate yani daha düşük istenen veriye ulaşım oranına ve daha yavaş bir erişim hızına sahiptir ama daha büyük bir kapasite sunarak bu eksileri kapatır ve toplamda her veri için RAM'a ulaşma ihtiyacını azaltarak toplam performansı arttırır.
L2 cell/hücreleri yani transistörleri genelde L1 den daha küçük tasarlanır. Bu sayede L2 aynı miktar KB bellek için çok daha küçük yer kaplar ve cip için daha tasarımın ilk aşamasında kağıt üzerinde belirlenmiş çekirdek için nihai toplam mm2 miktarını fazla zorlamadan/sakatlamadan işini yapmış olur.
L3 de de benzer şekilde L2 ile L1 arasındaki durumun devamı şeklinde tasarlanır ve hizmet verir. Artık konu daha fazla uzamasın diye L2 vs L3 durumu nasıldır hakkında yazmayayım.
Özetle sizin istediğiniz "ilgili işlemcideki tüm bellek L1 olsaydı keşke" olayı fiziksel olarak mümkün olmadığı gibi performans açısından da faydasızdır. Üstelik yeni üretilen bu nefis sunucu işlemcisi ekstra 3D bellek L3 olduğu için işe yaramaz ve performans vermez performans artışı olmaz iddianız da maalesef tümüyle yanlış hocam.
Bu nefis işlemci çok iş görür ve muhteşem işler başarır. Ayrıntısına girmek bile gereksiz yani. O kadar iş görür.
Özetle L1, L2 L3 hatta eskiden bir ara İntel Broadwell serisinde görünüp sonra kaybolan şimdi yine mavisine hasta olduğum İntelimizin Meteor lake serisinde görme ihtimalimiz olan L4 önbellek konusu hakkında çok daha fazla şey yazılabilir ama şu anda gerek görmüyorum. Aslında çok da zevkli bir konudur. Belki ileride forumda bunun konusunu açar forumdaki değerli ve saygıdeğer forumdaşlarımızı elimizden geldiği kadar bilgilendirmiş oluruz. Tüm forumdaşlarıma saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 20 Nisan 2023; 21:29:14 >
-
"Google'ın kentilyonlarca çekirdekten oluşan bir sunucu ağı var"
Hocam tabi ben mühendis falan olmadığım için matematikle pek aram yok açıkçası. O açıdan google amcadan yardım istedim el mecbur. Bana dedi ki:
1 kentrilyon: 19 haneli 1.000.000.000.000.000.000 sayısını ifade eder.
Yani ilgili mesajınıza göre Google'da en az 100.000 çarpı 1 trilyon çekirdekli sunucu ağı var. Hatta kentrilyonlarca dediğinize göre bundan çok daha fazlası var...
Ben tabi bu işlerin uzmanı değilim. Google amcanın kaç tane çekirdeğe sahip olduğunu bilmem mümkün değil. Ama yazdığınız sayıyla ilgili basit bir hesap yaptığımda görüyorum ki Google 1980'den beri üretilmiş tüm çekirdekleri ve hatta çoooook daha fazlasını almış ve sunucularında kullanıyor olmalı.
Hatta dünya nüfusu 8 milyar dersek Google elinde her bir kişi için:
1.000.000.000.000.000.000 / 8.000.000.000 = 125 milyon adet çekirdek var sonucuna ulaşabiliriz. Her bir insanoğlu için Google elinde EN AZ 125 milyon adet çekirdek tutuyor yani....
Afedersin hocam ama ben Google'ın patronu olsam ve işlerin dönmesi için her bir adet insanoğlu için 125 milyondan fazla çekirdeğe ihtiyaç duyabilecek bir altyapı kurulmasına sebep olan mühendis kadrosunun tümünü "lanet olsun atom fiziğine de profesörlüğe de" der ve işten kovardım :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 21 Nisan 2023; 15:54:25 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X