Şimdi Ara

1 amperlik anahtarla 12 amperi kontrol etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • En kolayı nasıl olur, en sağlıklısı ? Transistör mü röle mi ?

Ayriyetten anahtarlama devresini beslemek için de bir güç kaynağı kurmak istemiyorum da, o da direk 12v ile anahtarlanacak. Nasıl yapsak ?

• Çok hızlı anahtarlama gerekmiyorsa röle derim. Rölelerin çoğunluğu 12v dir zaten

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nerde kullancaksin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • du riechst so gut kullanıcısına yanıt
    Küçük bir kontrol paneli gibi bir şey. Oda otomasyon sistemi yapıyorum da, kodları yaparken bir yandan da aşama aşama prototipleri yapayım dedim. Elektrikli kaloriferi kontrol edeceğim. 220v 12 amper yaklaşık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

Küçük bir kontrol paneli gibi bir şey. Oda otomasyon sistemi yapıyorum da, kodları yaparken bir yandan da aşama aşama prototipleri yapayım dedim. Elektrikli kaloriferi kontrol edeceğim. 220v 12 amper yaklaşık.

220 volt 12 amper için kontaktör kullanırsanız daha sağlıklı olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: forgatten2

quote:

2-3 tane 10 amperlik röleyi paralel bağlamak geçmişti benim aklımdan da. Yine mi olmaz ?
  • quote:

quote:

quote:

2-3 tane 10 amperlik röleyi paralel bağlamak geçmişti benim aklımdan da. Yine mi olmaz ?

Kontaktör de rölenin yüksek kapasitelisi zaten, daha fazla akım geçirebileni. Birkaç tane röle kullanmaktansa bir tane kontaktör daha mantıklı bende. 12 volt ile çalışan kontaktörler piyasada mevcut.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Kontaktör de rölenin yüksek kapasitelisi zaten, daha fazla akım geçirebileni. Birkaç tane röle kullanmaktansa bir tane kontaktör daha mantıklı bende. 12 volt ile çalışan kontaktörler piyasada mevcut.

Hiçbir yerde bulamadım. Sanırım en mantıklısı kaloriferin anahtarına giden devreyi kullanmak.

• 220 v yüksek akım kontrolü için triyak kullanabilirsiniz. aşağıda basit bir resmi var.

1 amperlik anahtarla 12 amperi kontrol etmek

çeşitlerine örnek site:
    http://www.direnc.net/TRIAC-SERISI,LA_263-2.html#labels=263-2

• Direk 12 amperi anahtarlama görevi olarak kullanacağınız bir transistör arıyor iseniz piyasada bulunması kolay olmayan ve biraz masraflı olan bir transistör arıyor olmuş olursunuz.Bu yüzden küçük akımlarla büyük akımları kontrol eden ufak röleler piyasada bolca mevcut.Hatta elimde bile var gerekli donanıma sahip değilim yoksa resmini gönderirdim.Tam olarak nerede nasıl ne amaçla kullanacağınızı yazar iseniz size yardımcı olmayı isterim.Kolay gelsin iyi forumlar.

Edit:Ekleme

Özür dilerim tüm yorumları okumadan yorumumu gönderdim.220vac 12amper bir elektrikli ısıtıcıyı kontrol edeceğim yazmışsınız yanlış hatırlamıyorsam.Şöyle birşey önereyim.Eğer soğuk havada ısıtıcıyı devreye sokması sıcak havada ısıtıcının enerjiyi kesmesi tarzında devre yardımı istiyorsanız hemen ntc veya ptc sensörlü devre önerebilirim hatta çizebilirim sizin için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akorukmez -- 27 Şubat 2014; 23:20:07 >
  • http://www.direnc.net/BT139-800Triac-800V-16A-IGT70mA,PR-16055.html

Bu mesela işimi görür mü ? Direk kursam devreyi çalışır mı bir de ? Yoksa dirençleri falan değiştirmem mi lazım ?

Yukarıda yazmıştım hocam, 12 ampere yakın çeken elektrikli kalorifer için.
  • Evet yorumumu düzelttim.Tam olarak sorunuzu açık olarak yeniden rica edebilirmiyim ? :)
  • kaloriferin anma akımı var mıdır bilmem ama 16 A lik triyak iş görür gibi duruyor. zaten 3-4 elemanlık basit bir devre denemeye değer.
    220 v elektronik kontrolünde triyaklar çok iş görüyor.
  • Hocam 2-3 elemanlık da 10 amper diyoruz 220 volt diyoruz şakası yok götürür adamı.

Tek istediğim anahtarı açınca kalorifer de çalışacak. Başka bir şey istemiyorum. Şimdilik yeterli.
  • Eğer sadece anahtar ile yükü devreye sokmak istiyorsanız (yükten kastım elektrikli ısıtıcı) ısıtıcı kablosuna seri olarak 220vac 16amper lik anahtarlar var bağlayın faz hattına olsun bitsin :) Fiş her daim prizde olacak bu durumda enerjiyi anahtar ile kontrol etmiş olacaksınız.Bakın yorumlarınızdan anladığım kadarıyla çözüm üretmeye çalışıyorum yanlışım varsa düzeltin.Teşekkürler iyi forumlar :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: akorukmez

Eğer sadece anahtar ile yükü devreye sokmak istiyorsanız (yükten kastım elektrikli ısıtıcı) ısıtıcı kablosuna seri olarak 220vac 16amper lik anahtarlar var bağlayın faz hattına olsun bitsin :) Fiş her daim prizde olacak bu durumda enerjiyi anahtar ile kontrol etmiş olacaksınız.Bakın yorumlarınızdan anladığım kadarıyla çözüm üretmeye çalışıyorum yanlışım varsa düzeltin.Teşekkürler iyi forumlar :)

Aynen usta, ilk o geldi aklıma. Ama 15-20 amper anahtarlar açıkçası çok tipsiz ve pahalı. 15-20 şeye koyacağım neredeyse bu anahtarı, estetik açıdan aynı olmaları lazım. 1 amperlik güzel bir anahtar buldum. Kalorifer gibi 1-2 şey arıza çıkartıyor sadece. Onları da yardımcı bi devreyle sürerek halledeyim dedim.

• O halde mavipasha isimli arkadaşın söylediği gibi devre önerebilirim fakat elemanın kataloğuna iyi bakınız.Ben sizin gönderdiğiniz linke tıkladığımda gate akımı 70mili amperden küçük olması gerektiği yazıyor elemanın adında.Bu tür şeyler çok önemli.Çözüm yolu çok size bir sürü devre önerebilirim.Transistörü anahtarlama elemanı olacak şekilde yanında yardımcı röle ile basit ve kullanışlı devre önerebilirim.Okulda her devre elemanında kullanıyoruz bunu.Örneğin potansiyometre değeri ile transistörü polarlandırıp röleyi çektirebiliyoruz yada ldr ile ile kontrol edebiliyoruz ntc ptc olsun transistör ve röle anahtarlama olarak ayrılmaz ikili diye düşünüyorum.İstediğiniz taktirde size devre çizip yollayabilirim.Özel mesaj atmanız yeterli.Teşekkürler iyi forumlar.
  • quote:

Hocam 2-3 elemanlık da 10 amper diyoruz 220 volt diyoruz şakası yok götürür adamı.

Tek istediğim anahtarı açınca kalorifer de çalışacak. Başka bir şey istemiyorum. Şimdilik yeterli.

kablonun ucunu tutmadığın sürece hiç bir şey olmaz. en fazla olacağı anma akımına dayanamayan triyakın tütmesi olur. o da zor bir ihtimal gibi görünüyor. şimdi triyakın anlık akım kapasitesine baktım 155 ampermiş. sağlam çıkacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mavipasa

quote:

Hocam 2-3 elemanlık da 10 amper diyoruz 220 volt diyoruz şakası yok götürür adamı.

kablonun ucunu tutmadığın sürece hiç bir şey olmaz. en fazla olacağı anma akımına dayanamayan triyakın tütmesi olur. o da zor bir ihtimal gibi görünüyor. şimdi triyakın anlık akım kapasitesine baktım 155 ampermiş. sağlam çıkacak.

Evet sağlam triyak.Günümüzde sanayide kullanılan triyaklardan.Yazın stajda çalışırken görmüştüm aynısı :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.