Şimdi Ara

1.6 tdci-hdi motorlardaki egr tecrübemiz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
652
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    2010 model volvo s40 aracım egr hatası veriyordu. tam hata adı ''egr sıkışması'' idi.

volvo araçlarda elektronik herhangi bir arıza veya hata durumunda diğer bazı elektronik sistemlerin devreden çıkması sebebiyle ben bu şekilde yola devam edemez hale geldim. benim araçta egr hatası ile beraber dstc ve patinaj kontrolde devre dışı kaldığından rahatsızlık vericiydi.

önce klasik olarak egr söküldü. sadece metal kısmı selülozik tiner ile temizlendi ve yerine takıldı. değişen bişey olmadı.

sonra egr tamamen söküldü. bobin ve elektromekanik kısımlarda söküldü ve temizlendi. bu sonuçla egr arızası bitti. ancak 1-2 hafta sonra lamba tekrar yanmaya başladı.

bu sefer egr ile beraber, egr bağlantı borusu ve ısıtıcısı ayrıca tüm emme manifoldu söküldü ve temizlendi. emme manifoldu kurumdan nerdeyse tıkanmıştı. motor üst kapağındaki girişlerde berbat durumdaydı ama onları motor üst kapağını sökemediğimiz için maalesef temizleyemedik.ayrıca motor yağı ve tüm filtrelerde değişti. motor yağı olarak mobil 1 0w-30 fe kondu. ancak yine egr lamba yandı.

sonuç olarak egrnin bozulduğu ve elektronik olarak tamir edilemeyecğini anladık. bu sebepten 480 tl ye valeo orjinali ile değiştirildi. şuan sorun kalmadı. ayrıca manifold temizliği ile çekiş bir miktar düzeldi.

geçmiştede sıklıkla egr belası ile uğraştığımdan ve egr iptali yapmamak için yeni egr ile devam ediyorum.

sonuçta tdci-hdi motorlarda egr lambanız yanıyorsa %99 ihtimalle bozulduğu için yandığını bilin. tamir olmuyor. temizlensede fayda etmiyor. sözkonusu parça bozulmadığı sürece uyarıda vermiyor.

egr yi iptal etmeme sebebim ise bu parçanın yakıt tüketimine ''motora kurum aktarmasına rağmen'' katkısı olduğuna inandığım içindir.

eğer sözkonusu motorlarda egr iptal etmek istersenizde aşağıdaki yolu tavsiye ederim.

1-egrniz bozuk olmamalı
    2-egr valfini tapa-metal vs gibi şeylerle kapatmayın
    3-egr valfinden gazı alan bağlantı borusu emme manifoldunun üst sol tarafından giriş yapar. bu girişten ilgili boruyu sökün.
    4-bu boruyu bir uzatma ile motorun alt tarafına verinki kabine atık gaz gelmesin. veya iyi bir egzoscu bulup boruya uzatme çelip direkt egzosa verin.
    5-manifoldda yer alan egr boru gaz girişini bir tapa veya benzeri şeyle tıkayın ki filtre edilmemiş havayı manifold çekmesin.

bu yol ile egr çalışmaya devam edecek ama atık gazlar manifolda yani motorun içine değil direkt egzosa verilecek. hem beyin hata vermeyecek hemde siz aracınızı kurumsuz olarak kullanabileceksiniz.

ancak bir motor uzmanı olarak egr iptalini önermiyorum. egr ile amaçlana emisyon düşmesi yakıt düşürmesinede sebep oluyor (biline kanının aksine) ama egr bozulunca iş tersine döndüğü için yakıt artışı meydana geliyor ve suçlu egr gibi gözüküyor.

maalesef kurum olayı dizelde önlenemiyor. ne kadar temiz yakıt kullanılsada emme bölgeleri balçıklaşıyor. bu yüzden motor yağınında ömrü kıslaıyor.

sorunuz olursa dönebilirim.

• Araç kaç model ve kaç binde bu hatayı verdi? Ve yakıta dikkat edildi mi, hangi marka kullanıldı? Bu soruların cevabıyla biz de kafamızda birer taslak oluşturabiliriz. Özellikle emme manifoldunda ki tıkanma raddesine gelen kurum için soruyorum aracın kilometresini. Yıllardır bu motorun kullanıcısı olarak henüz başıma böyle bir arıza gelmedi fakat ne zaman gelebileceğini kestirmek istiyorum en azından.
  • güzel soru
    araç 2010 model
    83 bin kmden beri uğraşıyoruz bu sıkıntıyla şuan 84 bindeyiz
    yakıt genelde total excellium ve shell gtl nitro alındı. yani yakıt kalitesinde sorun yok
    sorun parçanın ömrünün dolması. garantiden halledilebilrdi granti olsaydı.
  • İlginç, aracın kilometresini çok yüksek bekliyordum. Hdi motora sahip 4 aracımız oldu. 3ünü halen kullanıyoruz, 2si imzamdaki araçlar. Hiç böyle bir sorunla karşılaşmadık. Sanırım sizin parça da üretim dolaylı bir sıkıntı vardı. Aracı 0 km olarak aldığınızı varsayarak 83bin km henüz nedir ki. Hoş gerçi çok masraflı bir parça değil bu gün 500tl nelere verilmiyor ama bu kadar da çabuk olması dediklerimi gösteriyor.

Yalnız aklım hala, EGR'den çok, tıkanma boyutuna gelen manifoldda. 83bindeki bir araçta nasıl o kadar kurum birikebiliyor, bu motoru en uzun 140bin km kadar kullandım ama hiç çekiş düşüklüğü yaşamadım hiç te Carbon Clean falan yaptırmadım, yakıta ve bakımlara çok dikkat ettim o kadar. Kaldı ki bu üniteler kendini ispatlamış kaliteli üniteler bu kilometreler devede kulak. Gerçekten şaşılası bir durum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: burglar08

İlginç, aracın kilometresini çok yüksek bekliyordum. Hdi motora sahip 4 aracımız oldu. 3ünü halen kullanıyoruz, 2si imzamdaki araçlar. Hiç böyle bir sorunla karşılaşmadık. Sanırım sizin parça da üretim dolaylı bir sıkıntı vardı. Aracı 0 km olarak aldığınızı varsayarak 83bin km henüz nedir ki. Hoş gerçi çok masraflı bir parça değil bu gün 500tl nelere verilmiyor ama bu kadar da çabuk olması dediklerimi gösteriyor.

Yalnız aklım hala, EGR'den çok, tıkanma boyutuna gelen manifoldda. 83bindeki bir araçta nasıl o kadar kurum birikebiliyor, bu motoru en uzun 140bin km kadar kullandım ama hiç çekiş düşüklüğü yaşamadım hiç te Carbon Clean falan yaptırmadım, yakıta ve bakımlara çok dikkat ettim o kadar. Kaldı ki bu üniteler kendini ispatlamış kaliteli üniteler bu kilometreler devede kulak. Gerçekten şaşılası bir durum.

Bildiğiniz gibi egr rolanti ve yuksek devirlerde kapalıdır
    Yani rolanti ve yuksek devirlerde atık gaz manifolda gitmez

Ancak bozulan egrlerde bu mantık da bozulur
    Muhtemelen benim araçta ust devirlerde açık kalıyordu

83 bin değide 183 binde gibi manifold beni de çok şaşırttı
    Aracın 2.sahibiyim ama sıfırdan beri biliyorum ilk sahibi de çok titiz bir abimizdi
    Ama egr valfinin fabrikasyon olarak bozuk olabilme durumu var bene

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.