Şimdi Ara

PC OYUNLARI İÇİN ALTIN ÇAĞ HANGİ DÖNEMDİR? ESKİ-YENİ PC OYUNLARI DEĞERLENDİRELİM :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
391
Cevap
3
Favori
26.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son dönemde PC için fazla oyun çıkmıyor ve çıkanların da konsollardan port edilmiş yahut Nvidia ve AMD için pazarlama malzemesi oluyor olması beni cidden üzmeye başladı dostlar. Şöyle bir geçmişe baktım da eskiden PC'ler için efsane oyunlar çıkar sonra konsollar için port edilirdi. Bir çok seri ve birçok efsane oyun fikrimce 1999-2007 yılları arasında çıkmış ve pc oyunculuğunu şahlandırmıştır. 1999 yılını başlangıca koymamın sebebi, birçok oyunun o dönemde 3 boyutlu hale getirilmeye çalışılması ve 3 boyutun artık standart olup bizlere yeni bir heyecan fırtınası yaşatmış olmasıdır. Gerçi benim için esas sebep bilgisayar oyunları oynamaya o yıl başlamış olmam olsa da yine de 1999 pc oyunculuğunda yeni kapıların açıldığı bir yıldır. Genel olarak oyun sektörünün konsollara kaymaya başladığı 2005 ve devamında pc oyunculuğu büyük bir çöküşe geçmiştir ki benim için PC oyunlarının vurucu olduğu son dönem de 2007 olmuştur. Sanırım bunda da en büyük etki Crysis'in çıkışı olmuştur.

    Başlığı açmamın sebebi de bu yıllar arasında sizler için pc oyunculuğu adına geçen en güzel yıl hangisidir sorusunu sormak isteyişimdir. Düşündüm ve gördüm ki tam emin olamasam da 2003 yılı benim için pc oyunculuğu açısında en güzel yıl olmuştur. Belki 2004 de diyebilirim. Tam kesin konuşamıyorum. Çünkü bu iki yıl içerisinde çok sağlam oyunlar çıkmıştır pc'ye ve cidden o yılların pc oyunculuğunun altın dönemi olduğunu düşünüyorum.

    Hatırlayanlar olacaktır, 2003 yılında birçok hit oyun ve oyun serisi piyasaya sunulmuştur ki benim için en özel olanları:

    - Max Payne 2 (Bu oyunun bir benzeri daha görülmedi sanırım)

    - Call of Duty (Söze gerek var mı? Serinin son iki oyunu şuana kadar en çok satan oyunlar)

    - NFS Underground (Resmen yeni bir dönem başlatmıştı. Hızlı ve Öfkeli filmini bilgisayarlarımıza taşıdğını düşünmüşümdür hep)

    - Rise of Nations (Efsane strateji oyunu Age of Empires'ın gelişmiş versiyonudur benim için. Empire Earth'e benzese de bu oyun başkadır, çıktığı dönemde oldukça yenilikçi ve zevkliydi)

    - Age of Mythology (Aslında çok anlamlı bulmasam da tarif edilmez bir keyfi vardı bu oyunun benim için. Tam anlamıyla mücadele esasına dayanan bir oyundu)

    - Command & Conquer (Farklı oynanışı ve konusu ile daha sonra bir seri haline dönüşen efsaneleşmiş oyun)

    - Pro Evolution Soccer 3 (PC'ye çıkan ilk sürümü ve belki de lider olan Fifa'ya ilk gözdağı. Abim bu oyun ile birlikte PC'de futbol oynamaya başlamıştır ki o zamandan beri düzenli olarak her yıl PES alırız)

    - GTA Vice City (Kesinlikle anlattığı dönemi yaşatan bir oyun. Tasarımı, detayları, renkleri, müzikleri... Bir oyun ancak bu kadar alıp götürebilir insanı. Tam anlamıyla 80'leri yaşatan bir oyundu. Ayrıca GTA III'ten sonraki ikinci 3d oyun olmasının avantajı da daha gelişmiş grafik ve animasyonlara sahip olmasıydı. Konunun ilerleyişi ise tam bir film tadındaydı)

    Bu oyunlardan bazıları daha sonraki yıllarda seri haline gelmiş ve oynanmaya devam etmiştir. Bazıları serinin en önemli parçası olmuştur. Bazıları ise tek başına efsane olmuştur. Benim için belki o dönemdeki ekran kartı çekişmeleri de etkili olmuştur böyle bir seçim yapmamda ancak bu oyunların değeri yadsınamaz ve bu oyunların verdiiği keyfin numunelik olduğu daha sonradan anlaşılmıştır.

    Benzer şekilde 2004 yılında da çok sağlam oyunlar çıkmıştır ki bunların başında Half Life 2, DooM 3, Far Cry gibi oyunlar gelmektedir. Ancak çeşitlilik açısında 2003 benim için altın dönemdir.

    Peki sizler için?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 30 Mart 2013; 11:50:41 >



  • Gta 3 ve Vice City
  • rtcw , fallout
  • Red alert ve Age of Kendi statüsünde Şahlandığı yıllardır
    counter Strike ve Queck 3 miydi neydi Fps'nin şahlandığı yıllar
  • pc her zaman altın yıllarını yaşamıştır(yaşıyordur) ama tek yıl olarak düşünürsek haklısın 2003 muhteşem devam oyunları olan oyunların çıkış yılı
  • Oyunları sayın demedim dostlar. Dönemi söyleyin dedim.

    @red_alert22

    2001-2002 diyorsun yani? Tek oyun yeterli mi peki. Ya da tek seri diyeyim.



    @hkn_01

    Fallout'u bilmeme pek imkan yok zaten ama Wolfenstein serisi de pek ilgi çekmemiştir. Neden bilmem.
  • @KURSAD.

    Age of Empires II'yi (The Conquerors) hâlâ oynarım. Red Alert de zaten hâlâ devam ettirilen bir seri, ayrı bir efsane ama pek ilgimi çekmemiştir. Aynı şekilde Counter Strike da pek ilgimi çekmeyen ancak efsane olan bir oyundur. Gelgelelim Quake III'e... John Carmack ne yapsa PC'imde boş yer vardır onun için. Bazen çoklu oynarım Quake III Arena'yı. 10 yaş altındaki bebelere yenilsem de zevklidir. Vurması da vurulması da süper.



    @_Purgatory_

    PC her zaman altın dönemini yaşıyor dememizin imkanı yok. Şuan sizce altın dönemimi? Oyunlar konsollara çıkıyor. PC'de hayat bulan birçok macera konsollarda devam ediyor. Oynadığımız veya beklediğimiz birçok oyun konsollardan port ediliyor. Sanırım en büyük darbe PC'ye özel olan Crysis'in devam oyunun konsollara göre şekillenecek olmasıdır. Valve'in Steam'i, Microsoft'un gfwl'ı ortaya çıkartmış olması ve Nvidia'nın TWMTBP programı PC oyunculuğunu son dönemde taşımaya devam etmiş belki de 2004-2005 döneminden bu yana devam eden kötü gidişe bir nebze de olsun dur diyebilmiştir. Şuanki duruma bakınca geçmişe göre berbat bir tablo var bence. PC için hangi sağlam oyunlar var ki şuan? Siz bir tane gösterin, ben size geçmişte çok daha fazla olduğunu benzer şekilde şuan konsollarda birçok oyunun olduğunu göstereyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 5 Şubat 2011; 17:55:01 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@U

    @KURSAD.

    Age of Empires II'yi (The Conquerors) hâlâ oynarım. Red Alert de zaten hâlâ devam ettirilen bir seri, ayrı bir efsane ama pek ilgimi çekmemiştir. Aynı şekilde Counter Strike da pek ilgimi çekmeyen ancak efsane olan bir oyundur. Gelgelelim Quake III'e... John Carmack ne yapsa PC'imde boş yer vardır onun için. Bazen çoklu oynarım Quake III Arena'yı. 10 yaş altındaki bebelere yenilsem de zevklidir. Vurması da vurulması da süper.



    @_Purgatory_

    PC her zaman altın dönemini yaşıyor dememizin imkanı yok. Şuan sizce altın dönemimi? Oyunlar konsollara çıkıyor. PC'de hayat bulan birçok macera konsollarda devam ediyor. Oynadığımız veya beklediğimiz birçok oyun konsollardan port ediliyor. Sanırım en büyük darbe PC'ye özel olan Crysis'in devam oyunun konsollara göre şekillenecek olmasıdır. Valve'in Steam'i, Microsoft'un gfwl gibi yenilikleri ortaya çıkartmış olması ve Nvidia'nın TWMTBP programı PC oyunculuğunu son dönemde taşımaya devam etmiş belki de 2004-2005 döneminden bu yana devam eden kötü gidişe bir nebze de olsun dur diyebilmiştir. Şuanki duruma bakınca geçmişe göre berbat bir tablo var bence. PC için hangi sağlam oyunlar var ki şuan? Siz bir tane gösterin, ben size geçmişte daha fazla olduğunu benzer şekilde şuan konsollarda birçok oyunun olduğunu göstereyim.

    dostum bunu kimse anlamak istemiyor fakat konsol ile pc oyunculugu cok farklı konsolda hack and slash spor dövüş oyunlar pc de strateji fps ben bunlardan örnek veririm sen onlardan bana gelip konsol türüne uygun exc oyunlardan örnek veririsin ben fps den zaten konsol exc hiç bir zaman pcye yakışmaz ama hem konsol hem pc ye çıkan oyunları karşılaştıralım istersen
  • Peki ben size şunu söylesem, birçok oyun firması fps türünü konsola taşımaya çalışıyor, hatta utanmasalar stratejiyi bile konsola taşıyacaklar. Neden çünkü daha fazla kazanıyorlar. Son dönemin en çok satan oyunu CoD Black Ops mesela. Nereye uygun olarak çıktı, konsola. Bunu nerden biliyorum, PC'deki berbat optimizasyonundan. E bu oyun FPS değil mi?

    Crysis 2. Türü nedir? FPS. Önceki oyun nasıldı? Tamamen PC'ye ait, grafikleri ile devrim yaratan, kontrolleri, optimizasyonu vs. pc için olan bir oyundu. Pek devam oyunu? Konsollara çıkarılmak için grafiksel bir yenilik sunmayan, kontrolleri konsola uygun olması gerektiği için eski oyun kadar iyi olmayacak olan bir oyun.

    GTA 4. Serinin eski üyeleri tam bir PC oyunuydu. Türü TPS. Son oyunu ve devam oyunları. Tamamen konsol için hazırlanmış, berbat optimizasyonlu, hatalarla dolu bir oyun oldu.

    Uç örnekleri veriyorum ki durumu daha iyi kavrayın. Tamam iki farklı platformun oyun türleri de kendilerine has olabilir. Ancak son dönemde bu durum ortadan kalkmaya başladı. Yakında sanıyorum ki strateji oyunlarını da konsollarda görmeye başlayacağız. Gerçi adam akıllı strateji mi kaldı diye de düşünüyorum. Son olarak SCII çıktı ki o da el insaf artık olsun o kadar dedirtti.
  • Konsollar ölüyor, sadece move ve kinect ile şu an popüler durumdalar, bir kaçda exc oyunları var o kadar.Yeni konsolların çıkışına az bir zaman kaldı.Çıktığında çoğu kişide pc olcağından, pc yeniden yükselişe geçcektir.Pc'nin durumu böyle oldu ps2 çıktığında.Sonra yükseldi.Ps3 çıktı düştü, yakında yükselecek.Bu böyle gidecek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ally_snare

    Konsollar ölüyor, sadece move ve kinect ile şu an popüler durumdalar, bir kaçda exc oyunları var o kadar.Yeni konsolların çıkışına az bir zaman kaldı.Çıktığında çoğu kişide pc olcağından, pc yeniden yükselişe geçcektir.Pc'nin durumu böyle oldu ps2 çıktığında.Sonra yükseldi.Ps3 çıktı düştü, yakında yükselecek.Bu böyle gidecek

    İyi de yalnızca PS'na göre yorumlamak yetersiz olur. Bunun XBOX'ı var, Wii'si var... Konsol tarafında rekabet fazla ve hepsi aynı dönemde sunulmuyor. Misal, XBOX360 2005'te sunulduğunda Sony yeni nesil PlayStation'ı çıkarmak için acele etmedi. Gerçi yanlış yaptığı da ortaya çıktı ama yine de aralarında 1 yıl fark var ve daha bu konsollar piyasaya çıkmadan önce konsollara yönelik çalışmalar hız kazandı. Mesela 2004 yılında CoD Finest Hour, konsollara özel bir oyun oldu. Aynı şekilde devam oyunu olan Big Red One. Oysa CoD'u yapımcılarından PC'ye özel hiçbir oyun görmedik.

    Elbette konsoların eskidiği dönemde PC platformunda yükseliş oluyor ancak burada genel bir düşüşten bahsediyorum ben. Yani PC'de devamlı olarak bir düşüş var. Bu düşüş belli dönemlerde duraksayabiliyor ancak tamamen kesilmiyor. İşte son oyunlar ortada. Bugün oyun sitelerine bakın kaç tane PC oyunu var kaç tane konsol oyunu var. Konsola özel kaç oyun var PC'ye özel kaç oyun var. Ortak platform oyunları PC'de mi daha iyi yoksa konsolda mı? Bunları cevapladığınızda konsollarda genel olarak bir yükseliş, PC'de ise çöküş olduğunu göreceksiniz ve bu çöküşün de oyun firmaları PC'lerden sağlam para kazanamadıkları sürece devam edeceği de bir gerçektir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@U

    Peki ben size şunu söylesem, birçok oyun firması fps türünü konsola taşımaya çalışıyor, hatta utanmasalar stratejiyi bile konsola taşıyacaklar. Neden çünkü daha fazla kazanıyorlar. Son dönemin en çok satan oyunu CoD Black Ops mesela. Nereye uygun olarak çıktı, konsola. Bunu nerden biliyorum, PC'deki berbat optimizasyonundan. E bu oyun FPS değil mi?

    Crysis 2. Türü nedir? FPS. Önceki oyun nasıldı? Tamamen PC'ye ait, grafikleri ile devrim yaratan, kontrolleri, optimizasyonu vs. pc için olan bir oyundu. Pek devam oyunu? Konsollara çıkarılmak için grafiksel bir yenilik sunmayan, kontrolleri konsola uygun olması gerektiği için eski oyun kadar iyi olmayacak olan bir oyun.

    GTA 4. Serinin eski üyeleri tam bir PC oyunuydu. Türü TPS. Son oyunu ve devam oyunları. Tamamen konsol için hazırlanmış, berbat optimizasyonlu, hatalarla dolu bir oyun oldu.

    Uç örnekleri veriyorum ki durumu daha iyi kavrayın. Tamam iki farklı platformun oyun türleri de kendilerine has olabilir. Ancak son dönemde bu durum ortadan kalkmaya başladı. Yakında sanıyorum ki strateji oyunlarını da konsollarda görmeye başlayacağız. Gerçi adam akıllı strateji mi kaldı diye de düşünüyorum. Son olarak SCII çıktı ki o da el insaf artık olsun o kadar dedirtti.

    dostum maalesef verdiğin örneklerde haklısın fakat snnde değin gibi daha fazla satıyor diğe..ama total war serileri hala 1 numaradır gta 4 tamamen para üzerine kuruluydu fkat şunu belirtiyim ps3 te ki görüntü kalitesi falan filan genede en ii görüntü pcdeydi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@U

    Oyunları sayın demedim dostlar. Dönemi söyleyin dedim.

    @red_alert22

    2001-2002 diyorsun yani? Tek oyun yeterli mi peki. Ya da tek seri diyeyim.



    @hkn_01

    Fallout'u bilmeme pek imkan yok zaten ama Wolfenstein serisi de pek ilgi çekmemiştir. Neden bilmem.


    Tabiki yeterli değil.Tek serinin yeteceğini düşündüğümen yazdım.Aslında yazılacak oyun çok.
  • 2011
  • 1984 dür kardeşim neden diye sorma öyle
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tomthejeer

    2011

    Höh! O nasıl oluyor öyle?



    @POLATAGA

    O sırada memlekette PC var mıydı? Onu da geçtim PC'de oyun var mıydı? Daha Mario icat olmamıştı yahu!
  • oyunların altın yılı benim sitemi yeni topladığım yıldır xD.I want to play a game xD. Eskiden atariler vardı.babam bana bi atari aldığında o kadar sevinmiştimki... bilgisayarda ne kadar oyun oynasamda o atariden aldığım hazzın benzerini bile tadamadım henüz.o yüzden herkezin altın yılı farklı olabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Klasör.:X:.

    oyunların altın yılı benim sitemi yeni topladığım yıldır xD.I want to play a game xD. Eskiden atariler vardı.babam bana bi atari aldığında o kadar sevinmiştimki... bilgisayarda ne kadar oyun oynasamda o atariden aldığım hazzın benzerini bile tadamadım henüz.o yüzden herkezin altın yılı farklı olabilir.

    Benim de düşüncelerim bu yönde. Atari mevzusunu zaten hiç açmam. Hâlâ Nes emulatör ile pc'de oynadığım atari oyunları var. O derece haz veriyormuş yani. Ama benim esas merak ettiğim şuan gerilemede olan pc platformunda, insanlar için hangi dönem en iyisidir. Kendisi için en iyi olduğunu düşünen bir kişi beni de o döneme ikna edebilir mi acaba? Mesela PC her zaman en iyi dönemini yaşıyor diyen arkadaş kendine göre haklı olabilir ancak benim için doğru değildir bu söz. Nedenlerini de yazdım. Bir başkası piyasanın değişken olduğunu ve platformların devamlı olarak yükselip alçaldığını söyledi. Bu da kısmen doğru olsa da yeterli değil. Kısa vadede dalgalanmalar olsa da büyük tabloya baktığımızda pc platformunun yıllar öncesine göre şuan fersah fersah geride olduğunu söyleyebiliriz. Demek ki o eski günleri görmek gittikçe zorlaşıyor. Ben de soruyorum, sizin için hangi dönem en iyisiydi diye.
  • Diablo 2, Starcraft, Fifa 99, Age Of Empires II, Red Alert 3, Need For Speed II SE, Half-Life' ın ortak olarak buluştuğu yıl "1999"
  • quote:

    Orijinalden alıntı: toutatis

    Diablo 2, Starcraft, Fifa 99, Age Of Empires II, Red Alert 3, Need For Speed II SE, Half-Life' ın ortak olarak buluştuğu yıl "1999"

    İşte bu fikri desteklerim. Yukarıda da bunu dile getirmiştim zaten. 1999 kesinlikle eşsiz bir yıl. Üzerine bir de Driver'ı ekleyebiliriz. Ancak o yılı çok iyi bilmediğim için kesin bir şey söyleyemiyordum.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.