Maemo Nedir? Maemo, 2005 yılından itibaren Nokia tarafından internet tabletlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş, Linux tabanlı işletim sistemi ve uygulama platformunun adıdır.
Neden Maemo? ● Güçlüdür, taşınabilir bir bilgisayarda çalışabilecek özellik dolu ve açık bir işletim sistemidir. ● Sinerjiktir, sıra kâr amacı gütmeyen tutkulu gönüllüler ile Nokia'nın ortak bir çalışmasıdır; siz de bir parçası olabilirsiniz. ● Esnektir, "tam" bir Linux dağıtımıdır; masaüstü bir bilgisayardaki kadar özgürdür. Bu nedenle rakipleri: - (Linux tabanlı olduğu halde) Kısıtlanmış, açık kaynaklı Google Android - (Masaüstü Windows'a göre) Kırpılmış, kapalı kaynaklı Windows Mobile - (Masaüstü Mac OS X'e göre) Kırpılmış, kısıtlanmış ve kapalı kaynaklı Mobile Mac OS X (iPhone OS) arasında kısıtlanmamış, kırpılmamış ve açık kaynaklı oluşu ile tamemen farklı bir yere sahiptir.
Maemo ile neler yapabilirim? Maemo şu an bir akıllı telefondan beklediğiniz hemen hemen tüm özelliklere ve daha fazlasına sahiptir, Maemo'nun şu an sunmadığı bir özelliğe ihtiyaç duyacak olursanız da yapmanız gereken yeni bir uygulama kurmak kadar basittir. Bu, taşınabilir bir bilgisayar sahibi olmanın açık bir avantajıdır.
Maemo 5'in özellikleri: - Kişi rehberi - Takvim - Alarm - İnternetten ve normal (GSM şebekesinden) sesli görüşme - Hızlı mesajlaşma (IM) ve SMS - E-mail - İnternet tarayıcısı (üstelik Firefox tabanlı. Evet, Firefox tabanlı, AdBlock Plus bile kurabiliyorsunuz) - Fotoğraf ve video çekimi - Medya (müzik ve video) oynatıcı
Şu an için temel özelliklerden yalnızca MMS desteklenmemektedir.
Nokia N900 için bir başlığımız var ama N900 ile daha geniş kitlelere yayılacak Maemo 5 (ve önceki sürümleri) için ayrı bir başlığımız yok, bu nedenle doğrudan işletim sistemi hakkında bir başlık açmak yerinde olur diye düşündüm. Yukarıdakilere ek olarak, Maemo hakkında bir başka yazımdan alıntı yapıp, Maemo'ya giriş mesajını burada bitirsem sanırım yeterli olur.
quote:
Maemo, Linux kökenli Debian işletim sisteminin bir türevidir. Linux kökenli olduğu için oldukça ileri düzeyde bir altyapıya sahiptir ve üzerinde hiç bir kısıtlama yoktur.
Açık kaynaklı bir işletim sistemidir fakat yalnızca Nokia'ya ait ürünlerde bulunur, dolayısı ile değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olmadığı için optimizasyon miktarı rakiplerine kıyasla yüksektir. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duymaz.
Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır (ama isterseniz stylus da kullanabilirsiniz), bu nedenle rakiplerine kıyasla basit ve sade bir arayüze sahiptir ve kolay bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli Widget'ların (ufak programcıklar) çalışmasına imkan sağlayan ve üzerinde kısayollar oluşturulabilen 4 ayrı masaüstünden oluşan bir bekleme ekranıdır, ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur. Çoklu dokunuş desteği 5. sürümde mevcut değildir, 6. sürümde ekleneceği açıklanmıştır.
(Adobe Flash destekleyen) Gecko tabanlı Firefox tarayıcısı ile zengin bir internet, geniş codec destekli GStreamer tabanlı medya oynatıcısı ile de zengin bir çoklu ortam deneyimi sunar.
Geliştiriciler için kapsamlı ve gelişmiş bir uygulama geliştirme ortamı (Maemo SDK) ile dağıtım kanalı desteği sunar (dağıtım kanalı bir tane değildir, kullanıcı istediği kanalı özgürce ekleyebilir), fakat telefon özelliğini yeni kazandığı ve öncesinde sadece Internet Tablet'lerde kullanıldığı için uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından şu an fakir bir platformdur, fakat normal Linux uygulamalarını da çalıştırabileceği için bir bakış açısına göre zengin sayılabilir.
Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir ve bu nedenle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla yüksektir, kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymaz.
Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını destekler.
nasıl yapacaz bu uygulamaları
2005'den beri geliştirilen bir işletim sistemi olduğuna göre büyük miktarda uygulama mevcuttur diye düşünüyorum. Bu uygulamalara erişebleceğimiz bildiğiniz güzel bir site var mı acaba?
Benim en çok merak ettiğim arabada kullanabileceğim igo, tomtom tarzı arayüzü güzel bir gps programı yükleyebilecek miyim? HTC HD2 ile n900 arasında karar verme aşamasındayım ve çıkar çıkmaz 2sinden birini alacağım. WM'ı şuan için uygulama konusunda daha zengin olduğunu düşündüğüm için tercih edebilirim.
:( gelsin artık su n900, birde moralim bozuldu kvk yı aradım "yeni yıla kadar n900 gelmeyecek türkiye ye" dediler...
N900 ve sonradan çıkacak cihazlar kullanıcıların eline geçtikçe çok yararlı bir konu olabilir. Ama zamana ihtiyacı var. Şuan ne yazık ki Maemo 5 için ancak videolar vb. ile tatmin edebilirsiniz kendinizi
5 aralığa kadar hollanda'dayım. O süre zarfında burada çıkarsa uygun bir fiyat karşılığında getirebilirim. Açıkçası bir adet HD2 bir de N900 almayı düşünüyorum. Beğenmediğimi satacağım. İlgilenen olursa pm atabilir.
hocam benim bir sorum olacaktı bu konu hakkında sybian bildiğimiz üzre nokia çatısı altında yani symbianı kullanan nokia dışındaki her marka nokia ya para ödüyor bunun için benim sorum şu;
symbian eskiden tüm telefonlar için ortak bi işletim sistemiydi yani ilk başlarda bildiğim kadarıyla nokia nın değildi fakat nokia bunu satın alarak geliştirdi
fakat maemo bizzat nokia tarafından kurulup geliştirildiği için nokia maemo'yu hiç bir markaya vermeyecek çünkü symbian ortak işletim sistemiydi fakat maemo öyle olmayacağı için nokia bunu symbian gibi diğer markalarda kullandırtmayacak gibi geliyor bana
şuan dokunmatik cihazlar konusunda nokia nın en ciddi rakibi olan iphone nun kullandığı mac os işletim sistemine karşı maemo nun artılarını ve eksilerini genişçe açıklayabilir misiniz?
hocam benim bir sorum olacaktı bu konu hakkında sybian bildiğimiz üzre nokia çatısı altında yani symbianı kullanan nokia dışındaki her marka nokia ya para ödüyor bunun için benim sorum şu;
Yanlış, şu anda Symbian yaklaşık 150 üyeli bir vakfa aittir ve vakfa üyelik ücreti dışında bir ücret gerektirmemektedir, yakın zamanda da tamamı açık kaynaklı olacaktır. Yani Symbian artık Nokia'dan mezun oldu, gitti.
quote:
symbian eskiden tüm telefonlar için ortak bi işletim sistemiydi yani ilk başlarda bildiğim kadarıyla nokia nın değildi fakat nokia bunu satın alarak geliştirdi
Symbian Ltd. Ericsson, Motorola, Nokia, Panasonic, Psion, Samsung, Siemens ve Sony Ericsson şirketlerinin bazıları arasında kurulmuş ve bazıları arasında hisseleri el değiştirmiş bir şirketti, Symbian işletim sistemi ise lisans sahipleri tarafından kullanılıyordu. Nokia geçtiğimiz yıl diğer hissedarların elindeki hisseleri de satın alarak Symbian'ın tüm varlığını kendi kurduğu Symbian Vakfı'na bağışladı, aynı zamanda diğer firmaların da ellerindeki Symbian arayüzlerinin bağışlanmasını sağladı. Şu an geliştirme işini Symbian Vakfı yapıyor.
fakat maemo bizzat nokia tarafından kurulup geliştirildiği için nokia maemo'yu hiç bir markaya vermeyecek çünkü symbian ortak işletim sistemiydi fakat maemo öyle olmayacağı için nokia bunu symbian gibi diğer markalarda kullandırtmayacak gibi geliyor bana
Maemo %80'i açık kaynaklı bir işletim sistemi (şu an kapalı kaynaklı kısımlarını ise Intel ile birlikte ofono.org adresinde açık kaynaklı olarak baştan yaratıyorlar) bu yüzden isteyen açık olan kısmı alıp kullanabilir, ama Maemo ismi için sanırım lisans ödemesi gerekebilir. Açıkcası Maemo gibi bir Linux olduktan sonra, adı Maemo olmuş Naomi olmuş hiç önemli değil
quote:
şuan dokunmatik cihazlar konusunda nokia nın en ciddi rakibi olan iphone nun kullandığı mac os işletim sistemine karşı maemo nun artılarını ve eksilerini genişçe açıklayabilir misiniz?
Maemo: (+) Kullanıcıya sınırsız özgürlük tanıyor (—) Pazarlama yönü zayıf olduğundan uygulama miktarı devasa olmayacak (—) Telefon işlevlerine yeni kavuşmanın bir getirisi olarak şu anda bir takım eksiklikler mevcut*
* İlerleyen zamanda Apple iPhone kullanıcılarının alışık olduğu şekilde ve jailbreak yapmadan, yasal bir şekilde bu eksikleri eklemek mümkün olacak çünkü hitap ettiği geliştirici kitlesi oldukça geniş.
iPhone OS: (—) Kullanıcıyı Apple'ın onlar için seçtiği dünyasına hapsediyor (+) Pazarlama yönü kuvvetli olduğundan devasa miktarda uygulamaya sahip (+) "Apple iPod" telefon işlevlerine kavuştuğunda sene 2007'ydi, aradaki 2 senelik yazılım geliştirme süreci içerisinde iPhone OS'un daha çok ve daha gelişmiş "telefon özellikleri"ne sahip olacağını söylemek yerinde olur.
Ben bu Maemo'dan oldukca umitliyim. Tek istegim. Ayni MacOS Mobile gibi tamamen dokunmatik ekrana gore optimize edilmesi.
Bir süredir gayet yoğun bir şekilde talk.maemo.org daki konuşmaları okuyorum da, Maemo yazılımını üreten çalışanlar aynı zamanda donanımı da üreten firmanın çalışanları olduklarından Google çalışanları kadar özgür olamıyorlar.
Örneğin kullanıcıların tepkilerini toplamak için dağıttıkları 300 cihazdan birine sahip bir kullanıcının son kayıtlar listesinin tek parça olmasından (gelen, giden ve cevapsız çağrılar ayrı ayrı değil tek bir liste halinde) kaynaklanan rahatsızlığını dile getirip ek filtreleme olanakları getirilmesini istediğini söylediğinde Maemo çalışanlarından aldıkları cevap: "Zaman eşittir para iken daha çok özellik istemeniz cihazın çıkışını daha çok ertelememiz anlamına gelir" diyerek durumu ortaya seriyor...
Burada suçu her zamanki gibi işleri hızlandıracak kadar çok çalışana ve modüler departmanlara sahip olmayan Nokia'da buluyorum. Yazılım üretim kadrosu ayrı ama yeterince büyük bir kadro olsun, üretilen yazılımın cihazlara adaptasyon kadrosu ayrı ama yeterince büyük bir kadro olsun; böylece biraz daha hızlı çalışabilirsin ama nerdeee....