Şimdi Ara

Almanya'nın elektrik ihtiyacının %25,9'u artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
126
Cevap
3
Favori
7.597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ne kadar uzman var arkadaş :D google diploma verse keşke.

  • güzel ülkemin insanı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor:) bi arada binaları güneş panelleriyle kaplayalım diyorlardı yahu gece olayını geçtim panellerin verimlerinden ve maliyetlerinden kimsenin haberi yok şu an güneşten gelen enerjinin depolanmasında en baba panel yüzde kırk verim sağlıyor o da en iyileri ve bakım maliyetlerine değinen yok. bu rüzgar güllerinin de tanesi bi kaç milyon dolarcık bakımını bilmiyorum bile. avrupa yasalarınca üretilen enerjinin belli bi bölümü yenilenebilir olmak zorunda o yüzden almanya da sanayi var yüksek enerji üretiyor dengelemek için ister istemez bunlara kaynak ayırıyor. hadi hepsini geçtim yarın gelecek nesil programı yayınlanınca bu nükleer e karşı olanlar bizde niye yok diye ağlamaya başlar kardeşim adamlar nükleer enerji ile atom parçalıyor plazma ya ulaşmaya çalışıyor atom çarpıştırıyor sen güneş paneliyle mi yapacan bunu ya da rüzgarla mı. gelişmiş bi ülke için sadece savunma ihtiyacı için bile düşünsek nükleer şart kaldı ki yeni buluşlar vs için şart gelecekte bu tip teknolojisi olmayanlar ezilip gidecekler.





  • almanya o rüzgar gülünü kendi üretebiliyor biz çeşmeye 200 e yakın rüzgar gülü taktık ve kış aylarında çeşmenin elektrik ihtiyacını karşılıyor yazın ise izmirden elektrik alıyor. tane 1.5 milyon euro o cihazların çeşme ki türkiyenin en çok esen yeri. hiç dinmez rüzgarı. ama yetmiyor. bu gün izmire yüz bin tane rüzgar gülü diksen yine elektriğini karşılamaz ki düşünün istanbulu. nükleer şart neden bütün dünya ucuz enerji üretebilirken biz üretmiyelim bu dünyada tek yeşilaycı bizmiyiz. şimdiye kadar yapılmaması bir hata. 1 tane daha yapsınlar keşke. yenilenebilir enerjide yapsınlar ama bizim için lüks.

  • alternatif kaynaklar verimli değil bir mahalleyi aydınlatamazsın cartt curt diyenler susar sanırım artık

  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayaldeki_hayat

    quote:

    Orijinalden alıntı: respawn05

    Türkiye de nükleer santral açmak için uğraşsın. O kadar parayı yenilenebilir enerji kaynakları için harcasak, yenilenebilir enerji için verimli kaynaklarımız sayesinde bir kaç sene sonra masrafını çıkartmış oluruz.


    almanyada kaç adet nükleer santral var haberin yok ki bu yorumu yazmışsın adamlar nükleer santrallerin üstüne %25 lik yenilebilir kaynaklardan enerji saglamış görende almanyada nükleer santral yok sanır...Bizim ülkemizde nükleer satral açılmak zorunda...



    2018'e kadar tüm nükleer santralleri kapatma karari aldi Almanya, senin de bundan haberin yok ki böyle birsey yazmissin. Hayir o kadar protestoya karsi mi gelseydi Alman hükümeti?




  • hemen dibindeki fransa'da sayısız nükleer santral varken almanya'nın tek başına böyle bir şey yapmasının bi espirisi kalmıyor. Aynı tehlikeye ortak oluyorlar sonuçta. Keşke tüm avrupa ülkeleri ortak takvim belirlese de o şekilde topluca nükleer'e veda edilse. O zaman bizim de nükleer'e geçmemizin önemli bir sebebi ortadan kalkmış olur.

  • Almanyanın bu kararının onlara ne kazandıracagını 30 yıl sonra hep birlikte görmeye başlayacağız.
  • forum diye bilen,bilmeyen sallamış tespiti ama uzatmadan şunu söylemem lazım,doğadan ne alırsanız alın mutlaka zarar verirsiniz. rüzgar enerjisinin zararsız olduğu gibi birşey yok,hayal onlar. fotovoltik panel fikri de bugün bilinenlerle ölü bir metod,gelecekte ne olur bilinmez.

    yinede en temiz enerji nükleer enerji. almanyanın yaptığı gerçeği değiştirmiyor.
  • Valla bakiyorum herkes bu konuda bilgili oldukca, ben de kendi capimda bildigim herkesin anlayacagi dilde bir kac sey yazacagim,

    Birinci olarak, gunes enerjisinin yatirim maaliyeti ruzgar enerjisinden cok daha yuksektir. Kimse yanlis bir bilgiye sahip olmasin bu konuda, ve gunes enerjisinin enerji verimliligi ruzgara gore daha dusuktur. Kisaca ekonomide urettigi megavat saate gore kac dolar maaliyeti olduguna bakilir ve buna ingilizcede "levelized cost" turkcede ise acikcasi bilmiyorum. Detaylara isterseniz google`dan bile bakabilirsiniz fakat Gunes enerjisi dunyanin en pahalli enerjisidir.

    Turkiye gunese yonelmeli midir, yoksa ruzgara mi, acikcasi su anda Amerikada dahil ekonomik olarak ikisi de halen fosil yakita yaklasamiyor bile. Ama bu demek degildir ki onumuzdeki yillarda yakinlasmayacak... Fakat Turkiye bu tarz bir ekonomik cikmaza girmeye hazir mi, girerse altindan cikabilir mi, veya zaten battik batacagimiz kadar bi de boyle girsin mi demek lazim iste bunlar oldukca tartisilabilinecek konular... Ilk ele alindiginda ee Almanya giriyor, biz niye duruyoruz vs diyebilir bir insan, fakat madalyonun bir de diger yuzu var!

    - Almanya Ruzgar turbin teknolojisini, gunes enerjisi teknolojisini kendi uretebiliyor, bunu disari da satiyor surekli. Adamlar teknolojisini kendi uretiyor... Sizce bu yeterince buyuk bir fark degil mi?

    Peki turkiye ruzgar turbinlerini vs nerde aliyor? Disaridan, kendi uretiyor mu, veya onumuzdeki donemlerde boyle bir uretim teknolojisine yonelik bir adim dahi var mi? Yok... Neden, cunku yatirim istiyor, para istiyor, devlet seni direkt olarak bu konuda destekliyor mu? hayir...

    Devlet politik olarak bitirdikten sonra gel uygulamasi var, yani sen fabrikani kurarsin, pervaneni uretecek teknolojiyi kesfedersin, uretirsin, yurt disinda adin sanin duyulursa seni koltuga oturtuyorlar, bu 50 yil once de boyleydi simdi de... Fakat kim boyle bir riske devlet destegi olmadan girmek ister ki? Almanya`da destek primlerine bi bakmanizi oneriyorum ArGedeki...

    Devlet anlik kazancina bakiyor, gelecekte olabilecek karliliga degil. Belki ilerde bu degisir ama simdilik boyle.

    O zaman kisaca bize sadece seyretmek dusmez mi? Veya boyle biz de yapabiliriz, ederiz yani ne var ki diyerek kendimizi avutmak mi...


    Turkiye n`apmali?

    - Turkiye Gunes enerjisine su an icin sadece ArGe olarak yonlenmelidir, universitelere yurt disi ve yurt ici yuksek meblaglarda destek dagitmali, oyle 1000-1200 TL asistan ucretiyle hicbir universitede kaliteli ogrenci tutamazlar acikcasi..., ArGede calisan asistanlara belki bu maasin 2 katini vermeliler... Belki %90`i basarisiz olabilir, ama elbet basarili olabilecek yenilikler ortaya cikabilir.

    Acikcasi, yapilmisi zaten var, o yuzden basariya ulasmak da zor olmamali, yani en azindan imkansiz degil, isinlanmayi kesfetmeye calismiyoruz. "Zaten yapan yapmis, biz niye kendimizi zorlayalim, parasini verip aliriz, daha ucuza gelir" diye dusunebilirsiniz. O zaman yapacak bi sey yok zaten, ben bosuna yazmisim demektir bunlari. Zaten en buyuk sikinti da bu ya, misal;

    Devlet Dusunuru: Mehmet, sence bu ruzgar turbununu ne kadara aliriz, yani maaliyet ne olur bize, ne kadar surede kurariz bu isi vs,
    Mehmet Usta: 10M dolar, 1-2 yila insasi surer, 3 yil sonra aktif olarak elektrik uretebilir, XX Mwh.
    DD: Eee peki biz bunun icin teknolojisini isine girsek, vs gelistirmeye calissak? nasil olur?
    Mehmet Usta: 30-100M dolari bulabilir, ilk uretim bugunun degeriyle ve 10 yili bulur ilk turbun uretimi belki daha uzun orasi calismalara ve sonuclarina bagli...
    DD: Tamam biz yurt disindan siparis ettittirelim sirketlere en iyisi, niye bekleyelim ve ustune daha cok para odeyelim di mi ama... 3-5 yila ben bu koltukta olmayacagim zaten.





  • Dünyanın şu anda en büyük sorunu Enerji.
    Tercih yapacak arkadaşlar Enerji Sistemleri Mühendisliğini düşünsünler. Geleceğin hatta bugünün en çok aranan mühendisleri olacaklar/oldular.

  • batının iyi yönlerini alıcan

  • Arkadaslar, Nukleer santralleri neden kapattiklarini bi arastirdiniz mi? Yani olayin sizle direk olarak cevreyle mi ilgisi var...

    Bir Nukleer santralin yaklasik 40-50 yil omru vardir, butun operasyon ve yenileme calismalari (O&M) vs dahil. Yani artik 50 yil sonunda o santralden size fazla bir hayir gelmez, ilk gune yakin masraf yaparsaniz anca kendi gelebilir.

    Almanyada bir daha masraf yapmak yerine, pasif hale alip, yerine teknolojisine sahip oldugu yenilenebilir enerjilere yoneliyor. Bu bu kadar basit... Yani adamlarin aslinda tamamen cevreyi dusundugunden kaynaklanmiyor, nukleer hammadde fiyatindaki artislarinin, maaliyet artislarinin etkisi, cevreye verdigi zararlarin etkisinden daha fazla Almanya icin... Almanya uranyum rezervi kalmadi cunku, artik zararina uretim yapmaya basladi. Ama tamamen nukleer santrallerini kapatir mi? Tabi ki hayir, enerji cesitliligi, enerji arz guvenligi icin en temel unsurdur. Her zaman bir alternatifin olmasi gerekir.
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_uranium_reserves





  • Oha tüpe bak.
  • Neyini tartışıyonuz yahuu bırakın kuran kursun önemli olan halka faydası olacak mı yok !!!! hem acayip komik oluyor 4.dünya ülkesi Türkiye ve nükleer santral ikisi yanyana fıkra gibi sen önce bir renkliyi geçtim siyah -beyaz tv üret de ben görüyüm hem bize mi kaldı bunun tartışması biz bize dayatılan vergilerimizi faturalarımızı eksiksiz ödeyeceğiz bizim görevimiz bu ben olacakları söyledim bundan daha öteside olamaz ! başımızda ki pazarlamacılar hiç merak etmeyin 5'e yaptırır nükleer santrali (oda yüklenici firmaları kendi yandaşlarından seçip yolunu bulsunlar diye) ondan sonra 3 e geri satacaklar bu hep böyle olmuştur olan vatandaşa olacak yanii :))
    ''sermaye ne olursa olsun ister yahudi ister bilmem ne öper başımın üstüne koyarım'' diyende benim babam değildi :))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 27 Temmuz 2012; 13:56:24 >




  • Başkasının parasıyla gerdeğe girmeye o kadar alışmışız ki hiçbişeyi yadırgamıyoruz. O yüzden başımıza ne geliyorsa hakediyoruz (en azından büyük bi kesim içn??). Önemli olan insandır, manatalite olarak insana emeğe değer vermeyi öğrenememişiz biz daha. Bundan sonrası ne olursa boş olur zaten. Devlet adam gibi ARGE için elini taşın altına koymak istememiş, üniversiteleri hep hor görmüş, kah arka bahçe kah para yiyen asalak gibi görmüş. Yerli üretim yapanı teknoloji geliştirmek için uğraşanı ezmişsin horlamışsın daha önemlisi dışarıya karşı hiç korumamışsın. Bütün bozuk mantalite az veya çok topluma yayılmış, sonra herkez de konuşur olmş.

    Güneş panellerinin temizlenmesi için de su gerekiyor. Eğer çok büyük bi çiflitk tarzı alan işgal ederse tüketebileceği su miktarı çok oluyor. Öyleki ABD'de öyle açılmış dava var, çiftçi yakına kurulan güneş çiftliğinin aşırı su tüketiminden dolayı dava açıyor.

    Paneller verimi günümüzde düşük ama kimse direk olarak ana üretimin yerini alsın demiyor. Zaten konu bu değil bunları ne geliştirecek ne de büyük üretim yapacak bi yapı yok bizde. İlk kurulum dışında tek masrafı akülerin yıpranma ve zamanla değişme değeridir. Gece güneş yok diyip hepten .. yazmayın (uygun kelime çıkmadı).

    Güya övünürüz yedek parçaydı mekanik di hem iyiyiz hemde kaç yıldır içinde olduğumuz piyasa diye. Sen rüzgar türbin ve mekanik yapısı için yeterince teşvik vermezsen dünyanın parasını verip kimse maceraya düşmez zaten. Pazar payı belli değil kar edecek misin belli değil müşteri varmı yokmu nereye satılır belli dğeil, ihrac etmeye kalksak nolcak hiçbiri belli değil. Oray yukarda bahsetti, şirketler zaten alıp kurup devlete satacağı elektrik bedeline bakarlar, sistem gereği de bu kadarına güçleri yeter. Almanyadan alacağım sistemi ben ucuza maledeyim diye yeterince geniş arge ye girmesi zor, yaparsa da baba şirketler önce hükümet ile arasında iyi ilişki geliştirip elektrik kw/s alım fiyatı dışında başka şeyler için de garanti ister(günümüzde bizim memlekette olamadığı gibi).

    Daha yakın zamana kadar doğru hatırlıyorsam kendi fabrikan vs. için kuracağın rüzgar sistemi için 100KW'a kadar izin veriliyordu. Yani kendi başına kendi ihtiyacını karşılamak için rüzgar türbini faln kurayım diyorsun, ama 100KW'a kadar devlet izin veriyor. Fazlasını üretirsen, ürettiğin için devlet senden para alıyordu(nasıl yaa, havadan enerji elde ettim diye devlete para verecem. eeee ne de olsa doğal kaynakların sahibi devlet, hava da devletin. dua edin şimdilik nefes alıyoruz diye vergi yok. Uh, yeraltı suları da devletin biliyorsunuzdur bunu ama. Istanbulda iseniz, eğer ISKI'nın kulağına giderse, gelip bahçenizi sulamak için açtığınız kuyuya saat takar. Nede olsa siz sadece toprağın sahibisiniz, şimdilik o da. Altındaki doğal zenginlikler devletin ://). Daha yakın zamanda bunun limitini yükselttiler. Dünyada nasıl olrsa olsun, böyle mantalite ile işler yürümez.

    Nükleer enerji için, bizde bununla alakalı teknoloji olmadığından (yılların tecrübesi ve araştırması olmadığı için ki bu da doğal, araştırma reaktörü ile koca santral arasında tonla fark var heralde), ilk kurulum maliyetinin çok yüksek olmasından, yakıt için yine rusya ya bağımlı olacağımız için vs. vs. bunlar zaten herkezi rahatsız eden şey.

    Ama bizim insanımızı esas rahatsız eden şey bana göre, Türkiye gibi bi yerde insana değer verilmemesi, insanın onurunun rahatça ayak altına alınabilmesi, rahatça bi sürü şeyin üstünden geçilebildiği ortamda, hükümetlere devletlere yeterince güven yok ki bu konuda hepimiz haklıyız. Bi sorun olursa mutlaka gizlenir, mutlaka örtbas edilir, mutlaka bi şekilde bişi yok bişi yok olur diye herkez esas olarak endişeli.

    Hatırlayan var yok, yükümetle annaşamadılar diye doğal gaz santralleri gücü kestiler Ege karanlığa büründü (hiç öyle dğeil işin aslı başka demesin kimse). Nükleer için kim bilier neler yaparlar diye endişlenmek yersiz mi? Japonya'da Fukişama'da çekirdek erimesi gerçekleşmesine rağmen işletmeci şirketin "yok yok bişey yok uğraşıyoruz hala, kurtarabiliriz düzelicek" gibisinden açıklamaları durumu kurtarma çabaları olmadı mı? Biz bizim gibi bi memleket için endişelenmekte yersiz miyiz??

    Madem ruslara yaptrıracaz, onlardan yakıt alacaz, niye doğalgaz ile devam etmiyoruz? Doğalgaz santrali çok hızlı bi şekilde kurulup çalışmaya başlayabiliyor oysa. Doğalgaz ile üretmin maliyeti nükleer ile üretimin maliyetine göre kıyas kabul etmez derece de mi yüksek sanki?

    Eve lazım olan camiye haramdır denir, niye yurtdışına litresi 1TL'den benzin satmaya devam ediyoruz hala? Şükrü Kızılot hesap yapmıştı, yurtdışına satmak yerine yurt içinde kullanılmak için teşvik edilse, üstelik de benzin fiyatı 2.5Tl civarına indirilse devlet 14-15milyar TL ek gelir elde edebiliyor.

    Yukarda arkadaş yazmış 3.8tl den akaryakıt alınması ile nükleer enerji ihtiyacı arasında bağlantı kurarak, ama insaf etmemiş. Düzgün işlemeyen bi sistemin sonucu olarak pahalı olması aynen şunun gibidir: Dibi delik bidonla su taşıyoruz, enerji ve üretiminde kullanılacak herşeyin fiyatı arttıkça dibine farklı büyüklükte ilave delik açılıyor. Biz açığımız için ise yukardan daha çok koyalım diyoruz.

    Yukardaki gibi yazınca pek ilgi çekmiyor ama toplanamayan vergiler yüzünden nükleer santral kuralım diyoruz. Böyle bakınca tuhaf geliyor bana size? Enerji dağıtımı özelleştirildi güya kaçak kullanım düşecekti (belki düşmüştür %100 şeffaf değil çükü), ama dağıtım şirketleri zarar ediyor ve devlet bunların açığını kapatıyor. Kaçak kullanım yüzünden nükleer santral kurmak istiyoruz!! Böyle bakınca da tuhaf geliyor. Tarla sulamak içn kaçak elektrik kullanıp tonlarca suyu 100bin TL üstünde mertebelerde elektrik tüketiliyor. Hormonlu bol ilaçlı tarım ürünleri üretmeye devam edebilmek için nükleer santral kuralım diyoruz. Böyle bakınca da hepten tuhaf duruyor dimi kendimizi tarım yoluya zehirlemek için nükleer santrala ihitiyacımız var ://

    Ben daha uzatırım ama pek fazla insanın okuyacağına ihtimal vermiyorum.

    Biz çip de üretmiyoruz ama bunun önündeki öncelikli engel üretim maliyeti. Peki teknoloji anlamında neresindeyiz? Önemli olan kısmı bu teknoloji kısmı(hani çip de üretmiyoruz dışardan alıyoruz nükleer enerjiyi de dışardan almakta ne sakınca var diyenler için). Tecrübe birikim olmadan büyük çaplı santral kendi başımıza üretemeyiz, Büyük çaplı santral işine girmeden yeterince tecrübe sahibi olamayız burası kısır döngü ve bi yerden başlanılması lazım bunu kesinlikle kabul ediyorum. Diğer taraftan TR'deki bütün işlerde olduğu gibi, büyük ulusal hamle benzeri bişey olmadan bu olmaz.

    Kimse burda çıkıp bana, kurulmuş santralden bilmem kaç km öteye yerleştirilecek detektörlerin 24 saat online olarak erişime açık olacağı, verilerin saptırılmayacağı, herhangi bi şekilde yerel/bürokratik müdaheleye uğramayacağı, kalibrasyon bilgi /sertifika vs. gibi bilgilerinin şeffaf olarak erişime açık olcağı vs. vs. gibi şeylerin olacağını söyleyemez. O yüzden hiç insanların endişelerine aldırmadan çığırtkanlık yapmaya gerek yok.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bukalemun

    @ respawn05

    BU olumsuz düşüncenizin aynısını her gün MYNET te okuyorum , çok fazla insan bilgisiz - araştırma içinde değil. almanya / usa vb gibi ülkeler TR dan 50 yıl ileride ve her zaman X10 kat hızlı ilerliyorlar yani yetişmemiz imkansız. bugün dünyadaki 600 nükleer santral ve aktif olarak yenileri yapılanlarıda( tahmini 10 - 15 tane ) düşürsek , hatta bunların 50-70 yıllık olduklarını avrupa ülkelerinin nükleer atıklarını başkalarına sattıklarını , enerji ve dünya kaynaklarını ucuza ( savaş ve hile ile ) kullandıklarını. TR nin önümüzdeki 5 - 10 yıl içinde 4 adet nükleer santrale ihtiyacı var. Nükleer santralin şuanda alternatifi yok ve 20 yıl kadar da olmayacak. Irak ta bile çıkan petrolün yanında türkiye nin ihtiyacı kadar DOĞALGAZ işlenemediği için YAKILARAK havaya salınmaktadır. USA da 3lt / 4lt lik motorlu araçlar benzini 1,5 TL den alırken , yurdum insanı 1.2 lt lik motorla 3,8 TL den akaryakıt alıyorsa BIRAKTA!! bizde 2012 gelmiş , teknoloji teknolojiyi kovalarken ( diğer enerjilere açık olarak ) 100 yıl kadar nükleer santral kullanalım . Dünya barışı - temiz çevre - türkiye doğası - nükleer santral in zarar ve tehlikeleri inanılmaz bir hikayedir. sanırım 70 milyonuncu cilt i sürekli basılan aldatmaca bir kitap :)) gibi...... Usa yılda 450 milyar dolar silah a yatırım yapsın , avrupa ülkeleri orta doğuya silah satsın sonrada nükleer e hayır :)) Bugün uzay da güneş in diğer gezegenlere göre TOZ TANESİ kadar kaldığı büyüklükte yerler varken biraz oturup düşünmek lazım 6 milyar insana bu dünya nasıl yetmiyor diye. Şuanda en temiz - ucuz - ulaşılabilir enerji nükleer güç tür. Dünya da usa - rusya - israil ve avrupa ülkeleri başta nükleer bomba varken TR da 1 adet bile olmaması bu zihniyetin ürünüdür aslında.

    Türkiye'de nükleer santral olmalıydı ama geç kalındı. Biz 2020'ye nükleer santral açacağımıza yavaş yavaş yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparsak çok daha karlı çıkarız hem de ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına bu kadar potansiyeli varken.
    Artık ülkeler nükleer enerji santrallerini kapatmaya başlıyor, biz daha açmadık bile. 50 yıl gerideyiz diğer ülkelerden. Neden 50 yıl geride gitmeye devam edelim?
    Japonya gibi bir ülkede nükleer santral patlıyorsa bizim ülkemizde daha kötüsü olmayacağı ne malum?




  • Modası geçmiş nükleer enerji meraklılarına ders niteliğinde olsun. Ülke olarak Almanya' nın 30-40 katı güneş alan ve rüzgar esen bir coğrafi bölgeye sahibiz ama ne hikmetse en ufak kazada turizm cenneti Akdeniz ve balıkçılık merkezi Karadenizi bitirecek iki noktaya nükleer tesis yapılmak için zemin hazırlandı. Madem devlet bu kadar meraklı nükleer santrale o zaman bir kaza anında ülkenin ekonomisine zarar vermeyecek boş ovalara yapsınlar. Konya ovası erozyondan çöle döndü tarım sıfıra yakın oraya yapılabilir mesela veya Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu da uçsuz bucaksız boş ovalarımız var oralara da yapılabilir. Santrali soğutmak için de borularla su taşınabilir neticede atla deve değil. Çölün üstüne nükleer santral kurup borularla soğutma suyu taşıyan ülkeler var.

    Ama ben nükleer santrallerin şuan ki kurulması belirlenen iki noktada da ülke ekonomisini bitirecek kasıt arıyorum. Aklı selim insan ülke ekonomisini ayakta tutan denizlerimizin üzerine nükleer santral kurulmasına izin müsade etmez ve hiç bir nükleer santral başından bir kaza geçmeden 50 yıllık ömrünü tamamlayamaz.

    Karadenizi ve Akdenizi bitirecekler. Bu 15-20 yıl ilerisi için yapılmış bir plandır.





  • Maliyetinden haberiniz var mı diyen arkadaşlar, maliyeti çok çok yüksek olsa bu adamlar niye yapsınlar bu işi. Aptallar mı? Nükleer santral daha mı ucuz? Bakım ücretleri daha mı az? Yetişmiş eleman yetiştirme maliyetleri daha mı az? Tutturmuşsunuz nükleer ucuz diye. Hammadde fiyatlarının yükselme olasılığı var ama rüzgarın suyun yok.

    Ayrıca Türkiye barajında çalışan adama düzgün güvenli bir bot tekne veremezken, kurtarma çalışmaları yapamazken nükleer santralde sorun olduğunda nasıl müdahale edecek?

    Bulunduğumuz coğrafyayı hesaba katın. İyi ilişkiler kurduğumuz tek bir komşumuz yok. Türk cumhuriyetleri bile yanaşmıyor bize artık.

    Bunları düşünmeyin ama bütün gün TV de duyduklarınıza inanın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: respawn05

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bukalemun

    @ respawn05

    BU olumsuz düşüncenizin aynısını her gün MYNET te okuyorum , çok fazla insan bilgisiz - araştırma içinde değil. almanya / usa vb gibi ülkeler TR dan 50 yıl ileride ve her zaman X10 kat hızlı ilerliyorlar yani yetişmemiz imkansız. bugün dünyadaki 600 nükleer santral ve aktif olarak yenileri yapılanlarıda( tahmini 10 - 15 tane ) düşürsek , hatta bunların 50-70 yıllık olduklarını avrupa ülkelerinin nükleer atıklarını başkalarına sattıklarını , enerji ve dünya kaynaklarını ucuza ( savaş ve hile ile ) kullandıklarını. TR nin önümüzdeki 5 - 10 yıl içinde 4 adet nükleer santrale ihtiyacı var. Nükleer santralin şuanda alternatifi yok ve 20 yıl kadar da olmayacak. Irak ta bile çıkan petrolün yanında türkiye nin ihtiyacı kadar DOĞALGAZ işlenemediği için YAKILARAK havaya salınmaktadır. USA da 3lt / 4lt lik motorlu araçlar benzini 1,5 TL den alırken , yurdum insanı 1.2 lt lik motorla 3,8 TL den akaryakıt alıyorsa BIRAKTA!! bizde 2012 gelmiş , teknoloji teknolojiyi kovalarken ( diğer enerjilere açık olarak ) 100 yıl kadar nükleer santral kullanalım . Dünya barışı - temiz çevre - türkiye doğası - nükleer santral in zarar ve tehlikeleri inanılmaz bir hikayedir. sanırım 70 milyonuncu cilt i sürekli basılan aldatmaca bir kitap :)) gibi...... Usa yılda 450 milyar dolar silah a yatırım yapsın , avrupa ülkeleri orta doğuya silah satsın sonrada nükleer e hayır :)) Bugün uzay da güneş in diğer gezegenlere göre TOZ TANESİ kadar kaldığı büyüklükte yerler varken biraz oturup düşünmek lazım 6 milyar insana bu dünya nasıl yetmiyor diye. Şuanda en temiz - ucuz - ulaşılabilir enerji nükleer güç tür. Dünya da usa - rusya - israil ve avrupa ülkeleri başta nükleer bomba varken TR da 1 adet bile olmaması bu zihniyetin ürünüdür aslında.

    Türkiye'de nükleer santral olmalıydı ama geç kalındı. Biz 2020'ye nükleer santral açacağımıza yavaş yavaş yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparsak çok daha karlı çıkarız hem de ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına bu kadar potansiyeli varken.
    Artık ülkeler nükleer enerji santrallerini kapatmaya başlıyor, biz daha açmadık bile. 50 yıl gerideyiz diğer ülkelerden. Neden 50 yıl geride gitmeye devam edelim?
    Japonya gibi bir ülkede nükleer santral patlıyorsa bizim ülkemizde daha kötüsü olmayacağı ne malum?

    Japonya da nükleer santral patlamadı , japonya nun konumu - yüz ölçümü - toprak yapısı bizimle aynı değil. ayrıca o santral ( ki 50 / 70 yıllık santraller var , örneğiniz yanlış ) bizimkilere göre ESKİ.

    Kapatılan santral sayısı dünyadaki aktif santtal sayısının % 1 i ve yeni yapılanlar 10 katı :)) oran vermek gerekirse biizm rüzgar - güneş enerjisi için hem zamanımız hemde yeterli teknolojimiz yok. Nükleer santral içinse belki hiç yok. konu teknoloji satın alınması - verim ve kısa vade de ( dünya da 500 aktif santral var , 25 bin kadar bomba ) kazanım önemli.

    Ülkemizin ortada olan bir potansiyeli yok , enerji şuanda en ucuz savaşarak - toprak bütünlüğünü bozarak - terorist eylemlerle sağlayabilirsiniz , gerisi her zaman hikaye.

    Geçen gün kapitalizm belgeselini izledim USA da her öğrenci üniversite hayatına 150 bin dolar ( kredi ile ) borçlu başlıyor hatta yılda 20/25 bin dolar kazanan insanlar için 80 bin dolarlık ÖLÜM SİGORTASI yaptırılıyor ve çalışanın ölmesi halinde bu para iş verene kalıyor :))

    ham petrol - doğalgaz ın yenilenemez enerjiler olduğunu biliyorsak ve bunların çıktığı ülkede bize göre 1 / 10 kadar ucuz ise. bizde fındık - çay - incir vb. üreticisi olarak halen bir şeye PAHALI ulaşıyorsak Enerji politikalarındaki hatalar dünyasının 2 / 3 ün sularla kaplı olması gibi bir gerçek :)) Su döngüsü hiç bitmeyecek ama fosil yakıtlar her türlü zararlı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilker_xxx

    Modası geçmiş nükleer enerji meraklılarına ders niteliğinde olsun. Ülke olarak Almanya' nın 30-40 katı güneş alan ve rüzgar esen bir coğrafi bölgeye sahibiz ama ne hikmetse en ufak kazada turizm cenneti Akdeniz ve balıkçılık merkezi Karadenizi bitirecek iki noktaya nükleer tesis yapılmak için zemin hazırlandı. Madem devlet bu kadar meraklı nükleer santrale o zaman bir kaza anında ülkenin ekonomisine zarar vermeyecek boş ovalara yapsınlar. Konya ovası erozyondan çöle döndü tarım sıfıra yakın oraya yapılabilir mesela veya Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu da uçsuz bucaksız boş ovalarımız var oralara da yapılabilir. Santrali soğutmak için de borularla su taşınabilir neticede atla deve değil. Çölün üstüne nükleer santral kurup borularla soğutma suyu taşıyan ülkeler var.

    Ama ben nükleer santrallerin şuan ki kurulması belirlenen iki noktada da ülke ekonomisini bitirecek kasıt arıyorum. Aklı selim insan ülke ekonomisini ayakta tutan denizlerimizin üzerine nükleer santral kurulmasına izin müsade etmez ve hiç bir nükleer santral başından bir kaza geçmeden 50 yıllık ömrünü tamamlayamaz.

    Karadenizi ve Akdenizi bitirecekler. Bu 15-20 yıl ilerisi için yapılmış bir plandır.

    güzel bir hayal :))

    Nükleer santral , yapımı hakkında iyi ki bir şeyler bilmiyorsunuz yoksa DÜNYA ne yapardı düşünemiyorum. Çöl deki santralden haberiniz varda, japonya ve USA dakilerin koumun dan neden haberiniz yok anlamadım :))

    garip bir fikir , çelişkili mesaj olmuş ve kandırmışlar sizi. 2012 ekonomik verilerini - dış borç - TL nin değeri - TR ın gelişmekte olan ülkeler içindeki konumunu ULUSAL TV izlemeden tarafsız bir ara değerlendirin

    şuanda 50 yıllık nükleer enerji ile çalışan gemi - deniz altı var diye hiç duymadın mı ? adamlar ortaboy bir patates büyüklüğünde enerji kaynağı ile hiç bir şekilde yakıt için durmadan ilerleyebiliyorlar. Biraz teknoloji ve belgesel kanalına yönelelim. karadeniz - akdenizi bitirme işi süper olmuş




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.