Şimdi Ara

Zen 3 Mimarisi Hakkında Söylentiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Zen 2 mimarisinin henüz piyasaya yerleşmediği bu dönemde, Zen 3 mimarisi hakkında çok fazla spekülasyona denk gelmeye başladım. Bunu sizin de farketmiş olabileceğinizi düşünüyorum.

    Açıkçası Zen 2 mimarisini kağıt üstünde çok beğenmeme rağmen beklentilerimi aşan güzel bir supriz ile karşılaşmadım. Bununla birlikte Zen 3 mimarisi hakkındaki söylentiler beni çok heyecanlandırdı. Üstelik sektörde dedikodu yapan kişilerin söyledikleri birbiriyle örtüşüyormuş gibi görünüyor. Bu da, söylentilerin gerçekleşme ihtimalini yükseltiyor.
    Lafı uzatmdan sağdan soldan okuduğum bu dedikoduları toparlayıp maddeleyeyim.

    1- Zen 3 mimarisi diğer zen mimarilerine kıyasla (zen plus, zen 2) daha büyük ve devrimsel değişikliklerle gelecek.

    2- İlk aşamada piyasaya giren Zen 3 mimarisinde tek çekirdekte 3 thread gerçekleştirilebilecek. Sonradan piyasaya sürülecek işlemcilerde ise işlemci başına thread sayısı 4'e çikacak. Buna kanıt olarak ibm'in 4'lü smt'yi başarmış olmasını gösteriyorlar. Teorik olarak 4'lü smt'de sadece tek çekirdekten %85-90 oranında ek performans elde edilebilir anlamına geliyor. Olaya sadece masaüstü açısından bakmamak gerekir diye düşünüyorum. Belki de 2020 içinde 2 çekirdek 8 thread olan ve iyi performans veren, 5 watt TDP'ye sahip pasif soğutma ultrabook işlemcileri görebileceğiz.

    3- Zen 3 mimarisi ddr4 ve ddr5'i destekleyecek.

    4- Yeni nesil xbox, Zen 3 mimarisinin erken örneği bir işlemciyle gelecek. 3 thread smt becerisine sahip olacak.

    5- Zen 3 mimarili masaüstü işlemciler raytracing yükünü ekran kartından tamamen alacak. Zaten microsftun dxr raytracing api'sini, ekran kartına kıyasla işlemcilere daha uygun kodladığı biliniyordu. Bu durumdan yeni nesil xbox oyunlarında raytracing'in standart hale gelecek olma ihtimalinin yüksek olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

    6- Zen 2'ye göre daha büyük bir ipc performans farkıyla gelecek. Tahminen %15-20 arası.

    7- Amd threadripper işlemciler Zen 2 mimarisine uğramadan doğrudan Zen 3 mimarisiyle güncellenecek. Belki bir iki tane Zen 2 threadripper çıkabilir. Threadripper işlemcilerde 3 thread smt olacak.

    8- Amd ryzen mobile 4000 serisi zen 2 mimarisini pas geçecek. Bunun yerine ryzen 3750u gibi güncel mimari işlemciler çıkabilir. 4000 serisi doğrudan zen 3 ile gelecek. Burada bir bilgi daha vereyim. Lenovo 2 gün önce ürün gamındaki en tepe modeller olan thinkpad x serisine ryzen 3xxx serisi mobil işlemcili model ekledi. Bu gerçekten çok büyük bir gelişme. İlk defa amd'nin mobil işlemcisini iş bilgisayarı denilince akla ilk gelen markalardan biri olan thinkpad ailesin amiral gemi model sınıfında görüyoruz. Muhtemelen xps 13-15 muadili modellerde de ryzen işlemciler göreceğiz gibi geliyor.

    9- amd zen 3 mimarisine ait bileşenlerin hepsinde 7nm den daha eski bir teknoloji kullanılmayacak. Ram kanal kullanımı sayısında güncelleme olmayacak fakat başka türlü geliştirmeler olacak.

    10- L3 bellek miktarında büyük artış olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 10 Mayıs 2019; 5:24:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 4-way smt (2. madde)
    3-way smt xbox (4. madde)
    raytracing xbox (5. madde)

    Bu üçü hakkında herkes kesinmiş gibi konuşmaya başladı ama ben resmi bir kaynağa ulaşamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son gelen işlemci beklenildiği gibi gelmezs ise İntelin yeni neslinin giriş i5 işlemcisine geçicem. Yoksa bekleneildiği gibi gelirse ryzen 3 sparişimi çekerim direk. Oyun sektörü boktan oyun motorları peşinde gittiği için ipc yüksletmek zorundayız. Oyun motoru züerlerine kafa yorsalar donnımlara bize hayli hayli, yeterde



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-26E6B5369 -- 18 Mayıs 2019; 20:41:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-26E6B5369

    Son gelen işlemci beklenildiği gibi gelmezs ise İntelin yeni neslinin giriş i5 işlemcisine geçicem. Yoksa bekleneildiği gibi gelirse ryzen 3 sparişimi çekerim direk. Oyun sektörü boktan oyun motorları peşinde gittiği için ipc yüksletmek zorundayız. Oyun motoru züerlerine kafa yorsalar donnımlara bize hayli hayli, yeterde
    Hocam muhtemelen farkındasın ama emin olamadım ve belirtmek istedim.

    Zen 2 - Ryzen 3000 serisi

    Benim bahsettiğim

    Zen 3 - Ryzen 4000 serisi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Scene kullanıcısına yanıt
    Farketmemişim.
  • Daha ortada Zen2 belli değilken Zen3 hakkında yorum yapmak çok komik kalmamışmı?

    Şu anda tek bilinen Zen3 Zen2 ye göre enerji tüketimi üzerine avantajları olacak.Performans odaklı olmayacak.Yazdıkların sadece sağda solda sallamasyon bilgilerden oluşmakta.Doğru çıkar çıkmaz zaten önce zen2 de görecez neymiş diye.
  • Bunu okuyunca zen 2 tırt çıkacak. Ümidinizi kaybetmeyin zen 3 devrim yapacak hissi geliyor buram buram

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dark matter

    Daha ortada Zen2 belli değilken Zen3 hakkında yorum yapmak çok komik kalmamışmı?

    Şu anda tek bilinen Zen3 Zen2 ye göre enerji tüketimi üzerine avantajları olacak.Performans odaklı olmayacak.Yazdıkların sadece sağda solda sallamasyon bilgilerden oluşmakta.Doğru çıkar çıkmaz zaten önce zen2 de görecez neymiş diye.
    Merhaba

    Zen 3 mimarisi hakkında haber yapan teknoloji sitelerine örnek:

    Techradar
    Anandtech
    Guru3d
    Chip
    Donanımhaber
    Digitaltrends
    Pcgamer

    İsterseniz buraya 50 tane daha dünyaca ünlü teknoloji haber sitesi ekleyebilirim. Aslında şu sıralar Intel'in 3 nesil sonraki Tiger Lake mimarisi daha çok konuşuluyor. Ben burada komik bir şey göremiyorum.

    Bence siz ne konuştuğunuzun farkında değilsiniz.

    Ayrıca şirketlerle güçlü iletişimi olan bu haber sitelerinin veya eski çalışanların (eski amd mühendisi) elde etmeye çalıştığı bilgileri sallamasyon olarak görmek sizin kişisel yorumunuz.

    Erdi Özüağ şu anda konuşulmasını istediğiniz zen 2 mimarisinin haberini zen 1 piyasaya sürülmeden yaptı. Zen 3'ün ilk örneklerinin çıkmasına da 11 ay var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 19 Mayıs 2019; 1:57:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Denilen doğruysa Zen 3 baya ihtişamlı olacak gibi gözüküyor. Fakat Zen 3 için daha çok yol var. Bu zamana kadar bakalım intel ne yapacak. Rekabet iyidir her iki firmada şuan birbirini geçme derdinde. Amd zen 2 serisinde inteli oyun konusunda geçe tam olaral bakalım merakla bekliyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.