Şimdi Ara

ZEKA SORULARI ( 3. soru kazık) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
1.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Spiritbreakerr

3. Soru

ÇOK KAZIK GİBİ ÇÖZEMEDİM CEVABI YOK.

4 matematikçi arkadaş oturuyorlarmış. İsimleri Sultan , Behlül , Perran ve Nedim. Behlül aklından 1 den büyük 2 tamsayı tutuyor ve '' Bu sayıların toplamı'' diyip Sultan 'ın kulağına cevabı söylüyor. Sonra '' Bu sayıların çarpımı '' diyip cevabı Perran'ın kulağına fısıldıyor.Sonra ;

Sultan: Bence biz bu sayıları bilmiyoruz
    Perran:Sayıların ne olduğunu şimdi buldum.
    Sultan: Evet sayıların bende buldum.
    Nedim: Sayıları bende buldum.

Sayılar nedir ? ( rakamlar)

toplamdan cevabı bulamıyormuşuz demek ki 2 tane aynı sonucu veren toplam olacak. 2+4=3+3, 5+3=4+4, 6+4=5+5, 7+5=6+6, 8+6=7+7, 9+7=8+8 bunlar gibi durumlar çokça var ama sadece bu kadar değil.
    örneğin 6+3=5+4=7+2, 8+2=6+4=5+5.. gibi yani bir dolu olsalılık var
    derken bu sırada çarpımların sonucunu bilen arkadaş sayıları buldum diyor.eğer sadece çarpım sonucundan sayıları bulduysa demek ki bu çarpım bir sayının karesidir yani 4,9,16,25...falan gibi anlıcağınız behlül aynı sayıyı 2 kere tutmuş.
    bu durumda tabi toplamcı arkadaş durumu çakıyor ve toplamın yarısını alarak sayıları ben de buldum diyor.
    geriye hiçbir şeyden habersiz olan genç arkadaşımız nedim kalıyor.gelelim asıl soruya nedim nasıl buldu?
    nedim de matematikçi olduğundan benim dediklerimi düşündü ve kafasında olasılıkları kurdu

sayılar 2ve2 olsa toplamcı sonucu bulurdu zira 9ve9 durumda da öyle

şimdi sayılar diyelim 4ve4 toplam 8 olur olasılıklar 3+5 6+2 ve 4+4 yani 3farklı ihtimal var 4den büyük her rakam için böyle en az 3 farklı ihtimal var .
    ama 3ve3 durumda 4+2 ve 3+3 var yani 2 ihtimal böylece toplamcı da hangi 2li olduğunu anlayabilir

yani sayılar 3ve3 tür.

(bence güzel açıkladım lan, )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi At Düşkünü -- 26 Nisan 2012; 1:56:54 >

• @At düşkünü
    hayır bu da olamaz çarpımdan sonucu bulmak için tam kare olması şart değil mesela senin mantığınla 4 ve 2 neden olmasın sayılar?
    Kaldı ki perran şak diye bilmiyor az önce dediğim gibi sultanın sözünden sonra çözüyor olayı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: At Düşkünü

quote:

3. Soru

ÇOK KAZIK GİBİ ÇÖZEMEDİM CEVABI YOK.

4 matematikçi arkadaş oturuyorlarmış. İsimleri Sultan , Behlül , Perran ve Nedim. Behlül aklından 1 den büyük 2 tamsayı tutuyor ve '' Bu sayıların toplamı'' diyip Sultan 'ın kulağına cevabı söylüyor. Sonra '' Bu sayıların çarpımı '' diyip cevabı Perran'ın kulağına fısıldıyor.Sonra ;

Sultan: Bence biz bu sayıları bilmiyoruz
    Perran:Sayıların ne olduğunu şimdi buldum.
    Sultan: Evet sayıların bende buldum.
    Nedim: Sayıları bende buldum.

Sayılar nedir ? ( rakamlar)

toplamdan cevabı bulamıyormuşuz demek ki 2 tane aynı sonucu veren toplam olacak. 2+4=3+3, 5+3=4+4, 6+4=5+5, 7+5=6+6, 8+6=7+7, 9+7=8+8 bunlar gibi durumlar çokça var ama sadece bu kadar değil.
    örneğin 6+3=5+4=7+2, 8+2=6+4=5+5.. gibi yani bir dolu olsalılık var
    derken bu sırada çarpımların sonucunu bilen arkadaş sayıları buldum diyor.eğer sadece çarpım sonucundan sayıları bulduysa demek ki bu çarpım bir sayının karesidir yani 4,9,16,25...falan gibi anlıcağınız behlül aynı sayıyı 2 kere tutmuş.
    bu durumda tabi toplamcı arkadaş durumu çakıyor ve toplamın yarısını alarak sayıları ben de buldum diyor.
    geriye hiçbir şeyden habersiz olan genç arkadaşımız nedim kalıyor.gelelim asıl soruya nedim nasıl buldu?
    nedim de matematikçi olduğundan benim dediklerimi düşündü ve kafasında olasılıkları kurdu

sayılar 2ve2 olsa toplamcı sonucu bulurdu zira 9ve9 durumda da öyle

şimdi sayılar diyelim 4ve4 toplam 8 olur olasılıklar 3+5 6+2 ve 4+4 yani 3farklı ihtimal var 4den büyük her rakam için böyle en az 3 farklı ihtimal var .
    ama 3ve3 durumda 4+2 ve 3+3 var yani 2 ihtimal böylece toplamcı da hangi 2li olduğunu anlayabilir

yani sayılar 3ve3 tür.

(bence güzel açıkladım lan, )

2 ustte yazilani okumadin dimi:D

• Sayılar bence farklı olmalı ve bu yüzden 3 ve 5 derim. Toplamı 8 olan bir de 6 ile 2 var fakat çarpımı 15 olan sadece bu ikili var. Ayrıca 4 ile 3'ün çarpımı da 12 oldugundan 3 ve 5'tir.
  • üstekini okumamıştım evet bu arada çözdüm sayılar 3ve8

behlül sultanın kulağına 11dedi.
    toplamcıya 11 dediğine göre sayılar 9+2, 8+3, 7+4, 6+5 olabilir.

şimdi 6+5 olsa çarpım 30 çarpımı 30 olan sayılar 3x10 ve 5x6 e 3x10 olamayacağına göre eğer sayılar 5ve6 olsa çarpımcı bunları bulurdu.
    7+4 de olsa üsteki tarzda çarpımı 28 olan bi tek 4 ve 7 var

bu durumda sultan 9+2mi 8+3mü olduğuna karar veremiyor.

behlül perran'a 24diyor
    şimdi perran 8x3mü yoksa 4x6 mı olduğundan bilemiyor.

daha sonra sultan ben bilmiyorum diyor ve perran reyis düşünüyor.

6ve4 olsa toplam 10 yapardı toplamı 10 olan sayılar 5+5 6+4 7+3 ve 8+2
    şimdi 5x5 olsa kendisi direk bilirdi zaten,7x3te de durum aynı.
    8+2 çarpım 16 olurdu.bu durumda çarpımcı direk bilirdi çünkü 4x4 olsa toplamı 8yapar.toplamcı 3x5 olsa çarpımcının direk bileceğinden 2x6 olsa çarpımcının 3x4 ve 6x2 arasında kalacaığını ama 3x4olamayacağı için(çünkü toplamı 7 olduğundan toplamcı direk bilirdi) 6x2 olduğunu bulabilirdi.-yuh amma uzun oldu bu
    bu ihtimaller elendiğinde geriye kalan son rakamlar 8ve3 oluyor.

ve perran reyis buluyor.
    sonra sultan bebeğimizde sayıların 9ve2olmadığını anlıyor ve 8le 3ü buluyor.

bunları ben bulabiliyosam matematikçi nedim de bulur bence, o da öyle anlıyor.

vuu beybi gec gece mal gibi açıkladım

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi At Düşkünü -- 26 Nisan 2012; 2:51:49 >

• cevap 5-2 ymis. Ama mantigini bilmiyorum.deneyerek buldum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sayılar 4 ile 6
  • sayılar pi ve e
  • quote:

cevap 5-2 ymis. Ama mantigini bilmiyorum.deneyerek buldum

5 ve 2 olsa çarpımcı direk bulurdu cevabı.
  • quote:

quote:

Bir uygulamadan soruyorum soruları. Denedim teker teker
  • quote:

quote:

quote:

Bir uygulamadan soruyorum soruları. Denedim teker teker

iyide biri bana birden büyük 2 sayının çarpımı 10 dese direk 2 ve 5 derim.
    ya soru ya cevap yanlış.

• Konuyu açan kişiden cevabın gelmesini bekliyoruz
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.