Vücutta antioksidan miktarını otomatik ölçen, 'Total OxidanStatus' adında yeni bir test geliştirildi.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Erel, vücutta antioksidan (zararlı molekül) miktarını otomatik ölçen, 'Total OxidanStatus' (TOS) adında yeni bir test geliştirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Erel, insan vücudunun oksitleyici ve bunun aşırı etkisini önleyici, zıt etkili antioksidan sisteme sahip olduğunu kaydetti.
Organizmada bir denge halinde bulunan sistemin bozulması halinde çeşitli hastalıkların oluşumuna zemin hazırlandığını aktaran Erel, bu nedenle vücuttaki oksidan ve antioksidan denge durumunun bilinmesi ve izlenmesinde yarar olduğunu ifade etti.
Uzun yıllardan bu yana sürdürdüğü çalışmalar kapsamında 2 yıl önce vücuttaki toplam antioksidan miktarını ölçen 'Yeni Nesil Toplam Antioksidan Kapasite Ölçüm Kiti'ni geliştirdiğini anımsatan Erel, bu kitin başta Harvard Üniversitesi olmak üzere Almanya ve Japonya'da birçok üniversite tarafından kullanıldığını belirtti.
10 Dakikada Sonuçlar Hazır Aradan geçen süre içerisinde vücuttaki oksidan miktarını belirlemeye yarayan solüsyon halindeki kitin geliştirilmesine yönelik yeni çalışmalar yaptığını aktaran Erel, şunları söyledi:
'Vücutta antioksidan miktarını otomatik olarak ölçen, TOS adında yeni bir test geliştirdim. Az miktarda kan örneğiyle otomatik olarak çalışabilen ve 10 dakikada sonuç veren bu test, güvenilir bir ölçüm tekniğidir. Maliyeti ucuz ve etkili olan testin, kısa sürede çeşitli üniversiteler tarafından da kullanılacağına inanıyorum.'