Şimdi Ara

Zamanı durdurmak mümkün mü? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
113
Cevap
0
Favori
7.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: OgzTonY

quote:

Orijinalden alıntı: LeVeL

quote:

Orijinalden alıntı: combaba

böyle bir şey zaten olmuştur. Kurandaki bir ayette 5 veya 7 kişinin 300 veya 310 yıl uyudukları yazılır. Bu apaçık zamanın kısmi olarak dondurulmasıdır. yanlış bilmiyorsam kehf suresiydi. bir hocanın tercümesi ile olayı dinlerseniz nasıl olabileceği konusunda çıkarımlar sağlayabilirsiniz.

Doğrulu kesin olmayan bir kitabin, doğruluğu kesin olmayan bilgilerini doğruymuş gibi bize anlatamazsiniz. Verdiğiniz bilgiyi doğru kabul edebilmemiz için , verdiğiniz kitabin doğruluğunu kanitlamaniz gerekir.

Sen kendinin var olduğunu kanıtla.Düşünüyorum o halde varım mı diyeceksin?Bana düşündüğünü kanıtla o zaman.Bazı şeylerin bilimsel kanıtı olmayabilir.Şu anda rüya aleminde olmadığının ne mağlum olacağı gibi...

Senin önermende bir çözüme kavuşturmuyor , evet ben yok olabilirim ama benim yokluğum kitabin doğruluğunu doğurmaz. 2 Yanlis 1 doğru etmiyor malisef. Daha doğrusu 2 yokluk 1 varlik etmiyor.

Ama burda bilim tartışacaksak, demekki daha önceden bahsettiğin bütün önermeleri kabul etmisiz demektir. Daha varliği kabul etmeden , doğru bilgiyi , doğru bilginin varliğini kabul etmeden , bilimi ve bilimsel bilgiyi tartışamayiz. Burda bilimsel bir tartışma varkende tutupta bilimde yeri olmayan bir kaynağı doğruymuş gibi sunamayiz. Sunmamaliyiz.

Tabikide sert,tarafli olabilir ama bilimin önünü açmamiz ve salt doğruluktan(dogma) kurtulmamiz lazim. A kitabinda öle olamaz diyor diye A kitabina göre bilim yapamayiz.

Rena Decartes ve I. Kant bu konuda takip edilesi isimler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeVeL -- 21 Ağustos 2010; 23:03:04 >

• kendimizi o kadar da önemsemeyelim şu engin evrende...

quote:

Orijinalden alıntı: LE10

Zaman bizler için yaratıldı.Bizler yokolmadanda zaman durmyacaktır.
  • @LeVeL
    Bilimin çözemediği yerde A kitabı devreye girer.Demirin kavramını insanoğlu bilmeden yüzyıllar önce bu kitapta bahsi geçiyor ya da atmosferle ilgili şeyler...Yukardan bir arkadaşda bahsetmiş bunlardan.Kitabın doğruluğu kanıtlanamaz,kanıtlamaya çalışanda boşa uğraşır;çünkü o bir rehberdir ve insan tarafından yapılmamıştır.Şöyle dersen bir şey demem.Bilimle Kur-an'ı Kerim'i ayrı tutalım eyvallah;ama Yüce Kitabın doğruluğunu tartışmak mantıksız bir noktaya getirir bizi.
    Konu sapmasın zaman kavramına geri dönelim.Tartışmaya devam etmek istersen pm atabilirsin.
  • aslında zaman her an aktığı gibi her an duruyor da

Eğer gözlerimiz saniyede 15-20 kare görmek yerine 1000000-2000000 kare görebilse
    Beynimiz bu kadar çok bilgiyi kat kat hızlı işleyebilse
    Reflekslerimiz ve algımız bir kaç milyon kat daha hızlı olsa.

Şu anda hissettiğiniz zaman, micro saniye mertebesine iner.
    Dahada bu oranları artırıp nano saniye hatta pico saniye seviyesine inebilirsiniz. şu anda size 1 sn gelen zman nano saniye seviyesinde 31 yıla tekabül eder. Sizce zaman durmuş sayılmaz mı

Burada önemli olan algının hızlanması, çünkü fiziksel olarak bu hızlara mekanik sistemlerle veya bu görüş hızlarına elektronik devrelerle ulaşmamış zor. Ulaşsakta beyinden kontrol edilebilmesi zor.

Şu anda 1 sn içerinde düşündüklerimizin çok çok ufak bir kısmını aktif olarak kullanıyoruz. Geri kalan bilgi ucuyor. Ya düşünce olarak yada fiziksel bir karşılığa ulaşamadığı için. Ama ya transa geçip bu düşüncelerin oluştuğu hızlara inebilirsek? O çok kapasitelii katrilyon işlemler yapan beynimizde sanal bir oturum başlatsak ve 1 sn de 31 yılda düşünebileceiğimiz kadar çok şey düşünsek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amboleos -- 22 Ağustos 2010; 2:39:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: OgzTonY

@LeVeL
    Bilimin çözemediği yerde A kitabı devreye girer.Demirin kavramını insanoğlu bilmeden yüzyıllar önce bu kitapta bahsi geçiyor ya da atmosferle ilgili şeyler...Yukardan bir arkadaşda bahsetmiş bunlardan.Kitabın doğruluğu kanıtlanamaz,kanıtlamaya çalışanda boşa uğraşır;çünkü o bir rehberdir ve insan tarafından yapılmamıştır.Şöyle dersen bir şey demem.Bilimle Kur-an'ı Kerim'i ayrı tutalım eyvallah;ama Yüce Kitabın doğruluğunu tartışmak mantıksız bir noktaya getirir bizi.
    Konu sapmasın zaman kavramına geri dönelim.Tartışmaya devam etmek istersen pm atabilirsin.

Bilimsel konulara giren her kaynak tartismaya acilir. Bunun uyarisini daha öncede çok kez yaptim. Birisi bilimin ilgili alanindaki bir konuda A kitabi söle diyor derse o zaman A kitabi tartışmaya açılır ve doğruluğu incelenir. Bunun A,B,C kitabi için herhangibir istisnasi yoktur. Kimse kimsenin kutsalina göre hareket etmek zorundada değil , senin A kitabidir, başkasi B , başkasi C bunlari toplarsan ve her bilimsel tartışmada şu şöle diyor o kutsal dersen , işimiz var ortada binlerde kutsal kitap ve onlara inanan insan var.

A kitabinda , X,Y önermesi doğru , o zaman bütün A kitabi doğrudur şeklinde bir önerme olamaz. X,Y'nin doğru olmasi bütün kitabi doğru yapmaz.

• öyle bir mantık yürütmüşsünüz kü bilim olunca kutsal olan bütün deerleri silelim. Yani sizce bilim sadece dinsiz olabilir. Onuın dışındakiler tartışmaya bile açık olamaz.

BU kadar sığ görüşlülük, üstelik bili diye yıtınanalra asla yakışmıyor

hangi tarafta olduğunuza iyi karar verin.

Bilimde hiç bir zaman siyah-beyaz yoktur olmazda

var diyen iddia eden zaten bilimden uzaktır.

Kalkıpta işin felsefesini yapıyorsunuz ama yokluğunun savunurken bile kullandığınız kavramlar islami felsefe kaynaklı. Yani birazcık tutarsızlık var.

bana göre zaman nedir? dururmu sürekli hareket halindedir.

evet bana göre olay şu.

zamana tabi olan bütün nesneler film şeridinde yer alan bir nokta
    zamanda film şeridine hareketli kılan güç.
  • güzel şeyler yazılmış
  • Teknik olarak zaman nasıl durdurulur veya lokalize edilir diyelim....

bana göre kapalı bir mekanda nesneyi çepçevre saracak şekilde çok yüksek titreşime sahip ve çok güçlü manyetik alan veya benzeri bir alan ile zaman dalgalarının (bu bana ait bir tanımlama böyle bir şey varmı yokmu bilmiyorum sadece anlaşılması için ad konuldu) nesne üzerindeki etkisi azaltılır veya sıfırlanır. bir benzetme iel açıklayack olursam zamanı akan bir nehir nesneleride nehirdeki taşlar olarak düşünürseniz Taşarın yanından güçlü bir kompresörle hee yöne eşit miktarda hava püskürterek duyun belirediğininz taşlara ulaşmasını önlemek gibi açıklanabilir. BUrda bazı sıkıntılar veya anormalliklede gözlenebilir. Eğer gelen bu zaman dalgalarını mesela 1cm 3 lük bir alana gibi düşünürsek nesnenin etrafında bir sıkışma, 1cm 3 lük ebatlarda daralma dolayısyla da bu daralma alanına giren neslerde zamanın hızla akması gibi bir durumda söz konusu olabilir. Eğer fark ettiyseniz bu açıklama kara deliğin olay ufku ile ters benzeşme niteliğinde. Kara delikle bütün enerjiyi içeri alarak zamanı yok ediyor, bizde fazladan enerji vererek nesneye lokal bir zamansızlık yaratıyoruz.

tamamen hayal ürünüdür bu yazdıklarım. ama düşüncelerim bu yönde.

• zaman denen olguyu uzaydan bağımsız düşünemeyiz. zamanın yavaşlaması olayı uzayın bükülmesi olayı ile birlikte gerçekleşir aslında. kara delikler gibi uzayın birbiri üzerine katlandığı yani sonsuz büküldüğü yerlerde ise zamandan ve mekandan söz edemeyiz. kara delikler dışında zamanın durdurulabileceği ortamlar yaratılamayacağı görüşündeyim. ha tabi ışık hızında da zaman duracaktır ancak ışık hızına ulaşmak da imkansızdır.
    zamanı çok çok yavaşlatmak birgün mümkün olabilir ancak durdurmak imkansız geliyor bana.

quote:

Teknik olarak zaman nasıl durdurulur veya lokalize edilir diyelim....

bana göre kapalı bir mekanda nesneyi çepçevre saracak şekilde çok yüksek titreşime sahip ve çok güçlü manyetik alan veya benzeri bir alan ile zaman dalgalarının (bu bana ait bir tanımlama böyle bir şey varmı yokmu bilmiyorum sadece anlaşılması için ad konuldu) nesne üzerindeki etkisi azaltılır veya sıfırlanır. bir benzetme iel açıklayack olursam zamanı akan bir nehir nesneleride nehirdeki taşlar olarak düşünürseniz Taşarın yanından güçlü bir kompresörle hee yöne eşit miktarda hava püskürterek duyun belirediğininz taşlara ulaşmasını önlemek gibi açıklanabilir. BUrda bazı sıkıntılar veya anormalliklede gözlenebilir. Eğer gelen bu zaman dalgalarını mesela 1cm 3 lük bir alana gibi düşünürsek nesnenin etrafında bir sıkışma, 1cm 3 lük ebatlarda daralma dolayısyla da bu daralma alanına giren neslerde zamanın hızla akması gibi bir durumda söz konusu olabilir. Eğer fark ettiyseniz bu açıklama kara deliğin olay ufku ile ters benzeşme niteliğinde. Kara delikle bütün enerjiyi içeri alarak zamanı yok ediyor, bizde fazladan enerji vererek nesneye lokal bir zamansızlık yaratıyoruz.

tamamen hayal ürünüdür bu yazdıklarım. ama düşüncelerim bu yönde.

• çok çok yavaşlamasıyla durması arasında pratik olarak fark nedir ?

ha bir saniyeyi 1 milyon yıla tekabül ettirmişsin
    ha durdurmuşsun

o kadar uzun bir yaşam
    veya değişmezlik gerçekten sıkıcı olurdu ?
  • quote:

öyle bir mantık yürütmüşsünüz kü bilim olunca kutsal olan bütün deerleri silelim. Yani sizce bilim sadece dinsiz olabilir. Onuın dışındakiler tartışmaya bile açık olamaz.

BU kadar sığ görüşlülük, üstelik bili diye yıtınanalra asla yakışmıyor

hangi tarafta olduğunuza iyi karar verin.

Bilimde hiç bir zaman siyah-beyaz yoktur olmazda

var diyen iddia eden zaten bilimden uzaktır.

Kalkıpta işin felsefesini yapıyorsunuz ama yokluğunun savunurken bile kullandığınız kavramlar islami felsefe kaynaklı. Yani birazcık tutarsızlık var.

bana göre zaman nedir? dururmu sürekli hareket halindedir.

evet bana göre olay şu.

zamana tabi olan bütün nesneler film şeridinde yer alan bir nokta
    zamanda film şeridine hareketli kılan güç.

quote:

Bilimsel konulara giren her kaynak tartismaya acilir. Bunun uyarisini daha öncede çok kez yaptim. Birisi bilimin ilgili alanindaki bir konuda A kitabi söle diyor derse o zaman A kitabi tartışmaya açılır ve doğruluğu incelenir. Bunun A,B,C kitabi için herhangibir istisnasi yoktur. Kimse kimsenin kutsalina göre hareket etmek zorundada değil , senin A kitabidir, başkasi B , başkasi C bunlari toplarsan ve her bilimsel tartışmada şu şöle diyor o kutsal dersen , işimiz var ortada binlerde kutsal kitap ve onlara inanan insan var.

A kitabinda , X,Y önermesi doğru , o zaman bütün A kitabi doğrudur şeklinde bir önerme olamaz. X,Y'nin doğru olmasi bütün kitabi doğru yapmaz.

quote:

Senin önermende bir çözüme kavuşturmuyor , evet ben yok olabilirim ama benim yokluğum kitabin doğruluğunu doğurmaz. 2 Yanlis 1 doğru etmiyor malisef. Daha doğrusu 2 yokluk 1 varlik etmiyor.

Ama burda bilim tartışacaksak, demekki daha önceden bahsettiğin bütün önermeleri kabul etmisiz demektir. Daha varliği kabul etmeden , doğru bilgiyi , doğru bilginin varliğini kabul etmeden , bilimi ve bilimsel bilgiyi tartışamayiz. Burda bilimsel bir tartışma varkende tutupta bilimde yeri olmayan bir kaynağı doğruymuş gibi sunamayiz. Sunmamaliyiz.

Tabikide sert,tarafli olabilir ama bilimin önünü açmamiz ve salt doğruluktan(dogma) kurtulmamiz lazim. A kitabinda öle olamaz diyor diye A kitabina göre bilim yapamayiz.

Rena Decartes ve I. Kant bu konuda takip edilesi isimler.

Belki islami felsefede de vardir , araştirmadim. Mesajiniz hakkindaki görüşüm böle, islami felsefede de olmasi nasil bir tutarsizlik yaratiyor çözemedim.

A kitabinda yaziyor diye verdiğiniz örneği bizim deney ve gözlemle sinama şansımız var mı? Sirf A kitabinda yaziyor diye doğru mu kabul edicez? A kitabinda X önermesi doğruydu bunu nasil bilebildi o zaman diğer önermelerde doğrudur mu diyeceğiz?

Konudaki esas tartışmayı farkli bir boyuta getirmek istemiyorum ama ne yaparsiniz forum işte.

Ek:
    Kırmızıla işaretlediğim yere takılmıssınız galiba. Önerme bağımsız alındığında doğru aslinda ama tartışmamızla alakali olunca hatali olmus , bir sonraki mesajimda -her kaynak tartismaya acilir- diyerek toparlamisim,düzeltmişim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeVeL -- 24 Ağustos 2010; 11:17:43 >

• fark sadece durduramamakta. biri bir örnek vermişti 1 metrelik kumaşı her defasında yarısından keserek 0 a ulaşır mıyız diye ben de ulaşılamaz ama yakınsanır demiştim, bu da onun gibi . evet zamanı çok çok yavaşlatabiliriz ancak kesinlikle durduramayız. tabi karadeliğin içine düşmessek ...

quote:

çok çok yavaşlamasıyla durması arasında pratik olarak fark nedir ?

ha durdurmuşsun

o kadar uzun bir yaşam
  • level

bilim son noktaya geldi de kuranını dediklerimi çıkmadı.

tutarsızlık şu: yokluğunu ispat için kullandığın yaklaşım sufizmin nerdeyse ana ilkelerinden biri. bu durum tutarsızlıkla izah edilmezmi sence

deney ve gözlem sahasına girmeyen o kadar çok bilgimiz varki

sadece basit olarak bir kaç şeyi gözlem sahamıza sokmak için binlerce bilim adamı inanaılmaz bütçelerle çalışıyor

en basiti cern

mesela kuantum fiziği

matematik olarak var

ancak deneysel olarak henüz yok

inkarmı etmemiz lazım bu durumda
  • kuantum fiziği deneylerle hatta çalışan sistemlerle günlük hayatımızdadır. örnek lazer ışınları

quote:

level

bilim son noktaya geldi de kuranını dediklerimi çıkmadı.

tutarsızlık şu: yokluğunu ispat için kullandığın yaklaşım sufizmin nerdeyse ana ilkelerinden biri. bu durum tutarsızlıkla izah edilmezmi sence

deney ve gözlem sahasına girmeyen o kadar çok bilgimiz varki

sadece basit olarak bir kaç şeyi gözlem sahamıza sokmak için binlerce bilim adamı inanaılmaz bütçelerle çalışıyor

en basiti cern

mesela kuantum fiziği

matematik olarak var

ancak deneysel olarak henüz yok

inkarmı etmemiz lazım bu durumda
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

fark sadece durduramamakta. biri bir örnek vermişti 1 metrelik kumaşı her defasında yarısından keserek 0 a ulaşır mıyız diye ben de ulaşılamaz ama yakınsanır demiştim, bu da onun gibi . evet zamanı çok çok yavaşlatabiliriz ancak kesinlikle durduramayız. tabi karadeliğin içine düşmessek ...

quote:

ha durdurmuşsun

o kadar uzun bir yaşam

Tüm evren karadeliğe düşmeyeceğine göre, 1 kişi için zaman dursa kime ne ki ?

• e tabi zaten her saniye kara deliğin içine düşen parçacıklar için de zaman duruyor belki de artık ölümsüz oluyorlar o parçacıklar ya da belki en temel parçacıklarına ayrılıyorlar

quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

quote:

fark sadece durduramamakta. biri bir örnek vermişti 1 metrelik kumaşı her defasında yarısından keserek 0 a ulaşır mıyız diye ben de ulaşılamaz ama yakınsanır demiştim, bu da onun gibi . evet zamanı çok çok yavaşlatabiliriz ancak kesinlikle durduramayız. tabi karadeliğin içine düşmessek ...

quote:

ha durdurmuşsun

o kadar uzun bir yaşam

Tüm evren karadeliğe düşmeyeceğine göre, 1 kişi için zaman dursa kime ne ki ?

• Niye bilmiyorum ama gerek yolculuk olarak olsun, gerek durdurma olarak olsun zamana müdahale imkansız geliyor bana.
  • ortak bir zaman yani evrensel bir saat olmadığı için dediğin doğru ancak kişisel olarak zamanı yavaşlatıyoruz gün içinde bilmeden. herkesin zamanı kendine açıkcası

quote:

Niye bilmiyorum ama gerek yolculuk olarak olsun, gerek durdurma olarak olsun zamana müdahale imkansız geliyor bana.
  • quote:

ortak bir zaman yani evrensel bir saat olmadığı için dediğin doğru ancak kişisel olarak zamanı yavaşlatıyoruz gün içinde bilmeden. herkesin zamanı kendine açıkcası

quote:

Niye bilmiyorum ama gerek yolculuk olarak olsun, gerek durdurma olarak olsun zamana müdahale imkansız geliyor bana.

Zamanı yavaşlatma dediğin olay, mesela sıkıcı gelen bir zaman diliminin daha yavaş geçiyor gibi gelmesi mi ?
  • hayır o beynin kayıt yapma farkıdır tamamen algısal bir olaydır.
    benim dediğim hareket eden cisimler için zamanın sabit duranlara göre yavaş akmasıdır.

quote:

quote:

ortak bir zaman yani evrensel bir saat olmadığı için dediğin doğru ancak kişisel olarak zamanı yavaşlatıyoruz gün içinde bilmeden. herkesin zamanı kendine açıkcası

quote:

Zamanı yavaşlatma dediğin olay, mesela sıkıcı gelen bir zaman diliminin daha yavaş geçiyor gibi gelmesi mi ?

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.