Şimdi Ara

Yüksek Lisans Yaparken Tezli ve Tezsiz Arasındaki Farklar ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
2
Favori
29.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Öğretmen bile olamadıktan sonra uzman olabilir mişim banane.
    Yine atanamadım ve atanamayacağım kesindi. Koskoca Türkiye' de 2 kontejyan vermişlerdi.
    Tek tesellim tuvalet kağıdı kıymetinde olan bu Y.Lisans diplomasını devlet üniversitesinde cüzzi bir ücretle almıştım. Bazı vakıf üniversiteleri yıllık 7-8 bin lira haraç alıyorlarmış.

Devletin plansız programsız iş yapmasının sonucu bunlar. Bundan bir kaç sene önce Ankarada Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platrofmunun eylemine katılmıştım. Yanımda bir kız vardı, Almanca öğretmeni imiş. Yıllardır Almanca öğretmeni almıyorlar diyor. Bu insanları öğretmen olacaklar diyerek kandırıp yıllarını, emeklerini ve paralarını aldılar.

Önceden öğretmen atamaları KPSS ile değildi yanlış bilmiyorsam, bir anda geliverdi KPSS, ilk başta kimse ciddiyetinin farkında değildi. Her yıl yaşanan birikme sonucu gitgide zorlaştı atanabilmek. Ben eyleme katıldığım zaman ataması yapılamayan 240 000 öğretmen vardı. Bu yıl 53 000 atama yapıldı sanırım. Her yıl verilen mezun sayısı bu kadar fazla iken yığılma, birikme gitgide artarken artık bu eğitimi veren kurumları kapatmaları şart. Eee onlarda gelmesin, okumasın diyemeyiz. Kırsaldan, köylerden gelen insanlar var, KPSS nedir ne değildir bilmiyorlar bile. Kimse onlara yol göstermiyor, öğretmenliği boşuna okumayın ataması yapılmıyor denilmiyor. Birde çeşitli sebeplerle universite mezunu olmak isteyen insanlarda var. Aileden kurtulmak, baskıdan kurtulmak, yöreden kurtulmak, askerliği kısa yapmak, eşim üniversite mezunu bende olmalıyım diyenler, zorla evlendirilmekten kurtulmak, universite mezunu olursam bölüm önemli değil daha kolay iş bulurum diye düşünenler vs vs

Böyle olunca yüzbinlerce insanı mağdur ediyorlar. Öğretmenliği sırf "kadın için ideal" gördükleri için aileler mühendislik, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi iş garantisi olan ve gerçekten güzel maaşlarla işe başlayabilecekleri olan meslekleri yazdırmıyorlar kızlarına... Sonuç ortada, yönlendirme yok, vizyon yok, mağduriyet ise çok fazla. Devletin ise bu konuda birşey yaptığı yok.

Kendi salaklığıma yıllarca ağlayacağım aklımın ucundan geçmezdi:
    Ben 1998' de lisans eğitimini bitirdim. O zamanlar bize formasyon dersleri lisans eğitiminin son 3 sömestrinde verilirdi.
    Formasyon derslerine girmeden sınavlardanm yüksek not alırdım. Ancak hoca "Sınav notlarına güvenme. Derslerime girmezsen bırakırım seni" dedi. Ben de bir gireyim bakalım bu derste ne var deyip girdim. Ama çok sıkıldım. Baktım anfinin en ön sırası aktif dinlemede geri kalan herkez uyuklama modunda. Hoca anlatıyor ama sınıf uyuyor. Ben de bir daha girmem bu derse deyip girmedim. Hoca da sözünü tuttu ve 3 dersten bıraktı beni. Mezuniyete engel olmadığından umursamadım.

Ama o zaman formasyon ile mezun olsaydım KPSS denilen sınav bile olmadığından öğretmen olarak atanabiliyordum. Yıllarca hep kendime kızdım. Hoca benden çok şey istememişti aslında. Herkes gibi dersine girip uyuyacaktım.

• quote:

Kendi salaklığıma yıllarca ağlayacağım aklımın ucundan geçmezdi:
    Ben 1998' de lisans eğitimini bitirdim. O zamanlar bize formasyon dersleri lisans eğitiminin son 3 sömestrinde verilirdi.
    Formasyon derslerine girmeden sınavlardanm yüksek not alırdım. Ancak hoca "Sınav notlarına güvenme. Derslerime girmezsen bırakırım seni" dedi. Ben de bir gireyim bakalım bu derste ne var deyip girdim. Ama çok sıkıldım. Baktım anfinin en ön sırası aktif dinlemede geri kalan herkez uyuklama modunda. Hoca anlatıyor ama sınıf uyuyor. Ben de bir daha girmem bu derse deyip girmedim. Hoca da sözünü tuttu ve 3 dersten bıraktı beni. Mezuniyete engel olmadığından umursamadım.

Ama o zaman formasyon ile mezun olsaydım KPSS denilen sınav bile olmadığından öğretmen olarak atanabiliyordum. Yıllarca hep kendime kızdım. Hoca benden çok şey istememişti aslında. Herkes gibi dersine girip uyuyacaktım.

Senin durum gerçekten çok talihsizmiş. Eminim onca yıldır sadece KPSS çalışmıyorsundur, bir işte çalışmaya başlamışsındır ama maaş olarak veya rahatlık olarak öğretmenlikle kıyaslanabilir mi bilmiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeni Türkü -- 11 Eylül 2012; 12:35:49 >

• 2008 den beri girmiyorum KPSS' ye
    Bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum 4 yıldır.
    Maaşım yaklaşık olarak bir öğretmenle aynı. Ama ben öğretmenliği ne maaşı nede tatilleri için istiyorum. Ben özgürlüğü için öğretmen olmak istiyorum.
    Çünkü başında dırdır eden yalakalık yapmak zorunda olduğu bir müdür yok. Sana iş çakmak için fırsat kollayan açık göz iş arkadaşı yok. Sınıfta öğrencileriyle başbaşa.
    Çalıştığım yerdeki amirlerime bakıyorum da keşke liseden sonra okumayıp ben de onlar gibi memur olsaydım. Nasılsa dışarıdan A.Ö.F bitirilip çok rahat diploma alınabiliyor memurluktaç En geç 10 yılda müdür olursun.
    Liseden sonra üniversitede, yüksek lisansta, özel sektörde ve işsiz olarak kaybettiğim 18 yıla yanarım...
  • Bu konuda ben birkaç hususa dikkat çekmek istiyorum.

Tezsiz yüksek lisansta bitirme projesi vardır. Tezli yüksek lisansta ise tez hazırlanmaktadır. Genellikle tezli yüksek lisans için yabancı dil aranmaktadır ancak aranmayan bölümler de mevcuttur.

Şimdi gelelim tezsiz yüksek lisans olayına:

Öncelikle Fen Edebiyat Fakültesi ya da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi gibi fakültelerin çeşitli bölümlerinden mezun olan lisans mezunlarının öğretmen olarak istihdam edilebilmeleri için iki yol vardı. Bunlardan ilki Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans mezunu olmak ikincisi de Pedagojik Formasyon Programını bitirmekti. Son yasal düzenleme ile Pedagojik Formasyon Programı kaldırıldı ve tekrar açılmaması kararlaştırıldı. Bu nedenle Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans sadece pedagojik eğitimin tamamlanması anlamına gelmektedir. MEB bu diploma/tamamlama sertifikası sahibi öğretmene 657 numaralı kanunda belirtilen bir kademe ilerlemesini vermemektedir, uzman öğretmenlik başvurularını kabul etmemektedir. Çünkü buradaki diploma, öğretmen olabilme yeterliğinin tamamlanması manasına gelmektedir.

Ancak tezsiz yüksek lisansa olarak başka bir örnek vermek gerekirse:
    Eğitim Yönetimi Teftiş Planlaması ve Ekonomisi alanında yapılan tezsiz yüksek lisans yukarıda söz ettiğimizden farklıdır. Bir kademe ilerlemesi de alınabilir, uzman öğretmenlik de elde edilebilir, idareci atamalarında ek puan da getirmektedir.

Yardımcı olabileceğim başka husus varsa, seve seve.

• Tezsiz yüksek lisansta ales kaldırıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashim41 -- 14 Eylül 2012; 17:24:55 >
  • Tezsizler para için oluşturulmuş hiç bir artısı olmayan eğitimler, tezliler eğitim açısından yine aynı lisansda gördüğün ders tekrarı artı sallama bir tez.

Eskiden epey pahalıydı tezsizler şimdi durumu bilmiyorum. Bunların yerine mali müşavirlik stajını yap derim. Bitirince işine yarar, Bununla beraber dış ticaret eğitimleri gibi kurslara katılabilirsin.

Yüksek lisans akademik düşünmeyenler için tamamen zaman kaybı.
  • Yanlış bilmiyorsam tezli ile tezsiz yüksek lisans arasında dersler açısından fark yok diye biliyorum.Hatta son dönemde danışman hocayla anlaşılabilirse tez hazırlanıp tezsiz tezli ye dönüşebilir diye biliyorum yine hukuken doktora yapmalarında bir sakınca yok diye biliyorum umarım yanlış değildir.Özel işlerde cv yi zengin gösterir diye düşünüyorum.
  • Tezsiz Y.Lisans yaptım ama bitirme tezi mecburiydi o zamanlar(2006 da mezun oldum)
    Ben bitirme tezimi güncel bir konu olan Kuş Gribi üzerine yaptım. Danışman hoca mırın kırın etti ama sonuçta onay verdi ve geçtim.
    Konuyla alakası yok ama danışman hocanın odasından çıktıktan sonra merdivenlerde karşılaştığım elinde bir leğen içinde bir sürü deney tüpünü zar zor taşıyan o güzel ve alımlı araştırma görevlisini unutamıyorum. Bir ara dinlenmek için merdivenin geniş olan ara bölümünde durup elindeki leğeni korkuluğun üzerine koyup dinleniyordu. O sırada yanından geçerken gözlerinin içine bakarak "Kolay gelsin" demiştim de o da nezaketen teşekkür etmişti.
    Keşke yardım etme bahanesiyle tanışabilseydim. Hala bu pişmanlığımı unutamam.
    Lakin anlayacağınız tezsiz y.lisansta birçok fırsatı kaçırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuVNeRa -- 16 Eylül 2012; 1:44:27 >

• quote:

Tezsiz Y.Lisans yaptım ama bitirme tezi mecburiydi o zamanlar(2006 da mezun oldum)
    Ben bitirme tezimi güncel bir konu olan Kuş Gribi üzerine yaptım. Danışman hoca mırın kırın etti ama sonuçta onay verdi ve geçtim.
    Konuyla alakası yok ama danışman hocanın odasından çıktıktan sonra merdivenlerde karşılaştığım elinde bir leğen içinde bir sürü deney tüpünü zar zor taşıyan o güzel ve alımlı araştırma görevlisini unutamıyorum. Bir ara dinlenmek için merdivenin geniş olan ara bölümünde durup elindeki leğeni korkuluğun üzerine koyup dinleniyordu. O sırada yanından geçerken gözlerinin içine bakarak "Kolay gelsin" demiştim de o da nezaketen teşekkür etmişti.

Drama doyduk sayende

• quote:

Tezsiz Y.Lisans yaptım ama bitirme tezi mecburiydi o zamanlar(2006 da mezun oldum)

Ağladım O anlık yaptığım şeylerde ben de hep sonradan pişman olmuşumdur, keşke öyle yapmasaydım diye.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• arkadaşlar ben iletişim fakültesinden seneye mezun olucam. farklı bölümden yüksek lisans yapmak istiyorum. ilgi duyduğum bölümde coğrafya. coğrafyadan yüksek lisans mezunu olursam milli eğitim bakanlığına bağlı okullarıda yani liselerde öğretmen olarak atanabilirmiyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: plantamax

quote:

Orijinalden alıntı: Lath.Crusader

Her ikisini de yapmış biri olarak cevap vereyim.

Tezsiz yüksek lisans 1 yıllık bir ek eğitimdir. Lisansta eksik eğitim aldığını düşünüyorsan başvurursun bir yıl daha eğitim alırsın. Eğitim seviyesi güya lisansın yükseğidir fakat fazla bir şey bekleme. Bir de fen edebiyat mezunları formasyon eğitimi almadığı için bu eğitimi alabilirler ve böylece öğretmen olabilirler. Hatta bazı eğitim ve ilahiyat fak. bölümleri öğrencilerini formasyonlu olarak değil tezsiz yüksek lisanslı olarak mezun eder. O kadar.

Tezli yüksek lisans ise tezsiz eğitimi de kapsar. Tezli yüksek lisans eğitimi normalde makale bile yazmayı beceremeyen yurdum insanını doktora eğitimine hazırlama işlevini görür. Gerçek işlevi budur. Bir tür doktora öncesi mini doktoradır. Özel sektörde ise Cw nin dolu görünmesini sağlar.

Keyif olsun diye lisansüstü eğitim yapma düşüncesindeyseniz (yazınızdan anladığım kadarıyla) tezsiz yüksek lisans uygun olur sizin için...

doktora için tezli olan şart değil mi ?

Tezsiz yüksek lisans 1 yıllık değil, 2 yıllık bir eğitim sürecidir. 1 yıl olanları da vardır ama 2 yıl olanları da vardır.
    İş ve kariyer için yüksek lisans yapıyorsanız, tezsiz yaparsınız.
    Tezli yüksek lisans, dersleri aldıktan sonra bir de tez yazmayı kapsar. Akademisyen olacaksanız tercih edersiniz.
    Doktora için tez yazmak şart değil. Bakın bir daha yazıyorum, doktora eğitimi için tez şart değil.
    Bir zamanlar öyle bir gereklilik varmış ama şimdi yok.
    Ben, akademisyen olmak istiyorsanız, yüksek lisansta tez yazmanızı öneririm ama kanunen şart değil.
    Yüksek lisansta tez yazarsanız, doktora sürecinde daha az sıkıntı yaşarsınız.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Lath.Crusader

Her ikisini de yapmış biri olarak cevap vereyim.

Tezsiz yüksek lisans 1 yıllık bir ek eğitimdir. Lisansta eksik eğitim aldığını düşünüyorsan başvurursun bir yıl daha eğitim alırsın. Eğitim seviyesi güya lisansın yükseğidir fakat fazla bir şey bekleme. Bir de fen edebiyat mezunları formasyon eğitimi almadığı için bu eğitimi alabilirler ve böylece öğretmen olabilirler. Hatta bazı eğitim ve ilahiyat fak. bölümleri öğrencilerini formasyonlu olarak değil tezsiz yüksek lisanslı olarak mezun eder. O kadar.

Tezli yüksek lisans ise tezsiz eğitimi de kapsar. Tezli yüksek lisans eğitimi normalde makale bile yazmayı beceremeyen yurdum insanını doktora eğitimine hazırlama işlevini görür. Gerçek işlevi budur. Bir tür doktora öncesi mini doktoradır. Özel sektörde ise Cw nin dolu görünmesini sağlar.

Keyif olsun diye lisansüstü eğitim yapma düşüncesindeyseniz (yazınızdan anladığım kadarıyla) tezsiz yüksek lisans uygun olur sizin için...

doktora için tezli olan şart değil mi ?

Tezsiz yüksek lisans 1 yıllık değil, 2 yıllık bir eğitim sürecidir. 1 yıl olanları da vardır ama 2 yıl olanları da vardır.
    İş ve kariyer için yüksek lisans yapıyorsanız, tezsiz yaparsınız.
    Tezli yüksek lisans, dersleri aldıktan sonra bir de tez yazmayı kapsar. Akademisyen olacaksanız tercih edersiniz.
    Doktora için tez yazmak şart değil. Bakın bir daha yazıyorum, doktora eğitimi için tez şart değil.
    Bir zamanlar öyle bir gereklilik varmış ama şimdi yok.
    Ben, akademisyen olmak istiyorsanız, yüksek lisansta tez yazmanızı öneririm ama kanunen şart değil.
    Yüksek lisansta tez yazarsanız, doktora sürecinde daha az sıkıntı yaşarsınız.

cevabınız için tşk ederim, şuan uzun yazmaya müsait değilim, size pm den bir konu hakkında danışacağım. Tekrar görüşmek üzere, tşkler.

yardımcı olurum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: bultürk

Tek fark akademik kariyer aşamasında ortaya çıkıyor diye biliyorum. Tezsiz yaparsan akademik olarak bir işe yaramıyor. Açıkçası işin iç yüzünü bende merak ediyorum ama pek bir farkı yok sanırım. Bende Finans yüksek lisans programına başlıyorum 24 eylülde. Bitirebilirsem iyi ve kötü yanlarını paylaşırım sizlerle

Kendi mesajıma alıntı yapayım :) 1. hafta sonra 2.dönemin finalleri başlıyor. Lisansta görmediğim ne varsa hepsini gördüm diyebilirim. Programın bitmesine 1 dönem+1 dönem ( proje) daha var. İyi ki başlamışım, kendimi şimdi çok daha donanımlı hissediyorum. Burada bırakmayı düşünmüyorum, kısa bir ara verip tekrar eğitimin bir ucundan bir şekilde tutmak istiyorum.
    Bazı arkadaşlar gereksiz olduğunu söylemiş ama ben çok fazla yararını gördüm diyebilirim. Her halükarda başlamadan önce detaylı bir şekilde düşünüp araştırma yapmak gerekli.

• Arkadaşlar forumlarda özellikle kariyer planlaması ve eğitimler ile ilgili sorular soran arkadaşlara verilen bazı cevapları ve yönlendirici yorumları okudukça gerçekten üzülüyorum..

Konu ile ilgili durumu özetlemek için çok kısa anlatıcam.

Türkiye'nin görev aldığım yıllarda en yüksek aktif varlığına sahip Holdinginde Uluslararası Finansal Raporlama uzmanlığı yaptım. Şu anda da bir başka önemli Holdingde Müfettiş ve Mali danışman olarak görev almaktayım. Çalışmakta olduğum iki iş yeri mülakatında da özellikle yüksek lisans eğitimim hakkında sorulan ilk soru tezli veya tezsiz mi olduğuydu. Ben yüksek lisans tezini risk denetimi ve analizi hakkında hazırladım ve iki görüşmede de yaklaşık yarım saat sadece tez hakkında konuştuk. Daha sonrasında gördüğüm, özel sektörde özellikle de kurumsal yapıda olan firmalarda artık herkes tezsiz yüksek lisansı yoldan geçen herkesin yapabildiğinin ve tezli yüksek lisansı kazanmanın da bir o kadar zor olduğunun farkında.

Gelelim bir diğer noktaya eğer derseniz ki neden firmalarda ki üst yöneticiler genellikle tezsiz yüksek lisans mezunu. Durum şöyle, çalışan ve belirli bir konuma gelmiş insanlar tezsiz yüksek lisans eğitimini mesai saatleri dışında olması ve kazanması çok daha kolay olduğu için tercih etmektedir.

Sonuç olarak tezli yüksek lisans hem akademik hayatta hem de özel sektörde her zaman bir adım daha öndedir ve lütfen bu tür önemli konularda tecrübesi ve deneyimi yüksek olan arkadaşlar yorum yapsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ömer

Bu konuda ben birkaç hususa dikkat çekmek istiyorum.

Tezsiz yüksek lisansta bitirme projesi vardır. Tezli yüksek lisansta ise tez hazırlanmaktadır. Genellikle tezli yüksek lisans için yabancı dil aranmaktadır ancak aranmayan bölümler de mevcuttur.

Şimdi gelelim tezsiz yüksek lisans olayına:

Öncelikle Fen Edebiyat Fakültesi ya da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi gibi fakültelerin çeşitli bölümlerinden mezun olan lisans mezunlarının öğretmen olarak istihdam edilebilmeleri için iki yol vardı. Bunlardan ilki Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans mezunu olmak ikincisi de Pedagojik Formasyon Programını bitirmekti. Son yasal düzenleme ile Pedagojik Formasyon Programı kaldırıldı ve tekrar açılmaması kararlaştırıldı. Bu nedenle Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans sadece pedagojik eğitimin tamamlanması anlamına gelmektedir. MEB bu diploma/tamamlama sertifikası sahibi öğretmene 657 numaralı kanunda belirtilen bir kademe ilerlemesini vermemektedir, uzman öğretmenlik başvurularını kabul etmemektedir. Çünkü buradaki diploma, öğretmen olabilme yeterliğinin tamamlanması manasına gelmektedir.

Ancak tezsiz yüksek lisansa olarak başka bir örnek vermek gerekirse:
    Eğitim Yönetimi Teftiş Planlaması ve Ekonomisi alanında yapılan tezsiz yüksek lisans yukarıda söz ettiğimizden farklıdır. Bir kademe ilerlemesi de alınabilir, uzman öğretmenlik de elde edilebilir, idareci atamalarında ek puan da getirmektedir.

Yardımcı olabileceğim başka husus varsa, seve seve.

Ömer hocam umarım buralardasın ,

İşimde yükselmek amaçlı tezsiz bir bölüm düşünüyordm.

Standar olark Ekonomi , Uluslararası iktisat, ticaret gibi bölümlere başvuracaktım lakin aşağıdaki bölümü gördüm ,

Eğitim Yönetimi Teftiş Planlaması ve Ekonomisi diye bir bölüm , araştırdığımda ise kamu için yararlı olabileceği söyleniyor ama , özel sektörle ilgili nasıl bir artısı olabilir çözemedim.

Senin bilgin var mı acaba?

• quote:

Orijinalden alıntı: Ali Kara 34

Arkadaşlar forumlarda özellikle kariyer planlaması ve eğitimler ile ilgili sorular soran arkadaşlara verilen bazı cevapları ve yönlendirici yorumları okudukça gerçekten üzülüyorum..

Konu ile ilgili durumu özetlemek için çok kısa anlatıcam.

Türkiye'nin görev aldığım yıllarda en yüksek aktif varlığına sahip Holdinginde Uluslararası Finansal Raporlama uzmanlığı yaptım. Şu anda da bir başka önemli Holdingde Müfettiş ve Mali danışman olarak görev almaktayım. Çalışmakta olduğum iki iş yeri mülakatında da özellikle yüksek lisans eğitimim hakkında sorulan ilk soru tezli veya tezsiz mi olduğuydu. Ben yüksek lisans tezini risk denetimi ve analizi hakkında hazırladım ve iki görüşmede de yaklaşık yarım saat sadece tez hakkında konuştuk. Daha sonrasında gördüğüm, özel sektörde özellikle de kurumsal yapıda olan firmalarda artık herkes tezsiz yüksek lisansı yoldan geçen herkesin yapabildiğinin ve tezli yüksek lisansı kazanmanın da bir o kadar zor olduğunun farkında.

Gelelim bir diğer noktaya eğer derseniz ki neden firmalarda ki üst yöneticiler genellikle tezsiz yüksek lisans mezunu. Durum şöyle, çalışan ve belirli bir konuma gelmiş insanlar tezsiz yüksek lisans eğitimini mesai saatleri dışında olması ve kazanması çok daha kolay olduğu için tercih etmektedir.

Sonuç olarak tezli yüksek lisans hem akademik hayatta hem de özel sektörde her zaman bir adım daha öndedir ve lütfen bu tür önemli konularda tecrübesi ve deneyimi yüksek olan arkadaşlar yorum yapsın.

Senin tezli YL'de yazdığın tez ile, benim tezsiz YL'de yazdığım dönem sonu projesi aynı ise ne olacak. Dediğiniz gibi değil. Hakkını vererek birşeyler yapmaya çalışan insanı , işe alacak adam 1 km uzaktan anlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

Önemli olan Yüksek lisansı neden yapmak istediğindir. İfade ettiğin gibi işine yarayacaksa yap. Ben Alesten yeterli puanı aldım ama Y. lisans yapmadım. Yararı olmayacağını düşündüğümden. Tabi yine sen bilirsin.

Sene 2012 de bu mesajı atmışım, bu sene itibari ile Yüksek lisans yapıyorum
  • Tezsiz Yüksek Lisans (Avantajları, Dezavantajları)

Yüksek lisans yapmaya karar verildikten sonra eğer amaç akademisyen olmak değilse kafaları en çok meşgul eden ve karar verilmesi zor bir konudur yüksek lisansın tezli mi yoksa tezsiz mi yapılması gerektiği?

Öncelikle tezli ve tezsiz yüksek lisans arasındaki farklardan bahsedelim: İkisini de bitirdiğiniz zaman yüksek lisans derecesine sahip olursunuz ve iki diploma ile de yasal olarak aynı haklara sahipsinizdir. Yani tezsiz yüksek lisans mezunları da mezuniyetlerinden sonra doktoraya başvurabilirler ya da araştırma görevlisi olma hakkına sahiptirler.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, eğer akademisyen olma amacıyla yüksek lisans yapmak istiyorsanız "tezli" olanının, diğer durumlarda ise "tezsiz" olanının tercih edilmesi gerektiğidir. Tez hazırlamak oldukça yorucu ve ciddi bir süreçtir. Bu sürecin katkıları akademik hayat için çok gerekli ve önemli olmasına rağmen özel sektörlerde çalışanlar için harcanan emeğin geri dönüşünün karşılanmayacağı kadar çaba gerektirebilir.

Her ne kadar tezsiz yüksek lisans mezunları da doktora ve araştırma göreviliğine başvuruda bulunma haklarına sahipseler de tezli yüksek lisans mezunlarının tez yazarken elde ettikleri tecrübe ve araştırma becerisi başvuru ve kabul aşamalarında önemini ortaya çıkarmaktadır.

Tezsiz yüksek lisans temelde fen edebiyat fakültesi mezunlarına formasyon eğitimi sunabilmek amacıyla 1 yıllık pedagoji eğitimlerini kapsayan bir yüksek lisans programı olarak düşünülmüş ve ilerleyen zamanlarda hem öğrenciler hem de üniversiteler tarafından beğenilerek farklı bölümlerle alternatif bir seçenek olarak devam etmiştir. Artık bir çok üniversitenin tezsiz yüksek lisans programları mevcuttur.

Tezsiz yüksek lisans programları devlet üniversilerinde de mesai saatleri dışında verildiği için tezli programlara göre çok daha fazla maliyetlidir. Tezsiz programların yıllık harç ücretleri 500-1.000 TL arasındayken tezsiz programlar 3.000-50.000 TL arasındadır. Devlet üniversitelerinde de ücretler 3.000-10.000 TL arasında değişmektedir. Yüksek lisans eğitimi kararı verirken eğitim ücretleri de göz önünde bulundurulması gereken faktörlerden biri.

Sonuç olarak amacı sadece farklı bir alanda eğitim almak isteyen, ya da bir etiket sahibi olmak isteyen, lisans bölümünden başka bir programda bilgi sahibi olmak ve özellikle de çalışırken eğitimine devam edebilmek isteyenler için tezsiz yüksek lisans programları daha cazip görünürken akademik hayatına devam edebilmek ve başvurmayı düşündüğü doktora programlarından daha kolay kabul alabilmek, araştırma görevlisi olabilmek isteyenler için de tezli yüksek lisans programlarının tercih edilmesi gerekmektedir.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.