Şimdi Ara

Yoklama kaçağı ya da asker kaçağı yurt dışına çıkabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Tezsik yüksek lisans ile 25/07/2025 Temmuz ayına kadar tecilliydim ama tecilim bitti yüksek lisansdan mezun olamadım, daha önce yoklama yaptırdığım için sınıflandırmam belli. Ekstra erteleme hakkım var mı? Japonya'ya dil okuluna gideceğim 2026 Nisanda başvuru yaptım belgeleri Japonya göçmenlik bürosuna göndereceğim ama bu durumda kaçak olma durumum var süreci tam bilmiyorum. Kaçak olduğum takdirde yurt dışına çıkışımda sorun yaşar mıyım? Ya da kaçak durumunda iken gelen resmi öğrenci vizesim ile tekrar tecil ettirebilir miyim?

• Eğer sevk tarihiniz geçmediyse, Sevk tecili diye bir hakkınız var. Öğrenciliğinizin devam ettiğini kanıtlayıp, sevk tarihini değiştirebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu öğrencilik bitiş tarihinize kadar mümkün. Yoklama kaçağı olduğunuz sürenin cezasını ödeyip, sevk tecili için başvuru yapabilirsiniz.

Askerlik ile yurtdışı yasağı ayrı mercilerin konusudur. Mahkeme kararı olmadan yoklama kaçağı olmak, yurtdışına çıkışa engel değildir. Uyaptan veya pasaport şubelerden yurtdışına çıkış yasağınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

• Bügü B kullanıcısına yanıt

2022 ekim ayında yoklama yapmıştım ama sınıflandırma olmadan tecil ettirdim sistem beni 2023 nisana sınıflandırmış tecilli olduğum için e devletde nisan 2023 gözüküyor sevkim :D

• 25.07.2025 tarihi itibarıyla yüksek lisans kaynaklı askerlik tecil süreniz sona ermiş ve henüz mezun olmadığınız için YOKLAMA KAÇAKLIĞI statüsüne düşme riskiniz doğmuştur; daha önce yoklama yaptırıp sınıflandırmanız belli olduğundan, bu tarihten itibaren 1 ay içinde bir askerlik şubesine başvurmadığınız takdirde yoklama kaçağı veya bakaya statüsüne girersiniz. Bu durumda, öğrenci olsanız dahi yasal olarak yurtdışı çıkışınız engellenebilir, zira pasaport kontrolünde yoklama kaçağı ya da bakaya olan kişiler hakkında idari işlemler yapılabilir. Ancak 2026 Nisan ayında başlayacak Japonya dil okuluna ilişkin resmi kabul belgesi ve vize onayıyla birlikte yurt dışı eğitim nedeniyle askerlik ertelemesi (yoklama sonrası ek tecil) talebinde bulunma hakkınız doğabilir. Bunun için en kısa sürede askerlik şubesine başvurarak durumunuzu beyan etmeniz, öğrenci vizesi ve kabul belgelerinizi sunmanız ve yurt dışı eğitim gerekçesiyle erteleme talep etmeniz gerekmektedir. Kaçak durumdayken dahi bu belgelerle başvurmanız mümkün olmakla birlikte, süreyi aşarsanız hem para cezası hem de yurtdışı çıkış kısıtlamasıyla karşılaşabilirsiniz; dolayısıyla ivedilikle askerlik şubenize başvurmanız ve planladığınız eğitimi resmi belgelerle bildirmeniz önem arz etmektedir.

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Bakaya iken yurtdışı eğitimi ile erteleme alabilir miyim? 2. Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında dil öğrenimi, yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

• NOCONTACT N kullanıcısına yanıt

1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 20’nci maddesinin 4. fıkrasının (b) bendi uyarınca, bakaya durumuna düşmüş olsanız dahi, kendi nam ve hesabınıza yurt dışında dil eğitimi alacağınızı resmi belge (okul kabul mektubu, öğrenci vizesi vb.) ile belgelendirmeniz hâlinde, askerlik hizmetiniz 32 yaşınızı doldurduğunuz yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir; bu nedenle Japonya’daki dil okulundan aldığınız kabul belgesi ve vize ile birlikte en kısa sürede askerlik şubesine başvurmanız hâlinde bakaya statünüz sona erdirilip yurt dışı eğitimi nedeniyle askerlik tecili almanız mümkündür, ancak bakaya kaldığınız süreye ilişkin idari para cezası uygulanabileceğinden gecikmeden işlem yapmanızı öneririm

tezli yüksek lisansa kayıt olsam bakaya iken peki?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • NOCONTACT N kullanıcısına yanıt

Bakaya durumundayken tezli yüksek lisansa kayıt olmanız hâlinde, bu kayıt tek başına otomatik olarak askerlik tecili sağlamaz; ancak 1111 sayılı Kanun’un 35. maddesi uyarınca yüksek lisans öğreniminizi belgeleyerek askerlik şubesine başvurduğunuz takdirde, bakaya olsanız bile askerliğiniz ertelenebilir. Yani, bakaya durumundayken dahi tezli yüksek lisans kaydınızı yapar, üniversiteden alınan öğrenci belgesi ve lisans diplomanızla birlikte askerlik şubesine zaman kaybetmeden başvurursanız, 32 yaş sınırını aşmamak kaydıyla askerlik tecil işleminiz yapılabilir; ancak yine de geçmişteki bakaya süreniz için idari para cezası uygulanabilir.

https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190626-1.htm

Geçerli kanun, 7179 sayılı askeralma kanunu. Güncel haline https://msb.gov.tr/Askeralma/ ulaşabilirsiniz, tabi siteye an itibariyle erişilemiyor. Açılınca bakarsınız.

1111 ve 1076 sayılı kanunlar, 26 haziran 2019da yürürlükten kaldırıldı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.