Şimdi Ara

Yok oluşun acısına nasıl katlanılır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
1
Favori
1.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yok olmak çok mu kabul edilebilir bir şey?

< Bu mesaj 18.9.15 tarihinde kaybolan verilerden kurtarılmıştır >
  • Yok olmak kabul edilebilir değil elbette. En metanetli insanlar bile, ölüme yaklaştıklarında en iyi ihtimalle arkalarında güzel çocuklar bıraktıklarını, ve iyi bir hayat yaşadıklarını düşünerek teselli bulmaya çalışır. Seneca, hayalkırıklıkları yaşamayı engellemenin yolunun, beklentileri düşük tutmak olduğunu söyler. Bizler de madem ölüp yok olacağız, ve arkamızda çocuk ve torunlar bırakmış bile olsak, en fazla üç kuşak sonra bizi kimsenin hatırlamayacağını düşünüyoruz, bu yok olmanın tek tesellisi bu hayatı elimizden geldiğince iyi yaşamaktır. Ne söylediklerimiz ve yaptıklarımızdan, ne de söylemediklerimiz ve yapmadığımız şeylerden pişmanlıklar duymamalıyız. Yaşadığımız her an, yok olmaya atılan bir adım ise, yitip giden bu anlardan ziyade, yaşamakta olduğumuz anları, henüz yaşamadıklarımızı düşünmeli, bunları en faydalı ve hatırlanmaya değer anlar olarak kullanmanın yolunu bulmalıyız. Bu sözlerim, zevk-i sefa içinde yaşayalım olarak algılanmasın. Aksine, bir derenin kenarında, bir ağacın gölgesinde yeşilliklere oturup müzik dinleyerek doğanın güzelliğini seyretmek de benim için altın değerindedir. Mutluluğun sadece daha pahalı kıyafetler içinde, daha büyük bir evde, veya daha lüks bir arabanın içinde olduğunu düşünmek, aptallık ve zamanın kapitalizm ve popüler kültürüne teslimiyetten başka bir şey değildir.

Madem yok olacağım, o halde varlığım anlamsız değil, aksine anlamlı ve kıymetli olan tek şeydir. Bedenimin, aklımın ve ruhumun ihtiyacı olan her ne ise, onu bu yüzden temin etmeliyim. Ertelememeliyim. Çünkü bu yok oluşun ne zaman gerçekleşeceğini asla bilemem. Sanki 70-80 sene yaşayacağımın garantisi varmış gibi, hayat boyu dişimi tırnağıma takıp daha fazla para veya güzel bir emeklilik için çabalayamam. Dünyanın en zengin ve güçlü insanları bile, son anlarında yatakta uzanıyorken eminim "keşke hayatta tek kuruş bile kazanamasaydım da, bir sene daha yaşayabilseydim" diyorlardır. Hayat, yok oluşu düşünerek karamsarlığa düşüp günlerimizi üzüntü içerisinde geçiremeyeceğimiz kadar kısa, ve zaman geçmişe her bakışımda beni hayretlere düşürecek kadar hızlı akıyor.

Bu arada inançlı arkadaşların bu gibi konularda ezberledikleri bir kaç cümleyi evirip çevirmelerini, ve sanki kendi fikirleriymiş gibi savunmaya çalışmalarını, tartışmaya kayda değer hiç bir özgün fikir katmayışlarını son derece gereksiz bulduğumu da belirtmek isterim.

• quote:

Orijinalden alıntı: --Zero--

Yok olmak çok mu kabul edilebilir bir şey?

Tabi ki belki hayatta yaşamak güzel bir şey olabilir ama yok olmaktan korkmak gerekmez.
    Sen bunu düşünüyorsun ama doğmadan öncesini düşün bir şey hatırlıyor musun?
    Belki sonsuz yıllar geçti ama hatırlamıyorsun bu seni korkutmasın.
    Tabi bu benim görüşüm.

• quote:

Orijinalden alıntı: yuxeses

Soru; Tanrının tanımını yaparmısınız? içinde zaman yani dk sn gün ay yıl vb terim tamlama veya oluşum olmadan ve mekan: yani maddesel cisimsel somut masa halı kitap hava güneş ev kedi vb cisimler olmayan her hangi bir cümle kurabilirmisiniz?

lütfen soruma cevap vermeye özen gösterin ayrıca konunun kapatılmaması için dikkatli olalalım iyi günler.

Allah ; zatını vahyettiklerinde anlatıyor Kuran sorunun cevabını veriyor hep aynı şeyi söyleyip duruyorum okumazsan nasıl cevap bulcan ? oku boşver cami imamını hocayı benim tanımlamalarımı müslümanı yahudiyi hristiyanı budisti xi y z yi ...

rabbimiz ; insanların kendilerini nasıl tanımladıklarının kim olduklarının (padişah-köle başkan -halk fakir zengin siyah beyaz vs.)degil amellerinin yaptıklarının önemli olduguna işaret eder nezdinde .. şirke düştünmü tüm iyiliklerin sıfırlanır . Allah tan gayri yaradan- ilah yoktur O tektir hayat verendir yönetendir emir Onundur hüküm Onundur öğreten O dur ..

örnegin sen heva ve hevesini ön plana cıkarıp buna tabi oluyorsun (agnostik düşünce) . bu kendini ilah görmektir

gözünün önünde yer ve gökler yıldızlar güneş ay gece gündüz hayvanlar bitkiler denizler dağlar çiçekler bitkiler kumsallar insanlar ... bir sistem duruyor ve bu sistemin içinde güneşi ayı döndüren sen degilsin yağmurlarıda senyağdırmıyorsun bulutları dizip gece yide gündüzüde yediğin gıdalarıda sen var etmiyorsun ve hiç birinin mimarıda sen degilsin . gördüğün herşey bir ayettir . ayet işaret demektir

süper bir IQ ya gerenk yok işareti görmek için anlamak için her insan zaten bilir kendi kendine olmadıgını ve bu sistemin yönetildiğini ... gördüğünü örter gizler ayrı konu

sen aslında agnostik degil ateistsin sadece dürüst degilsin .... agnostik bir sürec yasayabilir bir insan fakat bu uzun bir sürec degildir ya güvenirsin yaradana veya görmezden gelirsin .

bir insan ömür boyu agnostik kalabilirmi muhal dir ve mantıksız saçma bir iddiadır

peygamberimize 7. yüzyılda vahyedildiğinde o toplumda ilk başlarda agnostikti bazı hususlarda .. ey muhammed ! madem sana vahyedildi ispatla gökten bir melek getir şurda bir pınar fışkırt görelim .. göğe çık gözümüzün önünde satırlanmış bir kitap getir sana inanalım . altından bir evin olsun görelim banada vahiy gelmeli yoksa inanmam karşımıza melekleri ve Allah Teala yı getir

agnostik bir mantık şüpheci .. peki sürec ne oldu ya iman edip güvendiler veya inanmadılar

musa peygambere kavmi dioki Allahı görmek istiyoruz ... agnostik bir zihin yine

musa peygamber rabbim kendini göster göreyim dedi .. peki cevap ne ? göremezsin

bu cevaptan sonra kestirip atılmadı . şu dağa bak eğer dağ mekanında kararlı kalabilirse sende görebilirsin

dağa tecelli edince Rabbimiz ; dağ parcalandı düm düz oldu .. musa as dağa bakarken bayıldı

nie göremiyoruz sorusunun cevabı ? tabi anlayana anlamak isteyene kalbinde körlük olmayana ..

• yok oluşun acısı nasıl olabilir. olsa olsa yok olmayı düşünmenin acısı olabilir. ama bunu bir kurtuluş olarak düşünmek sancısını azaltığına emin olabilirsin. asıl sonsuzluk nasıl bir işkence

• yok oluşun acısı nasıl olabilir. olsa olsa yok olmayı düşünmenin acısı olabilir. ama bunu bir kurtuluş olarak düşünmek sancısını azaltığına emin olabilirsin. asıl sonsuzluk nasıl bir işkence

• Eğer bu adam rolünü iyi oynarsa oyunun her anı ona zevk verebilir.Mutluluğuyla,üzüntüsüyle...
    Eğer bu adam kendine kendisi için iyi olabilecek bir hayat yaratabilirse yaşamın her anı kendisini yüceltir.
    Ne var oluşun acısını dert eder ne de yok oluşun.Bunlar sadece yaşamın getirdiği güzel şeylerdir onun için.
    @--Zero--

• quote:

Orijinalden alıntı: RealW

Cok mu zor yani inanmak. Inansan bile eger sen hakli cikarsan da yok olup gideceksin. Peki ya diger secenek dogruysa, cennet ve cehennem yurdu varsa

Böyle düşünüp inanan(!) bir insanın inancından şüphe etmez mi sanıyorsun.
    Ya böyle düşünüp başkalarını bu yolla dinine çağıran kişilerin inancı?
    Bence düşündüğünüz tanrı bu insanlardan nefret eder ve inanmayanlar için hazırlayacağı gazabı bu insanlara da tattıracaktır.
    İnandığın tanrının gazabından kork çünkü sizin için planları var. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: strangeCOWBOY

Eğer bu adam rolünü iyi oynarsa oyunun her anı ona zevk verebilir.Mutluluğuyla,üzüntüsüyle...
    Eğer bu adam kendine kendisi için iyi olabilecek bir hayat yaratabilirse yaşamın her anı kendisini yüceltir.
    Ne var oluşun acısını dert eder ne de yok oluşun.Bunlar sadece yaşamın getirdiği güzel şeylerdir onun için.
    @--Zero--

game over dendiğinde ? sen gibi inananlar vardı çook eskilerden .. bizi dehr (başlangıcı bilinmeyen zaman süreci) yok eder yaşarız ölürüz hayat bu dünyadadır

sonra ? ebedi bir istirahatgah gülesim gelio napayım .. mantıki ve akli degil bu inanç realitelerle örtüşmüyor

• El ile istimna yapan bir kişi duşunun. Bu kişi ne yapmakta. Akli beyni faaliyetlerini kullanarak bir eylemi gerçekleştirirken aslında ikincil bir kişilik gibi kendi bedeniyle temas etmekte.

Bu durum insanın mahiyet olarak aslında ikincil kişiliğine onun iradesi dışında bir tecavuzdur.

Şimdi cinsi birleşmeyi ikinci bir gerçek kişiyle yapınca bu fiil iradi olarak tecavüz fiilinin başkalaşmış ve kabul edilmiş olduğundan kutsanmış hali değil midir?

İnsanın olum denen haldeki kalış suresi doğumdan önceki hali ve dünyada aslında yalnız olduğu gerçeği bireyselliğin hakikatını gostermekte.

Bu açılardan kişinin kendi benliğindeki başka bir varlıkla bireysel olarak hayaller kurması işler yapması ona ruh denen hali çağrıştırmakta.

Bu ikincil kişilik gerçekte ruh mudur?

Bireysellikte kişinin bir doğruyu ya da yanlışı kabulu ikincil kişiliğine bir dikte ediş doğru ve yanlış bu telkininden başka nedir?

Yok olan şey bu dikte ediş olmaktadır diye düşünüyorum. Artık doğru yanlış iyi guzel kavramını bana dikte edecek bir kavram yok denilecektir.

Acı denen hal aslında bir lezzete inkılab edebilir.

Temel olarak insanın ruh dediği ve olumle son bulan hal iyi kotu doğru yanlış ikilemindeki insanın kabuludur denebilir. 2. Bir kişinin varlığı halinde kişi ornekte olduğu gibi yanlış bir eylemi doğruymuş gibi yani içsel kavgayı ikinci bir gerçek şahsı gorduğu anda ruhsal bir tutum olarak değerlendirir.

Aynı duygular ve hayaller benden başkasında da var demek ki iki ayrı kişi aynı ruha aynı manaya sahip o yüzden iki ayrı duygunun yoğunlaşmış hali ruh olmalıdır denmektedir.

Yok olan şey değer yargıları olacaktır ve insan ozgurluğe kavuşacaktır.

Diynlerden ozgurluk yani ateizm değer yargısını yok ederse kişiye ozgurlyk bahşeder. Ancak dünyanın düzen denen olgusu doğru yanlış iyi kotu değerini kutsalın dışında da oluşturarak insanın ozgurleşmesine manidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: RealW

Iste bosuna demiyorum, siz bastan reddediyorsuz. Sen daha hangi dinin hak din oldugunu bile bilmiyorsun. Hicbir sey arastirmadan Allah C.C yok diyorsunuz. Yahudi ve hristiyan dinleri son dinden onceki peygamberlerin ummetlerine ait dinlerdir. Allah C.C peygamberler gondermistir. Bunlardan bazilarina da kitap verilmistir. Bunlarin sonuncusu Kuran i Kerim dir. Bu yuce kitaptan sonra da peygamber ve kitap gelmemistir bundan sonra gelmeyecektir.

Ezber..
  • İnsanların oluşturdukları yaşam tarzı bu denli bir yerlere sığınma ihtiyacı hissettiriyor aslında insana. Yok oluşun acısı diye bir şey olmaz, var olursan acı çekersin. Şahsen ben yok olacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. (Çok acılı olmaması dileğiyle tabii.)

• quote:

Orijinalden alıntı: olasılıksız238

İnsanların oluşturdukları yaşam tarzı bu denli bir yerlere sığınma ihtiyacı hissettiriyor aslında insana. Yok oluşun acısı diye bir şey olmaz, var olursan acı çekersin. Şahsen ben yok olacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. (Çok acılı olmaması dileğiyle tabii.)

Yok olacak olmanın acısı diyelim o zaman. Yok olacağın vakti bekliyorsan yok olmanın ne demek olduğunu iyice düşünmemişsindir bence. Dediğin gibi bekliyor olsaydın kendin buna son verirdin.
  • Yok olmaktan korkuyorsun ama yok olacağın kesin mi?Kesin olmadığını bildiğin bir şeyden neden korkuyorsun?

• Peki binlerce deist ateist in müslüman olmasını ayrıca müslüman iken ateist olanların zaten dinini tanımayan dinden uzak kişiler oldukları gerçeğini nereye koyacaksın?

• Üst Akıl kullanıcısına yanıt
    Binlerce deist-ateist'in müslüman olduğu filan yok, sakız olmuş masallar bunlar.

Tam aksine, dinini tanımayan değil tanıyanlar dinden uzaklaşıyor. Zahmet edip kutsal kitabın Türkçesini bile okumuyor muhafazakar kesim. İçinde ne yazdığını bile bilmiyor. Hacı-hocaların dediklerinden başka da dini bir araştırmaları yok.
  • Fransa da İngiltere de Amerikada her birinde 5 er milyonu aşkın müslümanı nasıl açıklıyorsun?Ben dindar bir müslüman olarak Kuran ı okuyunca dinime daha da bağlandım.Sen inancını söyle sana inancının yanlışlığını ve İslamın doğruluğunu kanıtlayayım.İnancın doğrusu yanlışı olmaz hikayesine de girme.2 kere 2 4.Her şeyin bir doğrusu vardır.

• Hissettiklerini çok iyi anlıyorum. Bu konuyu pek çok düşünür irdeledi. Yok oluşun anlamsızlığı karşısında yakıcı bir güneşe , hiçliğin çölüne ulaşan insanlar buna dayanamayaral sonlarına yaklaştıkça kendilerini dinle avuttular. Bunun bir çözümü yok . Sen saçma'ya ulaşmışsın. Hayatın sonunda ölümün olması hayatı absürd ve saçma bir konuma getiriyor. Bu saçmayı farkettikten sonra artık hiçbirşey eskisi gibi olmaz.

Bu saçma hakkında düşüneceğine hayatını yaşamak en iyi çözüm. Bu konuda bir yanıt arıyorsan Camus'un sisifos söylenini okumanı tavsiye ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Üst Akıl

Fransa da İngiltere de Amerikada her birinde 5 er milyonu aşkın müslümanı nasıl açıklıyorsun?Ben dindar bir müslüman olarak Kuran ı okuyunca dinime daha da bağlandım.Sen inancını söyle sana inancının yanlışlığını ve İslamın doğruluğunu kanıtlayayım.İnancın doğrusu yanlışı olmaz hikayesine de girme.2 kere 2 4.Her şeyin bir doğrusu vardır.

Bahsettiğin ülkelerde milyonlarca müslüman olmasının tek sebebi göç. Fransa'da dolu Cezayirli var mesela. Usa zaten göç ülkesi.

Ben olsam olsam agnostik olurum. Ve bu bir inanç değil. Kanıtın nedir bekliyorum. Soyut şeyleri kanıtlayamazsın, yalnızca onlara inanabilirsin.
  • Soyut mu dedin?Allah gayet de somuttur.Kuran,Hz Muhammed ve bütün peygamberler ve bu kainat Allah ın somut delilleridir.Sen Kuran ı kimin yazdığını zannediyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Üst Akıl -- 26 Eylül 2015; 17:12:16 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.