Şimdi Ara

YKS SÜRECİNDE İBS İLE MÜCADELE ETMEK (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
2
Favori
2.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Tamam hocam. Aklımda bulunduracağım bunları. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Offf bu çok kötü bir şey ya geçmiş olsun. Hayatımda iki kez yaşadım şu hastalığı ve şunu söyleyebilirim kendim geçirdiğim en kötü hastalık/bozukluk. 1 hafta süren diş ağrısı, ağır geçen bir bronşit falan hikaye bu en kötüsü. En son bu sene nisan mayıs gibi geçirdim bunu, 2 - 3 hafta sürdü. Akıl sağlığımı kaybedeceğim sandım bu sefer kalıcı olacak diye. Saat başı 3 - 4 kere tuvalete çıkıyordum, sürekli bir ishal ya da kabız durumu. Bi ara su kaybından ölür müyüm diye düşündüğüm oldu. En kötüsü de tuvalet ya da gaz olmamasına rağmen olduğunu hissetmen. Kaç gece o olmayan gazı çıkarmak için uğraştığımı bilirim uyumak için. O sıralar hem stres hem de hareketsiz yaşam birleşince çıktı ortaya. Kesinlikle hareketsiz kalmamak lazım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Ben hastanede ilgili bölüme ilk gittiğimde adam kahkahayla bölümü arayıp "size bir müjdem var" diyip beni oraya yollamışlardı, sonra gittim dedim napacaksınız? anlattılar falan. dedim bayıltacak mısınız? yok uyuşturuyoruz dediği an s.ler diyip kağıdı elinden alıp gittim. 5 yıldır çekiyorum. Osurdumsa osurdum sıçtımsa sıçtım. Sorana da evet osurdum diyorum.

• Ben ibs nin derdini çok fazla çektim. Sabah kahvaltı yapamama, mide yanması,her an tuvalet gelmesi, sınavda karın guruldaması vs. Tüm testleri yaptırdım ve hiçbir şey çıkmadı. En son psikiyatriye yönlendirildim. Bana bir antidepresan bir de uyku ilacı verdi. İlaçlar etkisini 4 ay sonra gösterdi ve yavaş yavaş rahatlamaya başladım ama zaten o sürede sınav zamanı geldi. Sınavda karnım çok guruldadi ama kafaya takmadım. Nasıl olsa oradaki insanları bir daha gitmeyecektim . Bu düşünceyle sınava girdim ve 1300 sıralama yaptım. Ben de tam atlatamadım ama sorun varsa yardımcı olurum.

• İbs benden sorulur hocam. Yaklaşım 5 yaşından beri yaşadığım durum. Özel hastanelere gittim,ilaçlar kullandım,kan tahlili verdim,kolonoskopi dahi yaptırdım inanın buna en iyi gelen şey stres faktörünü azaltmak. Gittiğim her doktor bunu söylüyor en sonunda. Adamlar ibs ile ilgili bir kitap çıkarmışlar,konferanslar düzenlemişler cidden bunu doktordan duyunca bayağı şaşırmıştım. Kitabı göstermişti hatta ama 1 yıl oldu gideli hatırlamıyorum kitabı. Yani uzun lafın kısası bu illet ibs ile başa çıkmanın en etkili yolu stresi azaltmak. Ama bu sınav dönemindeki öğrenciler için neredeyse imkansız bir şey. O yüzden diğer etkenlere de ayrı bir dikkatiniz gerekiyor. Ağır yiyeceklerden,çok yağdan,çok tuzdan özellikle çok baharattan kaçınmalısınız.

ilk olarak 11. sınıfta teşhis kondu ama aynı zamanda benim midem de çok kötü oluyordu, streste direkt mide suyum yükseliyordu ve mide yanması oluyordu (kusma falan olmuyordu) ancak çok çok ses çıkartıyordu ve çok ağrı yapıyordu. bazen mide kanaması geçirdiğimi düşündüren kramplar giriyordu. o zaman doktora gittiğimde ek olarak ibs teşhisi kondu yani. üstüne ibs nedeniyle tuvalete de koşunca durum evlere şenlikti. yani birbirlerini tetikliyorlardı. her neyse, sizin galiba tek başına ibs ile probleminiz var. bir kere, bağırsağımız bizim kocaman bir günümüzü etkileyebiliyor hocam.

bu arada çölyak testi yaptırmış mıydınız? doktora gitmişsiniz galiba ama yine de bilin. bir de laktoz intoleransı mevzusu da olabilir. yoğurt pek dokunmaz ancak laktozsuz süt kullanmaya başlamanızı öneririm. kesinlikle ama kesinlikle paketli gıdaları tüketmeyin. çikolata asla yemeyin. kahve de önermiyorum, derse devam edebilmek için içtiğim oluyor ama çoğunlukla masaya bir daha oturamıyorum 

dar kıyafetler giyiyorsanız, giymeyin. mümkünse kemerinizi fazla sıkmayın. denemeler sırasında karın gurultusunu engellemek için gurultunun geldiğini hissettiğinizde bacak bacak üstüne atabilirsiniz. stresten uzak duramayacağınızı biliyorum. ancak stresinizi başka bir yere yönlendirin. bir hobi edinin, spora veya her sabah yürüyüş yapmaya başlayın. yürüyüş de bağırsaklarımı düzenliyor. siz sadece sağlığınızın sınavdan daha önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. eğer stresinizi hala kontrol altına alamıyorsanız direkt profesyonel yardım alın. değmez yani bu kadar uğraşmaya, delirirsiniz. bu arada bu sizin sınav seneniz. bu sene sizin seneniz. arkadaş meselelerini takıyorsanız hiç takmayın, ileride dönüp baktığınızda "lan ben bunlara mı üzülüyomuşum bu yüzden mi s.çırgan oldum" diye dizlerinizi döversiniz.

bu arada bana doktorum debridat verdi. burayı yazımı okumaya üşenirseniz diye kalın harfle yazacağım. ishalseniz de kabızsanız da alabiliyorsunuz (her gün), bağırsakları normal düzenine sokuyor. reçetesiz de alabiliyorum. yan etkisine de rastlamadım şu ana kadar ama doktora gitmeden almanızı önermem. bir sorun yani hocaya. ancak alırsanız birden bırakmayın, bağırsağınız birden işini unutup garip aktivitelere girebilir. sonra düzeliyo ama :D

• kimyasiz K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam şu sıralar bir sıkıntım yok çok şükür. Önerileriniz için teşekkür ederim.

Bende bu dertlerden muzdariptim hocam. Yaklaşık 1 senedir düzgün yemek yemeye çalışıyorum. Şu sıralar pek sıkıntım yok ama değerli cevabınız için teşekkür ederim.

Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.