Şimdi Ara

Yine çıktım yollara, yollara, yollara...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Yoğun geçen final sınavları sonucu ankaraya geri döndüm geçen hafta. Bezginlik ve yoğunluk nedeniyle uzun zamandır dışarı çıkıp fotoğraf çekmediğimi fark ettim, aldım çantamı çıktım yollara... Epey gezdim, az öz birkaç kare yakaladım; Ankara çok zengin değil aslında mimari olarak. Genelde şehir merkezini değil, kenar mahallelerini tercih ediyorum(sümüklü bebe için değil , daha sıcak bulduğum için)
    Uzun lafın kısası en son kendimi tren yollarında gezinirken buldum. Yaklaşık 1-2 km yürüdüm dümdüz rayların üzerinde. Derken, çok yakışıklı iki makas gördüm kamerayı tam oraya koyup çekim yaparken, birden havalandığımı hissettim; üniformalı iki sevimli abi koluma girmiş, sorgusuz sualsiz beni geri geri taşımaya başladı. Hey hop noluyo demeye kalmadan, çektiler beni istasyon güvenliğinin odasına.. Yani açıkçası o kadar saçma ve garip bir hal aldı, kendimden şüphe etmeye başladım ne oluyo ben ne yaptım acaba diye.. Sakin ama sinir bozucu bir muhabbet sonucu, rayların arasına bomba yerleştirmeye çalıştığımı sanmış yanımdan geçen makinist "tam da makasların arasındaydın, biz de panik olduk, bütün telsizlerden senin haberin geliyo" dedi aha manşet oldum derken, öğrenci kimliğimi ve sadece fotoğraf çektiğim anlaşılınca (ki elimde makine sırtımda çanta ve tripod neye benziyorum siz karar verin.) rahatladı ortam. Fakat bir dizi soruyla karşılaştım haliyle;
    -----"niye çekiyorsun?"
    "güzel sanatlar okuyorum abi, çok estetik göründü"

-----"tamam anladım da niye çekiyorsun?"
    "sanat için" (abi daha derin bakmaya başladı)
    "zevk için" (daha derin)

dedim ama tatmin edemedim, sonra başka bi dayı geldi,onla devam ettim

-----"ne çekiyorsun niye çektin?"
    "abi ışık güzeldi perspektif güzeldi kimse yoktu hoş görünüyodu yani"

----- "onu anladım da raylarda ne işin var"
    "abi sadece orayı çekmiyorum ki heryerden kare aldım"

dedim, demez olaydım
    ,makineme lenslere çantama el koydular. Buyur buradan yak... "Yasak burada çekim yapmak, izinsin yapamazsınız" dedi güzel dayı. Bu konuda haklı eyvallah da, yani makineme niye el koyuyosun güzel abi.. Binbir laf çaba sonucu makineyi aldım ama hafıza kartımdan oldum... 32gb kartta, daha önce çekilen tüm görüntüler de raylarla beraber nanay...
    Kısacası bu işi izinsiz yapmanın sonucu benim durumum ve bu konuda hemfikiriz ve üste çıkılacak bir durum değil. İlla çekim yapılmak isteniyorsa izin alınması lazım böyle yerlerde (yanına da bir görevli veriyorlarmış, öğrendiğim iyi oldu). Ama en çok koyan sanata ve uğraşcısına bu kadar uzak olabilmek. Niye çekiyorsun sorusuna verdiğim hiçbir soruya tatminkar cevap alamamak sanırım benim değil uzak kalanların sorunu.

Deklanşöre basarken iki kere düşünün; ışığınız bol olsun.

• İşgüzarlık... Karta el koyma yetkisi var mı acaba? Ben olsam olayı biraz uzatırdım sanırım. Şu ana dek bu tarz "fiziksel" müdahaleyle karşılaşmadım, belki cüsseden, belki de niyetimin açık olduğundan. Şans mıdır bilmem, hep de çekim bittikten sonra gelip yasak olduğunu söylediler şu ana kadar. Çantaya kaldırırken "yasssaaah" diye geldiler hep
  • ankara sonuçta abi.. metrekare başına vatandaştan fazla sivil polis :) tabi bu kadar vahim değildir, ben abartıyorum ama, ankara'ya bu güne kadar 3 kere gittim, her seferinde anormal bir "her yerden izleniyoruz" hissine kapılmıştım. kaldığım arkadaş çankaya'da oturduğu için de olabilir tabii bilemiyorum :) bara giderken iki tane partinin merkez binasının önünden geçiyorduk.

bu kadar yoğun bi şekilde "devlet" 'in bulunduğu bir şehirde makineyi kullandığım yere ekstra dikkat ederim sanırım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 9 Temmuz 2012; 9:53:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ankara havasını sevmiyorum fazlaca siyaset kokuyor ve etrafda gezinirken gerçekten izleniyor yada baskı varmış gibi hissediyorum. En son gittiğimde yol yapım çalışmalarından dolayı deliricektim neredeyse. Yht bile sincandan kalkıyordu.

Sizin fotoğraf konunuza gelince ben daha 2 hafta önce sirkeci garında fotoğraf çekimi yaptım. Hiç seslerini çıkarmadılar ama arkada düğün çekimi vardı galiba onlarlayız sandılar. İzin alıp bu sefer işi sağlama alıp tekrardan bi gidesim var fotoğraf çekmeye bu sefer reflektör ve flaş tam setle gidecem

Bana ankara ata kulede yapmışlardı aynısını yassah burada dedi. Abi adamlarda çekiyor dedim arkada nex vardı ellerinde yok ona serbest bize yassah mış

• Guvenligin kartini alma yetkisi yok. Zorlayip "polis cagirin o zaman" desen daha iyiymis belki. Tabi o kadar adamin ortasinda kaba ol demiyorum, sadece nazikce "veremem, dert varsa polis cagiralim onlarla bakalim" deseydin. Kartin ve fotograflarin parasini verecekler mi? Hayir. O karta el koyma olayi resmen gasp.
    Onerilen yazılar:https://goo.gl/MjvgmHTelefoto lens nedir, nasıl kullanılır:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9215Hangi tam kare sistemi secmeli:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=8155En iyi 70-200mm lensler:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9173
  • Atakule'de bana da müdahale etmişlerdi, yine çekim bittikten sonra 70-300VR'la köşkü çekmiştim. Garsonun anlattığına göre sürekli izleniyormuş Atakule, hatta polis geldiği bile oluyomuş fotoğraf çekenler için diye anlatmıştı.
    "Yanlış adamla dövüşüyor olsanız bile en azından doğru silah seçin."
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Arabayla kaldırıma çıktım
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

Atakule'de bana da müdahale etmişlerdi, yine çekim bittikten sonra 70-300VR'la köşkü çekmiştim. Garsonun anlattığına göre sürekli izleniyormuş Atakule, hatta polis geldiği bile oluyomuş fotoğraf çekenler için diye anlatmıştı.

Atakule Polis Karakolu
    Onerilen yazılar:https://goo.gl/MjvgmHTelefoto lens nedir, nasıl kullanılır:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9215Hangi tam kare sistemi secmeli:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=8155En iyi 70-200mm lensler:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9173
  • Klasik Türkiye hikayesi.Daha neler geliyor insanın başına fotoğraf çekerken.Ancak karta el koyma yetkileri olmaması lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CanTnçr -- 9 Temmuz 2012; 13:16:26 >
  • Geçmiş olsun, keşke kartı vermeseydiniz... Nyse makinenize birşey olmamış..

Hafıza kartına el koyabilir fakat bunun için polis çağırıp tutanak vs tutturması lazım aksi takdirde gaspa girer.

Bizim milletimiz fotoğraf makinesinden diğer milletlere göre çok daha rahatsız oluyor bu konuda hepimiz hem fikiriz.Fotoğraf çekerken imalı imalı bakışlar ya da objektifin önünden ani çekilmeler vs gibi.

Bir de fotoğraf çeken bizlerin de sorunları var.Çoğumuz konuşmayı sevmeyiz bir portre çekimi yaparken çekeceğimiz kişi bize bakıp konuşmak istediğinde ortamdan uzakştığımız çok olur.

Halbuki konuşsak birçok sorun ortadan kalkacak ve portreler çok daha iyi olacak.İlk başlarda benim yaptığım en büyük hata çekip kaçmak oluyordu şimdi ise pişkink arası bir tavırla baktım babacan dayılar ,tombiş neneler sümüklü çocuklar var bi selam verir iki kelam laf ederim fotoğrafını gösteririm çay içerim ya da çocuğa marketten birşeyler alırım fotoğrafını çeker yollarım.Bunu yapmak çoğumuza zor geliyor

Herkese yapılmaz tabi ki de ama konuşmak lazım sonuçta hepimiz insanız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 9 Temmuz 2012; 13:25:31 >
    Bilgisayar donanım konusunda yazılım bazlı geniş kapsamlı tavsiye için mesaj atınız (internet,oyun,autocad ,solidworks,3dmax,maya,zbrush,video render,ses işleme,video çekim)Mesaj kutum kapalı değil. Mesaj atamıyorsanız engellenmişsinizdir.

• Unuttuk mu henuz cok yakinlarda kac kere bombalar patladi bu memlekette. insanlar, hele ki guvenlikten sorumlu insanlar cok daha tedirginler. Biraz da nerede yasadigimizi hesaba katalim lutfen. Turlu teror orgutunun cirit attigi bir ulkedeyiz. Elbette ki guvenlik ile ilintili herkes de surekli tedirgin. Herkes aksam evine tek parca gitmek istiyor ama bu bazen olamiyor. Bana kalirsa buradaki uygulama foografci icin hic hos olmamis ama bir de bu isi kotu niyetle yapan birilerini dusunseniz ? Bizim insanimizin soyle 1 ay gidip terorun olmadigi bir ulkede yasamasi lazim bence. Televizyonda hic sehit, olum, patlama, yakma, catisma v.s. haberi duymadiginiz gunler gectikce garipsedim ben mesela! Sanki burada yasam masal, bos ve anlamsiz ! Oyle islemis ki yillardir zihinlerimize, kaplerimize hep haziriz bir olaya.

Bence de olayin aslini ogrendiklerinde karta el koymalarinin bir geregi yokmus. Haydi yaptin, bari de "Gel yada git suradan 1 hafta, 2 hafta sonra al" gibi. Ben de bir ara yabanci bir reklam sirketinde guvenlikten sorumluydum. Oyle acayip seyler oluyor ki ve zaten goreviniz "suphe etmek" :) Haa bunun giyimi iyi, bu sarhos, bu zavalli, bu gencten beklemem gibi bakarsaniz etrafiniza bir gun bunlardan biri sizin sandiginiz gibi cikmayabilir.

Demek ki 32 gb gibi buyuk kartlar kullanmak pek iyi degilmis ! Benim 8gb gunluk cekimler icin gayet yeterli, kaptirsak da kayip buyuk olmaz.

• gecmis olsun. bazi yerlerde fotograf konusunda cok hassas oluyorlar ama sadece dslr ile fotograf cekenlere karsi bir tepki olmasi biraz tuhaf. dslr ile aynibsensore sahip nex lere kimse birsey demiyor yada m43 lere. zaten kotu amaci olan adam gidip koca makineyle cekim yapmaz herhalde. neyse.

@knisath
    hocam portre cekimi konusunda dediginiz gibi iletisime gelcilse daha guzel oluyor tabiki ama cocuklara seker cikolata alma konusunda bir hassasiyetim var bu vesileyle yazayim buraya. eger cektigim cocugun yaninda velisi yoksa ona cikolata tarzi seyler almiyorum izin almadikca. cunku suan en yakin arkadaslarimdan birinin cikolataya karsi alerjisi var ve bu arkadasim da zamaninda cocuktu cocugun farkinda olmadan cikolatayi yiyip rahatsizlanmasini istemem bu yuzden temkinli davraniyorum. yakinen gordugum icin galiba bu pinpirikligim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• @PlutosDaddy
    Yok hocam bende de cüsse sağlam 1.93 boy var.. Ama üniformalı 2 kişiye fayda etmiyor malesef , hemen dibimde bitiyorlar valla şans yok bende..

@ozturert
    inanın hiç alttan almadım, ama çok gergin bi sohbetti, yani kartla yırttık diyebiliriz. polis gelseydi her türllü hatalıydım...

@jiddi
    güvenlik açısından katılıyorum size, zaten hatalı olduğumu da kabul ediyorum. Ama resmen farklı evrenlerde yaşıyoruz, bu olayın subjesi olmak can sıkıcı.

geçmiş olsun diyen herkese eyvallah..
    unutmadan, yazmayı unutmusum, kartım geçici bir süre onlarda, yarın teslim alacağım. 32lik hediye verecek değilim öğrenci halimle.
    format da yese içindeki her byte tek tek sıfırlanmadıysa , sorun yok esasen :)
    Dağcı kampcı telsizli arama kurtarmacı twingo sevdalısı
  • Yasaksa uyarı levhası koyarsın olur biter uyarı olmadan karta el koymak ...!

Birde google earth'e sansür yapabilseler güvenliği yüksek öncelikli yerler hakkında...!

Kışlaların önünde cep telefonuyla bile resim alamazsınız ama google'dan kışlanın detaylarını alabilirsiniz...?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi newfel -- 11 Temmuz 2012; 0:00:23 >

Sisli bir dağ manzarasını çekerken adamın teki geldi "niye çekiyorsun dağı? dedi. Ben de bu soru karşısında sapıtıp düşünmeden epey bir argo konuştum. Bir tartışma vs. Meğer dağda maden işletmesi varmış. Oranın fotoğraflarını çekiyorum zannetmiş.

Artık öyle bir soruyla karşılaşmamaya dikkat ediyorum. Kendi çocuklarımın fotolarını çekiyorum. montajda çocukları siliyorum :))
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.