YTÜ iç piyasaya mühendis yetiştirir. Yüksek lisans için tercih edilecek bir yer değildir. Fakat yok efendim ben ordan çıkacam iş bulur muyum demek de YTÜ'yü ezmektir. Çünkü iyi bir üniversitedir ve okunabilir. Eğer ki kazanırsan ve makineyi seviyorsan direk git yok efendim İTÜ olsun 1-2 sene sonra olsun demek saçmalıktır. (ki altını çizerek de söyledim.) Yok efendim illa YTÜ dersen ve makineyi de seviyorsan bir şekilde yatay geçiş yaparsın en azından össye girerken olan stresi yaşamazsın yani senin açından daha iyi olur. Hani çoğu insan diyor ki yok efendim yatay geçiş yapmak gerçekten kazanmaktan daha zordur yok efendim öyle böyle. Eğer ki yatay geçiş yaparsan istediğin olmuş olur hem de 1 sene yakmadan. Fakat ki yapamazsan yine üzülmeyeceksin çünkü yatay geçiş yapmak için köpek gibi çalışmışsındır (ve össden farkı tek güne değil de yayılmış günlere sınavın olduğundan dolayı sınavlarda aksilik olması imkanı daha az.) Böylece ortalaman zaten haliyle yüksektir. İTÜde yüksek lisans yapman için yeterlidir. (ona da yeterli değil ise zaten YTÜ gibi kolay bir ünide hiç çalışmadığını gösterir. Çalışmayan insan da bir sene daha fazla hazırlansa bile bir işe yaramazdı.) İTÜ için 1 sene (ki olma garantisi yok) öss kasmaktansa +1 sene daha koyarsın üstüne 2 senede yüksek lisans tamamlarsın daha iyi bir konumda olursun. İlla İTÜ olacak, gibi düşünceler iyi düşünceler değildir ve sene kaybına değmezler. Peki ne için sene kaybedilir dersen, eğer ki olurda 10 binlik bir adamken gider de sınavda kaydırma olur hastalık olur 100-150 bine düşersen o zaman tekrar hazırlanırsın. Bunun haricinde yok efendim 15 bin olacaktım 22 bin oldum İTÜ elk. tutmadı da YTÜ elk. tuttu diyip de tekrar hazırlanan adam zaman kaybından başka birşey yapmaz. Açıkca netçe söylüyorum İTÜ veya YTÜ yü övme gibi bir durumum yok. İTÜ nün eğitimi YTÜyü 10a katlıyormuş gibi konuşuyor bazı insanlar bu yanlıştır. YTÜ de mühendislik için gereken şeylerin hepsini öğrenirsin. Hatta YTÜ mühendisleri daha girişimci oluyor. (İTÜ'de galiba çok çalıştıklarından sosyal olarak eksiklik olabiliyor.) Kim ne derse desin YTÜ mühendis yetiştirir. İTÜ ise akademisyen yetiştirir Boğaziçi ise yönetici yetiştirir. Genel olarak bu böyledir. YTÜ'den çıktığında istediğin gibi yüksek lisans o veya bu yapıp istediğin alanda ilerlersin. Zorluk da çekmezsin. Ama yok efendim ben hiç çaba sarfetmem dersen emin ol İTÜ'de de iyi yerlere gelebilmen zor. Okulun adı insanı bir noktaya kadar götürür gerisi sana kalmış.
Ha bu kadar yazı yazdım ama söylemeden edemeyecem şu an itü tutmuyor ytüye gitsem olur mu benim için yeterince iyi midir gibisinden konuşuyorsun bu tip konuşmaları bu vakitte yapman iyi değil ta ki lys den sonra puanın gelene kadar da yapma yani ondan sonra lys bitince bu sorduğun yerlerde sana derler YTÜ'yü küçümsüyordun orası bile tutmadı hadi seneye görüşürüz diye. Ayrıca YTÜ'nün yurtdışı bağlantıları iyidir erasmus için konuşayım. Hibe dağılımında ise İTÜ ile YTÜ ilk sıradalar genelde (son 2 sene itü ilk sırada ondan önce ytü de ilk sıradaydı falan fıstık değişiyor öyle) Ha ama makine hakkında konuşursan ben anlamam pek nedir ne değildir diye fakat Elektrik olursa YTÜ idealdir ve İTÜ'yü zorlamak zaman kaybıdır. Daha zaman kaybı olan birşey var ise şu an derslerine son güç asılıp İTÜ'yü hala kazanabilecek iken kazanmak yerine buralarda acaba kazanmasam olur mu diye konu açmaktır. Git çalış kendini toparla.
Bu kadar yazdın ama olur da ilk senende YTÜ gelir ve İTÜ olmadı diye tercih yapmaz isen ve mezuna kalırsan ve bu sözlerimi burda boşa sayarsan hani kötü düşünce olmasın da "iyi oldu kaldığı umarım 3. seneye de kalır." düşüncesi aklımdan geçer ama tabi kişisel veya art niyetli algılama sadece ben böyle düşünüyorum ve söylemek istedim. (İTÜnün 1 sene beklenilecek kadar büyük ve önemli bir yanı yok (YTÜ'ye kıyasla))
Hocam 5sene geçti dedikleriniz hala makine ve Elektrik icin gecerlimi?
Selamlar,
Su anki dusuncem su ki elektrik acisindan konusayim. ITU, YTU'ye kiyasla kat kat iyidir. Ancak yine arada kalma gibi bir durum olsa, ITU icin yine mezuna kalmam. Muhendisi muhendis yapan kendisidir ve bilgisidir. YTU'den mezun olan insanlar arasinda daglar kadar fark gosterebilirim sana. Genel olarak YTU ogrencilerine vizyon katmakta basarisizdir. Ogrencilerde gordugum genel eksiklik bu yani. Adam ileriyi hedefleyemiyor. Diplomami alayim da bir is bulur calisirim modunda geziyor. Erasmus gibi yok efendim yurt disi stajlari gibi cok guzel firsatlara, "ya ne gerek var" kafasinda bakiyorlar.
O yuzden vizyonun varsa universite pek fark etmez, cok iyi yerlere gelirsin. Ha ITU olursa tabi ITU olsun ama bunu sinavdan once dusunup ona gore calismak gerekiyor. Sinav bittikten sonra YTU oldu en iyisi mezuna kalayim mantigi 1 sene geri atar insani. Onun yerine hep diyorum, YTU'de calis ortalama kas sonra oradan ITU'ye yuksek lisansa git 2 sene yuksek yap bitir, 1 sene daha uste koyup yuksek mezunu olmus oluyorsun. ITU etiketi ise mesele yani. Ya da universiteler arasi yatay gecis falan fistik denemek daha mantikli. Gecis yapayim derken zaten ortalamayi da yuksek tutarsin. Bu arada "ise girerken ortalamaya bakmiyorlar ya bosver" diyenlere de itibar etmemek lazim. Ortalamayi 3'un ustunde tutmak her daim avantaj getirir. Bugun 2.5 altinda oldugu zaman iyi bir yerde staja basvuru bile yapamazsin. Yuksek ortalama + ingilizce (bak bu cok onemli) sana cok kapi acar. Ha acilan kapilari da kullanmayi bilmek lazim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme