Merhaba arkadaşlar, sene başında çokça anlattım ama tekrardan özet geçeyim. Lisede hayta, çantasındaki kitapları haftadan haftaya değiştiren bir çocuktum. Dolayısıyla düz lise olduğum için de pek bir temelim yoktu. Lisede çalışmamanın sonucunu kendimi aslında hiç ummadığım bir bölümde bulmama yol açtı ve benim kendime ben bu bölümü bırakırım itirafını "4." senemde yaptım. Üniversitemi son sınıfta bırakıp tekrardan hazırlanmaya başlamıştım ve hedefim Bilkent CTIS idi.
Başladık Temmuz-Ağustos gibi çalışmayaa.....
Fakat sonra sonra çözdüğüm denemeler, gelen netler, YGS'nin aslında nankör bir sınav olduğunun göstergesiydi. Çözdüğüm denemeler zor denemelerdi ve YGS ayarındaydı. Her soru tipini çözdüm diyen ben, farklı ve garip bir soru ile karşı karşıya kalınca ecel terleri döküyordum.
Ne kadar çalışırsan çalış, ters köşe yapınca bilmedin mi kalıyorsun özellikle benim gibi özel öğretmensiz, dershanesiz internetten bir şeyler başarmaya çalışınca mal gibi kalıyorsun. Bunun dışında Bilkent CTIS hedefimden(YGS-1 puanıyla alıyor. ) vazgeçip LYS hedefli bölümlere yöneldim. Az biraz olsa da LYS için temel atmaya başladım. YGS'ye Ağustos'tan Aralık'a kadar hurra çalıştığımı düşünüp, kötü sonuç gelince açıkçası hiç mi hiç yanılmadığımı anladım.
Lisedeki hocam bunun benzerini söylemişti çok iyi hatırlıyorum.
"YGS nankör sınavdır, senden ve milyonlarca öğrenciden bir soruyu yorumlamanı ister aynı sorunun cevabını iki farklı şıkka yerleştirir. Şansın yaver gider de doğruyu cevaplarsan kralsın, cevaplamazsan bitersin. "
İşin özü, YGS'ye çalışmasam da olurmuş. Çünkü tamamen temel isteyen bir sınav. İnsanların 12 senede yaptığı temeli biz bir senede öğrenmeye çalışıp, üzerine sorulara göre yorumlamaya çalışıyoruz. Olmaz arkadaşlar olmaz. Olmuyor da. Lanet olsun.
Tamamıyla şans ve geçmişten süregelen bilgi birikimi ile alakalı bir durum bu temel meselesi.. Neyse çok uzattım..
LYS çalışmalarını devam ettirelim gençler, daha her şey bitmedi. LYS tamamen bilgiye ve verileni yerine koyma becerisine bağlı. Yorumlama değil, sizden çalıştıklarınız kadar bilgi istiyor. Hadi sınava gününü gösterelim. :)