Şimdi Ara

Yeni ramden sonra yavaşlayan bilgisayar(!?)--ÇÖZÜLDÜ--

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.481
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    2 gündür beni uğraştıran bir problemim var.
    Abit AN8-V anakartlı bilgisayarıma yeni bir HD(320GB samsung) ve yeni bir ram aldım(Kingston 1024 DDR400). zaten var olan Kingston 512 DDR400 ün yanına yeni RAM imi ve HD mi de takıp bilgisayarı çalıştırdım. Sistem sorunsuzca yeni donanımı tanıdı,Hd yi formatlayıp gerekli bölmelendirme işleminide yaptım.
    Sorun şurada başlıyor,bilgisayar ilk çaılışırken başlangıç sesinin teklemesiyle bir tuhaflık olduğunu sezmiştim. Daha sonra bu takılmalar sürekli olarak devam etti. Sadece ses değil normal olarak da hızında bilgisayarın bir problem oluştu.

Denediğim çözümler:
    -yeni ramimi farklı slotlara taktım
    -eski rami çıkartıp sadece yeni rami çalıştırdım
    -yeni HD yi çıkartıp denedim
    -sistemi eski donanımıyla tekrar denedim(Evet yeni parçaları takmadan önce sorunsuz çalışıyorken şimdi eski haliylede sorunlu devam ediyor)
    -Ccmos u sıfırladım herhangi bir bios sorunu için
    -anakart driverlarını update ettim
    -ses kartı driverlarını update ettim
    -Bıos u update ettim

bütün işlemlerden sonra tekrar tekrar denesemde hep aynı sorunu yaşadım.
    sorunun nereden kaynaklandığını bulamadım ama RAM olduğunu düşündüğümden RAMleri test ettim hiç bir sorun çıkmadı.

Şu anda bile hala o takılmalar devam etmekte.Yeni Hd ye tekrar işletim sistemi kurup eskisini formatlamayı düşünüyorum ama sadece çaresizlikten,yani bence bir çözüm olmayacak.
    bi kaç google araştırması sonucunda veri yollarının daralması yada tıkanması(işte bunlardan hiç anlamıyorum,dma fln .. )ile ilgli bişiler gördüm ve sankli sorun ramde ve aynen bunlarda gibi.
    daha detaylı neler yapabilirim?yada sorun nereden kaynaklanıyo olabilir sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *Guybrush* -- 24 Aralık 2007; 22:03:08 >

• En basit sorun olarak anakartın yeni aldıgın ramın frekans mhz desteklemiyor olabilir eski ramla denemeni tavsiye ederim.
    Audentis fortuna juvat
  • quote:

Orijinalden alıntı: *Guybrush*

mesajımda da belirttiğim gibi eski haliylede bilgisayarı çalıştırdığımda aynı sorun devam etmekte.
    Kurdugun işletim sisteminde bir sorun olmadıgını kontrol et ve birde ham haliyle dene o zaman kasma yapacakmı eger yine yapıyorsa o zaman sana tavsiyem poweri değiştirip denemek olacaktır.

Orijinalden alıntı: MehmetBG

En basit sorun olarak anakartın yeni aldıgın ramın frekans mhz desteklemiyor olabilir eski ramla denemeni tavsiye ederim.
    ham haliyle derken güvenli kip mi? öylede sorun devam etti.powerı ise daha yeni değiştirdim.ikinci sata HD için kablosu olan güzel bir power supply aldım.

işin tuhafı işletim sistemi yada hehangi bişey yeni değil.sadece bu iki parça yeni ve onları çıkartıp çalıştırdıgımda da sorun devam ediyor. sanırım format yolu göründü :o( ama çözüm olmaz diye korkuyorum.

ham haliyle derken güvenli kip mi? öylede sorun devam etti.powerı ise daha yeni değiştirdim.ikinci sata HD için kablosu olan güzel bir power supply aldım.

işin tuhafı işletim sistemi yada hehangi bişey yeni değil.sadece bu iki parça yeni ve onları çıkartıp çalıştırdıgımda da sorun devam ediyor. sanırım format yolu göründü :o( ama çözüm olmaz diye korkuyorum.

Alıntıları Göster
    Ham halliyle demekteki kastım yani sadece kuru windows varken üzerinde bir deneme yapmalısın başka bir ihtimal anakart aklıma geliyor ama son çare olarak başka bir anakrt denemelisin başka bişeyde aklıma gelmiyor.

• quote:

Ham halliyle demekteki kastım yani sadece kuru windows varken üzerinde bir deneme yapmalısın başka bir ihtimal anakart aklıma geliyor ama son çare olarak başka bir anakrt denemelisin başka bişeyde aklıma gelmiyor.

Alıntıları Göster
    valla sağol yinede : o)

ben o zaman bi son olarak yeni hd ye win kurim bakalım nolcak.olmadı anakarttaysa sorun o kötü olur işte

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Pc ilk açıldığında yavaş...
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

ben o zaman bi son olarak yeni hd ye win kurim bakalım nolcak.olmadı anakarttaysa sorun o kötü olur işte

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: *Guybrush*

Ok sorunun düzelip düzelmedigi konusunda bilgi verirsen sanırım diger arkadaşlarımızında işine yarayacaktır.

• quote:

quote:

Ok sorunun düzelip düzelmedigi konusunda bilgi verirsen sanırım diger arkadaşlarımızında işine yarayacaktır.

Alıntıları Göster
    pc ye yeni bir donanım eklendikten sonra mutlaka format atılmalı çünkü işletim sistemi donanımları en iyi şekilde kontrol edebilmesi için buna gerek vardır. aksı takdirde sonra gelen donanımı tanısa bile diğer donanımlarla uyum sağlamasında zorluk çekecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ozan19881

pc ye yeni bir donanım eklendikten sonra mutlaka format atılmalı çünkü işletim sistemi donanımları en iyi şekilde kontrol edebilmesi için buna gerek vardır. aksı takdirde sonra gelen donanımı tanısa bile diğer donanımlarla uyum sağlamasında zorluk çekecektir.

Alıntıları Göster
    hım haklı olabilirsin.yeni işletim sistemi dah deneyemedim fakat araştırmalarım devam etti ve şöyle birşeyler buldum:

sesle ilgli takılmalrada IRQ çakışması oalbilr denimş kontrolettim ve baya bi çakışma var sanırım bende
    : o)

G/Ç Bağlantı Noktası 0x00000000-0x000003AF	PCI veri yolu 
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x00000000-0x000003AF Doğrudan Bellek Erişimi Denetleyicisi

G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003C0-0x000003DF nForce4 PCI-Express Root Port
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003C0-0x000003DF RADEON X700 Series

IRQ 20 NVIDIA nForce4 Serial ATA Controller
    IRQ 20 NVIDIA Network Bus Enumerator

IRQ 23 Realtek AC'97 Audio
    IRQ 23 NVIDIA nForce4 Serial ATA Controller

G/Ç Bağlantı Noktası 0x00006000-0x0000FFFF PCI veri yolu
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x00006000-0x0000FFFF nForce4 PCI-Express Root Port

IRQ 9 Microsoft ACPI-Uyumlu Sistem
    IRQ 9 SCSI/RAID Host Controller

Bellek Adresi 0xD0000000-0xDFFFFFFF nForce4 PCI-Express Root Port
    Bellek Adresi 0xD0000000-0xDFFFFFFF RADEON X700 Series

Bellek Adresi 0xA0000-0xBFFFF PCI veri yolu
    Bellek Adresi 0xA0000-0xBFFFF nForce4 PCI-Express Root Port
    Bellek Adresi 0xA0000-0xBFFFF RADEON X700 Series

G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003B0-0x000003DF PCI veri yolu
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003B0-0x000003DF nForce4 PCI-Express Root Port
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003B0-0x000003DF RADEON X700 Series

Bellek Adresi 0xFEB00000-0xFEBFFFFF PCI veri yolu
    Bellek Adresi 0xFEB00000-0xFEBFFFFF Standard Gelişmiş PCI -USB AnaDenetleyicisi

sorun bu olabilir mi? buysa bi şekilde düzeltilebilir mi(format halleder sanırım )
    ikinci bulduğum şey ise yeni hardiskimin de master olarak görünmesi.bu bir sorun mudur elimde jumper yok ,bulup bi tane slave haline getireyim mi? (pozisyonu nasıl olacak bilmiyorum ama araştırırım )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *Guybrush* -- 22 Aralık 2007; 12:31:25 >

• quote:

hım haklı olabilirsin.yeni işletim sistemi dah deneyemedim fakat araştırmalarım devam etti ve şöyle birşeyler buldum:

sesle ilgli takılmalrada IRQ çakışması oalbilr denimş kontrolettim ve baya bi çakışma var sanırım bende
    : o)

G/Ç Bağlantı Noktası 0x00000000-0x000003AF	PCI veri yolu 
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x00000000-0x000003AF Doğrudan Bellek Erişimi Denetleyicisi

G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003C0-0x000003DF nForce4 PCI-Express Root Port
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003C0-0x000003DF RADEON X700 Series

IRQ 20 NVIDIA nForce4 Serial ATA Controller
    IRQ 20 NVIDIA Network Bus Enumerator

G/Ç Bağlantı Noktası 0x00006000-0x0000FFFF PCI veri yolu
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x00006000-0x0000FFFF nForce4 PCI-Express Root Port

IRQ 9 Microsoft ACPI-Uyumlu Sistem
    IRQ 9 SCSI/RAID Host Controller

Bellek Adresi 0xD0000000-0xDFFFFFFF nForce4 PCI-Express Root Port
    Bellek Adresi 0xD0000000-0xDFFFFFFF RADEON X700 Series

Bellek Adresi 0xA0000-0xBFFFF PCI veri yolu
    Bellek Adresi 0xA0000-0xBFFFF nForce4 PCI-Express Root Port
    Bellek Adresi 0xA0000-0xBFFFF RADEON X700 Series

G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003B0-0x000003DF PCI veri yolu
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003B0-0x000003DF nForce4 PCI-Express Root Port
    G/Ç Bağlantı Noktası 0x000003B0-0x000003DF RADEON X700 Series

Bellek Adresi 0xFEB00000-0xFEBFFFFF PCI veri yolu
    Bellek Adresi 0xFEB00000-0xFEBFFFFF Standard Gelişmiş PCI -USB AnaDenetleyicisi

sorun bu olabilir mi? buysa bi şekilde düzeltilebilir mi(format halleder sanırım )
    ikinci bulduğum şey ise yeni hardiskimin de master olarak görünmesi.bu bir sorun mudur elimde jumper yok ,bulup bi tane slave haline getireyim mi? (pozisyonu nasıl olacak bilmiyorum ama araştırırım )

Alıntıları Göster
    İRQ çakışmaları format atmayla gitmez çünkü IRQ demek makina üzerinde bulunan donanımın verı yolu adresleridir. Onları ancak setuptan değiştirebilirsin ama artık yeni anakrtların çogunda bu özellik mevcut değildir yada kart varsa onların yerlerini tek tek PCI slotlarını deneyerek kontrol etmen gerekiyor Harddisk olayına gelincede masterde kalsın çünkü master = ilk anlamına gelir yani makinanın ilk olaraka bakacagı masterdir tabi birde primary ve secondery var kısaca sıralayacak olursak
    Primary master = 1
    Primary Slave =2
    Secendory master =3
    Secendory Slave =4

Bir bilgisayarın portları sırayla çalıştırma şekli budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MehmetBG -- 22 Aralık 2007; 13:26:15 >

• quote:

İRQ çakışmaları format atmayla gitmez çünkü IRQ demek makina üzerinde bulunan donanımın verı yolu adresleridir. Onları ancak setuptan değiştirebilirsin ama artık yeni anakrtların çogunda bu özellik mevcut değildir yada kart varsa onların yerlerini tek tek PCI slotlarını deneyerek kontrol etmen gerekiyor Harddisk olayına gelincede masterde kalsın çünkü master = ilk anlamına gelir yani makinanın ilk olaraka bakacagı masterdir tabi birde primary ve secondery var kısaca sıralayacak olursak
    Primary master = 1
    Primary Slave =2
    Secendory master =3
    Secendory Slave =4

Bir bilgisayarın portları sırayla çalıştırma şekli budur.

Alıntıları Göster
    jpg açılmadı runtime error yüzünden : o)

neyse o halde master kalsın ve irq larada yapacak bişey yoksa tekrar bi donanımı gözden geçirip format olayına gireceğim artık.ha birde ekran kartını update etmeyi deneyeceğim, onu da söyleyen olmuş.çok alakalı olduğunu sanmıyorum ama yeni dirverdan zarar gelmez : o)

en çok burada sorun var gibi gelmişti bana

genel olarak seslerla ilgli bi takılma çünkü

saolun cvplarınız için.

aklına bir fikir gelen olursa yinede bekliyorum : o)

• quote:

jpg açılmadı runtime error yüzünden : o)

neyse o halde master kalsın ve irq larada yapacak bişey yoksa tekrar bi donanımı gözden geçirip format olayına gireceğim artık.ha birde ekran kartını update etmeyi deneyeceğim, onu da söyleyen olmuş.çok alakalı olduğunu sanmıyorum ama yeni dirverdan zarar gelmez : o)

en çok burada sorun var gibi gelmişti bana

genel olarak seslerla ilgli bi takılma çünkü

saolun cvplarınız için.

aklına bir fikir gelen olursa yinede bekliyorum : o)

Alıntıları Göster
    Birde setupa load çekmeyi denedinmi acaba ?

• quote:

Birde setupa load çekmeyi denedinmi acaba ?

Alıntıları Göster
    bios loadu mudur bu?Eğer oysa yaptım. ekran kartı güncelmesi düzeltme yerine zarar verdi,geri eski driverımı yükledim.

işletim sistemi cdimi bulur bulmaz formata giricem.

setupa load çekmek ne demek anlayamadım ama denemedim sanırım : o)

bios loadu mudur bu?Eğer oysa yaptım. ekran kartı güncelmesi düzeltme yerine zarar verdi,geri eski driverımı yükledim.

Alıntıları Göster
    quote:

bios load evet ama yapmışın yapılacak tek şey aklıma gelen yeni sistem kurman diye düşünüyorum.

• quote:

quote:

bios load evet ama yapmışın yapılacak tek şey aklıma gelen yeni sistem kurman diye düşünüyorum.

Alıntıları Göster
    eveeeeet.yeni HD ye xp kurup hiç bir şey yüklemeden yaptığım denemede de sorun düzelmedi. Anakart tan olduğunu sanmıyorum ama düzelmiyor ve artık kafayı yeimş durumdayım.

gerçi dün akşam takılmaların azldığını gördüm ama ilk restart'tan sonra yine sürekli takılmalar başladı.

• quote:

eveeeeet.yeni HD ye xp kurup hiç bir şey yüklemeden yaptığım denemede de sorun düzelmedi. Anakart tan olduğunu sanmıyorum ama düzelmiyor ve artık kafayı yeimş durumdayım.

gerçi dün akşam takılmaların azldığını gördüm ama ilk restart'tan sonra yine sürekli takılmalar başladı.

Alıntıları Göster
    Disk drive olarak tüm donanımlarını ve bağlantı şekillerini yazrmısın lütfen!?
    Sorunun sanırım HDD ve ya bağlantıları ile ilgili.
    Anakartındaki SATA kontrollerin en yeni sürüm sürücülerini indir kur.
    Zaten yukarıda IRQ 23 NVIDIA nForce4 Serial ATA Controller
    sorunundan bahsetmişsin...
    Yeni aldığın hdd'yi sisteme takmadan formatlamayı denemelisin bence, o şekilde sorunsuz çalışırsa,
    daha sonra yeni hdd tak dene.
    Sonuçları bekliyoruz...

edit:
    bu arada eski hdd var mı hala, yoksa yok/sattın mı, eskisi var olarak düşünerek yazdım butun bunları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Levcho -- 24 Aralık 2007; 10:17:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Levcho

Disk drive olarak tüm donanımlarını ve bağlantı şekillerini yazrmısın lütfen!?
    Sorunun sanırım HDD ve ya bağlantıları ile ilgili.
    Anakartındaki SATA kontrollerin en yeni sürüm sürücülerini indir kur.
    Zaten yukarıda IRQ 23 NVIDIA nForce4 Serial ATA Controller
    sorunundan bahsetmişsin...
    Yeni aldığın hdd'yi sisteme takmadan formatlamayı denemelisin bence, o şekilde sorunsuz çalışırsa,
    daha sonra yeni hdd tak dene.
    Sonuçları bekliyoruz...

edit:
    bu arada eski hdd var mı hala, yoksa yok/sattın mı, eskisi var olarak düşünerek yazdım butun bunları.

Alıntıları Göster
    eskisi duruyor.
    İki HD'de SATA (SATA II değil)
    1 ve 2 nolu sata girişlerine taktım toplam 4 adet var anakartımda.

bir cd writer ve bir de DVD writerım var. Bunlar ise tek kabloyla master-slave olarak bağlı.

SATA kontrolleri için ayrı sürücü bulabilir miyim bilemiyorum anakart sürücülerini güncellemiştim ama eve gidince bir bakayım yine.
    başka bir sisteme takıp mı formatlayayım?

of umutlandım şimdi :)

• quote:

eskisi duruyor.
    İki HD'de SATA (SATA II değil)
    1 ve 2 nolu sata girişlerine taktım toplam 4 adet var anakartımda.

bir cd writer ve bir de DVD writerım var. Bunlar ise tek kabloyla master-slave olarak bağlı.

SATA kontrolleri için ayrı sürücü bulabilir miyim bilemiyorum anakart sürücülerini güncellemiştim ama eve gidince bir bakayım yine.
    başka bir sisteme takıp mı formatlayayım?

of umutlandım şimdi :)

Alıntıları Göster
    Yani şöyle diyorum;
    Yeni hdd takmadan, eski sisteminizde, eski hdd formatlayınız (hatta bölüm sil/oluştur yapınız sağlam olsun)
    Windows kurulum yap ve sonuca bak.
    Eğer sorun yoksa, yeni aldığın hard diski de tak ve sonuca bak.
    Bu şekilde sorunu daha kolay çözersiniz, hatta, windows kurulumu bitiminde,
    IDE kanalından bağlı diğer 2 aygıtı da geçici olarak devre dışı bırakınız.
    Sonuç olumlu ise, sonradan aygıtları tek tek devreye alınız ve sistemin durumunu gözleyiniz.
    Böylece, çakışan aygıt olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Levcho -- 24 Aralık 2007; 12:57:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Levcho

Yani şöyle diyorum;
    Yeni hdd takmadan, eski sisteminizde, eski hdd formatlayınız (hatta bölüm sil/oluştur yapınız sağlam olsun)
    Windows kurulum yap ve sonuca bak.
    Eğer sorun yoksa, yeni aldığın hard diski de tak ve sonuca bak.
    Bu şekilde sorunu daha kolay çözersiniz, hatta, windows kurulumu bitiminde,
    IDE kanalından bağlı diğer 2 aygıtı da geçici olarak devre dışı bırakınız.
    Sonuç olumlu ise, sonradan aygıtları tek tek devreye alınız ve sistemin durumunu gözleyiniz.
    Böylece, çakışan aygıt olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum. Sorun çözüldü. Sistemi eski haline getirdikten sonra Ccmos u sıfırlamamışım.tekrar eski haline getirip sıfırlayınca sorunsuz çalıştı.Sonra önce yeni rami takıp denedim,sonra iki rami birden.yine sorunsuz devam etti

Yeni Hd yi tek başına takıp xp yükledim ve ardından eski HDmi geri taktım ve şimdi yine sorunsuz çalışıyor.Hepinize çok teşekürler.

önümde bütün prgramları yükleyeceğim bi gece beni bekliyor,olsun ama 5 günlük uğraş sonunda bu ne ki :o)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.