Şimdi Ara

Yeni nesil Xbox yakında geliyor: PC ve konsol birleşimi olacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.810
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ps gow ları verdin ıvır zıvır oyunlarını da verdin. bu saatten sonra Microsoft seni şişe takacak. sadece Gow du bütün mesele aslında

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

1. Konsol olduğu için yani sabit donanım olduğu için Geliştiriciler Oyunu geliştirirken çok zorlanmıyacak.
    2. Konsola çıkan oyunlar Wondows tabanlı olduğu için otomatikman Pc da çıkmış olucak. Yani Pc oyuncuları isterse İstediği donanımı takıp Pc da oybuyabilecek.
    3. Birden fazla kanalı destekleyicek olması Müşteri hazinesi demek.Steam Epic Kendi mağazındaki müşterilere doğrdundan ulaşım!

Al sana Ms dun Xbox Ekosistemi bir sonraki nesilde patlama yapması garanti.Ms dun bu hamlesi okadar doğru bir hamleki Ps na sen halt yiyorsan ye beni ilgilendirmez ben kendi yoluma bakıyorum demekdir bu!

Süper olucak bence ki ROG dan belli zaten Satış patlaması yapdı nedeni ise birçok kanalı desteklemesi!

Birde bu konsolu 1. Parti oyunlarla desteklerlerse yani Ms dun aldığı firmalar oyun yapmaya başlarsa tamamdır bu iş. Pc ve konsol ikiside Ms dun + Epic + Steam Pazarı + GamePass daha ekleyecek birşey varmı daha ne olsun bitdi bu iş garanti bütün tuşlara basmak demekdir bu! Bu tutmuyacakda ne tutucak?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AykutT291 -- 28 Ekim 2025; 19:32:21 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• bir de windows 11 desteklese tadından yenmez.

• konsolu sadece gamepass icin almistim ama bu zamlardan sonra artik yuzune bile bakamaz hale geldik,acil bu konuya bir el atmali

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ridvan1903

Sony Fena zora girecek
    Mümkün değil. Adamlar konsol pazarında tekel kaldı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    ASUS Prime Z790-P Wifi D4 / i7 14700F / Msi Ventus 2X 4070 Super / 2x16 3000 Mhz Ram / iPhone 15 Plus / iPad 10 / Xbox Series X / Playstation 5 / Dell AW2724DM / LG 32Gn600B / Asus VA27EHE / Razer Kaira For Xbox / SteelSeries Arctis 1 Wireless PS Edition / Razer Wolverine V2 Xbox / Cordsair Hs75 Xbox / Razer Sphex Mouse Pad / Logitech G410 Atlas Spectrum / Logitech G402 Hyperion Fury / Logitech G502 / Lenovo K500 Legion
  • Anthropomancy kullanıcısına yanıt
    '' Steam, Epic Games Store, GOG ve Battle.net oyunlarına, hem de Xbox Series X/S, Xbox 360 ve orijinal Xbox kütüphanelerine doğrudan erişebilecek. ''

Zaten Konsola özel oyun kalmamışken birde yukardaki yazan gibi olursa Sony ciddi anlamda zora girer yeni nesildi .

• ridvan1903 kullanıcısına yanıt

İnan hiçbir şey olmayacak. Bilakis Sony'nin eli karşısında bir "konsol" rakibi olmadığı için Sony satışlarına tam gaz devam eder. Kapı gibi IP'leri var. Bir de birkaç exclusive oyun patlatsalar tamam. Adamlar bu nesil boş konsol sattı yine sattı çatır çatır. Zaten Xbox fiyatları arttırıp duruyor ve PC tarafına kaydığı için olsa olsa oyun bilgisayarı müşterilerinden pay kapar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Çevrimiçi oyun oynamak için aylık ücret ödemek gerçekten büyük saçmalık. Oyunu Aten satın almışsın, makineyi satın almışsın, diyelim ki private lobby onlşne oyun oynayacaksın arkadaşlarınla, sunucu da yine sen veya senin gibi bir başka PS konsolu. Yani Sony'nin sunucularına bir yükün yok. Sony diyor ki oyunu satın aldın, konsolu satın aldın ama yetmez bir de online oynamak istiyorsan bana aylık şu kadar ücret ateşleyeceksin. Tam bir saçmalık. PS+ aboneliğin bitti sayın aldığın oyunda online oynayacaksın ama yok oynayamıyorsun. Bunu elbette Nintendove Xbox da yapıyor ama Xbox bunu kaldıracakmış ki olması gereken de bu. Diyelim ki private lobby olmasın dedicated server'lara bağlansın yine bir şey değişmez. PC oyunlarının hiçbiri online oynamak için ekstra para ödemiyorken konsolda oynayanlar niye ödüyor ki? Bu da ayrıca mantıksız. Yani böyle bir ücretin olması ayrı, tüm konsollarda olup da PC'de böyle bir ücretlendirmenin olmaması ayrı saçma.

Sonuç olarak eğer Xbox bu dediği şeyi yaparsa sadece online oynamak için para ödenen bu servisteki online oyunculuğu olması gerektiği gibi bedava yaparsa işte o zaman Xbox coşar. Yoksa Xbox'ı coşturacak olan şeyi Steam ya da Epic değil. PC'msi konsol ile PC'yi birleştirip daha da PC'msi konsol yapıyorlar, fiyatı da mutlaka yüksek olacaktır. Ama şu online ücret ödeme olmayışı ciddi bir olay. Sony'ye karşı bir üstünlük bu mesela. Online oyun oynayan konsolcular için Xbox burada konsola ciddi bir albeni yaratmış.

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt

önceden oyun yapanlar oyunlarını bir dağıtıcı ile anlaşıp dağıtırlardı.

şimdi araya steam vs girdi. steam ki %30 alıyormuş.

oyun motoru üreticileri de %30 civarında alıyor.

ee bu adama %40 kalıyorsa iyi.

bu adam 10 yıl alt yapılara mı para verecek? anlıyorum ben de saçma buluyordum ama steam vs olayından sonra fikrim değişti. adamlar kazanamazsa ne yapsınlar?

pc de bu online işini işte steam alıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 30 Ekim 2025; 0:53:12 >

Önceden oyun yapanlar dağıtım şirketlerine servet ödüyordu. Araya Steam girmedi. Steam bu soyguncu dağıtıcılar yüzünden bunlara tepki olarak doğdu. O kutulu, diskli olduğu zamanlar o dağıtcılar %50-60-70 gibi komisyonlar çekiyormuş. Oyunu sen geliştiriyorsun tüm geliştirme maliyetlerine katlanıyorsun adam sadece dağıtım yapacak %70'ine çöküyor fiyatın. Bir de iletişim kurmak, ulaşmak anlaşmak çile. Steam bu konuda inanılmaz bir pratiklik kazandırdı. %30 evet yine de ciddi bir oran ama eskiye bakarak yine insaflı kalıyor. Zaten sonrasında Epic doğdu. Epic'in oranları daha düşük diye hatırlıyorum. Oyun motorlarına gelince Epic Games işte burada çok kral bir şey yaptı. Unreal Engine'i satın aldı. Sonra dedi ki geliştirmek beleş ama satış şu kadar rakamı geçerse %5 komisyonumu alırım. Adamlar geliştiriciler için hayrat gibi bir şey yaptılar burada. Bu arada Unreal Engine'i geliştirmeye devam ettiler ve bu agresif olmayan politikaları bu motorun yayılmasına da sebep oldu. Zaten filmlerde filan da kullanılıyor.

Ama bir sorun var dağıtıcıların komisyonlarıyla oyun motorlarının lisans ücretleriyle online oyunculuğun ne alakası var? Adam zaten oyunu satarken oyun başına %30 karını cebe atıyor, motoru üretene %5-10 neyse payını veriyor zaten oyun başına. Bunun aylık online oyunculuk servisine para ödenmesiyle ne ilgisi var onu anlamadım. Varsa e o zaman online oynamazsam peki ne olacak, adamların altyapı masraflarını finanse etmediğim için onları zarara mı sokuyorum, o zaman bu ne biçim bir ticaret modeli böyle? Ben diyelim ki Witcher 4 alacağım Unreal Engine 5 ile geliştiriliyor. Bu oyun single player oyun, online değil. Ben bu oyunu da satın alsam gidip online desteği olan COD ya da Battlefield'ı da alsam bu oyunların sunucularda store'larda kapladıkları yer, yük aşağı yukarı aynıdır. Sadece indirme yaparken trafik oluştururum daha da oluşturmam. Eee 2 oyunu da aldım 2 oyunda da geliştirici paylarını ödedi herkes payını aldı 2 oyun da sunucularda yer kaplıyor ama birinde online oynama var diye online oyun için ekstra para istiyorsun bu mantıkla diğer oyunu satın alanlar store'lardaki altyapıyı her ay fonlamadığı için zarar ziyan oyunlar öyleyse. Bu hiç mantıklı bir açıklama değil. Ayrıca aynı oyunları neden PC cephesi ücretsiz oynuyor onu da açıklamıyor. PC oyunları sunuculara altyapıya yük oluşturmuyor mu yani? PC online oyuncu sayısı muhtemelen konsoldakinden de fazladır dolayıaıyla ağdaki trafik sayısı da fazladır. Yine ayrıca daha önce söylediğim şeyi tekrar edeceğim. Private lobby'lerde trafik oyundaki lobilelere dahil olan oyun makineleri arasında dönüyor, host ve client'ler arasında, dolayısıyla sunucuya giden bir yük de yok. Yğk de paketler he bir şey yok yani ağı felç edecek bir şey değil. Buna rağmen konsol oyuncusu eşşek gibi her ay ücret ödemeye zorlanıyor. Üzgünüm bunun hiç mantıklı bir izahı yok. PC tarafında da bu ücret alınıyor olsaydı ve Microsoft bu yeni konsol anlaşışıyla online oyunculuktaki ücreti kaldırmıyor olsaydı hak verirdim. Ama bak isteyince o ücretleri kaldırabiliyorlarmış.

• İsmini Vermek İstemeyen Halil kullanıcısına yanıt

İşlemci ve tasarım haricinde esprisi yok ki. Doğru düzgün soğutma yok macbooklarda, ekran kartı tırt... Anca minecraft oynar domuz kesersin 😂

%60 %70 değişen birşey olmamış o zaman. hala reklamala ve pazarlama işi için aracılar kullanılıyor.

oyun motoru giderleri az buz değil.

bunda ne etkisi var: oyun yapan şirketler bunlara para veriyor. her alanda bunlara para gitmesi demek adamın işte kar marjını düşürüyor demek.

bu adamların %45 civarı gelir vergileri de var.

tüm bunların sonucunda bu adamlar baya kayba uğruyorlar. bir de 50 bin kullanıcı için online alt yapı sağlarlarsa ... adam kazacının %5'ini de buna ayırmak zorunda.

Bana bu iş hikaye gibi geliyor. PC'de COD oynuyorsun para vermeden online'a giriyorsun Activision-Blizzard sunucularını kullanıyorsun. Ama PS'ye gelince online için ekstradan bir ücret ödüyorsun, yine Acitivision-Blizzard sunucularını kullanıyorsun üstelik. Bence iş artık biraz zorla haraç kesmeye müşteriyi silkmeye dönmüş vaziyette. Ayrıca bak f2p olan yani tamamen ücretsiz olan oyunlarda (Fortnite, COD Warzone, World of Tanks...) PS+ gibi bir aboneliğe zorlamıyorlar seni, online'a para vermeden girebiliyorsun ama iş para verdiğin oyunda online oynamak istediğinde bu haraç kesiliyor senden ironik bir şekilde. Yine geliştiricinin, yapımcının sunucularını kullanıyorsun ama PS buradan haraç kesmiyor. Nerden baksan bak hiçbir mantığı yok. Hadi geliştiricinin altyapısı olmasa bütün yükü PS ve diğer konsolların ağ altyapılarına bıraksa yine anlayacağım ama bu da yok. Bu tamamen PS, Xbox, Nintendo'nun müşteriyi kucağa alıp hoplatmasından başka bir şey değil. Zaten PS tarafı müşterileri kazan kaldırmasın diye her ay göz boyamak için sözde bedava oyun veriyor. Bazen verilen oyunlar güzel olabiliyor o yüzden insanlar fazla ses çıkarmıyor. Yoksa bu online ücretin kabul edilebilir bir tarafı yok. PS Store da %30 kesiyor geliştirici tarafından, ayrıca PS+ geliri kendisine akıyor, geliştiriciye buradan para koklattıklarını hiç ama hiç sanmıyorum. Bu online ücretli servisler o kadar masum ve o kadar olmazsa olmaz değiller, firmalar müşterileri kökmek için sözcülerine böyle abartılı sözler söylettirirler, firmaların sözcüleri de bir yerde siyasetçiler gibi davranırlar. İnsanoğlunun olduğu her yerde şeytanlık vardır, şeytanlık sadece bir spektrum boyunca uzanır o kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 30 Ekim 2025; 16:4:46 >

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt

orada da skinler itemler vs satışlar devereye giriyor.

mesela fut için desen anlarım. fut üzerinden dünya para kaldırıyorlar ama hala kendi servisleri yerine steam'e mahkum ediyorlar.

ama diğer konularda dediğim gibi gider dengesi değişince herşey tepe taklak oluyor. ben kendim babamdan biliyorum. %20 gerli vergisi kesiyorlar diye Bulgaristan'da açtı şirketi Almanya'da açmadı. adamlar yok bilmem ne sosyal sigortası, yok bilmem yol trafik sigortası bilmem ne. aldıkça aldılar. almanya'dan daha ucuza gelse uğraşması vs ile de bir ton dert çıktı.

babam 2 sene dayanabildi. öyle ahım şahım fark yoktu. sonunda yaşı da geldi bıraktı işi. çok iyi kar getirseydi devam edecekti.

İnan ki o skin'ler vs bunlara inanılmaz kar bırakıyor. F2P oyunların zaten gelir modeli skin vs satmak, ana gelir kaynakları hatta ve hatta tek gelir kaynakları bu. Diğer parayla satılan oyunlarda ise bu bir ek gelir. Yine bu parayla oyun satıp bir de ek paket ve üstüne skin vs satan firmaların derdi de "dur maliyetleri çıkaralım" seviyesinde değil "kar yaptık zaten, daha çok kar yapalım, keseyi pardon çuvalı daha da doldurup taşıralım" seviyesindeler. Hiçbir firmayı da zaten doyuramazsın hocam. Bu açgözlülüğün ve kar hırsının hiçbir sınırı yok. Bak Ubisoft'un AC Valhalla oyununda adamlar 2 kez DLC sattılar. Ben indirime girdiğinde AV Valhalla'nın DLC'lerini de içeren paketini almıştım. DLC geldi. Sonra bir DLC daha getirdiler bunu da parayla sattılar. Sonra bir AC sürümü daha çıkardılar bu DLC'yi de içeren bir paket, ben satın aldıktan sonra bu çıkmıştı. Ubisoft ilk kez bir oyunda 2 kez büyük DLC satmış oldu, ilk defa böyle şey gördüm şahsen almadım da o paketi. Bu arada Ubi bu bir offline single player oyun olmasına rağmen yıllar yıllar önce skin vs satma işlerine girişmişti. Yani adamlar satın aldığın single player oyunda 2 kez dlc satıyor üstüne bir de skin satıyorlar. Ve çevrimiçi ağlara bu oyunun herhangibir yükü de yok. Yani gelmek istediğim nokta şu: firmalar çevrimiçi oyunculuk hizmetlerindeki ağ altyapılarını, oyun geliştirme maliyetlerini vs her şeyi bahane edip oyunculara ağlayarak oyun fiyatlarına yapılan zamları, servislere yapılan zamlar, skin mkin işleriyle oyunlardaki satın alma ve para harcama işlerinin bokunun çıkarılmasını, bir oyuna defalarca DLC çıkarılıp satılmasını, konsollara ve ek donanımlarına y apılan zam ve gizli zamları meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Neticede kimse bunların muhasebesini tutmuyor zaten bilgiler açık da değil. Bunları bahane ederek geliştiricisinden dağıtıcısına, pazarlamacısından, komisyoncusuna, CEO'sundan donanım üreticisine, konsol üreticisine herkes müşteriyi silkmek için bu bahanelere sığınıp kazıklarını yağlamaya başlıyorlar. Ben oyun oynamanın böyle maliyetli ve her şeyin bu kadar para içine çekilip oyuncuya ilk olarak eğlencenin değil harcayacağı paranın hatırlatıldığı bir gaming dönemi görmedim. Cidden oyunun eğlencesini değil harcayacağımız paraları düşünüyoruz artık yani eğlence %50 harcayacağı para da %50 gibi oluyor. Ve harcama ile eğlence bir noktadan sonra ters orantılı olarak devam ediyorlar. Bu nesilde benim hissettiğim şey tam olarak bu.

Bağımsız geliştiriciler için bir yere kadar kaynaklar sınırlı dersin de dev, köklü firmalar da bunu yapıyorlar. Firmaların bu denli %100 kar odaklı kafaları yüzünden adam gibi single player AAA oyunlar da göremiyoruz. İnsanı oyunlardan soğutuyorlar. Hep bir formülize edilmiş, birinin aynısı oyunlar. Servis oyunu olsun, co-op olsun, online olsun, skin'ler satılsın. Mide bulanıdırıyor artık. Böyle çıkıp batan oyunları görünce seviniyorum.

• Ya Batacağız Ya Çıkacağız gibi bir şey olmuş galiba. bakalım göreceğiz

şöyşe birşey de var. bu adamlar ayrıca kar edecekler ki bir dahaki oyuna yatırım için kaynak ayırabilsinler. yoksa banka denilen devlet sömürü mekanizmasına köle olmak zorunda kalırlar.

sonra işte insanlar soruyor neden oyunlarda birden lgbt woke saçmalıkları çıkıyor. çünkü bankalar onlara göre kredi veriyorlar. onlara göre değerlendiriyorlar.

alamnya'da bile lgbt veya mülteci çalıştırırsan devlet o şirketten 3 sene vergi almıyor hatta şirketlere teşvik veriyor.

bu tabi yine vergi ödeyen almanların parasından yapılıyor. bu imtiyazlar da araplara afrikalılara veriliyor. Türklere ve doğu avrupalılara yok.

bu arada bak mesajı sildirmiş o arkadaş :) ipliği pazara çıktı.

Klavye mouse desteği tamamen geliştiricilere bırakılmış bir karar. Xbox Series S/X hali hazırda destekliyor. Warzone değişmeden önce 7-8 ay klavye mouse ile 100+ fps oynamıştım Series S'imde.

Series S sahibiyim, oyun için neredeyse hiç kullanmamaya başladım. 3400 liraya almıştım 2021de, benim için amazona, disneye, netflixe girme ürünü oldu.

Gamepass'de var ama gamepass her zaman avantaj değil. Psikolojik olarak para verdiğiniz ürüne daha çok bağlanıyosunuz, gamepassde olunca o bağlantı çok zorlaşıyor. Bir oyun kötüyse devam etmiyosunuz. O modu yaşıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maketle -- 31 Ekim 2025; 13:53:25 >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.