Şimdi Ara

Yeni mezunum. Kariyer tavsiyesine ihtiyacım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, size birşey danışmak istiyorum. Ben Ankara uni yeni mezun bilgisayar mühendisiyim. İş başvurularında bulunuyorum. Ancak alınılabilirliği ve maaş konusunda bilgi sahibi değilim. Kısaca kendimde bahsedeyim. Java üzerine yoğunlaşıyorum. Çok zor olmayan web servisten veri çeken bir android projesinde çalıştım(biraz ayrıntısıda var tabi json falan)Temel seviye android sdk bilgim var. JPA konusunda orta düzey bilgiliyim. Maven, git gibi teknolojileri iyi bir şekilde kullanabiliyorum çok zor değiller zaten. Spring core DI Ioc falan bilgi sahibiyim. JSF kullanabiliyorum küçük bir kütüphane web uygulamam var Jpa+jsf+bootstrap4 ile. Bootstrap, primefaces ilede aram iyi zaten showcase leri falan çok yardımcı oluyor. Web servisleri ile proje geliştirmedim ama çalışma sistemlerini biliyorum. Test konusunda falan bilgim yok. Sizce bu düzeyde bir yeni mezun olarak Ankarada iş ararken işe alınma olasılığım nedir. Ayrıca bu düzeyde bir yeni mezun kaç düzeylerinde bir maaş alabilir-talep edebilirim- . Sorularımı cevaplarsanız çok memnun olurum. Teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javacıı -- 21 Temmuz 2018; 23:35:41 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Min 3-4 bin liradan başlamanız gerekir diye düşünüyorum. Birde bilmiyorum lafını mulakatlarinizda kullanmayınız. Kimse sizden bunları perfect düzeyde yazabilmenizi istemiyor. Amaç onu kullanabiliyor olmanız ki 2 video izleyerek yapılacak şeylerdir. Gayet iyi yetiştirmişsiniz kendinizi. Ucuza satmayın derim. Vesselam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erdemkeskin54

    Min 3-4 bin liradan başlamanız gerekir diye düşünüyorum. Birde bilmiyorum lafını mulakatlarinizda kullanmayınız. Kimse sizden bunları perfect düzeyde yazabilmenizi istemiyor. Amaç onu kullanabiliyor olmanız ki 2 video izleyerek yapılacak şeylerdir. Gayet iyi yetiştirmişsiniz kendinizi. Ucuza satmayın derim. Vesselam.
    Derya deniz olan yazilim alaninda bilmiyorum lafi abes bir laf degildir bence. Zaten ulkenin ptoblemlerinden biri de budur herhalde. Bilmemenin ayip olmadigini bilmiyoruz. Bilmiyorsan bilmiyorum diyebilmelisin.

    Eger bahsi gecen teknoloji dil vs neyse duymussaniz duydum ancak kullanma firsati olmadi cümlesi bizim sektorde tatmin edici olacaktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplar için teşekkür ediyorum. Birkaç farklı yorum daha gelirse hem benim için hem benim gibi olan arkadaşlar için fikir sahibi oldurulur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhabalar, masanın her iki tarafında oturmuş biri olarak şunları söyleyebilirim,

    Bir çok cv geliyor, özellikle dikkat ettiğim şey, özet bilgi alanı. Bir çoğunda özet bilgi bulunmuyor, yazanlar da şu kursu aldım şu güne kadar devlet destekli ödemeler var, sigortam ödenecek vs gibi şeyler yazıyor. Kendini anlatmak yerine ederini düşürüyor.

    Güzel bir ön yazı yazmayı unutma. Geçenlerde bir cv' de 12 parmak SQL kullanırım, .Net konusunda çığır açtım şeklinde ibareler vardı. Etik değil fakat ofis içerisinde geyik konusu olmaya aday böyle şeyler.

    Birden fazla alana dalmak başlangıçta bana göre yanlış bir düşünce. Hem web yapayım hem desktop yapayım hem mobil yapayım demek şu anda yapacağın büyük bir yanlış. Bir alan belirleyip onun üzerinde uzmanlaşmak daha iyi. Frontend, backend, Test bunlar hep farklı alanlar. Adını duyup bir daha görmediğin şeyleri de cv' inde bulundurma. Ofis programları Word excel gibi şeyleri de tutma cv'de.

    Maaş konusuna gelecek olursak bana göre yeni başlayan birinin 2.5 - 3.5 arasında bir geliri olabilir. Türkiye şartlarında firmalar genelde asgariden başlatıp sene sonunda yükseltme yapıyor.




  • Yorum için teşekkürler. Anladığım kadarı ile daha bilgin oldugum veya uzmanlaşmak istediğim şeyi cv de bulundur diyorsunuz. Ben .Net , Linq ile de çalıştım ama artık bakmıyorum hiç, bunları bulundurmayın cv de diyorsunuz. Haklısınız benim cv’de de özet bir yazım yok. Özet bilgimde ilgilendiğim teknolojileri ve kariyer hedeflerimi yazsam yeterli olurmu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: javacıı

    Yorum için teşekkürler. Anladığım kadarı ile daha bilgin oldugum veya uzmanlaşmak istediğim şeyi cv de bulundur diyorsunuz. Ben .Net , Linq ile de çalıştım ama artık bakmıyorum hiç, bunları bulundurmayın cv de diyorsunuz. Haklısınız benim cv’de de özet bir yazım yok. Özet bilgimde ilgilendiğim teknolojileri ve kariyer hedeflerimi yazsam yeterli olurmu.
    Ben de mesela ilk başladığımda .Net ile başlamıştım fakat daha sonra Javascript' e yöneldim. Kendi CV'mde .Net' e yer veriyorum ama ön plana çıkarmıyorum, pek bahsetmiyorum. Özet bilgi içeriği olarak klasik bir başlangıç güzeldir,

    Ben Ahmet Mehmet, 1990 doğumluyum.
    2016 yılında XXX Üni. B.M.' den mezun oldum.
    Javascript' i tercih etmemdeki en büyük etken platformdan bağımsız ve esnek olmasıdır.
    Kendimi NodeJS alanında geliştirmek istiyorum ve çalışmalarım bu doğrultudadır. İçerik yönetim sistemleri / Raporlama araçları / E Ticaret sistemleri / üzerinde çalışmak, size ve kendime değer katmak istiyorum.


    Şeklinde bir yazı bile boş kalmasından iyidir. Başvurduğun ilana göre çalışmak istediğin alanları değiştirirsin.




  • asgeri maaşla başlama doğru mu
  • eğer başladıysanız kaç ile başladınız?
  • İstanbul’dan güzel bir şirket ile görüşüyorum. Aynı zamanda Ankara’dan da bir firma ile görüşüyorum, iki şirketin IKsına 3000-3500 beklentiö olduğunu söyledim. İlk görüşmelerimi yaptım. Önümüzdeki günlerde Teknik mülakat için randevulaştık. Demekki bu fiyat normalki görüşmeyi sürdürüyorlar. Yada bilemeyiz teklifi düşük yapabilirler. Ha ayrıca iki farklı şirket ile paralel görüşmek etik mi değil mi onuda bilmiyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • javacıı kullanıcısına yanıt
    Öncelikle konu başlığı cok kötü 'Kariyer Uzmanları Buraya' askerde 'Herkes İçtimaya' evde 'Cocuklar Yemeğe' der gibi ne o öyle. 2 hafta önce bu konu başlığını gördüğüm halde biraz o yüzden tıklamadım. Birkaç gönderi olunca şimdi tıkladım. Konu başlığını düzenleme / değiştirme imkanı var diger forumların aksine DH Forumda gönderi düzenleme ve hatta yorum silme imkanı bile var, bu imkanı kullanarak başlığı değiştir bari. "Yeni Mezunum. Kariyer Tavsiyesine İhtiyacım Var" gibi birşey yapabilirsin örneğin.

    Bilgem Çakır'ın kariyer, iş görüşmeleri ve maaş/ücret konusunda iyi VLog'ları var onlara göz at. Bilgem'e göre hiçbir firma iyi bir geliştiriciyi sırf yüksek ücret istedi diye red etmez. Yani iyi bir geiştirici isen 3000-3500 arası maaş talebi kabul edilir. Fakat maaş / ücret beklentisi tek rakam olması gereklidir. Yani 3000-3500 seklinde bir aralık / range belirtmek pek iyi değildir. Cok uzun yıllar önce ilk iş görüşmelerimin birinde ben de öyle yapmıştım örneğin 1200-1400 arası yazmıştım, görüştüğüm kişi cok pis eleştirmişti fakat zaten beni işe almak niyetleri de yoktu. Seni iyi geliştirici olarak düşünüp işe almayı düşünüyorlarsa yani bu 'aralık' olayını sorun yapmayabilirler ancak yine de sorun bence.

    Örneğin ben Avrupa'daki freelance projeler için Recruiter'larla görüşüyorum ve onlar sorduğunda hep tek bir rakam veririm örneğin remote-job için €20/saat yerinde çalışma için €40/saat gibi. Bu şekilde tek rakam ilettiğimde Recruiter benim niteliklerimi degerlendirip konuşulan proje için o rakam eder miyim etmez miyim cok daha hızlı karar verebiliyor. saat rakamı / hourly rate verildiğinde günlük mesai saati de default olarak 8 saattir ve Recruiter senin günlük ücretine göre son kararı verir. Avrupa'da ctsi mesaisi default olarak yoktur. Freelance olarak da çalısan, bordrolu maaşlı eleman da olsan ctsi - pazar standart tatildir. Fakat Türkiye'de --en azından benim çalıştığım yerlerde-- iş görüşmesinde belirlenen bir konu. Benim çalıştığım yazılım departmanında bir C# geliştiricisi iş görüşmesinde ctsi çalışmam demiş ve o yüzden ctsi gelmiyordu örneğin.

    İki farklı şirketle görüşmek tamamen normal.

    İş görüşmeleri sonuçlanırsa, kabul ettikleri maaş bilgisini ve ctsi mesai durumunu ve haftalık toplam mesai saatini de buradan paylaşırsan seviniriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 21 Temmuz 2018; 23:24:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Cevap ve yapıcı eleştiri için teşekkürler. Yeni mezun olduğum ve işe alım konularında tecrübesiz olduğum için cumartesileri hesaba katamıyorum. Şuan için öyle bir lüksü kendimde göremiyorum. Ama eğer teknik mülakat olumlu geçerde anlaşma safhasına geçer isem bunu konuşabilirim. Ayrıca bir soru daha eklemek istiyorum sizin söylediklerinize istinaden; misal 3000 istedim, cumartesileride iş olursa bu ücret 3300 olur tarzı bir konuşma olumlu karşılanırmı. Veya bu konuda nasıl bir yol almalıyım neleri değerlendirmeliyim.
    Konu başlığınıda düzeltiyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • javacıı kullanıcısına yanıt
    Başvurduğun yerde ctsi mesaisi var galiba son mesajından öyle anlaşılıyor. Ve ayrıca ctsi mesaisinin ek bir yük oluşturduğunu da düşünüyor gibisin ki öyle düşünüyorsan ve başvuru yaptığın yerde ctsi mesaisi varsa ne maaş verirlerse versinler 3500TL veriyoruz deseler bile uzun vadede sıkıntı yaşayabilirsin. Niteliklere bakıyorum Java EE konularını bilen bir Bilgisayar Mühendisi, bir farkın olmalı. Sıradan elemanlar gibi ctsi de mesaiye gelmek bu unvan ve niteliklere uymaz. Maaş sonradan arttırılabilir fakat başta ctsi mesailerine geleceğim deyip 6 ay 1 sene sonra ben ctsi'leri gelmesem olur mu diye soramazsın veya sorsan bile hoş karşılanmaz. O yüzden ben olsam başta ctsi'leri gelmem diye şart koşarım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şirket profilinde haftaiçi olarak belirtilmiş. Dediğiniz gibi bir durum olursa bunu konuşurum. Birde, şirketin birinde Azerbaycan’da çalışıp çalışamayacağım soruldu imkanlar el verirse dedim. Ancak bu imkanlar nedir bilmiyorum. Sonuçta yurt dışı. Siz bana bu konuda tavsiye verebilirmisiniz. Büyük ihtimal oranın para birimine göre maaş alırım, bu durumda maaş farkı ne kadar olmalı ne kadar daha fark istemeliyim. Sonuçta bu şirket adına ülkemden uzak bit yerde çalışacagım. Ayrıca kalacak yer ve kira bedellerini, uçak vs şirket tarafından mı karşılanır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • javacıı kullanıcısına yanıt
    Azerbaycan bence pek gidilecek yer değil. Mühendisin yeri değil. Mühendisin yeri Almanya ve Hollanda'dır. Almanya'da mühendislik kültürü vardır. Türkiye Azerbeycan İran vs. buralar mühendislik yapılacak yerler değil. Fakat Azerbaycan tahminen yine de Türkiye'den iyidir cunku Rus kültürü vardır, Arap kültürüne özenti yoktur, araplara göre sehirler tasarlamak arap yatırımcılara göre ekonomi kurmuyorlardır diye tahmin ediyorum.



    Yerinde olsam Almanya veya Hollanda bu yerleri hedef secerdim. Almanya için Almanca cok şart olmasa da biraz önemli . Hollanda için sadece İngilizce yeterli. Java EE oralarda cok geçerli bir alan.Ücretler de yeni mezun biri için (Java Developer unvanı için ) asgari x 4 civarı. Tamam ilk kez bir işe başlayacağın için hemen oralara gitmek biraz zor olabilir fakat 2. veya bilemedin 3. işinde oraları düşünebilirsin.



    Sözkonusu pozisyonun 'hafta içi mesai' olması iyi. avrupa'da sanayide yalın işçilik yapan vasıfsız diplomasız kişiler ctsi-pazar ve senelik 30gün tatil hakkı varken, burada üni mezunu nitelikli kişilerin ctsi mesaisi yapması, senelik 2 hafta bile tatil yapamaması cok büyük problem; maaşların asgari x2 düzeyinde olmasından bahsetmiyorum bile.



    Azebaycan için şu linke bak.https://www.eksiduyuru.com/duyuru/666199/azerbaycan-da-muhendis-maaslari

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ankarada elemean arayan ve zor bulan bir firmada çalışan biri olarak yapılan hataları sayayım.
    1- Okuldaki eğitimden başka gösterecek birşeyinin olmaması (her yıl 8.800 kişi bilg. müh. kazanıyor. fark yaratmak lazım diploma iş garantisi vermez)
    2- Kötü CV
    3- EGO (yeni mezun adam gelmiş size bir şans vereyim dedim diyor (çok ulusu 1000+ teknik personelli firmaya) Sonuc REJECT!)
    4- Takım çalışmasına yatkın olmayış. (kendini rockstar sanmak veya aşırı içe kapanıklık. vs)
    5- Ingilizce bilmeme (son madde bazı firmalar için olmazsa olmaz ama bazıları için zorunluluk değil. Uzun vadede olmazsa olmaz)

    Bunlar bence ölümcül hatalar. Önem sıralamasına göre yazdım. 1 gerçekten önemli. Çoğu genç sadece diplomanın iş bulacağını sanıyor. Oysa gerçekten sektörde birinci yıl bitince anlıyorsun ki aslında öğrenilecek çok şey varmış , okulun öğretmediği. Tavsiyem hangi alanda iş bulmak istiyorsan o alanda işe yarar bir proje yap. bunu github dökümantasyonu ile koy. Özgeçmişinde özet kısmına bunları da yaz. Udemy vs den eğitimler al bitir onları da yaz. Yazılımcı topluluklarına , etkinliklerekatıl ,çevre edin. Çevre çok önemli.https://medium.com/@delirehberi/her-haftasonu-öyle-birşey-yapıyor-ki-cd96dc71d579

    Açık kaynak projelere basitte olsa katkı da bulun. döküman yaz. bug kapat. Feature yaz. Misal bir primeface bug kapatmak primeface kullandım demekten çok daha etkin ve zor değil.
    Öğrendikleirni blog yaz. Zira artık firmalar Tanınımış ve tanıtan geliştiricileri işe almayı çok seviyor.
    Okulda arkadaşlarına teknik bir sunum yap. ders için değil gönüllü. Bunu da cv yaz. gibi gibi.


    https://www.google.com.tr/search?client=opera&q=yeni+başlayan+yazılımcılara+tavsiyeler
    bu yazıları da oku.


    Not: yeni mezuna ankarada 3-4 biraz zor. Gönlüm ister ki 10k $ verilsin ama bence 2-3 arası kabul edilebilir. Unutma bu kariyerinin ilk işi. Ben bana faydalı olacağını bildiğim bir işi normal maaşımı altında olmasına rağmen kabul ettim ve faydasını da gördüm (ama sakın sömürülme, orada ince bir çizgi var.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 23 Temmuz 2018; 16:57:5 >




  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Öğrencilik hayatım boş geçti denemez. Anlattığım gibi uğraştığım şeyler oldu. Ayrıca kamplara katıldım, duymuşsunuzdur belki akademik bilişim linux kampları falan. Udemy den güzel kurslar aldım ilgileniyorum. Ama bilemiyorum 2-2.5 k arası maaş az geliyor bana Ankara için. Bence sömürmek bu olsa gerek. Tabikide fiyatta iyimser bakıyorum ama sizde haklısınız piyasa böyle. Ben yinede 3000+ isteyeceğim, iş olmazsa da hiç problem değil kaygı etmiyorum. Ben diplomanın iş yapmayacağını çok iyi biliyorum hatta benim şu durumun bile zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok fazla yeni mezun var ve az sayıda tecrübesiz alımı alımı var. Eminim benden çok daha başarılı insan vardır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle @mahoni_38 cok iyi yazmış. Yeni başlayan için 2k-3k maaş aralığı ücretlerin cok düştüğünü gösteriyor. İyi eleman olduğuna inanıyorsan en iyi seçenek Avrupa. Java Spring ile ufak ama orjinal bir proje yap, herhangi bir git sitesine koy, mümkünse bir proje daha yap, 2 farklı projeyi referanslarına ekleyerek Hollanda ve Almanyadaki iş ilanlarına başvur. Maaş beklentisi olarak da asgari x 3,5 yaz. CV'ni ingilizce olarak düzenlemeye şimdiden başla.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yeni mezun adam rakam belirtmez, varsa bir teklifiniz duymak isterim dersin, yoksa kibarca eyvallah der bir sonraki şirkete geçersin. "başka şirketlerle görüşüyor musun? onlar ne teklif etti?" gibi sorulara cevap verilmez, en fazla "görüşüyorum tabii, ama aldığım teklifi açıklayamam" dersin. yani bu İK entrikalarına çanak tutma, mutlaka teknik kişilerle görüş işletme sosyoloji mezunu personel memurları ile değil, onlar adamı maymun eder, sürekli seni ezmek, güvenini erozyona uğratarak en düşük maaşa razı etmek isterler, hiç prim verme, her an arkanı dönüp çıkıp gidecekmiş gibi konuş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.