Elektrik Elektronik Mühendisi dostlarım, abilerim, kardeşlerim, üstadlarım tavsiyelerinize ihtiyacım var. Biraz kendimden bahsedeyim. -Türkiye şartlarında ortalama etiket olmayan bir üniversiteden mezunum. -Lisede eğitimsel durumum kötü olduğu için üniversiteye geç başladım. -Üniversiteyi de birçok aksilik yüzünden 1 sene geç bitirdim, ortalamam 2.54. Yaşım 26. -Yabancı dilim A2 seviyesinin ötesinde değil. -Kendimi geliştirdiğim konuların bölümümle pek alakası yok. Smart Money konseptleriyle Trading konusunda iyiyim ve kendimce başarılıyım. -Daha önce mobil oyun dünyasına el attım birkaç ufak proje mekaniği geliştirdim ama sonradan iş yapmayacağını düşündüğüm için bıraktım. -Deneyimim sadece Bakım Onarım alanındaki 4 aylık stajlarla sınırlı. -Bazı mühendislik programlarını yüzeysel biliyorum. -Askerlik: Tecilli Yani özetle dışarıdan bakıldığında çalışkan ve aranan adam izlenimi vermiyor olabilirim. Hangi alana gerçekten ilgi duyduğumu da net olarak bildiğim söylenemez. Kendi alanımda Gömülü Sistemler, Donanım Tasarımı, Yapay Zeka gibi konular ilgimi çekiyor ancak bu alanlardaki şirketler genellikle mezun olunan üniversite (özellikle ilk 5 üniversite gibi), referans gibi etkenlere önem verdiği için, kendimi bu alanlarda ne kadar geliştirsem de işe yaramayacağını düşündüm. Belki de bu noktada büyük bir hata yaptım. Bu nedenle daha çok etikete değil başarıya ve getiriye odaklanan Trading gibi alanlara yöneldim. Ancak bildiğiniz gibi bu sektör riskli ve düzenli bir gelir sunmuyor. Bu arada Finans sektörüne ilgim olduğu için bankalarda çalışmak da ilgimi çekiyor. Öte yandan mühendislik alanında Otomasyon, Bakım-Onarım, Güç Sistemleri gibi konular bana hitap etmiyor. Şu anda yabancı dil seviyemi B2’ye çıkarmak için çalışıyorum. Alan ayırt etmeksizin birçok iş başvurusu yaptım, ancak şu ana kadar hiçbirinden olumlu bir dönüş alamadım. Kariyer sitelerinde ve LinkedIn’de başvuran kişi sayısı oldukça fazla bu nedenle bu platformlardan işe girmek neredeyse imkânsız gibi görünüyor. Zaten birçok ilan da sahte ya da reklam amaçlı oluyor. Özetle alan fark etmeksizin bir an önce bir işe girip, o alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Yaşadığım yer taşra, bu yüzden İstanbul veya Ankara gibi büyükşehirlerin sunduğu imkânlardan da faydalanamıyorum. Deneyimli mühendislerin önerilerine açığım. |
Yeni Mezun EE Mühendisine Tavsiyeniz

-
-
Selamlar hocam, benzer yaşlarda ve aynı bölümden mezun 2 yıllık tecrübeli bir kardeşin olarak birkaç yorumum olacak;
Yabancı dil çok önemli. İngilizce iyi biliyorum dediğin ve kanıtladığın anda hiçbir ek kapı açılmayacak olsa da, İngilizcen yoksa önündeki tüm kapılar kapanacaktır. Ondan dolayı iyi bir seviyeye getirip tutmanda fayda var.
Okul, ortalama vs. önemli. Hem teknik taraftaki kişi buna bakıp sana önyargılı bir yorum yapabilir, hem de kötü etiketlerle çoğu İK filtresinden kalacaksın muhtemelen. Bu saatten sonra yapabileceğin pek bir şey yok, bir tık daha iyi bir okulda iyi ortalamalı yüksek lisans değerlendirebilirsin, bir nebze iyileştirebilir.
Çalışmak istediğin alan ile ilgili bir iş bulmaya çalışman senin en büyük yararına olacaktır. Maddi ihtiyaçlar kısmına girmiyorum ancak maaşı ne kadar düşük olursa olsun en azından 1 yıl girebildiğin ilk yerde ancak istediğin alanda çalışmaya başlaman gerekiyor. Ardından yeni bir iş arayarak yükselmeye çalışırsın, iş işte bulunyor. Şu an bulunduğum yerde yeni kişilere baktığımda, yeni mezun değillerse herkes başka bir iş yerinde iken başvurup, kabul alınca ayrılıp şirket değişiyor. Ondan dolayı ilk adımı atabilirsen sonrası çok daha kolay olacaktır.
-
Selam hocam değerli önerilerin için teşekkür ederim. Açıkçası maaş benim için öncelikli bir konu değil esas amacım işi yerinde öğrenmek ve kendimi geliştirmek. Buna rağmen iş bulma süreci hayli zorlu geçiyor. İlanların büyük çoğunluğu deneyim şartı arıyor geri kalan az sayıdaki pozisyona ise binlerce başvuru yapılıyor. Yine de şansımızı denemeye devam ediyoruz bakalım.
-
Okuduğum alanla ilgili iş bulur o konuda yükselirim gibi söylemlerin bu ülkede pek bir karşılığı yok maalesef.
Hele iyi bir üniversiteden, iyi bir ortalama ve donanım ile mezun olmadıysan bunda ısrar etmek sana büyük zarar verir.
Bir an önce askerliği halledip geldikten sonra herhangi bir işe girip çalışmaya bak. Çalışırken okuduğun alanla ilgili fırsatlar çıkarsa onları değerlendirirsin.
-
Hocam bu işler gerçekten biraz şans işi. Okul ve ortalamanın da çok büyük etkeni var. ODTÜ, Bilkent öğrencilerinin staja geldiklerinde kabul aldıkları yerleri kapıştırdığına kadar şahit oldum. Ben de Gazi mezunu olarak çok zor staj vs. ayarlayabilmiştim. İşe alım kısmında da benzer olaylar var. Ancak 3 büyük şehir dışı okuyan insanların da belirli bir tecrübe ve çalışma sonrası güzel yerlere geçebildiğini gördüm, ortalama 3 altı olsa dahi. Ondan dolayı bu saatten sonra yapılabilecekler aşağı yukarı belli. Bir yere girip çalışıp, paralelde kendine bir şeyler daha ekleyip yeni şansları denemek.
-
Hakkımızda hayırlısı olsun hocam. Yorum yapanlara/yapacaklara teşekkür ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ulan Mask -- 20 Nisan 2025; 21:58:27 > -
kardeşim merhaba, öncelikle nereden ne şekilde nasıl mezun olduğunun bir önemi yok; ne iş yapacaksın? bir hedefin var mı? ben endüstriyel üretim yapan büyük bir fabrikada çalışıyorum; şu an sektörde plc bilen adam açığı var deli gibi. Bir fabrikada elektrik otomasyon müh olarak başlayıp çok güzel yerlere gidebilirsin; adı bilinen bi üniden mezun olmayan ve ingilizce bilmeyen ee müh arkadaşımız bizim sektörde plc öğrendi, ingilizcesini geliştirdi şimdi 2 yıl tecrübe ile 130k maaşa bir istanbul firmasına gitti. Her şey inanmakla başlıyor.
-
Merhaba hocam, kafamda birkaç hedef var ama en başta tek bir alana takılı kalma lüksüne sahip değilim. Hangi alan olursa olsun ilk adımı atmak her zaman zor yani işe alınma süreci o ilk fitili ateşleme olayı genelde sonuçsuz oluyor. Otomasyon alanı açıkçası çok ilgimi çekmese de tamamen karşı da değilim. Bu alanda ciddi bir ihtiyaç olduğunu duymuştum ama yeni mezun ve deneyimsiz biri olarak kendimi ispat etmek pek mümkün olmuyor bir ilana bakıyorum 2-3 bin başvuru var, sistem deneyimsizleri muhtemelen alt sıralara atıyordur.
-
Müh mezunu olarak bankada gişe yetkilisi/ müşteri danışmanı gibi alanlarda çalışmak ne kadar mantıklı sizce?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X