Şimdi Ara

Yeni elektronik mikrosistem ilerleyen günlerde çığır açabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni elektronik mikrosistem ilerleyen günlerde çığır açabilir



    Massachusetts Amherst Üniversitesi'ndeki bir araştırma grubu yakın zamanda harici hiçbir enerji olmaksızın bilgi girişlerine tıpkı otonom bir canlı gibi akıllıca yanıt verebilen bir elektronik mikrosistem yarattı. Bu mikrosistem ultra düşük elektronik sinyalleri işleyebilen ve bulunduğu ortamda "havadan" elektrik üretebilen yeni bir elektronik türünden yapıldı. Neredeyse tıpkı bitkiler gibi fotosentez yaptığı söylenebilir. 



    İlerleyen günlerde çığır açabilecek bu araştırma geçtiğimiz günlerde Nature Communications dergisinde yayınlandı. Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği'nde yardımcı doçent olan Jun Yao ve mikrobiyoloji alanındaki seçkin bir profesör olan Derek R. Lovley çalışmayı birlikte yürüttüler. Onlara göre bu araştırma insan vücudu ve çeşitli ortamlarla etkileşime daha uygun olan sürdürülebilir biyo-malzemeden yapılan gelecekteki yeşil elektroniklerin potansiyelini müjdeliyor. 



    Ayrıca Bkz.Covid-19'a yakalanmaktan korkan insanlar daha yargılayıcı!



    Jun Yao çalışmayla beraber elektriğin, protein-nanotel meristörlerden yapılmış sensörleri ve devreleri çalıştırmak için kullanılacak mikro sistemler yapmayı mümkün kıldıklarını söylüyor. Bu sayede artık elektronik mikrosistem, harici bir enerji kaynağına (örneğin pil, batarya vb.) ihtiyaç duymadan algılama ve hesaplamayı desteklemek için ortamdan enerji alabilir. Tıpkı canlı bir organizmadaki otonom, özerk yapı gibi. 



    İkisi bir arada



    ABD Ordusu Muharebe Yeteneklerini Geliştirme Komutanlığı Ordu Araştırma Laboratuvarı tarafından finanse edilen bu araştırma gerçekten günümüzdeki elektronik ve dijital aygıtların sorununu çözme yetisine sahip olabilir. Hatırlarsak daha geçtiğimiz günlerde kripto para piyasasının çevreye nasıl zararlı olduğundan bahsediyorduk. Veya telefon gibi birçok elektronik aletin bataryasının nasıl kirliliğe sebep olduğu hepimizin malumu. Bu anlamda "e-atık" üretmeyen herhangi bir teknolojik atılımın elbette iki tarafta da bize faydası olacaktır. Hem teknolojiyi kullanıyoruz hem de doğaya zarar vermiyoruz. 




    Kaynak:https://scitechdaily.com/self-sustaining-intelligent-electronic-microsystems-created-operate-much-like-self-autonomous-living-organisms/







  • Ne güzel haberi okuyordum, muhteşem bir gelişme, fakat akabinde şu iki kelimeyi gördüm:

    ABD ORDUSU

    Bu arada...

    quote:

    protein-nanotel meristörlerden yapılmış sensörleri


    me M ristör



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V4LKyR -- 11 Haziran 2021; 4:57:53 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.