Şimdi Ara

Yazılımın balonlaşması

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle şunu söyleyeyim, yazılım bitecek yok olacak gerileyecek gibi bir iddiam yok, hatta çok daha büyüyecek, konumuz bu değil.

Konumuz şu ki, herhangi bir liseye girip bütün öğrencilere sorun 5 kişiden üçü bilgisayar mühendisliği okumak istiyor, sorsan herhangi bir ilgisi veya yeteneği yok, herkesin hayalinde amerikaya gidip sabah 8 akşam beş mis gibi modern lüks çalışma ortamları, ofisler, yıllık 100 bin dolar maaş, zaten yazılımda aç kalmazsın her türlü iş bulursun :)

Şimdi atıyorum 10 yazılım işine 8 yazılımcı varsa 5 10 yıl sonra 50 yazılım işine 200 yazılımcı olacak ve çok kişi işsiz kalacak. Bunu söyleyince de “işini iyi yapan her türlü iş bulur” diyorlar. Aynen de kardeşim konumuz bu değil ki işini iyi yapan her meslekte iş buluyor zaten. Konumuz iş bulacak olanlar değil, bulamayacak olanların çok fazla olması.

Bide şey sanıyorlar, kod yazmayı öğrenince gerisi kolay oturuyon yazıyon işte, kötü bir haberim var arkadaşlar, o maaşların o kadar yüksek olmasının bir sebebi var :(

İsterseniz forumda 2012 yıllarında falan inşaat sektörü için yazılanları okuyun, şuan yazılım için yazılanların aynısı. Bunu söyleyince de “PuANıN YeTMeDı GaLıBa sjsjsj” şimdiden söylim daha sınava girmedim. Çevremden, internetten ve geçmişteki kendimden yaptığım gözlemler bunlar.

En sinir bozucu kısım, bu kesim hayatın şifresini bulmuş, nirvanaya ulaşmış, tek doğru pc mühendisliği okumakmış gibi davranıyor genelde. Adama x okumak istiyorum diyosun malsın diyo, mesleğini sevdiğin işe göre seç diyosun boş konuşma diyo

İzlediğiniz youtube videolarından gaza gelip meslek seçmeyin arkadaşlar, kendinize sorun ben neyi iyi yaparım, neyi yaparken keyif alırım. Bu soruların cevabı yazılımsa eyvallah. Ama bütün gün masada oturup sayfalarca kod arasında küçücük bir hata aramak eminim şu an yazılım isteyen çoğu kişinin hayali değildir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Nüfusun bu kadar yüksek oldugu ulkelerde her sektör balonlasiyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • şirketler şu anda kod yazma işini (maaş skalası olarak) meslek lisesi seviyesine indirmeye çalışıyolar. üstte 1-2 tane bilgili geliştirici koyup altta asıl kodu yazan tayfayı tamamen düşük maaşlı yapmak istiyorlar.

• Yazilim sektorunde benim gozlemlediklerim sunlar:

- Her universitede bilgisayar muh. bolumu var. Her yil girla mezun veriyor
    - Internetten yazilim ogrenmek icin interaktif, eglenceli bir ton platformlar cikti.
    - Her yazilim kitabinin pdf halini ucretsiz bulabiliyon
    - Toplumu ve genel olarak kadinlari yazilima yonlendirmeye calisan birileri var

Ayrica Amerikayi ornek verirsem, cogu sirket 3. dunya ulkelerinde ofis acmaya basladi. Hindistan, Turkiye, dogu avrupa gibi. Bunlarin asil amaci bir Amerikaliya aylik 10k maas verecegine ayni isi gule oynaya 2k maasa yapacak insan bulmalaridir. Bu da daha cok yazilimcinin issiz kalmasina neden oluyor ve daha kalitesiz yazilimlar meydana geliyor.
    Bir baska ornek de Amerikada gene 10kya yazilimci calistirmak istemeyen sirketler absurd ilanlar acip biz eleman bulamadik, istedigimiz yetenekli eleman Hindistandaki su kisi buna vize ver diye hukumete basvuru yapiyor. Bu eleman gule oynaya Amerikaya geliyo. Hayati kurtuldu zannediyo. Maasi bir Amerikalinin alacaginin yarisi ve kafasina dank edip ben cikmak istiyorum derse vizesi iptal olacak ve Hindistan bok cukuruna geri donmek zorunda kalacak. Sirket de gidemeyecegini bildiginden, eleman zorunlu olarak dusuk maasa OK diyip yer yer mobbing e magruz kalir.

Bunlari toplayinca asil amac bence tum dunya genelinde yazilimci sayisini arttirarak maas skalalarini dusurmek ve sirketlerin uzun vadede kar etme istegidir.

• Konu ile alakasız olacak ama aöf iki tıllık web teknolojileri tavsiye eder misiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkes sevdiği işi yapmalı olayı gelişmiş ülkelerde geçerli bir durum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 01001101

şirketler şu anda kod yazma işini (maaş skalası olarak) meslek lisesi seviyesine indirmeye çalışıyolar. üstte 1-2 tane bilgili geliştirici koyup altta asıl kodu yazan tayfayı tamamen düşük maaşlı yapmak istiyorlar.
    kod işçiliği, bu tabiri bizim patron bir yerden duymuş, bir konuda yapamayız diyince kod işçiliği değil mi bu niye yapamıyoruz diyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • öncelikle eski bir yazılımcı olarak yazıyorum yazılım işi ölürmü bilemem ama ildiğim şey şu ki yazılım işi bundan 10 -15 sene önce daha popüler daha cazibesi olan bir işti. özellikle masa üstü programcılığı.. baksaa koskoca akınfost bile yazılımın kaymağını yedi adamlar şimdi robot yapıyorlar elektronik yazılımı dersen ondan da ekmek yenilebilir ama diğer türlü programlama işi benim için bitti...
  • internette eğitim seti dolu diyen tipler, kitapevlerinde de tıp kitapları.dolu, hadi gidin okuyun bakalım ??
    herkes mühendislik bölümünu bitirebilir ama inglizce doküman okuyup,github 'ta opensource bir projeye dahil olabilecek kadar bilgili mühendis çok azdır. iyi maaşı da onlar alır zaten

• Şimdi şöyle bir şey de var, istenilen programı ya da siteyi artık her ne ise, yazılım bilen herkes yapabilir. Ama sektörde (en azından ileri seviyede: Savunma sanayii, otomotiv,avionics vesaire) 1 mikrosaniyelerin ya da 1 byteların bile önemi oluyor. Sen herkesten böyle küçük detayları göz önünde bulundurarak bir yazılım yapmasını bekleyemezsin ki bunu herkes de yapamaz. Bunun için ilk olarak yazılım dili bilmek farklı bir şeydir algoritma ya da bu dili kullanırken arka planda olanlara hakim olmak ayrı bir şeydir.
    İkinci olarak da yazılım dediğiniz çok geniş bir alan, ne yazılımı gömülü sistem mi? Machine learning mi? Robotik kodlama mı? Avionics mi? Web tasarımı mı? Mesela bu siteden bir kişi de çıkıp desin ben Malbolge'ye son derece hakimim. Ben Assembly ile şunu şunu yapabilirim. VHDL bilenin bile çıkacağını sanmam. O yüzden yazılımı Python ya da web tasarımıyla sınırlı tutmamalısınız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.