Konuyu iptal etmek istiyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-03D7516A4 -- 18 Temmuz 2022; 2:27:58 > |
// konu iptal edilsin



-
-
Yazı sanki başka kimse yazılımcılığa merak salmasın da bizim pasta küçülmesin diye yazılmış.
Öncelikle tüm Türkiye böyle bir ekonomik krizdeyken, o kriz ile alakadar olmayan tek meslek varsa o da yazılımcılıktır, ki dünyanın her yerinde bu iş böyle. O sebeple piyasa sıkıntılı falan demeni anlayamadım.
Madem ingilizcen dediğin kadar iyi, zaten yurtiçi piyasaya yönelik iş yapmıyor olman gerekir o halde. Dışarıya freelancerlık yapıp 2-3 bin dolar para kazanan yığınla adam var. Hem yurtdışı işe sadece muhattap oluyorsun sadece.
Eğer bu işte bunca stres yapıp, üstesinden gelemiyorsanız sizi zaten türkiye'de kalan tüm meslek gruplarında 1 haftada çiğ çiğ yerler.
New York Bankasında yazılım mühendisi olarak yazıyorum bunları. Boş keseden sallamıyorum anlayacağın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC DC -- 18 Temmuz 2022; 1:10:25 > -
Yok hocam aman estağfurullah.
Samimi söylüyorum ben sadece yaşadıklarımı anlattım burada. Eleştirinize en samimi duygularımla saygı duyuyorum. Lakin Türkiye piyasasında, özellikle freelancer dünyasında durum böyle benim gözlemlediğim kadarıyla.
Yazılımın kapısı herkese açık yoksa, ister Tarih oku, ister Coğrafya oku, ne okursan oku istediğin bölümden yazılımcı olarak çıkabilirsin yoksa...
-
Kapı herkese açık, doğru. Ben bizim banka için iş mülakatlarının da bazılarını yapıyorum. Dişçilikten gelenler, kasiyerlikten gelenler, her yerden gelenler oluyor. Hatta bazıları baya iyi de çıkıyor ki direkt işe alıyoruz.
Duyduğum bildiğim kadarı ile Türkiye'de inanılmaz bir yazılımcı açığı oluşmuş durumda. Ben Avrupa'dayım hali hazırda ama buralara sürekli oradan yazılımcı geliyor. Anlatıyorlar olan biteni baya. Bu aralar 30 bin tl civarlarında ödeme yapıyor kurumsal büyük firmalar anlatılana göre. O sebeple yurtiçi piyasaya freelancer olayı mantıksız. Bu tarz büyük şirketlere girip el ensede çalışmak mümkün. Var olan açık sebebi ile hiç kimse size it muamelesi yapamaz. Bir araştırmanı tavsiye ederim, bu kadar erken vazgeçme.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC DC -- 18 Temmuz 2022; 1:16:59 > -
Bir yazılımcı olarak katılmadığım pek çok nokta var.
"Bu iş gerçek anlamda matematik, fizik ve geometri bilgisi gerektiren bir meslek dalıdır arkadaşlar."
Kesinlikle çok yanlış bu. Daha özelleşmiş bazı alanlarda o alana göre bazı ek bilgiler gerekir, ama genel anlamda yazılımcı olacak insanın ilkokul ortaokul seviyesindeki matematiği iyi bilmesi gerekir. Eğer liseye geçene kadar matematik size kolay geldiyse bu yeterlidir, çünkü ihtiyaç olan şey mantık, ileri seviye matematik değil. Fizik ve geometri de direkt alakasız zaten. Ancak oyun yaparken uzay matematiği falan gerekebiliyor, onlar da zor şeyler değil, pratik yeterli.
"Hele ki ticaret, bu işin risk yönetimi var. Yaptığınız ufak bir hata, müşterinize zarar ettirmenize ve ciddi sorumluluğun altına girmenize sebep olabilir."
Biraz bile düzgün olan bir şirkette bu doğru değil. Bir kere yazılımcının bir sorumluluğu asla yoktur, ancak şirket zor duruma girebilir, o durumda da başınıza gelebilecek en kötü şey kovulmanız. Daha da ötesi her şeyin düzgün çalıştığına emin olmak yazılımcının görevi değil bir kere. Testing ve Support engineerların görevi bu. Yazılımcı zaten oturup tüm gün test yapmaz ki? Ancak kabaca test eder yazdıkları şeyler doğru çalışıyor mu diye o kadar. Kalite kontrolü yapan yazılımcı değildir.
"Ve müşteriyi beğendirme kapasiteniz olacak, müşteri perspektifinden bakabileceksiniz ki iyi ve kaliteli hizmet sunun."
Yine sadece freelance ile alakalı bir yorum bu, değil yazılım tüm sektörlerin freelance kısmında durum aynıdır muhtemelen. Graphic designer olsan da aynı şeyler geçerli olacak. Bir şirkette müşteri ile iletişim kurmak, ona özellik vs. anlatmak yazılımcının görevi değildir. Başka çalışanlar yazılımcıya ne yapması gerektiğini anlatır, ve gerekli iş yapıldıktan sonra da yine yazılımcının yaptığı şeyi müşterilere anlatır. Yazılımcının görevi yazılımdır.
---------------
Bir yandan yorum yazarak ilerledim, ama atlamadıysam yazının tamamını okumuş olmalıyım. Özel sektörden bahsetmişsin, fakat bana özel sektörde hiç çalışmamışsın ve sadece freelance ile bir şeyler yapmaya çalışmışsın gibi geliyor.
Aynı zamanda yazında hiçbir timeline yok, yaşın kaç, kaç yaşında ilk işlerini yaptın, hangi şehirdesin, ne kadar süre bunu denedin belli değil, bu yüzden durumunu anlamak, analiz etmek çok zor. Ama aynı sektörde olan iki insan olarak yaşadıklarımız, deneyimimiz çok farklı diyebilirim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X