Şimdi Ara

YAZILIM ŞİRKETLERİ NEDEN (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
2.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben full stack developer olarak Web üzerine yogulasmaktayim. Kimine göre kolay kimine göre aşırı zor bir iş. Bence göreceli bir kavram bu. Yurt dışında deli paralara işler var.
    Mesela burda 500 dolar maaş verseler 4 bin TL. İyi gözüyle bakılıyor bu maaşa.
    Yurt dışında başlangıç maaşları bunun birkaç katı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurtçu Restrop kullanıcısına yanıt
    Cs eğitimi veren okullar hangileri? Ceng eğitimi veren okullar hangileri?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yenibirfikir Y kullanıcısına yanıt
    Nadiren demişsiniz ana careerjet te yazılım ilanlarında tercihen ceng/mat. müh/endüstri müh yazılıyo
    Elektronik vb daha nadir bence

• Full Stack Development veya Front-end Development alanlarında alaylı birçok insan var bu yüzden ee cinin o alanda olması çok normal ayrıca internette başlangıçtan ileri düzeye kadar aşırı kaynak var. Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum ve ben de full stack development (web) üzerinde çalışıyorum. Çünkü dünya genelinde iş ilanlarına bakarsanız baya arz var. Ceng bölümlerinde genelde 1. sınıfta temel yazılım dersleri, 2. sınıfta Object Oriented Programlama ve çeşitli fizik ve elektronik dersleri 3. sınıfta çeşitli algoritma, veritabanı, sinyal işleme,işletim sistemleri, network dersleri ve 4 tede seçmeli dersler ağırlıklı şekilde bölüm biter. 1 ve 2 deki dersleri full stack developer dışarıdan da rahatça öğrenebilir 3 ve 4 te ise bir bilgisayar mühendisinden beklenen yetkinlikleri alırsınız. İlerde belki kullanırsınız belkide hiç kullanmazsınız ama bu dersler temel anlamda önemli diyebilirim. Daha sonra siz hangi alanda çalışacağınıza karar verirsiniz. Günümüzde yazılım alanları kabaca açık zaten. 1)Front-end 2)Back-end 3)Mobil 4)Oyun 5)Siber Güvenlik 6)belki masaüstü uygulamaları denebilir. Ve bu alanlarda ilerlemek istiyorsanız internette bolca kaynak var.Eğer kişide istek ve süreklilik varsa bölümün ne olduğu önemli değil. Tek farkı şu olabilir belki bilgisayarcılar yazılımın herhangi bir alt alanına girerken daha yatkın olur ve öğrenme süresi kısa olur.

• kendi sektörlerinde iş bulamadıkları için bilgisayara yöneliyorlar
  • chr;bear kullanıcısına yanıt
    Benim gözüme öyle çarptı. Dünya genelinde bir tablo vardı %62lik kısım Computer science ve muadilleri olan bölümlerden, yüzde 10 luk kısım elektrik elektronik ve makineden gelerek yazılım işi yapıyor yazıyordu.
    Biraz daha aşağıda ise biyoloji gibi bilişimle alakası olmayan bölümlerden yazılım alanında çalışanlar var.
    Yani aslında dünya genelinde yüzde 38 lik kısım direkt olarak csden gelerek bu işi yapmıyor.
    Dediğiniz doğru olabilir belki farklı siteye bakmisimdir.

• agirsayisalci kullanıcısına yanıt
    Çok iyi açıklamışsiniz. Embedded systems developer lik yapanlar için ne düşünüyorsunuz? Sektörde iş durumu kısıtlı mi bu alana yonelenler için. Bir de bu alanın zorluk derecesi daha fazla deniyor ne kadar doğru sizce?

hocam bilgisayar bilimleri Turkiyeye Bilgisayar Muhendisligi adinda acilmistir sizin dediginiz fakrli bir disiplin bildigim kadariyla yurtdisinda bazi unilerde var fakat müfredatıni falan hic bilmiyorum ama arkadasin dedigi gibi bilgisayar bilimi turkiyede muhendislige acilmistir

• yenibirfikir Y kullanıcısına yanıt
    ee ile cengin tam arasında kalan bir alan diyebilirim en fazla çok fazla bilgim yok maalesef.

• hocam sanki bir yerde ben sizin imzanızdan ecole okulu görmüştüm doğru mu hatırlıyorum
  • Arkadaş kısmen haklı, direkt olarak Ceng EE'nin alt dalıdır denilemez ancak büyük ölçüde kapsıyor.

Mühendislik disiplinleri temel bilimlerden doğmuştur. Arkadaşın savını saçma bir noktadan yaklaşarak çürütmeye çalışmışsın, becerememişsin. Ayrıca attığın CS haritasında EE'den de birçok alan var onu atıp EE demode demeniz epey manidar olmuş :)

Yapay zeka, makine öğrenmesi artık her ne dersen; bilgisayar özelinde değil, veri bilimi özelinde büyümeye başlayan "Multidisipliner" bir alandır. İçinde matematik, istatistik, EE, CS barındırır. Bu alanı artık tek bir alana yamamak ne kadar doğru bir düşünün isterseniz.
  • Yok işte, kapsamıyor. Bilgisayar bilimlerinin tarihini araştırırsanız temelinin 17. yüzyıla kadar dayandığını görürsünüz. Yani bu disiplinin teorik kısmı ilk bilgisayardan çok daha önce ortaya çıkmıştır. Bir elektronik alet olarak bilgisayar hızlı hesaplama yeteneğiyle bu bilim dalının merkezine oturmuştur. Elektrik-elektronik alanıyla olan ilişkisi de bu vesileyle başlamıştır. Aslında bu sebeple bilgisayar bilimlerinin matematikten doğduğu söylenebilir. Nitekim Elektrik-elektronik de fizik temellidir. Transistörün icadı ile elektronik aletlerin temeli atılmış ve bu alan doğmuştur.

Bilgisayar bilimlerinin Elektrik-Elektronik ile olan ilgisi bu bilimin teorik kısmının implemente edildiği elektronik aletten yani bilgisayardan ibarettir. Bu ilgi bilgisayarın en temeli olan lojik devrelerden başlar ve bilgisayar organizasyonu ile biter. Ünlü bir bilgisayar bilimci olan Dijkstranın da söylediği üzre "teleskop ile kozmoloji ne kadar ilintiliyse, bilgisayar ile bilgisayar bilimleri de aynı şekilde ilintilidir". Kısaca bilgisayar bilimi ile bilgisayarın, yani dolaylı olarak elektrik-elektronik disiplininin alakası oldukça sınırlıdır.

Tam olarak mühendislik disiplinleriin temel bilimlerden doğduğundan yola çıkarak arkadaşa o soruyu sordum zaten. "Doğmak" ve "alt dalı olmak" arasındaki farkı kavramasını istedim. Bunların bir önemi yok aslında, anlattığım üzre bilgisayar bilimleri ne eeden doğmuştur ne de ee'nin alt dalıdır.

Makine öğrenmesi Bilgisayar algoritmalarının bir alt dalıdır. Derin öğrenme ise makine öğrenmesi metodlarını içeren bir üst kümedir. Bu ikisi de Bilgisayar bilimleri altındadır. Veri Bilimi ise veri üzerine çalışan multidisipliner bir alandır. İstatistik ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanır. "Yapay zeka, makine öğrenmesi artık her ne dersen; bilgisayar özelinde değil, veri bilimi özelinde büyümeye başlayan "Multidisipliner" bir alandır" cümleniz yanlış. Bir kere makine öğrenmesi bir alan değil algoritmalar bütünüdür. Yapay zeka ise bir makinelerin gösterdiği zekayı niteleyen bir kavramdır. Bu cümlede alan olan tek şey veri bilimi ve o da zaten belirttiğim gibi bu metodları ödünç alan multidisipliner bir alan.

• Piyasadaki islerin ciddi bolumunu halletmek icin CS okumaya gerek yok, sebebi bu.

EE ciler ya da alaylilar isimi elimden alacaklar endisesi duyan CS mezunu da iyi yetismemistir.

• dubai de calisan yazilim muhendisi aileden biri var benim, adama is teklifi geldi dubaiden, ve cok iyi bir universite mezunu degildi. ingilizce biliyordu ve programlama okudu

ulen burj al arab da fotograf atiyordu ust katlardan icim gitti
  • abdrhm kullanıcısına yanıt
    hocam benim bildiğim de türkiyede eskiden ikisi de varken daha sonra hepsini bil müh altında birleştirdikleri (yaşım yetmiyor o zamana yanlış olabilir) şu anda bizde bazı üniversiteler cs ağırlıklı ceng veriyor genelde bazısı ise direkt cs veriyor. ben de düz ceng verene rastlamadım

• Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunuyum (uzmanlık alanım bilgisayar mimarisi), back end yazılım isi yapıyorum (daginik sistemler calisiyorum). Genel olarak 3 farklı durum var benim görebildiğim kadarıyla. Fikir vermesi icin uzunca yazacağım:

1) Mephalay arkadaşın da dediği gibi, piyasadaki islerin cogu Turkiyede Ceng (Amerika'da CS) mezunu mühendis gerektirecek kadar karmaşık degil. Yani mühendislik problemi degil çözülen cogu problem, teknikerlik problemi.
    Ornek olarak, bizim koye, alcak dereden su çıkarmak icin pompa sistemi kuruldu zamanında. Pompa, sigorta, kablo bağlayıp sistemi kurdu gelen tekniker. Yazılımda da, piyasadaki cogu is benzer. Teknikerlerin yapabilecegi problemler. Mühendislik bilgisi gerekmiyor. Ama piyasada yeterince kalifiye tekniker yok ve talep cok. Yazılımda, kar marjı fazla oldugundan, calistirilan kisilere de gorece yüksek maaslar verilebiliyor. Bu yüzden bilgisayar mühendislerinin yani sıra, diger mühendisliklerden insanlar da, (hatta matematik, psikoloji okumuş adamlar da) basit bir eğitimden sonra, bu isleri yapar eder daha iyi bir alternatifleri yoksa. (Amerikada 3-6 aylık bootcampler var, insanları fullstack developmenta hazırlayan. Bunlara katılmak icin mühendislik mezunu olmanıza bile gerek yok).

2) Bilgisayar mühendisliği, matematiğin bir alt dalidir. Elektrik mühendisleri ve endüstri mühendisleri de (matematiğin farklı kisimlarini kullansalar da) matematikte iyidirler. Ayrıca, hepsi mühendislik eğitimi aldigindan, problem çözmeyi bilirler. Mühendislik problemlerinde de (programlama dilleri teorisi gibi saf CS alanları hariç), eğer matematiksel çözüm kullanilan alanlarda calisiyorlarsa, bilgisayar mühendisliği mezunları kadar etkili olabilirler alanın teorik kisminda. Ornegin kriptografi, planlama (scheduling), harita yazilimlari bu olanlardandır.

Hatta bazı alanlar, ortak alanlardır (ornegin makine öğrenmesi, istatistik ile bilgisayar biliminin ortak alanıdır, optimizasyon+constraint solving endüstri ve bilgisayar mühendisliği ortak alanidir).

Ben mesela, ana olarak, daginik sistemlerde, scheduling ve optimizasyon isi yapıyorum. Bizim tek eksiğimiz, geliştirdiğimiz çözümü, düzgün mimarili yazılıma çevirememek. Bunun icin gerekli altyapımiz yok. Ben bu eksikliği, lisans, master ve ilk isim (uzun sure kendi alanım olan computer architecture isi yaptim) sırasında aldigim derslerle kapattım. Benzer durumdaki arkadaşlarım da, ya benim gibi ders alarak, ya da kendileri calisarak kapatmışlar bu eksiklerini.

3) Programlama dilleri gibi, saf teorik CS alanlarında, bizim pek sansimiz yok. Egitimimiz yeterli degil. Genel olarak da bir elektrik-elektronik mühendisi, mühendis olarak, (ODTU mezunuyum, 10 sene önceki ODTU EEE ile ODTU CENG i karsilastiriyorum, diger üniversitelerde durum nasıl bilmiyorum) bir bilgisayar mühendisinin yerini kesinlikle tutamaz. Ortak sadece 2-3 alan dersi var. Bizim bölümde secmeli verilen, isletim sistemleri, algoritmalar/veri yapıları dersleri vardi mesela. Ben algoritmalar/veri yapıları derslerini gittim bilgisayar mühendisliğinden aldım. Aradaki fark inanılmazdı. Karsilastirinca, elektrik muuhendisliginde verilen ders asiri basitti. Ortak olmayan dersler zaten alakasız.

--------
    1. maddede orneklendirdigim isler icin, (su pompası kurulumu gibi olan isler icin), mühendise gerek yok. Zaten kar marjları da, muhendis calistirabilecek seviyede degil. O yüzden tekniker (ya da tekniker maaşına razı olan mühendis) calistiriyorlar. Piyasadaki yazılım islerinin yarısından fazlası bu seviyede. Basit web sitesi kurulumu, sipariş sistemi eklenmesi, soru cevap kısmı eklenmesi, bunlara mobil uygulama eklenmesi vs. gibi ya da basit crud uygulamaları gibi.
    --------
    Sirketler, genellikle, problemleri 2. ve 3. kategoride olsa da, isin teknikerlik kismini da, bu problemleri çözen mühendislerin yapmasını ister. Cunku çözüm icin hazırlanan tasarimi uygulamak icin bile yeterli bilgiye sahip degildir teknikerler.
    --------
    Bazi şirketlerin, hem 2. ve 3. kategoride problemleri vardır, hem de 1. kategoride problemleri vardir. Ornegin Google, 2. ve 3. kısımdaki isler icin, tam zamanlı mühendisler ise alır. Ama 1. kategori icin, kısa sureli (3-12 aylık) sözleşmeli calisanlar ise alır. Onlara daha az maas verir, tam zamanlılara verdigi hakları vermez.

• Bir vakıf üniversitesinde endüstri, elek-elektronik, ceng ve yazılım mühendisliklerinde dönemlere göre gösterilen programlama dilleri; Temel programlama dilleri ortak, bir çoğu mesleğe yönelik programlar ama saf yazılım dili kasan kesim yazılım mühendisliği ondan daha az olmakla beraber ceng.

YAZILIM ŞİRKETLERİ NEDEN

YAZILIM ŞİRKETLERİ NEDEN

YAZILIM ŞİRKETLERİ NEDEN

YAZILIM ŞİRKETLERİ NEDEN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 8 Eylül 2020; 8:59:13 >

• Ben de son sınıf EE mühendisi olarak yazayım. Bilgisayar mühendisliği matematiğin alt dalıdır. Elektrik elektronik ise fiziğin alt dalıdır. Hatta bizim okulda bölümünden ayrılarak kurulmuş. Fizik doğadaki kanunlara göredir değişmez ancak matematik insan yapımıdır.Matematik bir şeyleri bir şekilde kabul etmek üzerinedir. Ceng Ee nin alt dalı falan değildir.

Ee cilerin Ceng işlerinde çalışmasına gelince bu normal, Cengiz kadar fazla olmasa da biz de yazılım eğitimi aldık. Mikroişlemci gömülü sistemler gibi derslerimiz de var. Yani olaya çok uzak değiliz. Ama bir Ceng mezunu Data Structures bilirken biz bilmeyiz. Bu da dışarıdan kapatılabilecek bir şey sonuçta her şey okul değil. Ben de react-native ile ilgileniyorum mesela şu boş karantina dönemlerinde. Önemli olan işi yapabilmek. Fazla takılmayın.

doğrudur hocam benim de çok yetmiyor yaşım sadi hoca derslerindr anlatmisti yanlış hatırlamıyorsam

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.