Şimdi Ara

YAYIN HAYATINDA OLMAYAN 4K TEKNOLOJİSİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ülkemizde 4K yayın hayatına başlayalı (19 Şubat 2015 ) 1,5 yıl olmuş hala tek kanal yayın yapıyor TRT. Peki diğer kanalllar ne durumda, biz ne zaman dünya paralar sayıp alınan bu 4k tv leri normal yayın akışında yani 4K olarak izleyebileceğiz. Bu nasıl bir pazarlama stratejisi, olmayan teknolojilere para veriyoruz vereceğiz.

Ne zamandır tv araştırıyorum tamam artık 4k alınmalı diye genel bir kanaat oluştu,çünkü %92 4k diyor, bizde sürüye katılıyoruz,şartlanıyoruz ister istemez. ama bir yanımda bu saçmalığa para verme demiyor değil.Pc bileşenlerinde hiçbir zaman ihtiyacımdan fazlasını almadım çok şükür,yani kullanmayacağım şeye para vermedim,genelde f/p ürünleri tercih ettim ve şuan devam ediyorum. Bu tv işinde de olmayan bir tekolojiye para vermek ne kadar doğru.

Bu 4K TV satışları ne zaman başladı,ilk çıktıklarında bunlar ateş pahası idi (hoş şimdi de ucuz sayılmaz ama fhd ile neredeyse aynı fiyat oldu), bu ürünü atıyorum 2-3 sene olduysa çıkalı alan adam kendini nasıl hissediyor şimdi, yorumlarınızı bekliyorum.

Cevap vermiş; Var, devletin dini adalettir… Adaleti olmayan devlet zaten dinsizdir!

• vollkan59 kullanıcısına yanıt
    Digital Broadcasting den bahsediyorsanız Hatırladığım kadarıyla ilk HD yayınlar 2004 senesinde başlamıştı. 12 sene olmuş deyiminize göre yüz milyonlarca full hd tv de full hd yayın izlenmedi keza ya 720p ya da 1080i en iyi ihtimal di. Ancak blu-ray oynatıcılarına veya çeşitli yöntemlerle indirilen medyalar vasıtasıyla yaklaşık 10 senedir full hd tvlerin tüm performanlarından faydalanılıyor. Bu durumda 4k bluray de satılmaya başlandıpına göre hiçbşr şey için erken değil. Hatta aylardır 4k tvlerimiz ile netflix den iiçeriik izleyebiliyoruz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam paralı yayınları geçelim lütfen.Herkes izlemez,izleyemez (ben para verip izlemem mesela en azından) Yani 4k tv kanallarının yaygınlaşması ne kadar sürecek.Kullanamadığımız bir özelliğe ne kadar daha katlanmak paraları dükeceğiz. Pc alırken de donanım bazında hep kullanacağım kadarına yatırım yaparım ki, doğru olanda budur.Sürekli güncellenen ve yensii çıkan bir parçaya en iyisi kullanım ömrü biçip almak en mantıklısıdır. E şimdi kullanan arkadaşlarda diyor ki bu tv lerde sd yayınlar 4k da izlendiğinde çamur gibi bir görüntü oluyor,hd yayınlara ise daha yeni yeni geçildi diyelim. 4k sadece trt de var (o da test) Allah aşkına söyleyin kaç kez TRT izlediniz.Sakın yanlış anlamayın öğrenmeye çalışıyorum,amacım kırmak değil kimseyi. Şimdi Trt yi referans mı alalım 4k için.

Şimdi 2 sene sonra 8k tvler çıkarsa ne olacak.8k mı önerecekler o zaman.Trt yine 8k test yayınına mı geçecek ve biz onu mu referans alacağız.

Cevap vermiş; Var, devletin dini adalettir… Adaleti olmayan devlet zaten dinsizdir!

Yok neden yanlış anlayayım doğru noktaya parmak basıyorsunuz eminim bu ikilemde kalan birçok kişi vardır. Ben durumun full hd TV ler çıktığı günle kıyasladığımızda daha iyi olduğunu söylemek istedim .en azından abonelik esasına dayanan platformlarda 4K içerik var . Full hd içerik 10 senedir bu Tvler olmasına rağmen halen havada yok. En azından trt 4K var bakarsınız kanal D 4K cnntürk 4K da çıkar. Teknoloji hazır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuan 4K tv 3500tl Full Hd tv 3000 tl diyelim 3 sene sonra 4K yayınlar çıkmaya başladığında full hd tv çok geride kalacak ama 500 liralık fark ödeyip 4K tv alan insan rahat en az 2-3 sene daha izleyecektir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben 4k alınmasın demiyorum zaten,neden olmayan birşeyi için firmaların test farelerine döndüğümüzü sorguluyorum. 4k yayın ne zaman yaygınlaşacak,normal yayınlar gibi ne zaman izleyeceğiz.8k çıkarsa (kuvvetle muhtemel 2-3 seneye çıkacaktır) 4k tv ler ne olacak...(tabi seyretmeye devam edeceğiz orası ayrı)

4k yayın olmadan 4k tv çıkması ne kadar mantıklı.Tabiki ilk tercihim normal olarak 4k tv olur artık ama,yayın yok ve sunulan sd kanallarda da tv 4k olduğu için çamur gibi görüntü var diyorlar,hd kanallarda da normal fhd tv ile 4k tv arasında fhd doğal çözünürlüğünde olduğu içinn daha kaliteli görüntü veriyor.Hal böyle olunca GELECEK İÇİN lafının anlamı kalmıyor.Kimse 2 sene sonra 8k tv nin çıkmayacağına garanti veremez.

• quote:

Orijinalden alıntı: vollkan59
    4k yayın olmadan 4k tv çıkması ne kadar mantıklı.

İşte bu noktada yanılıyorsunuz bence. 4K yayın çıktıktan sonra 4K tv çıkartırsanız, 4K yayının uydu masrafını v.s. hiç bir firma ödeyemez. İzlenemeyen bir yayın için kim havaya para atar ki. Bu nedenle 4K TV ler iyice yaygınlaşınca içerik üreticileri de içerik üretme zahmetinde bulunacaklar.
    4K tv yi erkenden alanlar biraz kobay oluyor orası doğru. Zaten bence sırf bu nedenle full hd ile 4k tv ler arasında az fiyat farkı var ki daha iyiye geçiş kolay ve çabuk olsun.
    Buda tabi farklı bir yorum.Saygı duyarım,maliyetleri gözönüne aldığımızda yaygınlaşmasını beklemekte normaldir...Ama en azından artık günümüzde veya çok çok yakın bir zamanda (örneğin yılbaşı) bu yayınların artık kullanılmaya başlanması gerektiğinidüşünüyorum.Bu gerçekleşmez ve 2-3 yıl daha insanları oyalarlar ise (yok test falan diye) işte bu insanların hakkını ödeyemezler.Bundan2-3 yıl önce 4k seyeredeceğim diye tvalan insanların durumunu düşünemiyorum zaten...Bu adam parasını verip( ki günümüzdeki satılan 4k tv fiyatlarından çok çok fazlasını vermiştir) izlemeyi hayal ettiği şeyi neden 5yıl beklesin.Bu nasıl bir geleceğe yatırımdır. Tekrar söyleyeyim 4k tv karşıtı değilim,4k yayın kandırmacasına takılıyor kafam.

Size hak verdiğim yerler var fakat 4K tvnin niğmetlerinden yayarlanmak için sadece 4K uydu kanallarına mahkum da değiliz. Örneğin 4K blu-ray filmler, netflix 4k, amazon 4k, youtube 4k gibi servisler 4K hizmeti vermekteler. Onların işi uydudan daha kolay. Çünkü adam içeriği 4K hazırlar sonra daha düşük çözünürlüklere kadar aynı kanal üzerinden yayın yapar. Çok büyük ek maliyet getirmez. Fakat uyduda durum böyle değil. Bant genişliğine göre para ödenir. İzleyici kitlesi çoksa firma reklam alabilir. Yani 4K tv yaygınlaşmadan bu iş uydu tarafında olmaz. Şimdi evdeki çocuğu videoya almak için kamera alacaksın, o zaman 4K kameraların ucuzladığını görünce 4K kayıt yapan kamera alırsın. Önce çok maliyet gerektirmeyen şeyler ile 4K hayatımıza girer.
    Türkiye'de yaşayanlar için 4K niğmetleri Amerika/Avrupa dakilere göre daha kısıtlı bir içeriğe sahipler.
    Öte yandan bir de korsancılar var. 4K içeriği henüz yasaların sıkı denetimi olmamasından ötürü internetten indirip izleyenler var. O da bu işin başka bir boyutu :)
    8K çıkınca da benzer argumanlar yaşanacak elbet. Ben tecrübelerime dayanarak şimdilik şunu söyleyebilirim ki 55" 4K TV ile 3.5 metre mesafeden çok iyi çekilmiş hem 4K hem de Full HD film izledim aralarındaki fark çok az belirgin fakat sen ben anlarım sadece. Öyle uçurum falan yok yani. 2 Metre mesafeden fark çok daha bariz anlaşılır oluyor. Bu nedenle izleme mesafwniz ile ekran boyutu oranını dikkate almak çok daha verimli sonuçlar doğuracaktır.
    Sevgiler...

• Ben TV'ye öncelikle çeşitli kaynakları izleyebildiğim bir monitor, ekran olarak bakıyorum. Bu ekranın kalitesi ve çözünürlüğü ne kadar artarsa benim işime gelir.
    Kaynaklar arasında TV yayınları en az izlediklerim. Bence henüz başlangıç aşamasında olan 4k'yı izlemek için yeterli kaynak mevcut, TV yayınları da zamanla gelecektir.
    Hocam simdi siz 4k için yayin varmi diye sorguluyorsunuz ya bence yanlış düşünüyorsunuz. 4k ultra hd özelliği olan bir tvde illa 4k yayin olacak diye bir sey yok mesela full hd bir yayini normal full hd bir tv de izleyin ayni yayini 4k bir tvde izleyin o zaman farki göreceksiniz. Suanki 4k tvlerin çoğunda upscale özelliği var yani normal bir yayını 4 kat daha fazla çözünürlukte izleyebilirsiniz. Normal yayınlar daha net ve daha kaliteli oluyor. Alacağınız tvde hem 4k çözünürlük olmuş oluyor hemde 4k destekli bir uydu cihazı oluyor. Ayrica arkadaşların dedigi gibi şuan internet üzerinden sayisiz 4k icerikler mevcut tv kanallarının 4k yayına gecmesini beklersek daha cok bekleriz çünkü daha çoğu hd kanal bile dogru dürüst yayın yapamıyor.

türksatta staj yaptym tv teleport biriminde. tam da bu i?i yapyyorduk 4k teknolojisi ile ilgileniyorduk. belirtti?iniz gibi sadece trt'nin yayyny var(bant yayyny) o da aslynda türksatyn bir projesi ve yayyncylyk teknolojisi adyna yapylmy? bir ?ey. hatta 1.5 seneye yakyndyr yayynda olmasyna ra?men 3-4 ay önce felan ilk kez 4k canly yayyn yapyldy ve hatta bunun için ba?bakan falan çykty çok büyük ?atafat vardy. bakyn 4k canly yayyn yaptyk modundaydyk. (ki dünya genelinde de durum çok farkly de?il.4k yayyn yapan kanal bi elin parmaklaryny geçmez.)

kaldy ki hd yayyn teknolojisi epey eski olmasyna ra?men bizde hd yayyncylyk bile gerçek anlamda yok ve yaygyn de?il. sadece kendi uplink'ini yapan 10-15 kanalyn hd yayyny var bunlar da tam hd de?il. teknik olarak hd yayynyn kalitesi 12mbps civarlaryndayken bizdeki en kaliteli hd yayyn 6mbps. hatta bazy hd yayynlar sd'den hd'ye sahte bi yöntemle kareler doldurularak elde ediliyor.
    ayryca hd yayyn izleyenlerin orany %40 bile de?il. yani diyece?im o ki hal böyleyken (hd yayyn yapmayan kanallary ele?tirmiyorum sonuçta bu arz talep meselesi ve bu adamlar ticaret yapyyor.) bu kadar pahaly bir teknolojiye geçmemiz çok uzun zaman alacak gibi duruyor.

tabii söylediklerim yayyncylyk için geçerli. harici kaynaktan görüntü aktaranlar için oldukça çok 4k içerik mevcut..

• frkn57 F kullanıcısına yanıt
    Benim anlatmak istediğinm de bu zaten. Bakın şunu çok net söylüyorum

1 netflix vb platformlara para verip izlemem.(
    2 Dijitürk, d smart, tivubu gibi abonelik isteyen kanalları izlemem ( Sadece dijitürk playden derbi alırım o kadar 4-5 maçı geçmez senede yani) Olursa birde şampiyonlar ligi olur.
    3 youtube 4k yayın yapsa ne olur 8 mbit internet hızım var, 1080p filmi açamıyoruz bu hızda donuyor internet pc de. 4K yayını nasıl açmayı düşünüyorsunuz/düşünüyorum.
    4 Harici depolama birimlerim yok 4k bir film indirsem KAÇ GB??? yani depo yetmez...
    5 playstation ve xboxone ım yok,yani oyun oynamam ( ki oynayacak olsam bile 1080p neyime yetmez oyunda)
    6 pc de r9 280x ekran kartım var, bundan belki 1 yıl sonra ya güncellerim, yada gittiği yere kadar derim oyunda grafik takıntım yok.
    7 İnternetten film izlemeyi hdfilm,bicaps gibi sitelerden,480p ,720p gibi hızlarda seyrediyorum. ODA HAFTA SONLARI. Youtube de aynı şekilde dizi ve müzik dinliyorum. BU HAFTA İÇİ HERGÜN.
    8 Bir arkadaş şu SD HD VE 4k (TRT :)) YAYIN YAPAN KANALLARIN LİSTESİNİ ATABİLİR Mİ rica etsem...
    9 Bu yaınlar ne zaman hayatımıza girecek, yani normal şuan yayın akışında olan kanallar gibi.

ŞİMDİ TÜM BU SIRALADIKLARIMA İSTİNADEN 4K GEREKLİ Mİ BENİM İÇİN?

Düzenleme kopyalayıp tv tavsiye bölümüne de aynısını yazacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vollkan59 -- 19 Ağustos 2016; 13:05:58 >

Hocam bnce size tv bile gerekli değil. Açın laptoptan izleyin bu koşullarda. Ya da sıradan bir 32" bir tv alın.
    480p içerik, hd tvde bile iyi göstermez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 19 Ağustos 2016; 17:27:13 >
    Stereo: Lenco 3808 Turntable - Denon PMA 720 Amp - Denon DCD 720 Cd Player - Onkyo 6130 Network Player - Heco VictaPrime 702 Espresso
    Misc: Cowon D2 - Sony D-EJ1000 discman - Sony WH1000XM3S - Apple Airpods Pro - Jabra Elite 75t Active - Miband 4 - Apple Watch 6 Nike Series Silver 44 mm - Ipad 10.2” 7th generation
  • emrahsnr kullanıcısına yanıt
    tv intrenetten ibaret olsaydı dediğin doğru olurdu.TV nin esas işlevi internet midir?

Bakın bi dolu koşul yazmışsınız. Paralı hd kanal almam diyosynuz, netten film indirmem diyosunuz. Bunu yapmayan biri orjinal bd film hiç almaz zaten. E geriye normal uyduyla izlenen 3-5 ulusal hd kanal kalıyor. Bu koşullarda bırakın 4k tvyi, full hd tv bile gereksiz oluyor sizin için. Tvnin işi elbette internet değil. Ben sizin yazdığınız koşullara uygun cevap yazdım.

Stereo: Lenco 3808 Turntable - Denon PMA 720 Amp - Denon DCD 720 Cd Player - Onkyo 6130 Network Player - Heco VictaPrime 702 Espresso
    Misc: Cowon D2 - Sony D-EJ1000 discman - Sony WH1000XM3S - Apple Airpods Pro - Jabra Elite 75t Active - Miband 4 - Apple Watch 6 Nike Series Silver 44 mm - Ipad 10.2” 7th generation
  • emrahsnr kullanıcısına yanıt
    Konuşuyoruz sadece, evet dijitürk,d smart gibi platformlar bende yok,almayı da düşünmüyorum zaten.Seyrettiğim bir kanal yok çünkü .Dediğim gibi arada maç izlerim o kadar.1-2 dizi de cabası olur takip etmeye değer olursa.Zaten çalışıyoruz,akşam eve geldiğiimde de pc başında olduğumdan genellikle .Burada 4k dan tv den çok, normal bir kullanıcının benim gibi yani 4k tv yayınlarının zaten olmadığını da farzedersek,pek işine yarar gibi durmuyor. Ben 4k tv alınmaz demiyorum , ama 4k yayın kıtlığı ne zaman biterse o zaman almak sanki daha sağlıklı olur. E tv kanallarıda bunun sinyallerini hiç vermiyor. Hani desemki hah bak şuda teste geçti buda teste geçti diye o zaman daha bir gönül rahatlığıyla alacağım, ama yok.Peki ne zaman gelecek bu kanallar hiçbir bilgi yok. Sadece aradaki fiyat farkı azaldığı için alınma sebebi oluyor % 90. En azından ilk kriter bu oluyor diyebilirim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.