linux ta bir programın exe si nedir setup nasılyapılır. Mandrake 10.1 kullanıyorum daha ilk linuxum yardımlarınız için teşekkürler. .so ve .jar uzantılı dosyalar nedir nasıl çalıştırılır ?
linuxde dosyaların çalışabilmesi uzantıya bağlı değildir yani bişey.exe yoktur
kurulum 3 şekilde olabilir bunlardan ilk windowsda olduğu gibi çalışmaya ayarlanmış dosyalr varsa setup yaparsın windows gibi ken kendine halleder
2. yol redhat paketleme yöntemiyle yani rpm ile gelenler ise terminal vasıtasıyla kurabilirsin ayrıntılı bilgi webde vardır ama "rpm -U dosya_adı.rpm" şeklinde kurulum yapman öncekini siler ve yeniden kurar (tabi tırnaklar yok) tavsiyem rpm -U komutunu kullanmak olcaktır, ayrıca terminalde komutla ilgili yardım yazıları vardır ama türkçe kaynak istersen netten araman gerek
3. şekilde karşına çıkabilecek şey sıkıştırılmış bi dosya vardır ve bunu bir dizine açarsın sonra aynı dizin içinde bi çok dosya olduğunu göreceksin, windowsda olan text dosyalarına benzer bunlar ama aslında programların yazılmış derlenmemiş halleridir bu nedenle aynı dizinde terminali çalıştırmalısın ve bi kaç kodla ve biraz sabıra ihtiyaç var burada neyse ilk yapacağın terminalde "./configure" bunu yazdıktan sonra entera basınca bi dolu yazı göreceksin onlar akar akar falann hata yoksa ne yapman gerektiğini yani diğer kodu yazar sende tabi komutu vereceksin "make" bundan sonra bilgisayar yine kendince bişeyler yapar tabii bu arada neden kendine bi içecek alıp arkana yaslanmıyorsun bu aşamalar biraz vakit alıyo yoksa bende böyle yazmazdıma ama alışmalısın linuxe kaf kalabalığı yaa, neyse aa bitmiş şimdi dediğer komut "make install" bunlarda işlemini tamamlar ve prodram kkullanıma hazır hale gelir güle güle kullanırsın... Ama bunlar herzaman aynı olmayabilir, hani dosyayı açmıştınya onun içinde okuman gereken benioku readme tarzı dosyalar vardır o programın nasıl yüklemen gerektiğini anlatan mutlaka ama mutlaka önce onu oku çünkü dağıtımlar arasında yada programlarda kodları yazmakta değişiklik olabilir ama temek mantık budur, orada yazanları adım adım uygularsanız sorun yaşamazsınız umarım
son olarak bundan sonra sıkça karşılaşacağınız ./ işareti dosya çalıştırmak demektir yani çift tıklmanın linuxcesi tekrar kolay gelsin umarım linuxu seversiniz