Şimdi Ara

Yaptıydı ettiydi hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
7.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bu konuşma biçiminin Türkçe de yeri var mı? Yanlış bir kullanım diye biliyorum ama arkadaşım düzgün olabileceğini iddia etti. Merak ettim ben de aydınlatır mısınız? Ben hep yanlış olarak biliyordum , arkadaşım öyle diyince şaşırdım biraz acaba öyle bir kullanım olabiliyor mu diye. Direk dh ye danışayım dedim. Mesela yapıyom ediyom der çoğu insan arada onun gibi birşey mi bu da?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yaptıydım/Ettiydi: Şive ve Dilbilgisi Açısından İnceleme

Giriş

"Yaptıydım" ve "ettiydi" sözcükleri, Türkçede sıklıkla kullanılan geçmiş zaman ekleridir. Ancak bu eklerin kullanımı, bölgesel şive farklılıkları ve dilbilgisi kuralları açısından dikkat çekicidir.

Yaptıydım: Nerelerin Şivesi?

"Yaptıydım" ekinin kullanımı, özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yaygındır. Bu bölgelerde, düzenli geçmiş zaman ekinin "-di" yerine "-ydı/-ıdı" eki tercih edilir. Örneğin:

• Doğu Anadolu: "Gittiydim pazara."
    • Güneydoğu Anadolu: "Yaptıydım yemeği."
    • Karadeniz: "Dedıydim size."

TDK'ya Göre "Yaptıydım"

Türk Dil Kurumu (TDK), "yaptıydım" ekinin standart Türkçe dilbilgisine uygun olmadığını belirtir. Ancak konuşma dilinde ve bölgesel şive kullanımlarında kabul edilebilir olarak görülür.

Yaptıydım mı, Yapmıştım mı?

Geçmiş zamanı ifade etmek için "yaptıydım" yerine "yapmıştım" ekinin kullanılması dilbilgisi açısından daha doğrudur. Ancak bazı durumlarda, "-ydı/-ıdı" ekinin kullanımı vurgulu bir ifadeyi pekiştirmek için tercih edilebilir. Örneğin:

• "Yaptıydım ama söylemedim." (Vurgulu inkar)

Geldiydi TDK

TDK'ya göre, "geldiydi" sözcüğü de standart Türkçe dilbilgisine uygun olmayan bir geçmiş zaman ekidir. Bunun yerine "gelmişti" ekinin kullanılması önerilir.

Sonuç

"Yaptıydım" ve "ettiydi" ekleri, Türkçede geçmiş zamanı ifade etmek için kullanılan ve bölgesel şive farklılıkları gösteren sözlerdir. Standart Türkçe dilbilgisine göre bu eklerin kullanımı uygun görülmemekle birlikte, konuşma dilinde ve bölgesel şive kullanımlarında sıklıkla tercih edilirler.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • düzgün kullanım. Doğru bence yanlış olduğunu sanmıyorum ama kesin bir bilgim yok, yine de eminim diye bilirim.
  • Var, di'li geçmiş zamanın hikayesi diye geçer dilbilgisinde.
  • operanın sözlük diye bir olayı var hatalı sözcük olunca altı kırmızı çizili oluyor "yaptıydım" yazınca altı çizili olmuyor onlarda herhalde bilmeseler eklemezlerdi ama tabi yanlışta olabilir tdk değil sonuçta :)
  • Ben kararsız kaldım biraz. Zaman eklerini düşününce yapıyoryor demiyoruz? yapmışmış deniliyor ama onda da 2. mış eki alay anlamı taşıyor? ama burda anladığım kadarıyla yap tı-y-dı diyoruz 2. dı ekinin kattığı bir anlam var mı? Bana mantıksız geldi dediğim gibi. Ömer nickli üyeyi aydınlatmaya çağırıyorum edebiyat öğretmeniydi bildiğim kadarıyla :)
  • yukarı
  • yazarken doğru fakat konuşurken yanlıştır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Citizen

Var, di'li geçmiş zamanın hikayesi diye geçer dilbilgisinde.

internetten araştırdım di li geçmişin hikayesi olarak geçiyor zaten derslerden de hatırlıyorum biraz ama hoca şuan kullanılmasa da böyle kullananlar var demişti yanlış hatırlamıyorsam. Eğer böyle birşey varsa neden önemli insanların yazılarında, konuşmalarında,romanlarda göremiyorum hiç?
  • mesela gittiydim,

gittim-görülen geçmiş zamandır.
    bunu hikaye ederek anlatmamız gerekirse, bileşik zamanlı fiillere başvururuz.

git-ti-y-dim.

herhangi bir yanlış yok.
  • standart olmayan bir kullanım, ama birçok insan tarafından kullanıldığı için "yanlış" diyemeyiz.

gramer açısından ise yanlış sayilabilir. soyle ki

yapmisti -> yapmis idi
    yapiyordu -> yapiyor idi
    yaptiydi -> yapti idi

goruldugu gibi sondaki kulaga sacma geliyor.
  • Mış- miş bunu karşılıyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.