Şimdi Ara

Yapay zeka bebekle birlikte konuşmayı öğrendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yapay zeka bebekle birlikte konuşmayı öğrendi



    ABD'de bilim insanları yapay zekanın bir bebekle aynı şekilde dil öğrenip öğrenemeyeceğini araştırdı. 6 aylık bebekle birlikte büyüyen yapay zekanın ilk sözcükleri "top" ve "sandalye" oldu.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    Bilim insanları Sam adlı altı aylık bir bebeğin başına kamera yerleştirdi. Oyun oynayan, annesiyle vakit geçiren, parkta gezintiye çıkan çocuğun deneyimleri doğrudan yapay zekaya yüklendi.



    Bilim insanları araştırmayı "Yapay zeka normalde astronomik miktarda yazılı metinle eğitiliyor. Bu sebeple çocukların gelişiminden son derece farklı bir süreç var. Bebeklerin görüp duyduklarıyla öğrenen yapay zekanın nasıl bir gelişim göstereceğini araştırdık." sözleriyle anlattı.



    Bilim insanları bir çocuğun ebeveynleri gibi, objelerin isimlerini yapay zekaya öğrettiklerini, bunun dışında hiçbir müdahalede bulunmadıklarını söylüyor. 19 aylık deneyde yapay zekanın ilk kelimeleri ise "top" ve "sandalye" oldu.



    Süreçte 40'tan fazla sözcük öğrenen yapay zekanın dört seçenek içinden gösterilen objelerin ismini yüzde 62 doğrulukla bildiği belirtiliyor.



    Bilim insanları, araştırma sonucuyla ilgili olarak da, "Sadece tek bir çocuğun günlük yaşamda deneyimlediklerini paylaşan yapay zekanın kavramları ve kelimeleri öğrenebileceğini kanıtlamış olduk. Yapay zeka kelimelerle görsel referansları birbirleriyle ilişkilendirmeyi başardı." değerlendirmesinde bulundu. Sistemin eksikleri de var. Araştırmacılar yapay zekanın bebeğin ellerinin "ne olduğunu" anlamakta zorlandığını söylüyor.



    Bilim dünyasında çocukların konuşmayı nasıl öğrendiği konusunda tartışma sürüyor. Bazıları bebeklerin sadece görerek, duyarak ve oyun oynayarak, yani tecrübelerinden yola çıkarak lisan öğrendiğini savunurken, bazılarıysa insandaki dil yeteneğinin doğuştan geldiğini öne sürüyor.









  • Çocuk ilk Ann yada Baa der, Anne Baba diyemez, 2 hece söyleyemez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 11 Şubat 2024; 15:01:52 >
  • İngilizce olarak top ve sandalye tek hece olarak okunur; "Ball" ve "Chair". O nedenle bir gariplik yok durumda.

  • Yapay zekanın gelişimine dair metaforik anlam da çıkartılabilecek güzel bir deneye benziyor. Yapay zeka - gelecekteki muhtemelen versiyonlarına nazarla - şu an emekleme aşamasında sayılır.


    Alıntı

    metni:
    Bilim dünyasında çocukların konuşmayı nasıl öğrendiği konusunda tartışma sürüyor. Bazıları bebeklerin sadece görerek, duyarak ve oyun oynayarak, yani tecrübelerinden yola çıkarak lisan öğrendiğini savunurken, bazılarıysa insandaki dil yeteneğinin doğuştan geldiğini öne sürüyor.


    Dil yetisi anlaşıldığı kadarıyla özellikle belirli bir yaş aralığında aktif bulunan doğuştan gelen bir yeti ama çevreden "yazılım yüklenmesi" gibi bu yetinin aktifleşeceği bir lisan aktarımı lazım. Yani bebek bir lisana maruz kalmalı. Aksi takdirde yetişkin olunca Tarzan karakterine dönüyor. Yani insan gibi konuşamaz hale geliyor. Öğrense bile zorlukla öğreniyor ve gramer kuralları gibi bazı içgüdüsel tetiklenen dilsel yapıları rahatça uygulayamıyor. Aklımda bahsi geçen örnekler-vakalar böyle kalmış. Merak edip soran olursa bunları gördüğüm kaynaklara bir bakar ve referans bırakırım. "Tarzanlaşma" örneğini sanırım zoolog ve bilim yazarı Matt Ridley, sıfırdan doğal öğrenme ve konuşma yaşını kaçırıp dili çok geç öğrenmenin handikaplarını ünlü nörobilimci David Eagleman aktarıyordu.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.