Şimdi Ara

Yapay uydular da dünya ile birlikte mi dönüyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
15.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Az önce bir kitap okurken uydulardan bahsedilirken aklıma bir şey takıldı. Farzedelim Türksat 2a. Türkiye'deki uydular buna konumlandırılıyor. Ama dünya dönerken konumlarının değişmesi lazım eğer ki uydular uzayda sabitse.
    Yani diyeceğim o ki. Bu uydular dünya'nın çekim alanında mı kalıyor da dünya döndükçe dünya ile eşzamanlı dönüyor? Yani benim çanak anteminim bulunduğu konumda sürekli aynı doğrultuda duruyor sanırım?

• evet dünya ile birlikte dönüyorlar
    bunlar iletişim araçlı uydular ve konumları yere göre sabit kalıyor

birde askeri amaçlı uydular var bunlarda istenildiği gibi yerleri değiştirilebilir
  • Askeri amaçlı uyduların yerleri değil yönleri değiştirilir. Yörünge değişmez.

Benim asıl söylemek istediğim şey ise konuyla pek de alakalı değil. Bu yüzden konuyu açan arkadaşdan beni hoş görmesini rica ediyorum.

Bir iki gün önce Wall-e isimli bir animasyon fil.m izledim. Bu fil.mde dünya bir çöplük olarak kullanılmaya başlamıştı. Wall-e de dünyada bu çöpleri temizleyerek yaşayan bir rob.ottu. Bu temizlik işleri sırarında bir bitki buluyor ( ayrıntılı anlatmıyorum çünkü izlemek isteyebilirsiniz) bir uzay gemisi bunu uzayda ki insanların hayatlarını sürdürdükleri gemiye götürmek için havalanırken gemiye tutunuyor v.e gemiyle beraber havalanıyor. Gökyüzünü aşarken uydulara çarpıyorlar. Dünyadın etrafında uydulardan kurulu bir tabaka oluşmuş.
    Düşünsenize uzaya böyle uydu gönderilmeye devam edilirse ne olacak. Sonuç bu.
    Bu konuda da şimdiden anlaşılıp ortak uydu projeleri geliştirilmeli. Gerizekalı insanlar ticaret birlikleri kurmayı biliyorlar ama doğayı korumak için kurulmuş büyük v.e etkin işbirlikleri yok.

edit;reklam önleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 31 Aralık 2008; 13:37:00 >

• Döneni de var, dönmeyeni de var. Örnğin telekomünikasyon uydularının dönüşü dünyanın dönüşü ile senkronizedir bu nedenle bu uydular dünya yüzeyine göre hep sabit dururlar. GPS uydularının dünya etrafında dönüşü, dünyanın dönüşü ile senkronize değildir bu uyduların pozisyonu dünya yüzeyine göre sabit değildir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Döneni de var, dönmeyeni de var. Örnğin telekomünikasyon uydularının dönüşü dünyanın dönüşü ile senkronizedir bu nedenle bu uydular dünya yüzeyine göre hep sabit dururlar. GPS uydularının dünya etrafında dönüşü, dünyanın dönüşü ile senkronize değildir bu uyduların pozisyonu dünya yüzeyine göre sabit değildir.

gps cihazları nasıl çalışıyor?
    benim bildiğim kadarı ile her cihaz 4 ayrı gps uydusu ile haberleşerek tam yerini ayrıntılı olarak bildiriyor(bu doğrumu?)

ayrıca gps uydularının yer yüzeyine göre sabit olmaları gerekmez mi?
    bu sayede birçok teknik zorluktan kurtulmuş olmaz mı?

• quote:

Orjinalden alıntı: etusch

Askeri amaçlı uyduların yerleri değil yönleri değiştirilir. Yörünge değişmez.

Benim asıl söylemek istediğim şey ise konuyla pek de alakalı değil. Bu yüzden konuyu açan arkadaşdan beni hoş görmesini rica ediyorum.

Bir iki gün önce Wall-e isimli bir animasyon fil.m izledim. Bu fil.mde dünya bir çöplük olarak kullanılmaya başlamıştı. Wall-e de dünyada bu çöpleri temizleyerek yaşayan bir rob.ottu. Bu temizlik işleri sırarında bir bitki buluyor ( ayrıntılı anlatmıyorum çünkü izlemek isteyebilirsiniz) bir uzay gemisi bunu uzayda ki insanların hayatlarını sürdürdükleri gemiye götürmek için havalanırken gemiye tutunuyor v.e gemiyle beraber havalanıyor. Gökyüzünü aşarken uydulara çarpıyorlar. Dünyadın etrafında uydulardan kurulu bir tabaka oluşmuş.
    Düşünsenize uzaya böyle uydu gönderilmeye devam edilirse ne olacak. Sonuç bu.
    Bu konuda da şimdiden anlaşılıp ortak uydu projeleri geliştirilmeli. Gerizekalı insanlar ticaret birlikleri kurmayı biliyorlar ama doğayı korumak için kurulmuş büyük v.e etkin işbirlikleri yok.

edit;reklam önleme

benim bildiğim uyduların işi bitince atmosfere düşürülüp yanmasını sağlıyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 31 Aralık 2008; 14:56:53 >

• Kitapta şöyle bir cümle vardı :"İstanbulda bütün uydular aynı yöne bakıyor. Bu garip değil mi?"
    Yani cümlede kurgu hatası olduğunu düşündüm ben de ama konuya tam hakim olmadığım için sorayım dedim.
    Elbette aynı yöne bakması gerek. Sonuçta Türksat uydularına bakacak bu uydular.

Teşekkürler bilgiler için.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Askeri uydular kutuplar arasından dönerler.
  • Uydu kelimesini okuyunca benim de aklıma uzun zamandır gelen bir şey var.
    Güneş sisteminde her gezegenin uyduları var ama ay gibi büyük bir uydu yok.
    Peki ay bir uydu değil gezegen olabilir mi ? Kendisinin uyduları olmaması veya dünya yörüngesinde dönmesi uydu denmesi için yeterli mi ? Yani uydu dediğimiz kavram aslında bir merkezin çekiminde dönen başka maddelerse peki aslında satürn'ün etrafında bir uydu olmaması ve onun dahil tüm gezegenlerin güneşin uydusu olabileceğini düşünürsek aslında ya ay'a gezegen demek lazım ya da uydu kavramını gözden geçirmek lazım bence.
  • quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.

Uydu kelimesini okuyunca benim de aklıma uzun zamandır gelen bir şey var.
    Peki ay bir uydu değil gezegen olabilir mi ? Kendisinin uyduları olmaması veya dünya yörüngesinde dönmesi uydu denmesi için yeterli mi ? Yani uydu dediğimiz kavram aslında bir merkezin çekiminde dönen başka maddelerse peki aslında satürn'ün etrafında bir uydu olmaması ve onun dahil tüm gezegenlerin güneşin uydusu olabileceğini düşünürsek aslında ya ay'a gezegen demek lazım ya da uydu kavramını gözden geçirmek lazım bence.

Jupiterin 4 büyük uydusu neredeyse Dünya kadar.

• quote:

Orjinalden alıntı: Arthur

quote:

Hayır en büyüğü Titan neredeyse Mars kadar.

• Güneş sistemini aşan insan yapımı uydu var mı?
    Bir keresinde tv'de ""nasa 15 yıldır izini kaybettiği bir uydusunda güneş sistemi dışında biryerden sinyal aldı" gibisinden bir haber izlemiştim. Ama google'den bunu doğrulayamadım.
  • Döner...Askeri Uydularda Tamamen farklıdır yanlız...onlar yer değiştirebilirler..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ultio

Döner...Askeri Uydularda Tamamen farklıdır yanlız...onlar yer değiştirebilirler..

http://www.heavens-above.com/solar-escape.asp?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=CET

4 tane var
  • quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Döneni de var, dönmeyeni de var. Örnğin telekomünikasyon uydularının dönüşü dünyanın dönüşü ile senkronizedir bu nedenle bu uydular dünya yüzeyine göre hep sabit dururlar. GPS uydularının dünya etrafında dönüşü, dünyanın dönüşü ile senkronize değildir bu uyduların pozisyonu dünya yüzeyine göre sabit değildir.

gps cihazları nasıl çalışıyor?
    benim bildiğim kadarı ile her cihaz 4 ayrı gps uydusu ile haberleşerek tam yerini ayrıntılı olarak bildiriyor(bu doğrumu?)

ayrıca gps uydularının yer yüzeyine göre sabit olmaları gerekmez mi?
    bu sayede birçok teknik zorluktan kurtulmuş olmaz mı?

Evet sistemin sağlıklı çalışması için alıcının dört tane uyduyu görmesi yetiyor. Aslında teorik olarak üç tanesi ile de çalışr fakat sağlıklı çalışması için dört tane gerekiyor. Bu uydular altı ayrı yörüngede (her yörüngede 4 uydu) 12 saatte bir tur atacak şekilde dönüyorlar. Zaten bu şekilde yeryüzünün her noktasında herhangi bir zamanda en az 6 uydu görülmesi garanti altındadır. Neden bu şekilde dönecek şekilde ayarlanmış tam olarak bilmiyorum herhalde yeryüzünde kör nokta kalmamasını garanti altına almak için olabilir. Zaman içinde uyduların yeryüzüne göre pozisyonları değişir çünkü. Örneğin dağın yamacında mahsur kalmış dağcıları düşünün, o an için yeryüzü şekillerinden dolayı sağlıklı bilgi edemeseler bile bir süre sonra uyduların pozisyonu değişince daha sağlıklı bilgi elde edebilirler.

• Titan Satürn'ün uydusu bi kerem.
  • askeri uydular yön değistirirler..Diğer ticari uydular döner diye biliyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

quote:

Kusura bakma yeni gördüm. Yanılıyosun Titan Satürn'ün uydusu ve Ganymede Titandan bir miktar daha büyük. Üstelik ben "neredeyse" diyerek yaklaşık bir büyüklükten bahsettiğimi vurgulamak istemiştim. Linkteki resimde Güneş sistemindeki büyük kütleli cisimlerin boyut karşılaştırmaları yapılmış. İncelemenizi tavsiye ederim.

Solar System Bodies

• quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

quote:

Titan Satürn'ün uydusu.

• Bu arada az önce N.Geo'da anlatıyorlardı, Plüton'un biraz daha ilerisinde, Güneş'ten yaklaşık 16milyar km uzaklıkta Voyoger1 uydusu bulunuyormuş. Ek bilgi olarakta bu uydu üzerinde çeşitli dillerde dünyadan mesajlar taşıyor ve üstünde Güneş Sisteminin bir haritası bulunuyormuş!
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.