Şimdi Ara

YAP-İŞLET-DEVRET ÇOK MANTIKLI BİR SİSTEM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda Avrasya Tüneli hakkında sosyal medyada bir takım algılar yapılmıştı. Ben de bu algılara araştırmalarım neticesinde cevap vermek istiyorum.

Yap-İşlet-Devret sistemi ihaleyi kazanan firmanın yapım işlemini gerçekleştirip, anlaşılan süre kadar yapıyı işletmesi ve sonrasında devlete devretmesine dayanır

- Avrasya Tüneli özelinde konuşacak olursak; tünelin maliyeti 1.2 milyar dolar ve devlet böyle bir parayı asla ödemedi. Tüm maliyetler üstlenici firmaya ait.

- 25 yıl boyunca devletin firmaya verdiği 25.6 milyon araçlık bir geçiş garantisi var. Bu sene sadece 10 milyon araçlık bir eksik olduğu için devletin şirkete ödeyeceği para 123 milyon dolar. 2 sene içerisinde garanti edilen araç sayısının yakalanması öngörülüyor.

- Araç geçiş ücretlerinin 25 yıl boyunca üstlenici firmaya ait olduğunu unutmamak gerek.

- Ancak garanti edilen sayıyı aştığı kadarının yüzde 30'luk kısmının devlete iade edileceği de başka bir gerçek.

Tüm bunlar da devletin bu tüneli maliyetinin çok altında hizmete sunmuş olması demek. Eğer geçişler plana uygun seyrederse, devletin 1 milyar dolarlık bir kârı olacak.

Burada ilk bakışta göze çarpmayan ama aslında çok önemli olan bir nokta var. Devlet yapıların parasını bizzat kullananlara ödetiyor. Yani Hakkari'deki adam İstanbul'daki kullanmadığı tünel için 1 veriyorsa, her sabah o tüneli kullanan adam 50 veriyor.

Sürücülerin edindiği yakıt ve süre tasarrufunu hesaba katmıyorum bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Pink -- 23 Haziran 2018; 0:59:12 >

• Devletin olan arsayı bedava ver

Oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 23 Haziran 2018; 0:58:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzüklü Berat sen misin?

• quote:

Orijinalden alıntı: 0z0z

Devletin olan arsayı bedava ver

Oldu.
    Anlamadım, kim kime bedava mal vermiş bugüne kadar? Yazdıklarımı okumadınız sanırım, öngörülen geçiş sayıları yakalanırsa devletin 1 milyar dolarlık bir karı olacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Pink

Anlamadım, kim kime bedava mal vermiş bugüne kadar? Yazdıklarımı okumadınız sanırım, öngörülen geçiş sayıları yakalanırsa devletin 1 milyar dolarlık bir karı olacak.

Alıntıları Göster
    Arsa arazi milletin.

Bedava kullandırıyorsunuz.

Devletin senyoraj hakkından vaz geçiyorsunuz.

Arazi mal milletin adam yaptı ya onu kazanç sayıyorsunuz.

Düşününüz.

Bir eviniz var ve bir odası boş

Birisi geliyor diyor ki odanızı boya badana yapacağım dekore edeceğim ama bana 20 yıl o odanın kullanım hakkını veriniz.

Kabul ediyorsunuz adam istediği gibi o odayı 20 yıl boyunca kullanıyor.

20 yıl sonra size posası çıkmış halde iade ediyor.

1-zaten o evin odası tapusu zaten sizindi

2- 20 yıl boyunca kira vs gelir istemediniz ama adam dünya para kazandı

3- Pardon siz salak mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 23 Haziran 2018; 1:15:9 >

• Blokla blokla bitmiyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: 0z0z

Arsa arazi milletin.

Bedava kullandırıyorsunuz.

Devletin senyoraj hakkından vaz geçiyorsunuz.

Arazi mal milletin adam yaptı ya onu kazanç sayıyorsunuz.

Düşününüz.

Bir eviniz var ve bir odası boş

Birisi geliyor diyor ki odanızı boya badana yapacağım dekore edeceğim ama bana 20 yıl o odanın kullanım hakkını veriniz.

Kabul ediyorsunuz adam istediği gibi o odayı 20 yıl boyunca kullanıyor.

20 yıl sonra size posası çıkmış halde iade ediyor.

1-zaten o evin odası tapusu zaten sizindi

2- 20 yıl boyunca kira vs gelir istemediniz ama adam dünya para kazandı

3- Pardon siz salak mısınız?

Alıntıları Göster
    Yaptığınız analoji aşırı alakasız.

Ben 20 sene adama evi bedava veriyorum ama 20 sene sonunda aynı şekilde almıyorum. Oturmuş ve kullanılmaya alışılmış bir mekanizmayla bana teslim ediliyor. Kaldı ki belli bir miktarı geçmesi durumunda gelirin bir kısmına el koyuyorsunuz.

Sizin yaptığını yapmayacağım ve mesajınızı şikayet dahi etmeyeceğim. Belki bir gün medeni şekilde tartışacak kadar olgunlaşmanıza sebebiyet verir bu hareketim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şu ana kadar yap-işlet-devret ile yapilan hicbir proje sunulan "garanti" gecis sayisini veremedi. Daha simdiden yavuz sultan selim ve osmangazi köprüsünün maliyetinin yarisina yakin bir kismini firmaya ceza bedeli olarak odedik ve ortalama 40.000 olan arac gecisi 15.000'de kalmakla beraber gecisler ucretler nedeniyle azalmaya başladı. Bu arada dolar lobisi faiz lobisi diye cigirip kopru geçişlerini dolarla belirlemekte guzel ironi. Şehie hastanelerini müsteri kaynagi olarak goren verdiği hicbir verinin otekini tutmadığı, reel enflasyon degeri olan %29'u %10-12 gosterebilmek icin pinpon topunun enflasyondaki katilim değerini neredeyse %45'lere cikaran bir hükümet bize bu sistemle 1 milyar dolae kar ettirecek oylemi biz sizi sonra ararız. Sizi unlu bie zatin yakin zamanda soyledigi bir sozle ugurlamak istiyorum "Parasi olan bu kopruden parasi olmayan digerinden gecsin" 3 hayirla sizi uğurluyoruz. Ekonomi bilmeyen adam burda konusmasin abi. Forum sozlu olarak test yapmali yoksa ekonomi hakkinda konu acmamali kimse.

• Mr. Pink kullanıcısına yanıt
    1-gecis ucreti ve verilen garanti sayisi fahiş

2-hicbir zaman simdikinden fazla arac gecmeyecek aradaki farki surekli millet gecmedigikopruye parasini odeyecek

Kopruyu geç ancak sehir hastaneleri tam anlamiyla hayinlik

• Tek geçişinin dolar ile endekslendiği ve her geçen gün artan dolar kuru ile orantılı olarak tl fiyatının arttığı ancak bu ülkede yaşayan insanların dolar değil tl ile maaş alıp dolar arttığı için insanların dolar bazında maaşının düştüğünü var sayarsak,

tek geçişinin düz hesap 20 lira gidiş gelişin düz hesap 40 lira olduğunu düşünürsek ve her geçen sene hem enflasyon hemde dolar kuru üzerinden zam yiyeceğini düşünürsek, fiyatı düşürmek için devlet geçişlerde aldığı vergileri düşürmek zorunda kaldığını da eklersek

1. Garanti geçiş hakkının doldurulacağını düşünüyor musun?

2. Düşünüyorsan 2 sene içinde dolduracağını düşünüyor musun?

3. Dünyanın başka neresinde yapilan ticaretin %100 kar sağlanacağı garantisi verilir?

4. Devlet ne zamandan beri kar için milletine hizmet eder olmuştur?

Daha çok soru sararım da bu kadarına cevap verebilirsen yeterli benim için.

• Bir akp’li olarak burada yapılan mantık ve saygı çerçevesinde tüm eleştirilere katılıyorum. Madem vatandaşın yararına yapılacak bir proje olacak. Ozaman fiyatıda ona göre belirleyip herkesin kullanımına sunacaksın. Misal 80₺ değilde 50₺ yaparsın geçiş sayısını artırırsın. Bu sayede garanti dediğin bedelide aşağıya çekmiş olursun.

• Osmangazi köprüsü için konuşuyorum.

Köprü normal araçlar için 100 lira sayılır. ( otobanı kullanmadan sadece köprü kullanılmasına rağmen otoban ücreti dahil )

Eskihisar feribot istekelesi ve karşısındaki ido ve İstanbul lines hat girişlerini bir haber kanalında canlı yayın yapsalar yeter.

Ne sütaş ın tırları ne Çanakkale seramik turları, ne de otomobil fabrikalarından sevkedilen tırlar köprü kullanmıyorlar. Hepsi saatlerce feribot kuyruğunda bekliyor. Madem hizmet hizmet diyorsun, bu insanlar her gün saatlerce yol çekiyor, fiyatını düiürsene 3 te 1 ine. Millet feribot kullanacağına köprüden geçsin rahat etsin.

Yazık değil mi insanlara. Geçmememize rağmen vergilerden topladıklarını yandaş firmalara yediriyorlar. Zarar edip devlet para ödeyeceğine sürümden kazan. Avrasya tüneli içinde öyle. Yavuz Sultan selim köprüsü içinde öyle.

Sen devlet olarak topladığın paradan neden ödersin ki. Aklım almıyor ya

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Pink

Alıntıları Göster
    Şehit hastaneleri, Osmangazi Çanakkale. Yavuz Sultan selim. 3. Havaalani hepsi kar edecek haklisin!!

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.