Şimdi Ara

YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR.. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
9.662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konuyu hortlattim ama ns50f icin 6 ohm da guclu bir amfi lazim.baslatma olarak 80 watt istiyor.50 wattlik olan 150 lere bakin daha iyi ses alirsiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir hortalama benden olsun. Bende bu hoparlörleri sanırım 2012 de Media Markt tan almıştım. Bayadır içini söküp bakmak istiyordum, feçenlerde içini söküp bakayım dedim. Crossover devresinde kutupsuz kondasatör kullanmışlar ve tweetırlardaki mıknatıs baya büyük. O yüzden hassasiyeti iyi. Fakat iç kablajı ince kullanmışlar. Bu kabloları kalın kablolarla değiştirdim ve ses gözle görülür bir şekilde netleşti, açıldı. Eli lehim makinası tutan herkese bu basit tavsiye ederim. Hoparlörlerden çok daha iyi verim alıyorsunuz.

    Orjinal kablolar görülüyor
     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • zupar kullanıcısına yanıt

    Kolay gelsin.

    İkinci adım olarak 2 adet elektrolitik kondansatörü polypropylene kondansatörler ile değiştirmenizi öneririm.

  • NS-50F bende de var ve son derece memnunum. 2 el fiyatları bile çok artmış.

    Kablo değişim işini bende düşünüyorum. Hatta az önce 1-2 metre kaliteli kablo arıyordum.


    Kondansatör değişimi ise düşünmemiştim ama açmışken o da mantıklı ama kaliteli birşey bulmak lazım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Kolay gelsin.

    İkinci adım olarak 2 adet elektrolitik kondansatörü polypropylene kondansatörler ile değiştirmenizi öneririm.

    Teşekkürler. Becerebilirsem Crossover falan mı yapsam dedim ama baya kallavi bir işmiş o. Kondansatör değişimide yapayım dediğiniz gibi.

  • zupar kullanıcısına yanıt

    Crossover'da kullanılmış olan bobinlerin teli kalın kesitli ve düzgün sarılı... İş görecektir.


    Kaliteli MKP tipi kondansatörler yurtiçi piyasada bulabileceğinizi pek sanmıyorum.

    Yurtdışından getirtmeniz gerekebilir. Marka olarak fiyatına göre oldukça kaliteli olan Solen markayı tavsiye ederim.


    Örneğin:

    https://www.madisoundspeakerstore.com/solen-capacitors/

  • @Kursun_ Çok teşekkür ederim. İş yerinde arızalı UPS'lerden söktüğüm kare tip MKP kondansatörlerle denemeler yaptım. Tiz tarafı 4.7uF, basta 15uf kullanılmış. Bobinlerin üzerinde yazar değerlere göre kabaca internetteki sitelerden yaptım hesaplarda, bass 1000hz tiz 3700hz gibi kesilmiş. Bassta 10uf kullanarak 1200-1300 civarına çekince orta sesler biraz daha güzelleşti. Tizde en güzel sesi kendi kondansatörü ile aldım.


    Şimdilik piyasadan bulabildiğim 10uF kondansatörleri taktım(karelerden daha iyi ses verdi), malum euro dolar ortada kaliteliler baya maliyetli oluyor. 4.7uF olarak bulamadım. UPS kargo 200km Yoldan bir haftada getirdi kargoyu. Sağolsun Bykoz Elektronik - Mehmet abiye verdiğim DAC siparişini erken bitirmiş haber etti, biraz önce aldım, mükemmel iş çıkarmış, F5 amfim ile uyumu mükkemmel oldu. Daha önce Creative X-Fi USB ses kartımı kullanıyordum, aralarında dünya kadar fark var. F5 amfimin devre kartlarını ondan alıp yapmıştım 9 sene oldu sanırım, terminallerini falan değiştirmem lazım.


    Birde yağlı kağıt (PIO) kondansatörler varmış, onlara da bakacağım. Rus sitelerinde uygun ve kalitelileri satılıyormuş.


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..




  • Bende yaptıklarınızı takip ediyorum.

  • Birde içeride tek bir yüzü kaplamışlar. Sanırım Eltaf toz filtlesi olarak satılan malzemeden, kalan kısımlarıda kaplayıp denemeyi düşünüyorum. Aşağıdaki videoda da bir Rus arkadaşta iyileştirme yapmış.


  • Kullanacağınız malzemeyi, önceki ses ve sonraki ses karşılaştırmaları merakla bekliyorum.

  • @Rigorous Bugün elyaf malzemeyi aldım izolasyon malzemesi satan bir yerden. 2 metre eninde bulunuyor. 1 metre aldım. Kalınlığı 1cm idi. Ben 2 ye katlayarak kullandım. Orijinali gibi 2cm oldu.

    Resime göre sadece sağ taraftaki elyaf vardı orjinalde. Ben tüm yüzeyleri kapladım. Bunun için kolon başına 1 adet 21x105xm 2 adet 16x35cm parça kullandım (Crossover ve terminal bağlantıları ortada kaldığı için)

     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..

    Karşılaştırma için ilk önce kolonun birini kaplayarak ikisi ni kıyaslayarak denemeler yaptım. İkisicisini yapıp bağlayınca fark çok net anlaşıldı.Ses kalitesi baya baya iyileşti, bass uğultusu varmış o gitti ve diğer özellikle orta sesler, davul sesleri ortaya çıktı. Kesinlikle bu iyileştirmeyi de öneririm. Selamlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @zupar eline sağlık.

    İlk fırsatda bende benzer çalışmayı yapacağım. Hatta elimdeki diğer Yamaha hoparlörlere de benzer işlemi uygulayacağım.

  • Son ve nihai güncellemeleri de ekleyeyim.


    Crossover devresini 3. aşamalıya çevirdim.


    Orjinal devre


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..

    Nihai


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..
     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..

    Şemalarda 5.6 Ohm olarak gözüken dirençler hoparlörleri(alttaki Tweeter) temsil etmektedir. Filtre elemanlarını hesaplarını yaparken, internetteki crossover, RLC Filtre devre dizaynı, hava nüveli bobin hesaplamaları ile ilgili siteleri ve Circuit JS1 devre simulatörünü kullandım. Sanırım filtre tipi Bessel'di onun üzerinden gittim. Bobini LCR metre olmadığı için hesaplamalara göre sardım. Hesap sonucunu yanlış okuğudum için biraz az sarmışım başta, seste bass eksikti baya sonra sarımı doğru yapınca düzeldi. Bobini belki ilerde bir daha sararım çünki hem acemilik hemde acelecilik yüzünden görüntü pek düzgün olmadı :). Tweeter sesi yüksek kalınca, 0.5-1-2 ohmluk dirençle dinlemeler yaptım ve 1ohm da karar kıldım.


    Yapılanların tekrar üzerinden geçersek.


    1- İç Kablolama kaliteli ve daha kalın kablolarla değiştirildi. (Tweeter için 4mm2 kullanıldı)

    2- Tüm kondansatörler bipolar alümünyumdan(elektrolit), Axial Polyester Film kondansatörler ile değiştirildi.

    3- Kabin içi elyaf filtre olarak bilinen 2cm kalınlığındaki izolasyon malzemesi ile kaplandı.

    4- Crossover devresi 3 aşamalı bessel olarak yapıldı.


    Maliyet olarak, Kondansatörleri Entegre dünyasından 70-80TL civarına aldım. Elyaf malzeme 100TL(artanı rear ve suba ekledim iyi oldu;)),5TL'de bobin için emaye tele verdim.


    Sonuç muazzam, ses çok daha doğru ve doğal. Kendisinden belki 2-3 kat pahalıya alabileceğinizin stock hoparlörden daha kalite ses vereceğinden eminim. Yaptığım 4 maddeninde çok etkisi oldu. Crossover'ın önemi gördüm, Yamaha'nın sürücüleri güzel ancak bu değişikleri yapınca ortaya çıktılar. Benzer değişiklikleri Wharfedale diamond 8 centerımda da yaptım şu an dialoglarde nefes sesleri bilde duyulur oldu. Benim için bu işlerde amatör olan bir kişi için iyi bir deneyim oldu.


    Vakit bulursam, çocuklarda, hanım evden atmazsa :) elimde eski 3 yollu goldmaster kuleler var. İçinde saçma bi crossover ve 0.50mm2 den bile düşük bir kablo kullanılmış. Sürücü kalitesi ve kabin hesabı pek doğru olduğunu düşünmesem de hobi olarak uğraşacağım.


    Forumlarda bilgi paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim, bilgi, deneyim paylaştıkça güzel.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zupar -- 9 Ocak 2021; 13:3:58 >




  • Haftasonu bende Ns-F160 ve Ns-C210 un içini düzgün şekilde kapladım.

    İlk dikkatimi çeken baslar azalmış gibi ama daha tok ve netlik artmış. Önceden sanki kabin içindeki yankılı bası dinliyormuşum. Hoparlörler biraz monitör hoparlör tarafına doğru evrildi.


    Herhangi bir kablo yada filtre komponent değişimi yapmadım. Bu olayı daha ileride daha ayrıntılı ele alacağım.


    Bugün yada yarında Ns-50F ler benzer işleme girecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rigorous -- 11 Ocak 2021; 16:37:44 >
  • Bu arada konunun yıllar önce açılışı ile ilgili genel olarak yazayım.

    Yamaha'nın konuda geçen hoparlörü gibi pek çok hoparlörü giriş seviyesidir. Yani çok şey beklememek lazım.

    Ama ilk NS-50F aldığımdan beri çok memnun kaldığım için yine Yamaha ile devam ettim ve bu süreler sonunda da aldığım tüm Yamaha'lardan memnun kaldım.


    Tüm cihazları ile (son çıkan Avr'leri ayrı tutayım) giriş seviyesi daha doğrusu fiyat olarak giriş seviyesi için tercih edilebilecek ürünler. 2. elde de durumundan belli. Neredeyse yok satıyor.


    Keşke 20-30 bin dolarlar ayırıp cihaz alabilecek durumumuz olsa da başka cihazlar baksak. Bu nedenle alabileceğimiz en iyisini almaya çalışıyoruz.

  • Beim yaptığım tüm değişikleri yapabilirseniz inanın ses kalitesi çok yükselecek. JBL E-90 kullanan bir arkadaşıma dinlettim. Genel olarak E90'a kıyasla çok daha iyi buldu. Sadece bassları dolgunluk olarak zayıf gördü. Doğal olarak ondaki bass sürücüsü daha geniş, hatta tüm hoparlörlerde daha kalitelidir fakat diğer bileşenlerde kaliteli olmayınca daha nispedeten kötü ses veriyor. Arkadaş hemen benimkini de el atalım dedi 😁E90'ın Crossovertuna baktığımız da elektrolitik kond. Kullanmışlar ve 2. Seviye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • NS-50F de ilk aşama bitti, içi elyaf kaplandı. Ses güzel oldu (Çok genel bir kelime özellikle kullandım. Neye göre :) )

    Bir sonraki aşamada 2 ayrı boyutda kablo papuçlarından alıp kabloları ve kondansatörleri de değiştirmek. Ama biraz zaman sonra.


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..
     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..





  • Bu sabah sürpriz bir şekilde aliexpress'ten sipariş verdiğim audiophiller MKP kondansatörler geldi. Müsaitken hemen taktım. Ses biraz daha dolgun, bi tık daha iyi oldu. Kaliteli markalar daha da iyi sonuç verir eminim.


    Yaptığım araştırmalarda bu kondansatörlerin bilinen avrupa markaların giriş seviye modellerinden bir tık daha kötü, polyesterlerden genel olarak iyi olduğu yazıyordu. Tabi fiyatları baya uygun oluyor. Ben OLGA Company Store'dan aldım. 5li satıyorlardı. Rica ettim 4x4.7uF 6x15uF gönderdi sağolsun çinli arkadaşımız. Toplam 130TL'ye maloldu. Piyasada bulunan polyesterler yerine imkan dahilinde bunlardan almak daha mantıklı.


     YAMAHA NS-50F FLOORSTANDING HOPARLÖR..




  • Merhaba yeniden hortlamak istedim şuan ki upgradeler ile ns50f nasıl gidiyor?

    Klipsch rf52 gibi bir kuleyi merak ediyorum artık değiştirmelimiyiz yoksa ns50f de kalmalımıyız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kondansatör ve kablo değiştirmedim. Sadece iç kaplama yaptım. Sistemimde arka hoparlörler olarak yer alıyor. Önlerde Yamaha Ns-F160 lar var. Bunlarda da iç kaplama yapıldı.


    Hiç değiştirmeyi düşünmüyorum. Hem sinemada hemde müzikte çok iyiler.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.