Almanya almanya orada dururken türkleri araplari vs almış bu durumda sen zaten oraya giderek asimile olmayı kabul etmişsin. Afrikalılar ise Avrupa ya köle olarak gitmiş yani bırak dillerini unutmayı insan olarak bile görülmemişler. Bunların asimile olması ile sayıları 5 milyon 10 milyon 20 milyon farketmez yerleşik bir kürt nüfusun asimile olması aynı şey mıdır? Türkiye kurulurken tek Asli unsur Türkler değildi kürtler de vardi hatta asli yerleşik unsur olarak sayıları az da olsa lazlar araplar ermeniler ve rumlar da vardı. Kurtlere yada diğer gruplara eşit hak vermek lütuf değil mecburiyettir. Bir kürdün memur asker polis öğretmen tacir olması zaten olağan bir şey. Bu bir ayrıcalık değil ki. Adamların istediği ülke kurulurken nasıl ki Osmanlı zamanında dillerini muhafaza ettilerse aynısına sahip olmak. Bunu istemekten doğal ne var. Matematik dersini kurtce verdiğinde sorun cozulecek mi diye sormak mantıksız. Sen matematiği kurtce verdiğin zaman adam kendinin de değerli olduğunu kürt ile türkün eşit olduğunu hissedecek. Bu aaa alsana matematik hah sorun bitti gibi değil. Bir süreç. Ben pkknın isteklerini yazmıyorum senin yazdıklarına mantıklı öneriler sunmaya çalışıyorum. Kürt olsam böyle düşünürdüm diyorum. X =y ve y=z ise x=Z diyorum o kadar. Pkk ile anlaşma yap diyen kim? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2262441B1 -- 29 Ekim 2024; 12:0:32 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Y-CHPli ÖÖ: “Siz ‘Kürt sorunu yoktur’ diyorsanız, bu Kürtlerin en büyük sorunudur.” (3. sayfa)

-
-
Ülke iğrenç bir noktaya gidiyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Milli Mücadele esnasında çıkan iç isyanların bir kısmı hep G.Doğu'da çıktı.Cumhuriyetin ilanından sonra çıkan bütün 'büyük' isyanların tamamı da Kürt isyanlarıdır.Cumhuriyetin ilanından sadece iki yıl sonra 1925'te çıkan Şeyh Sait isyanını yüceltenler ve sahiplenenler kim?Ağalık ve aşiret sistemini savunmak maksadıyla isyan eden Seyit Rıza'yı kahraman olarak gören kim?Üstelik tüm bu isyanlar çıkarken Türkiye Kürtlere Türklerin sahip olduğu tüm hakları ve eşitliği sağlamıştı.Bunlar ne diye isyan ettiler o zaman?Hangisi 'Şu haklarımız verilmedi' gerekçesiyle isyan etti?
Kaldı ki Kürtlerin nüfusuda söylediğiniz gibi 20 milyon falan değildir.Hem Türkiye'de ki hem K.Suriye'de ki hem de Irakta ki Kürtlerin toplamı bile bunu bulmaz.Neye dayanarak 5,10,20 milyon Kürt var diyorsunuz?Elinizdeki veriler ne?Türkiye'de ki nüfus sayımlarında bile kim Türk veya kim Kürt belli değildir zira bu sorulmaz.Neye dayanarak 20 milyon Kürt var diyorsunuz?
Ve neye dayanarak Kürtler yerleşik bir halktır diyorsunuz?Almanya'ya giden Türkler ile Fransadaki Afrikalılarla bir tutamazsınız diyorsunuz?
Bugün Kürtlerin genel olarak yaşadığı coğrafyada 100 yıl önce Ermeniler yaşıyordu.Ermenilere görede D.Anadolu ve G.Doğu 'Ermenistan'..Bunların tehcir edilmeleriyle Kürtler bu bölgelere yayılabilme imkanı buldu..Yoksa tarihsel açıdan bölgede her zaman Ermeniler daha çoktu.Bu gerçeği ne yapacağız peki?
Kürtlerin memur,asker,polis,öğretmen,tüccar vs olabilmeleri zaten 'ayrıcalık' demiyorum.Sahip oldukları haklar diyorum.Dolayısıyla daha neyi sorun ediyorlar diyorum.Neredeyse tamamı Türkçeyi biliyorken ne diye Kürtçe hak verilsin diyorum?Kaldı ki bunu devlette verdi.Hangisi seçmeli Kürtçe dersi aldı?Kürtçeye bir ilgi oldu?Çoğu zaten Türkçeyi öğrenmiş hatta öğrenmeyi geçtim 'ana dili' olmuş..Durum buyken bunu kaşımanın kime ne faydası var?
Apo ve 'ülkede Kürt sorunu var' diyenler fark ettiyseniz 'Kanarya severler derneği' değil PKK...Devletinde görüşme yaptığı taraf PKK...Dolayısıyla Kürt sorununun çözülmesi için görüşülen tarafta PKK...Durum buyken PKK'nın talepleri kabul edilmediği sürece ortaya atılan 'Kürt sorununun' barış ile çözülmesini engelleyecek olan tarafta PKK...
Eee PKK'da geometri kitapları 'Kürtçe' olursa ya da Kürtçe resmi dil olursa silah bırakacak bir terör örgütü değil..
Durum buyken neyin tartışmalı yapılıyor?
-
Doğru. Milli mücadelede isyanlar çıktı. Kürt isyanı da çıktı Türk isyanı da çıktı. Şeyh sait bir kürt isyanı midir yani kurtler isyan edip devlet kuracak bilincte mıdır ki şeyh sait yada seyit rıza isyan etti kurtler ayrılmak istedi diyelim. Kurtlerin şu an bile bir milli bilinci yoktur. Irak iran Türkiye Suriye kurtleri farklı tellerden çalar. Ama bize ne bizim türkiyede yaşaya kurtlerimiz var ve bu bizim için önemli. Şeyh sait isyanı bellidir. Adamlar kürt ama ondan önce Müslüman. Böyle dediğime bakma Türkler de önce Müslüman sonra k. Türktü 100 sene önce İslam her şeyin önündeydi. Sen şeriatı kaldırıyor halifeliği kaldırıyor İslamı kuralları kaldırıyorsan Müslüman reflekslerle adamların isyan etmesi doğaldır. Yanlış anlama ben dinsiz biriyim. Ama Müslümanlik ile ilgili her şeyi kaldırdığın zaman Müslüman türklerden bir tepki gelmiyorsa Kurtlerin bu minvalde isyan etmeleri doğal bir süreçtir. Yok öyle değil kurtler milli bilinçle isyan etti diyorsan sana şunu diyebilirim ki o şartlarda tüm kurtler isyan edecek olsa bu kadar rahat bir cumhuriyet kurulamazdı.
5 10 20 diyorken türkiyedeki nufuslari bu kadardır ha 5 milyon. Ha 20 milyon değişmez demek istedim
Nasıl neye dayanarak yerleşik diyeyim. En basiti yavuz selim zamanından iran ile tampon olsunlar diye şimdiki güneydoğuda iskan edilmisler. Tbmm açılırken özellikle kurtler temsilci yollamış vs
Anadolu un hemen tamamında 100 sene önce şehirlerde ermeni ler ve rumlar yaşıyordu. Türkler ve kurtler köyde kırsalda yaşıyordu kendi dedene falan sorabilirsin. Bu o zaman orada Türk yada kürt yok demek değildir. Ha şehirlerde kürt yoktu doğru ama ayni şekilde atıyorum kayseride Adana da falan da bu kadar Türk yoktu ama köyler kırsal vs dolu Türk. Ermeniler gitti kurtler geldi demek sorunu tam karşılamıyor böyle gelen olsa bile bu bir devlet politikası ile olmuştur. Sorunun mahiyetini değiştirmez
Kurtceye ilgi yoksa ana dilde kurtce eğitime de ilgi olmaz. Bunu yasal hale getirirsin ilgi olmazsa ya da olsa bile sorun kalmaz.
Pkk ile apoyu gündeme alan devlet bahçeli. Bunu ona sorabilirsin bunun cevabını ben gerçekten bilmiyorum. Apo pkkya silah bırakın deyince de silah biracaklarini düşünmek bence olacak şey de değil. Ama banane. Pkk ya da Apo mevzu değil pkk ve Apo olmasa bile. Nitekim 40 sene önce yoktu kürt sorunu yoktur mu diyeceğiz. Olmazda oldu diyelim bahçelinin oynadığı kart tuttu pkk silah braktı vs o zaman kürt sorunu da bitmiş mi olacak. Buna özellikle cevap istiyorum ama.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Milli Mücadelede çıkan Türk isyanları hangileri mesela?Öte yandan Kürt isyanları bellidir.Mesele Ali Batı İsyanı ve Koçgiri İsyanı bu isyanlara örnektir.Cumhuriyetin ilanından sonra çıkan ve rejimi aşırı tehdit eden başka bir Türk isyanı çıkmışmıdır mesela?
Öte yandan Cumhuriyetin ilanından sonra çıkan Şeyh Sait ve Seyit Rıza isyanlarının amaçlarından biri bağımsız olmaktır.Şeyh Sait yapabilirse önceliği Cumhuriyet rejimini devirmek,şeriat ilan etmek ve halifeyi geri getirmekti..Eğer bunda başarısız olursa kendisinin kuracağı 'şeriat' esaslı bir Kürt devletiydi.Seyit Rıza'nın amacı aşiret gücünü korumaktı..
Bugün ise bu iki isyanı sahiplenen ve bu isyanları örnek alanlar kim?Kimler bunları kahraman olarak görüyor?Sorunda tam olarak bu..
Bugün Milli Mücadele döneminde çıkan Türk isyanları varsa onları bilen ve yücelten bir Türk olduğunu sanmıyorum.Ama Kürt isyanlarında tam tersi bir durum yaşanıyor.
Zaten Kürtlerin genelinin devlet ile bir sorunu olduğunuda söylemedim.Diyap Ağa bunların başında gelen bir isim.Bu isyanların bastırılmasında da birçok Kürt aşireti yer aldı.Bugün dahi bölücü PKK'ya karşı silahlanan birçok Kürt aşireti ve korucu var.Bunların hiçbirinin Türkiye Cumhuriyeti devleti ile bir sorunu yok.'Kürt sorunu' diye bir sorunlarıda yok.Bu tamamen dışardan Türkiye'ye dayatılan bir mesele..
Ermeni ve Rumların şehirlerde yaşayıp Türklerin ve Kürtlerin kırsalda yaşadığını ileri sürmekte doğru değildir.Bugün hem B.Anadoluda hem Karadenizde hem de D.Anadolu'da terkedilmiş onlarca hatta yüzlerce Ermeni ve Rum köyü var.Zaten o dönem Anadoludaki gelişmiş şehir sayısıda bir elin parmaklarını geçmediği için bu normaldir...Burada mesele bazı Kürtlerin 'Biz hep buradaydık' söyleminin doğru olmadığıdır.Bugün dahi Ermeniler D.Anadolu'yu ve G.Doğu'yu kendi anavatanları olarak görür ve bunun davasını güder..Hatta sosyal medyada bu Ermeniler ile Kürtlerin defalarca kavga ettiklerine şahit olmuşumdur.Şurası bir gerçektir ki Ermeni tehciri olmasaydı Kürtler bu kadar yayılma imkanı bulamazlardı.Keza Yavuz'un Kürtleri İran ile Anadolu arasında tampon olmaları için getirdiğide tarihsel bir gerçekliktir.
Dolayısı ile 'Onların asimile olması doğru değil demek' anlamsız..Bunu demek istiyorum..Öyle 'biz hep buradaydık siz daha sonra geldiniz ve bizi asimile ettiniz,bizi işgal ettiniz,sömürdünüz' demenin mantıklı bir alt yapısı yok.Eğer bu ülkede Türklerle her konuda eşitsen 'eşit değilim' demeyede hakları yok.
Bir de şunu sormak istiyorum...Özerklik veya eyalet sistemi olsa sizce Kürtler bu özerkliğe ya da eyalete mi gider yoksa gene İzmir, Bursa, İstanbul, Ankara, Antalya,Bursa gibi Türk nüfusun baskın olduğu yerlerde mi yaşamaya devam eder?Bağımsız bir Kürt devleti kurulsa bugün Türkiye'de 'Kürt sorunu var' diyenlerin kaçta kaçı bu devlete gider?
Kürtçeye ilgi yok ama bunun olması için propaganda yapılıyor.Kısacası tersine bir asimilasyon yapılmak isteniyor.Anadili çoktan Türkçe olan insanlara 'zorla' Kürtçe öğretmenin bir amacı var mı?Seçmeli Kürtçe dersine kimsenin rağbet göstermemesinden ötürü bunu 'zorunlu' yapmak istiyorlar.Sıkıntıda buradan çıkıyor.Kürtlerin geneli için 'Kürtçe' öğrenmek ya da konuşmak bir mesele değil.
Kürt sorunu ABD tarafından ortaya atılan bir sorun olduğu için PKK silah bıraksa bile bitmez.Zaten PKK'da ABD tarafında yönetildiği için silah bırakmaz.Zira ABD bölgede kaos olmasını istiyor.Mesela özerk bir Kürt bölgesi kurulsa o Kürt bölgesinde en çok sıkıntıyı yaşayacak kişiler gene Kürtler olacak zira bu sefer bu özerk bölge içerisinde aşiretler güç sahibi olmak için birbirleri ile mücadele edecek.K.Irakta PKK,Talabani ve Barzani aşiretleri arasında yaşanılanların benzeri Türkiye'de kurulacak bir özerk Kürt bölgesinde de yaşanacak.Hadi bağımsız bir Kürt devleti kuruldu diyelim..Bu sefer hem PKK hem YPG hem Talabani hem Barzani hem de Türkiye'den kopan Kürt aşiretleri arasında iktidar için bir mücadele yaşanacak..Yani bir iç savaş yaşanacak.Dahası bu devlet Türkiye,İran,Ermenistan,Irak ve Suriye ile hep sorunlu ilişkilere sahip olacak...Kısacası yeni bir 'Ermenistan' olacak..Sürekli olarak dışardan baskı altında olan içerde güç mücadelesinin yaşanacağı bir ülke olacak..
Yani sorun çözülmeyecek daha da büyüyecek zira ABD hiçbir zaman sorunların çözülmesini istemez.Zira sorunlar çözülürse ABD'nin bölgeye müdahale etme imkanı ve gerekçesi kalmaz.
-
Rejimi tehdit eden anlamında söylemedim. Zaten Türkler isyan etmedi diye kurtler isyan etmiş İslamı açıdan bu gerekli.
E tamam ben de onu diyorum. Sen şeriatı kaldırırsan halifeliği ilga edersen bir Müslüman isyan etmesin de ne yapsın. Bak yazdım tekrar yazıyorum Müslüman değil dinsizim ama olayın gereği budur. Bunu doğrudan doğruya Türklerin devlet kurmasindan rahatsız olan kurtler yaptı gibi düşünemezsin. Diyelim Atatürk halifeliğin ilan etse bu isyan olmayacaktı o halde mevzunun Atatürk veya Türkler olmadığı belli değil mi?
Kimin isyanları rehber edindiginin ne önemi var. Tarihte yaşanan çoğunluğu gerici bir ayaklanma bunu gericiler benimser. Bundan doğal ne var.
Milli mücadelede isyan eden turkleri benimseyen Türkler neden olsun zaten Türk devleti kurulmuş. Şunu söyle kurtler yada pkk neden şeyh saidi örnek alıyor. Çünkü sadece kurtluk adına isyan eden bir büyük ayaklanma yok da ondan. Pkk ideolojisine taban tabana zıt olsa da şeyh saidi örnek alır. Halbuki bir örgüt örnek alacaksa şeyh sait türkiyedeki Hizbullah in örnek kişiliği olabilir sadece. O da yıne kurtluk değil İslamla olan bağlantısı ile.
Söyle düşün kurtler Müslüman, Türkler Müslüman bir şekilde tarihten gelen bir beraberlikle halifelik olarak bir aradasin. Halifelik ortadan kalkınca senle kurdu, kürt ile seni bir arada tutan ne var Allah aşkına. Elbette adamlar halifeliği geri ver diyecek.
Kurtlerin tamamı hiç bir zaman kategorik olarak Türklere düşman olmadı ki. İsyanlar olduysa ya dini ya ekonomik ya yonetimsel ya başka sebepler. Şu olmadı hiç bir zaman sen turksun ben kurdum o zaman ayrılalım. Bu olmadı. Tamam şimdi buna iki taraf da zorlanıyor ama biraz daha dikkat edelim. Kurtler turkleri, Türkler kurtleri kırmasın üzmesin bunun sonunda iki taraftan biri kazanmaz. Ya iki taraf kaybeder ya iki taraf kazanır. Bu kesindir başka yolu da yoktur. Aptal miyiz neden iki taraf da kaybetsin.
Şehirler çok azdı. Şehirli olanlar ermeniler rumlardı demek hiç ermeni Rum köyü yok demek mi. Kurtlerin ermeniler yerine geldiklerini söylesek bile bu yine 150 yıl yapar ki, bu adamlar gökten inmedi. Geldilerse daha güneyden geldiler. Yani yine Osmanlı devletinde Osmanlı devletine geldiler. Bu bir şeyi değiştirmez ki. Ha 500 km güney ha 500 km kuzey. Türkiye cumhuriyeti kurulurken bu adamlar buradaydı. Bunlar değil ermeniler olsaydı Türkiye cumhuriyeti belki de bu haliyle kurulamazdı. Yok şunu diyelim ey kurtler biz Türkler sizden önce buradaydık sizin bizden bir şey istemeye hakkınız yok. E o zaman ermeninin rumun yunanın ey Türkler sizden önce biz vardık hadi çıkın demesi gerekir. Bunun bir ralitesi, uygulaması yok.
Adamlarin biz hep buradaydık demesi son 100 sene için geçerli olsa bile bir şey değişmiyor. Sen onları Osmanlı zamanında getirmişsin bir kural bir amaç için taşımışsın tasinmalarina izin vermişsin Osmanlı yıkılınca fiili durum ortada kalkmış yeni bir cumhuriyet kurulmuş adamlarin biz hep buradaydık demesi normal çünkü devletin kuruluşundan önce de oradaymkslar en kötü ihtimalle. Anlatabiliyorum sanırım. Senin böyle düşünmen yukarıda ifade ettim o zaman Türkler de 1000 sene önce geldi demeye getirir isi. Sorarlar adama eeee yani...
Ben buna cevap verecem siz de şuna cevap verin. Çevrenizde annesi kürt babası Türk babası kürt annesi Türk olan hiç kimse yok mu. Bunalr Türk mü kürt mü nereye gitsinler. Türkiyedeki Kurtlerin çoğunluğu belki yüzde 90dan fazlası türkiyeden ayrılmak istemez. Ama mantığın gerekleri yaşamanın insana dayattiklari var. Buradan sallamak kolay adam doğuda x bir şehirde ilçede yaşıyor orada kalkıp türkiyede yaşamak çok iyi hdpye oy veremeyelim vs diyemez. Demek istediğimi anlatabiliyor muyum. O yüzden türkiyeden bağımsız bir kürt devleti kurulsa kim gider kim kalır demek hatalı. Ha illa cevap arıyorsan özgür birakildiklari taktirde Kurtlerin çoğu türkiyede kalır yada türkiyeye göç eder. Bu nettir. Ancak bizde Osmanlı'dan kalma bölünme korkusu var. Bu anlaşılır bir şey.
Kurt olup da kurtce bilmeyen çok insan var. Mesele kurtce öğrenmesi öğrenmemesi bilmemesi bilmesi asimile olması tersine asimile olması değil aslında. Bir kurdun elinden kendini ifade edecek daha doğrusu kendisini ayrı görecek argumanalri almak. Şimdi yukarda özerklik olsa diye sormuşsun. Şimdi düşünelim. Türkiye üniter değilde federal olsaydı yahut şimdi fedaratif olsa ve arttıralım Kurtlerin olduğu bolgede kurtce de resmi dil olsa sence kurtler turkce öğrenmez mi. Sordun ya kurtler Türklerin olduğu eyalete mi giderdi diye. Sen Türkiye olarak güçlü ve kültürel olarak baskın olduğun sürece her kürt turkce öğrenmek isterdi. Şimdi şu anda dünyada 100 milyon İngiliz ya var ya yok ama 1-1.5 milyar insan İngilizce konuşuyor. Sömürge şu bu var ama çoğunluğu kendi isteği ile bunu yapıyor. Bu bazı korkulardan arınmak için yeterli değil mi?
Kurt sorununu abd çıkardı demek doğru değil. Pkkyi abd destekledi denilir bu doğru ama kürt sorununu sadece abdye yıkmak çözüm değil. Pkk hiç kurulmamış olsa da bir sorunumuz olacaktı. Bu çok açık. Belli bir bölgede Türkler gibi olmayan bir nüfus yaşıyor bunları kendi ülkende eritmek entegre etmek yaşatmak faal etkin üretken hale getirmek için bir şeyler sunman gerekiyor. Eskiden o şanlı zamanında bu şey din idi. Cumhuriyete geçiyorsun Türklugu din yerine koyup vatandaşlığı Türkluk üzerinden tanımliyorsun. Gerçekten hayatında değil Türku görmek, turkce bile duymamış birini neden Türkçe bilmiyor diye suçluyorsun (1980oncesi). Bu tutarlı bir davranış modeli değil. Eğer bizim yaptığımız hataları görmez sadece suçu amerikaya yıkarsak bu işten Çıkamayız. Bir de bağımsız bir kürt devleti kurulduğu zaman ortaya çıkabilecek senaryoyu senin gördüğün gibi amerikada barzani de bilmem kim de görüyordur. Burada şu önemli kurtler hakkında herhangi bir istek bir dilek bir başka şeyin istenmesi demek doğrudan bir devlet kurulmasını istemek demek değildir. Kaldı ki fazladan zararlar olmadan türkiyeden koparilarak bir kürt devleti kurulacak olsa bile aslında olaylara gerçekçi baktığımızda bundan en karlı çıkan Türkiye olacaktır. (Ekonomik kültürel sosyal yönden bakinca) Buna da bu haliyle amerika izin vermez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2262441B1 -- 29 Ekim 2024; 13:50:31 >
-
Iran'da 20 ile 30 milyon arasında Azeri Oğuz Türkü var. Bu adamlar Türkçe mi eğitim alıyor? Hayır farsça eğitim alıyor, hepsi Farsça biliyor nitekim ülkenin dili bu .
Eğer Iranlilar Turklere Türkçe, Iranlilara Farsça öğretse ne olur ? Ülke ikiye bölünür, parçalanır, hersey iyileşir, insanlar kaynasmaz .
Bulunduğun ülke hangi ülkeye kendi dilinin yanında o ülkenin dilini bilmek zorundasın. Modern bir ülkede tüm vatandaşlara ortak bir dil öğretmek zorunda yoksa sen vatandaş olmazsın başka birsey olursun .
Özel hayatında adam ne konuşuyorsa konuşsun kimsenin umrunda değil. Fakat tüm ülke sınırları ucinde aynı kimliği taşıyan insanların birbirini anlamadı gerek. Bunun gerekliliğini, mantığını, bilimselligini neden yadsyorsunuz?
Modern çağda artık herkesin ayrı telden çalması mümkün değil çünkü bırakın ülkeleri dünya koca bir köye donusuyor . Herkes ortak lisanı bilmek durumunda , devlette bunu öğretmek durumunda . Sizin savunduğunuz şey alildisilik, tamamen duygusal nedenlere dayanıyor fakat ucu felaket, fakirlik , kültürel yoksunluk vb vb dışında hicbiryere varmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 29 Ekim 2024; 14:22:40 >
-
Bir grup insanı koca bir ülkenin kültürel dünyasından, ekonomik dünyasından, entegrasyondan herseyden koparmaya çalışıyorsunuz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İran ile Türkiyeyi ne açıdan kıyasladın anlamadım açıkçası. İranda eyaletler var. Türklerin yaşadığı eyaletler Azerbaycan olarak geçiyor. Eyaletin adı bu. Hatta kürtlerin yaşadığı kürdistan eyaleti falan da var. İranda resmi dil olarak kürtçe türkçe (azeri türkçesi) kabul edilmese de eyaletlerde bu diller konuşuluyor. yani şöyle diyeyim mesela türkiyede kürtçenin kültürel olarak baskılanma safhası olmasa belki iranı örnek gösterebilirdik. "Özel hayatında adam ne konuşuyorsa konuşsun" kısmını bile baskıladığımız için bu örneği kabul etmiyorum. daha açmak gerekirse iranda yaşayan ne türkler ne de kürtler kendilerini kültürel olarak bir baskı içinde hissetmiyor. iranın şimdiki cumhurbaşkanı bile türk.
Kaldı ki farsça gibi osmanlının selçuklunun kullandığı br dil var ve ayrıca uzun süre türk hanedanlığı ile yönetilen bir iran var. yani yöneticilerin türk konuşulan dilin farsça olduğu.
-
hayır canım neden böyle bir şey isteyeyim. kürtlere devlet olarak onları baskı altında tutmadığımızı kendilerini rahatça ifade edebileceklerini bunu da gösterebileceklerini ispat etmemiz lazım. tabi burada bir kürt olsa da konuşsaydı daha yi olurdu.
kürtleri, siz türklerin dünyasından uzak kalın türklerle beraber olmayın desek bile ayıramazsın.
-
Bak Iranda ne Türkçe ne Kurtce ne Pestunca eğitim yoktur. Varolan teksey isteyen öğrencilere seçmeli ders olarak bu diller öğretilir ki bu Tutkiye'de de var fakat seçmeli Kurtce dersine hiç talep olmadigi için açılmıyor.
Nitekim İngilizce vb öğrenmek varken neden hiçbir ekonomik faydası olmayacak bir dili çocuğuna dayayıp geleceğini karartacaksin. Çocuk evde zaten o dili öğreniyor, okulda ülkenin dilini öğrenip ülke rkonomisine adapte oluyor , yabancı dil öğrenip İngilizce gibi çok daha fazla kazanç elde ediyor ve hem Ke dine hem ülkeye faydası dokunuyor .
Senin dediğin şey ise ideolojik bağnazlık uğruna çocuğun hem ekonomik hem kültürel geleceğini baltalamak. Toplumsal huzura zarar vermek ve gettolasma dışında bilimsel açıdan hiçbir somut fayda uretmeyecek bir süreç.
Amerika da ilkokuldan üniversiteye kaşar İspanyolca eğitim mi veriliyor ? Amerijada İngilizce bilmeyen birinin ekonomik açıdan ne kadar berbat bir duruma düşeceğini neden görmüyorsun.
Bu ideeolojik körlük nedir. Neden kendi çocuklarınızın geleceğini karartmak onları fakirliğe mahkum etmek istiyorsunuz?
Modern bir devletde, modern vatandas ortak dili bilir . Modern bir ülke etnik ve dini ayrım yapmaz . Her vatandaşa ortak nitelikler örgün eğitimde öğretilir ki bunun en başında herkese ortak bir dil öğretilmesi gelir halkın arasındaki farklılıklar azalsın ve kaynassinlar diye .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 29 Ekim 2024; 14:39:26 >
-
Öncelikle şu konuyu netliğe kavuşturmamız gerekiyor.Sizin iki mesajdır Kürt isyanlarını aslında 'din' temelli olarak görmeniz ve sadece Cumhuriyetin ilanından sonra çıkan bir sorun gibi anlatmanız doğru değil.Zira Osmanlı döneminde yani daha Cumhuriyet ilan edilmeden veyahut halifelik kaldırılmadan öncede Osmanlı döneminde yani 'şeriat' ve 'hilafet' döneminde de birçok kere Kürt isyanı çıktı.Belli başlı isyanlar mesela şunlar;
1-)Şerefhan İsyanı (1831)
2-)Bedirhan İsyanı (1835)
3-)Garzan İsyanı (1839)
4-)Bedirhan Osman Paşa ve kardeşi Hüseyin Paşa isyanı (1872)
5-)Ubeydullah İsyanı (1881)
6-)Bedirhan Emin Ali isyanı (1889)
7-)Bedirhaniler ve Halil Rema isyanı (1912)
8-)Şeyh Selim Şehabettin ve Ali isyanı (1912)
Peki sizce bu isyanlar neden çıktı?Mesela din ise ve hilafet iste bu isyanların 1923'ten sonra çıkması gerekirdi ama tamamı Osmanlı döneminde çıkan isyanlar.
Şeyh Sait isyanının 'din' görünümlü olması onun sonuçta 'bağımsız bir Kürt' devletini hedeflediği gerçeğini değiştirmiyor.Din temelli çıkmasının nedeni Türklerden de destek görmek içindi.Zira rejim daha iki yıllıktı ve ülke içerisinde hilafete ve şeriata ciddi anlamda bağlı bir Türk nüfusta bulunuyordu.Zaten bundan dolayı Şeyh Sait isyanı Cumhuriyet döneminde çıkan en tehlikeli isyan olma özelliğini taşır.Eğer isyan başarılı olsaydı bugün Türkiye Afganistandı.
O isyanları kimin rehber edindiği elbette önemlidir.Mesela siz Şeyh Sait'i ihanetle suçlarken başkası onu 'kahraman' olarak görüyor ve bunların sayısı artıyorsa o ülkede tarih birliğinden söz etmek mümkün değildir.Türklerin 'isyancı' olarak gördüğünü Kürtler 'kahraman' olarak görüyorsa fikir ve duygu birliği parçalanıyor demektir.Tarihi böyle farklı yorumlayan ve farklı şekilde değer veren insanların birlikte yaşaması sizce ne kadar mümkün olabilir?Mesela Yunanlıların Osmanlı'ya isyan eden liderlerini Osmanlılar 'isyancı' olarak görürdü ancak Yunanlılar 'kahraman' olarak değerlendirirdi.Sonuçta bugün hem Yunanlılar hem de Türklerin aynı sınırlar içerisinde yaşama imkanı yok zira artık tarihe ve olaylara bakışları tamamen bambaşka..
Burada da benzer süreç yaşanıyor.Mesela devlete isyan eden bir Türk'ü 'Türk' olan kimse sahiplenmezken eğer devlete isyan eden bir 'Kürt'ü Kürtler sırf 'Kürt' olduğu için sahiplenmeye başladıysa Türkler ve Kürtler arasında nasıl bir birliktelik yaşanacaktır?Bunun Dünya'da bir örneği var mı?
Dahası şu var..Osmanlı döneminde çıkan Kürt isyanların tamamı daha fazla özerklik ve daha fazla vergi ödeme hakkı içindi.Yani Kürt aşiretleri 'görünürde' Osmanlıya bağlı kalıyorlardı ama Osmanlının kanunlarının ve askerinin bölgelerine girmesine izin vermiyorlardı.Çoğu zaman bölgeden asker bile verildiği olmuyordu zira aşiretler bölgedeki gençleri kendi birliklerine alıyorlardı.Vergilerin büyük kısmınıda bu aşiretler kendi aralarında topluyorlardı.Buna rağmen defalarca Osmanlıya isyan etmekten çekinmediler.
Cumhuriyetin ilanından sonra çıkan Kürt isyanlarının temelinde bu aşiretlerin bağımsızlıklarını kaybediyor olmaları vardır.'Din' bir bahane olsada genel olarak amaç kendi içlerindeki serbestliği muhafaza etmekti.Cumhuriyet rejiminin kanunlarla ve askerlerle bölgeye yerleşmeye başlaması ve aşiretlerden de hem asker hem de vergi almaya başlaması bu unsurları rahatsız etti.Bu nedenle isyanlar patlak verdi.Ama ilginçtir bu isyanların tamamına Kürt aşiretler katılmadı.Mesela herkes Şeyh Sait isyanından ve Seyit Rıza'dan bahseder ama bu isyanlara karşı bölgede Türk devleti ile beraber eden Kürt aşiretlerinden bahseden yoktur.Niye peki?Bugün dahi PKK'ya karşı bölgede direnen ve bu uğurda birçok mensubunu şehit veren Kürt aşiretleri var,korucular var..Bunlar Türk devletine bağlı kalırken neden bağlı kalmayanlar gündem oluyor ve tüm bunlar bütün Kürtleri temsil eder şekilde sunuluyor,bunlar üzerinden çözüm konuşuluyor?
Türkler 1000 yıl önce geldiyse bunu fethederek geldiler.Kimse onları çağırmadı ya da buyur etmedi.Anadolu'yu da Kürtlerden değil D.Romalılardan yani Bizanstan aldılar.Her karış için kan döktüler,savaştılar...O dönemki tüm uluslarda benzer yapıdaydı.Bugün sizce Avrupa ulusları hep mi varlardı?Bugünkü Avrupa ulusları tamamı Kavimler göçünün yarattığı göç hareketleri ve kaos ortamı içinde meydana geldi.Bundan mesela 2000 bin yıl önce Fransızlar,İngilizler,Almanlar var mıydı?Bu ulusların tamamı göç hareketleri ve savaşlar içerisinde meydana geldi.Bugün Fransa'da Kelt,Frank,Latin gibi etnik unsurlar var ama bunların hepsi kendisini Fransız olarak tanımlar..Daha sonra ülkeye gelen Afrikalılar,Türkler,Ermeniler,Kürtler bile eğer vatandaşı olurlarsa kendilerine 'Fransız' der..Bu ülkelerde bu sorun olmuyorda neden Türkiye'de sorun oluyor?
Mesele Kürdün elinden kendisini ayrı görecek argümanları almak ise öncelikle terörün yok edilmesi gerekir.Zira bu argümanları ortaya atan PKK ve bu uğurda 40 yıldır kan dökende PKK...Devlet ilk açılım sürecinde Kürtçe ders imkanı verdiği halde Kürtler ders almıyorsa ne yapmamız gerekiyor?PKK'nın Türkiye'ye dayattığı istek 'Kürtçeyi resmi 2.dil yapın öğrenmek istemeyende zorla hem de devlet zoruyla öğrensin' şeklinde...Bu tersine asimilasyondan başka birşey değildir.Bugün PKK'lıların bile çoğunun ana dili Türkçe değil midir?Mesela geçen Tusaş'a saldıran kadın terörist İzmir doğumluymuş.Çocukluğu ve gençliğini İzmir'de geçirmiş...Bir kere bile olsun Kürt olduğu için dışlanmış mıdır acaba?Okumak istediğinde 'Kürt' diye okutulmamış mıdır?Peki neden dağa çıktı?Neden bu saldırıyı yaptı?
Zira ortada olmayan bir Kürt sorunun var olduğuna inandırıldı ve şartlandırıldı.40 yıldırda bu yapılıyor.İşin en ilginç yanı saldırıyı yapmadan önce yaptığı röportajı 'Türkçe' yapmış olması...Nasıl bir paradoks içerisinde olduğumuzu siz hesap edin..
Bugün özerk bir Kürt bölgesi kurulsa orada asla Türkçe öğretilmeyecektir.Kendimizi kandırmayalım..Zira Türkçenin olduğu yerde anadili Türkçe olan Kürtlere sonradan Kürtçe öğretmek mümkün olmaz.Bu insanın kendi yapısına aykırı bir durum.PKK'ya katılan ancak anadili Türkçe olan Kürtler bile 'Kürtçe' bilmiyor ve öğrenemiyor.Böyle bir realite ortada varken özerk yönetim olsa bile Türkçe öğrenirler demek pek gerçekçi değil..Kaldı ki Kürtlerin böyle bir talebide yok..Seçmeli Kürtçe derslerine ilgi göstermemeleri bile bunun böyle olduğunu açıkça gösteriyor.
Bugün Kürtler İstanbul'da,Ankara'da,Bursa'da,İzmir'de,Antalya'da vs yaşayabiliyorsa bunu hem Cumhuriyete hem de Türklük tanımına borçlular..Osmanlı döneminde yani Cumhuriyet öncesinde Batı Anadolu'da bu kadar Kürt var mıydı?Bugün Kürtlerin geneli ağalık ve aşiret egemeliğinde yaşamıyorlarsa bunu gene Cumhuriyete ve Türklük tanımına borçlular...Zaten bundan dolayı özerk veya eyalet sistemi olsa dahi geneli asla bu bölgeye gitmeyecektir.Bağımsız bir Kürt devleti kurulsa bile İzmir'de yaşayan bir Kürt'ün bu devlete gitmesi pek mümkün değil.O zaman bu neyin kavgası?
Kürt sorununu ABD çıkardı demek istemedim.Benim demek istediğim ABD tarafından ısıtılıp servis edildi.100 yıl önce olsak bunu İngilizler yapardı ki yaptılarda..Yani zamanımızda hangi küresel güç hakimse onun adı geçer...Bugünde bu devlet ABD'dir..ABD'nin amacı bölgeyi daha da parçalamak ve kaos ortamına sokmak...Zaten söylediğiniz gibi bugün eğer bir bölünme yaşanırsa bundan en karlı çıkacak ülke belki Türkiye olacak.Zira Türkler arasında aşiretçilik,ağalık,şıhlık,dervişlik,cemaatçilik,törecilik vs büyük oranda yok oldu..Ama G.Doğu'da bunlar hala daha kuvvetli ve güçlü.Zaten sorunda burada çıkıyor...Kürtler yani 'Kürt sorunu var' diyen Kürtler ne istediklerini gerçekten bilmiyor..Bugün bu ülke 'Kürt sorunu' üzerinden parçalandığı taktirde Kürtler kendilerini ortadoğu çatışmasının içerisinde bulacak ama farkında değiller...
-
irandaki türkler/kürtler in geçmişi ile türkiyedeki kürtlerin geçmişi bir değil ki.
türkiyede haklı ya da haksız bir şekilde kürtlere kürt oldukları için kötü davranışlar devlet tarafından gösterilmiş. bu insanların daha muhafakar daha içe dönük daha çatışmacı olması normal değil mi?
dediğim gibi türkiye kurulduğundan beri kürt realitesi inkar edilmemiş olsa bugün bunları konuşmazdık. kürt diye bir varlık uzun süre inkar edildi. hani bunu biz yaşamadık mı siz mi hatırlamıyorsunuz ben anlamıyorum.
yani en basitinden tbmm de şimdi bile kürtçe biri konuşsa ne olduğu belirsiz dil deniyor. desene oraya millet vekili kürtçe konuştu diye bu çok mu zor. sen adamın diline ne olduğu belirsiz diyorsun ki bunun anlamı ben seni tanımıyorum demektir. şimdi bu adam ne düşünsün?
-
Parlamentoya gören biri Türkçe konusamiyorsa kusura bakmayın ama onun nasıl vatandaş olabildiği veya halihazırda vatandassa devletin neden bu vatandaşa eğitim veremediği sorgulanır.
Fransa meclisinden , İngiliz vrya Ameyikan meclisinde herkes aynı dili konuşur. Ayni dilde egitim alirlar kokenleri ne olursa olsun. Çevirmenler aracılığı ile anlasmazlar. Vatandaşlığı etnik temelde bolerseniz ülke işlemez hale gelir .
Dediğim gibi modern devleti reddediyoreunuz .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kürt isyanlarının hiç birinin kürdistan kurulsun şeklinde cerayan edeceğini düşünmüyorum kürtlerde böyle bir bilinç yok. Diyarbakırda bir kürt aşireti siyan etmiş. etmiştir de kend aşireti için etmiştir tüm kürtlere özgürlük gelsin diye değil. osmanlı adama ya para vermiştir ya paşalık vermiştir olay bitmiştir. burada ben aksi bir şey görmüyorum. ifade edebiliyor muyum. Kürtler isyan etti de aman hemen kürdistan kuralım kendi ülkemiz devletimiz olsun diye olması teknik olarak mümkün değil. bir kere homojen bir kürtlük yok ki.
Seyh saidi destekleyen çok türk var şu anda bile. kürtlerin kendine bir milli kahraman yaratma çabasını anlamak gerekiyor ama bu neden şeyh said çünkü başka kimse yok. yok yani. kürtler bir devlet kuralım diye ayaklandı da bastrıldı düye bir durum yok. Aşiretlerin daha çok para toplamak istemesi asker vermek istememesi kürtlük bilinci ile ilgili değil sadece kendi toprağını korumak istemekle ilgili zaten osmanlı mantalitesinde de bu var. Karaman beyliğinin Osmanlıya karşı çıkması gibi bir şey tam değil ama böyle bir şey. Gerçekten o devirde kürtlerin kürtlük için isyan etmeleri demek fransadan kürtlere telgraf hattı çekilmesi gibi bir şey.
Çünkü kürtler >>>>>>türkiye<<<<<<<ye sonradan gelmedi türkiye kurulurken kürtler de vardı. Bu kadar basit cevabı.
>>Kürdün elinden kendisini ayrı görecek argümanları almak ise öncelikle terörün yok edilmesi gerekir. Bu doğru
>>Zira bu argümanları ortaya atan PKK ve bu uğurda 40 yıldır kan dökende PKK. Bu doğru değil. Pkk yı ortaya çıkaran neden bugün kürt sorunu olarak ifade edilen sebeplerdir.Bu sebepleri ortadan kaldırmasak pkk biter yenisi gelir. ama ilk dediğin de doğru önce pkk bitirilmeli beraberinde onun ortaya çıakran nedenler
Amerika ingiltere derken. Şöyle diyeyim mesela 100 sene önce kürtler daha toplu haldeydi farz edelim diyarbakır hakkari van şırnak vs burası bir şey olsaydı da türkiyeye dahil olmasaydı biz bu sorunları yaşayacak mıydık? Hayır.
Bir şey oldu ve bu kürt baskın bölgeler türkiye cumhuriyetine dahiller o halde sorunu geçmişte yaptığımız hatalarda neden aramıyoruz. normal bir durumda bir insan her şey yolunda gidiyorken neden doğduğu devlete düşman olsun ki. bunu biz türkler düşünmeyeceksek kim düşünecek?
-
türkçe konuşamıyor diye olmadığından siz de ben de biliyoruz. konuşamadığı için değil konuşmadığı için bunu yapıyor. tabiki bilerek yapıyor. yani bilmiyorum bir vekilde çıkıp aynı şekilde ingilizce konuşsa ne olduğu belirsiz dil mi yazılacaktı. böyle mi oluyor araştırmak lazım.
o vekil disiplinsizlik yapmışsa cezasını verirsin hatta suç ise yine mahkemeye yollarsın ama oraya bilindiği haldene olduğu anlaşılmayan dil demek kürtlere yapılan saygısızlıktır. tutanakalra vekil kürtçe konuştu der üç nokta koyarsın olur biter. hani illa resmi belgeye kürtçe kelimeler yazmaktan imtina ediyorsan
-
1984 tarihinde başlayan PKK terörüne kadar ülkede görülen tüm Kürt isyanlarının temelinde zaten aşiretlerin kendi çıkarları var.Osmanlı döneminde çıkan Kürt isyanları ile Cumhuriyetin ilk döneminde çıkan isyanlar bu nedenle aynı ama siz bu sorunu önceki mesajlarınızda hep 'hilafet' meselesine bağladığınız için Osmanlı döneminde çıkan Kürt isyanlarına değindim.Sorun bugün bu isyanları 'Kürtler hep bağımsız olmak istedi ama Türkler zorla işgal etti,bağımsız isteyen Kürt liderini astı' diyenler.Halbuki gerçekte tüm isyanların nedeni 'bazı' Kürt aşiretlerinin daha özerk bir yapıda olmak istemelerinden çıkması.Bir tek Şeyh Sait eğer rejimi yıkamazsa kendi yönetiminde kurulacak 'şeriat' temelli bir Kürt devleti kurmayı hedefledi ama ona da sadece Türkiye değil bölgedeki diğer isyana katılmayan Kürt aşiretleri izin vermedi.Bu da sizinde değindiğiniz şekilde Kürtlerin devlet kurma konusunda bir taleplerinin olmamasından kaynaklanıyor.Olsaydı hepsi Şeyh Sait'e destek verirdi.Bu da bizlere bugün bağımsız bir Kürt devleti kurulsa bile bu devletin kendi iç dinamiklerinden ötürü sürekli bir iç çatışmaya maruz kalacağını açıkça gösteriyor.
Bugün ise Şeyh Sait Kürtlerin bağımsızlık mücadelesinde canını veren bir lider olarak anlatılıyor.Keza Seyit Rıza'da böyle...PKK'da bunları kendisine temel olarak göstererek yaptığı teröre tarihsel bir alt yapı kazandırmak derdinde...Sorun zaten bu...Bugün Türkiye'de 'Kürt sorunu' denilen olmayan sorun böyle kurgu tarihi yorumlara bağlanılarak çözülmek isteniyor.Halbuki olan şey olmayan bir Kürt sorununun yaratılması ve bunun tartışmaya açılması..
Kürtler Türkiye kurulurken vardı ve birkaç pürüz dışında geneli Türklük tanımını ve anadilin Türkçe olmasını kabul etti.Bugün bile özerklik kurulsa ya da eyalet sistemi olsa veyahut bağımsız Kürt devleti kurulsa genelinin oraya gitmeyeceğini sizde söylüyorsunuz..Eee peki Türkiye'de kalacak olan Kürtler hala daha mı 'Kürt sorunu var' diyecek?Anadili çoktan Türkçe olan Kürtlere zorla Kürtçe mi öğreteceğiz?TUSAŞ'a saldıran kadın terörist bile Türkçe konuşurken neyin inadı bu?
Kürt sorunu size göre ne?Israrla meselenin 'dil' olmadığını vurguluyorsunuz ama nedense Kürt sorunu nedir hep başkalarına soruyorsunuz.Nedir bu Kürt sorunu?Anlatır mısınız?Hem meselenin Kürtçe öğretilmek olmadığını söylüyorsunuz hem özerk ve eyalet sisteminde Kürtlerin Batı şehirlerinden gitmeyeceğini ileri sürüyorsunuz.Nedir tam olarak size göre Kürt sorunu?
Türkiye'ye Kürtler kendi istekleri ile dahil oldu.Türkiye ayrı bir askeri harekat yapmadı.Milli Mücadelenin ana cephesi her zaman Ege oldu.Fransızlara karşı Urfa'da,Maraşta,Antepte yerel Türk milisleri savaştı.D.Anadolu'da da Kazım Karabekir ve kolordusu Ermenilere karşı mücadele etti.Kürtlerin yaşadığı bölgelerin tamamı kendi istekleri ile Türkiye'ye dahil oldu.Diyap Ağa bu konuda en çok çaba harcayanlardan.
Bugün ise Türklerle birebir aynı haklara sahip olan ve ana dilleri çoktan 'Türkçe' olan Kürtlere yönelik ırkçı propagandalar yapıla yapılan Kürtlerinde tanımlayamadığı bir Kürt sorunu ortaya çıkartıldı ama bunu Kürtlerde bilmiyor.Bu nedenle bu sorunla yüzleşecek kişiler sorunun olduğunu söyleyen Kürtlerdir.Başka kim olacak?Benim nazarımda ortada bir kürt sorunu yok..
-
Kürt sorunu vardır diyen herkes katıksız vatan hainidir. Gidin dışarı bakın tüm dükkanların sahibi kürtler, petrol istasyonlarına işleten kürtler ulan midye sektörü bile kürtlerin elinde. Bu ülkede kürt değil türk sorunu var. tüm türkleri memur yapıp fakir bıraktılar. İşletmeci kürtlerse zenginledi ve her sektöre el attı.
Ne sorunu olm manyak mısınız?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Aslında hilafete bağlamak istemedim. Demek istediğim şey şeyh saidi Kurtlerin ilk isyan eden "kahramanı" olarak almaktansa İslam için isyan eden bir "kahraman" olarak almak daha doğru olur. Kahraman derken kahraman olarak görmediğimi ifade etmek isterim. Pkk kurtler için bir isyan tarihi kurgulamak için bunu yapabilir ama seçilen kişi yanlış bu tutmuş ya da tutacak bir şey değil.
Anadil değil de resmi dil olarak düşünelim. Kurtlerin şimdi bile resmi dil ile problemi olduğunu düşünmuyorum.ancak aynı problemsizligi biz kurtlere yapıyor muyuz dürüst olalım. Yukarda yazıldı mesela mecliste provokasyon amaçlı bile olsa bir vekil çıkıp kurtce konuşunca tutanaklara "x vekil kurtce konuştu...." demek yerine başka şeyler yazıyoruz. Ha tamam bunu siyasi olarak görüyoruz ama bilinmeyen dil de yazmamak gerek. Ya da ne bileyim. Adam dükkan acıyor İngilizce, Arapça tabela koyuyor kurtce koysa ne olur. Anlıyorum. Kurtlerin pkk dan dolayı bir potansiyel tehlikesi var fakat bunu böyle yaparak mı soruna çare bulacağız. Şimdi sen bunu engellediğin zaman bu şey artık siyasi bir eyleme dönüşüyor aslında kendi sonunu hazırlayan bir kehanet oluyor.
Aslında kürt sorununu tek başına ele almak doğru değil. Klasik olacak ama yazacağım bunu. Alevi birinin ne sorunu varsa laik birinin ne sorunu varsa Kurtlerin de o sorunu var. Tanınmak değer görmek var olduğunu hissetmek istiyorlar. Mesela aleviler cemevlerinin tanımasını istiyor, laikler (şimdi laikler diyince beni dinci biri sanma tanım olarak) uzerlerinde baskı olmasın istiyor gibi ortada Türk Kürt bölünmesi değil bir tarafa ait olanların karşı tarafı ezmesi var. Yani başka bir mevzuda Türkle kürt birleşip aleviyi otekilestirebiliyor. Ha bunun bir yolu kurtlerin dillerini saymak. Yani adam yaya geçidine turkce yaya geçidi yanına da kurtce yaya geçidi yazmışsa bırak yazsın. Ne kaybedeceksin. Buna bakan kürt a ne güzel hadi kurdistan kuralım mı der. Ya da aaa en iyisi ben Türkçeyi unutayım mi der. Demez. Sıradanlaşır ve unutulur. Ama sen reaksiyon gösterirsen adam derki iki kelime kurtce ye tahammülü olmayan bana neler yapar demez mi der. Bunlar basit örnekler.
Kurtler müdahil olmak istemedi demiyorum ama Kurtlerin müdahil olmak/olmamak gibi bir farkındalığı olduğunu düşünmüyorum bu benim fikrim.
Dediğim gibi bunun için kürt birine sormak daha doğru olur.
-
vatan haini demeyeydin iyiydi.
Ben buradan dışarı çıkınca öyle bir şey görmüyorum hacı hangi şehir hangi ilçe
Tabi midye Sektörü önemli
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2262441B1 -- 29 Ekim 2024; 16:7:52 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X