bunu neden kurmalıyız. çift dikiş gibi olmuyor mu? komut ile kurduğumuz firmware yi bu sefer luci ara yüzden kuruyoruz değil mi |
Xiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 24.10.1 Yayınlandı! (84. sayfa)

-
-
Evet doğru.
Bu şekilde yapılmasının iki sebebi var.
1) Özellikle özel xxx-factory.bin dosyası ile ilk kurulum yapılan cihazlarda, ilk kurulum dosyası stok partition yapısına uymak için bazen değişik olabiliyor. Kimi cihaza 25-30 MB'lık firmware dosyaları ile kurulum yapılıyor. Ondan sonra bir defalığa mahsus sysupgrade.bin atılıyor cihaza. Ondan sonraki her güncellemede böyle bir şeye gerek yok. Sadece stok->openwrt veya openwrt->stok geçişine özel bir durum.
2) Nadir de olsa firmware flashlama işlemi hatalı yapılmış olabilir. Çoğu kurulumda verify flag'ı kullanılmadığı için emin olmak zor. Bu sebeple ilk kurulumdan sonra bir kez sysupgrade.bin atılıyor cihaza.. Ki her şey sorunsuz ve çalışır halde olsun. Zorunlu değil ama tavsiye edilen bir işlemdir.
İnterneti kablosuz alıp dağıtmak için relayd kullanmanız gerek. 1-2 sayfa önce Sn. Elektrotek size bunu söyledi ama dikkat etmediniz sanırım..
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/relay_configuration
https://www.youtube.com/watch?v=fl1TXlQakxg
Kolay gelsin
-
merhaba aynı modemden iki tane alsak openwrt ile mesh ağı kurulabiliyor mu ? Örneğin iki tane mi router 3g alsak ?
-
Merhaba,
Evet kurabilirsiniz çokta güzel olur. Farklı marka model cihaz da olabilir illa birebir aynı ürün olmasına da gerek yok. Yeter ki openwrt çalıştırsın ve donanımsal desteği olsun.
-
Merhabalar,
Farklı chipsetlere sahip iki farklı cihaz kimi zaman Mesh ile sorun vermekte.
2 adet 4a cihazım sorunsuz Mesh bağlantısı sağlarken, NBG6617 cihazım sorun çıkarmakta.
Mesh için aynı chipsete sahip cihaz almanızı öneririm.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bilgi için teşekkürler NBG6617 wave2 bir cihaz olduğu için sorun alıyor olabilirsiniz. Yoksa standart ad hoc mantığından bir farkı yok mesh kurmanın. Farklı marka ve model cihazlar bir arada çalışabilir, ben de böyle bir mesh kullanıyorum. (1 xiaomi mir3g, 1 xiaomi mir4a, 1 gl-inet mt300n-v2)
Tabii yeni cihazlarla kurulacak bir ağ için aynı marka model cihaz alınması daha doğru olur dediğiniz gibi.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Ge©eKu$umi router 4a giga router kullanıyorum. Kablo ile kurulum yaptığımda çok güzel stabil hız alıyorum (30-35 mbit) Kablosuz tekrarlayıcı modunda kullandığımda ciddi bir hız kaybı oluyor. Aldığım hız 1 in altında oluyor. Defalarca resetledim fabrika ayarlarına döndüm ama sorun çözülmedi. Bu sorunu nasıl çözebilirim.
Bu konu hakkında yardımcı olabiilecek biri var mı acaba
-
Sorununuzun tek ve net bir cevabı yok.
- Kullandığınız kanalların yoğunluğu
- ana cihaz ile xioami arasındaki sinyal kalitesi
- Xioami cihazın aktif olduğu yerdeki kanal yoğunlukları vs. gibi bir dünya farklı etken var.
Openwrt kullanıyrsanız Status -> channel analysis menüsü ile etrafınızdaki cihazları inceleyip ona göre kanal seçimi yapabilirsiniz.
-
Openwrt kullanmıyorum. Kendi stok yazılımını kullanıyorum. Uygulamasından kanal yoğunluğunu göremiyorum.
daha önceden wi fi optimizasyonu yaptığımda düzeliyordu. Fakat şimdi onu yapmama izin vermiyor. Kablosuz tekrarlayıcı modunda yapmama izin vermiyor.
quote:
Orijinalden alıntı: androidmedaMaalesef 4a giga 21.02.0-rc3 sürümden yeterli verimi alamadım ve stok roma döndüm.
Stok romda fiber hattımdan 930 Mbps alırken, 21.02.0-rc3 sürümde 500 Mbps geçmiyor. Acaba bir yanlış bir ayar mı yaptım diye sıfırlayıp tekrar denedim ama hız 500 Mbps de takılı kalıyor.
Ne varsa stok romda var. Sanırım openwrt'nin tam stabil bir sürümü yok.
Kablosuz olarak hangi hızları alıyorsunuz? Turknet 1 gbps kullanıyorum. Verdikleri zyxel modemle 5 ghz 330 mbps üstüne çıkamıyorum. Çözüm olarak router arayışına başladım. Nasıl bir çözüm önerirsiniz? @0ldskool
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ens1252 -- 21 Temmuz 2021; 15:52:5 >
merhaba ben de mesh sistemi düşünüyorum. Özel bir kurulum gerekiyor mu yoksa cihazları acces point olarak ayarlamam yeterli mi?
Bende openwrt kurulu unifiler var; QCA9994 ve QCA9882 chiplere sahipler mesh'te hiçbir sorun yaşamadım. Mediatek le mediatek cihazı eşleştirmek daha uygun olur, NBG6617 nin aslında çok daha sorunsuz mesh yapabilmesi lazım tabi yine qualcomm olmak kaydıyla. Driverlerın önemi ortaya çıkıyor burda demekki.
-
Mesh= Cihazlardan bir tanesi kabloludur interneti alır, diğerlerine kablosuz olarak dağıtır, onlarda diğer cihazlara dağıtır. Mesh cihazlar tri-band olursa daha hızlı olur. 2.4ghz + 5ghz + 5ghz (5ghz banttan birisi sadece cihazlar arası kablosuz iletişimi üstlenir, diğer chipseti ise sadece kullanıcılara yayın yapar. Böylece hız yarı yarıya düşmemiş olur.)
Access Point= Her cihaz kablolu bağlıdır fakat DHCP ip dağıtma işini bağlı olduğu router yapar. Görevi sadece kablosuz interneti yaymaktır.
Router= İnterneti kablolu veya kablosuz dağıtır, DHCP ip dağıtma görevini üstlenir açıkcası tüm yükü çeker. Bir nevi bilgisayardır yazılım ne kadar gelişmişse yapabileceklerinizin sınırı yoktur.
Mesh özelliği her cihazda yoktur, AP özelliği için sadece DHCP ve Firewall kapatmanız yeterli olur. Mesh özelliğini Openwrt kurarak kazanabilirsiniz. Veya direkt olarak Mesh özelliği olan Tri-Band bir cihaz alabilirsiniz. Üstüne basa basa Tri-Band diyorum, Dual Band ise Mesh performansından fazla bir şey beklemeyin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 22 Temmuz 2021; 14:10:7 >
-
Merhaba, sanırım boyumdan büyük işlere kalkıştım. Oldskool'un dediği bütün şeyleri yaparak Xiaomi 4A Gigabit edition'ın firmware'ini OpenWRT yaptım. 2 tane sorunum var.
1- Ben Router'ı access point olarak kullanıyordum, şimdi bunu yapamıyorum
2- Modem'in eski haline gelmesi için, reset attığımda eski haline gelmemesi (Orijinal Xiaomi Firmware) normal midir? Bunu nasıl yapabilirim?
Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
-
Merhaba,
1) Öncelikle panik yapmayın boyumdan büyük işlere kalkıştım vs yanlış bir düşünce. Bu kurulum rehberini tamamlayabiliyorsanız zaten openwrt kullanabilecek kadar minimum teknik yeterliliğiniz var demektir. Konfigürasyon kısmında rehberleri adım adım takip ederseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.
Cihazı 2dk'da access point olarak ayarlamak için;
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/dumbap#configuration_via_openwrt_web_interface_luci
2) Reset tuşu yazılımı sıfırlayıp, ayarsız default haline getirmek için kullanılır. OpenWrt firmware -> Stok firmware arasında geçiş yapmak için kullanılmıyor. Eğer stok yazılıma dönmek isterseniz ilk mesajda 4-5 yöntem var. O şekilde fabrika yazılımına dönebilirsiniz.
Kolay gelsin.
-
Merhaba,
En fazla 3-5 dk süren bir işlemle cihazları mesh olarak ayarlayabiliyorsunuz. Sadece access point olarak ayarlamanız farklı bir kurulum, o şekilde yaparsanız sinyal seviyesine göre otomatik diğer cihaza geçme işlemini tam olarak yapamazsınız.
-
Merhaba, üstte yazdığım sorunun çözümü ile ilgili bir öneriniz var mi?
Merhabalar bende Xiaomi Mi Router 4A Gigabit edition var ve yaklaşık 2 aydır kullanıyorum. Fakat 2.4 GHz de çalışan wifi kartı 54 Mbps sınırına takılmış durumda hiçbir şekilde verim alamıyorum pratikte 10 15 megabit civarında bir hıza sahibim 5 GHz de kendi sınırlarında düşük sevvielerde kalıyor ne yazıkki. Aynı zamanda 2.4 GHz destekli wifi kartından AP taraması yapabiliyorken 5GHz destekli wifi kartından tarama gerçekleştiremiyorum driver kaynaklı bir problem olabilir mi?
-
Merhaba,
Elinizdeki zyxel cihazın modelini vs bilmediğimden bir şey söylemem zor. Bir ihtimal client cihazın limitine takılıyor olabilirsiniz. Yine de wifi ayarlarından kanal değiştirmeyi deneyebilirsiniz bakarsınız faydası olur.
Komple altyapıyı yeni bir router ile değiştirmek istiyorsanız da bu iş için ayıracağınız bütçe bilgisi gerekli. Takdir edersiniz ki 1 Gbps fiber internetin hakkını verecek ağ elbette biraz masraflı olacaktır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X